Rup Rup komentáře u knih

Poklad ve Stříbrném jezeře Poklad ve Stříbrném jezeře Karel May

Jednoduché, přímočaré, zkrátka dobrodružné. Velmi hezky napsáno. Doporučuji všem "dobrodruhům" a "nostalgikům".

03.01.2014 4 z 5

Všechny matčiny hříchy Všechny matčiny hříchy Danielle Steel

Původně jsem chtěl napsat komentář k hodnotám, jež zjevně autorka vyznává. Ale je to takový blábol, že - škoda slov. Literární hodnota návodu k varné konvici je neporovnatelně vyšší.

01.01.2014

Manželka 22 Manželka 22 Melanie Gideon

Krize středního věku a virtuální realita spolu se sociálními sítěmi, to je vražedná kombinace. Po první polovině jsem to chtěl vzdát - nuda, nuda, nuda - ale nakonec to nebylo až tak úplně hrozné. Do doporučených to ovšem nedám ani náhodou.

27.12.2013 2 z 5

Na západní frontě klid / Cesta zpátky Na západní frontě klid / Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Mistrovsky podaný obraz "ztracené generace". Nadčasovost je, želbohu, dána jejich trvalou reinkarnací v různých částech světa.
Vřele doporučuji.

23.12.2013 5 z 5

Čaroděj Čaroděj Wilbur Smith

Velká (jak rozsahem, tak obsahem) slátanina. Rozhodně to není román historický (vis žánr), ta je tam jen jako kulisa a to dost nepodařená. V každém případě mě na dost dlouho, ne-li naždy, odradila od dílu čtvrtého.

20.12.2013 1 z 5

Řeka bohů II Řeka bohů II Wilbur Smith

Je to výborně napsaný thriller založený na "reáliích" dílu prvního. Poněkud mi vadí nezničitelnost hlavních hrdinů, ale to asi u tohoto typu literatury má být. Doporučuji.

20.12.2013 4 z 5

Řeka bohů: Román ze starého Egypta Řeka bohů: Román ze starého Egypta Wilbur Smith

Sice již uplynulo hodně vody v řece Nilu, kdy jsem Řeku bohů četl, ale musím uznat, že je napsaná skvěle. Příběh (mimochodem jsem někde četl, že je napsán dle jediné přeložené věty z jakéhosi objeveného svitku, to ovšem Viktor Hugo provedl se svým Zvoníkem od Matky Boží také - "Quasimodo" vyškrábaný do zdi zvonice), dobové reálie i charaktery postav vyznívají uvěřitelně, styl psaní je čtivý až strhující. Doporučuji.

20.12.2013 4 z 5

Zločin lorda Artura Savila (2 povídky) Zločin lorda Artura Savila (2 povídky) Oscar Wilde

Co se týče novely "Zločin lorda Artura Savilla", pak jde o břitkou satiru na, již tehdy, značně pokroucený význam pojmů jako odpovědnost, gentlemanství, konzervatismus, "dobré mravy a vychování", původ, atd. Autor, se svým nedostižným sarkasmem, přesně vystihl pokřivený vztah "lepší společnosti" k těmto "hodnotám" proti hodnotě života, ať jednotlivce či života vůbec. A literární skvost to rozhodně, dle mého, je. Stačí se rozhlédnout po současném literárním nebi :-( "Strašidlo cantervillské" je čistou parodií na tehdejší oblíbená strašidelná (hororová) díla, po kterých dnes již neštěkne ani pes, tak jako úspěšně zapadne v zapomnění obdobná současná produkce. V žádném případě se nejdná o detektivky (vis. štítek), ani o žádné sondy do mozků (komentář). Ve skutečnosti nejde ani o samotné příběhy, ty jsou jenom prostředkem k vyjádření Wildových sarkastických myšlenek, ke kritice společnosti, jež se mu nakonec stala osudným.

20.12.2013

Vykoupení Vykoupení Stacey Lannert

Nikdo není dokonalý. I sama autorka byla, jak z textu vyplývá, pěkná mrcha. Proč? Co je příčinou? Otec - tyran a násilník? Matka, která své děti opustí v nouzi nejvyšší? Sebestředná, ignorantská společnost příbuzenstvem počínaje a školním systémem zdaleka nekonče? To vše nebo od každého něco? Neodvážím se odsuzovat („Kdo z vás je bez hříchu, hoď první na ni kamenem.“ Jan 8, 7), ale už jen tím, že mě kniha nutí k přemýšlení, což v záplavě knih typu Padesát... cokoli, které krom pláče nad ztraceným časem nenutí k ničemu, mě přimělo k nejvyššímu hodnocení. Reportážní styl mi zcela nesedl, klonil bych se spíše k hlubšímu psychologickému rozboru, ovšem to by spoluatorem nesměla být novinářka nýbrž psycholog a nejednalo by se o zpověď, ale o analýzu. Přes jakékoli nyní i v budoucnu zjištěné nedostatky vřele doporučuji.

13.12.2013 5 z 5

Král rybář Král rybář Leonore Fleischer

Upřímně, očekával jsem od knihy víc, než jen opis obrázků na plátně. Pokud mohu radit, podívejte se raději na film.

26.11.2013 3 z 5

Kdo miluje nejvíc Kdo miluje nejvíc Tess Stimson

Autorka má tendenci udělat z každého zločince anděla, ale umí nám to hezky zdůvodnit. Poněkud mi vadí, že všichni hovoří stejným dialektem, tj. skoro spisovně, stejnými slovy a obraty, ať Kanaďan, Brit, Američan, ..., ať uklízečka, princezna, absolvent Sorbony, ... Nevím zda je to ztraceno v překladu nebo v originále, ale je to chyba. Jinak napsáno výborně a čtivě. Zdá se, že autorka zraje jako víno. Doporučuji.

24.11.2013 5 z 5

Kdo jsou Židé? Kdo jsou Židé? Paul Spiegel

Autor nepochybně přispívá svým dílem a postojem ke vzájemnému porozumnění nejen mezi zastánci různých vyznání, ale i mezi kulturami, komunitami a lidmi vůbec. Jednoduchou a čtivou formou dokázal přiblížit jak historii judaismu i antijudaismu, tak i zvyklosti, obyčeje a religiozní praktiky v rámci své víry. Bohužel je však tím dílo rovněž poznamenáno, především v některých historických aspektech. Například o sedmi ranách egytských a odchodu Židů z egyptského zajetí hovoří pouze a jen Starý zákon. Nikde jinde, a především v egytských záznamech, o tom není ani zmínka (hospodářství starověkého Egypta je poměrně dobře zdokumentováno a takový exodus by se musel nepochybně výrazně projevit). Obdobně se staví historie odlišně k ukřižování Krista. Ačkoli k těmto tématům přistupuje z pohledu své víry dost benevolontně za historická fakta dávám hvězdičku dolů. Za osvětu, příspěvek k porozumnění, celkové zpracování bych dal všech pět. Doporučuji, a to především nežidům.

20.11.2013 4 z 5

Čas třešní Čas třešní František Kožík

Ačkoli je román silně poznamenán autorovými společenskými postoji (mládí - II. světová válka - antimilitarismus, pak téměř celý produktivní věk - v reálném i nereálném socialismu - sociální, až socialistické idee, a na sklonku života zlatokopecký divoký kapitalismus - pomoc slabým a utiskovaným) nelze popřít nespornou uměleckou a literární hodnotu díla. Nepochybně mistrný vypravěč a znalec místních i dobových reálií. Doporučuji.

15.11.2013 4 z 5

Vánoce Hercula Poirota Vánoce Hercula Poirota Agatha Christie

Pro mě je Agatha Christie prostě královna žánru. Výborně napsané, skvělé charakteristiky. Líbí, i když je ještě ovlivněna romantismem, nebo snad právě proto. Doporučuji.

13.11.2013 5 z 5

Letiště Letiště Arthur Hailey

Nepřísluší mi posuzovat skutečnosti popisované v románu s realitou (ostatně to už udělali jiní a závěry nebyly zrovna oslavné), ale vadí mi plytkost příběhu i charakterů postav. Je to spíše popis, než plnohodnotný román. Nechci nikoho odrazovat, ale podruhé bych to nečetl. Ani film mě zrovna nenadchl. Pro oboje slabší průměr.

13.11.2013 3 z 5

Slasti a strasti života s doktorem Slasti a strasti života s doktorem Mary Bard

Pohodové, ale slabé, jaksi rozhárané, bez dějové linky. Mé hodnocení - slabý střed.

09.11.2013 2 z 5

Kniha o lidech a zvířatech Kniha o lidech a zvířatech Axel Munthe

Jsou lidé, kteří by neměli umírat a knihy, které by neměly končit.

05.11.2013 5 z 5

Presidentův vězeň Presidentův vězeň Vladimír Škutina

I když se asi tyto přívlastky na krátkou výseč popisu "Absurdistánu" nehodí, musím konstatovat: krásné a nevšední. Kdyby povinná četba neměla na sečtělost školního národa tak devastující vliv, určitě bych doporučoval tuto knížečku tam zařadit. A teď si dám něco veselejšího, třeba Stephena Kinga.

02.11.2013 5 z 5

Soudce a jeho kat / Podezření Soudce a jeho kat / Podezření Friedrich Dürrenmatt

Je zřejmé, a Friedrich Dürrenmatt to svou tvorbou dokazuje, že špičková literatura se může uplatnit v jakémkoli žánru. Pokud však čekáte akci a potoky krve, pak knihu ani neotvírejte. Stačí-li vám však "pouze" napětí, logika a především něco k zamyšlení, jste na správné stopě.

02.11.2013 5 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Výborně napsané. Dokonce se to obešlo bez miliard mrtvol. To je v tomto žánru nevídané.
Co se týče kritizivaných časových skoků, pak si dovolím upozornit na to, že autor rozvrhnul obnovení Říše na 1000 let. Doufám, že nikdo od autora neočekává deník, navíc s nesmrtelnými hrdiny. Každá část je zcela logicky zakončena vyřešením krize, hrdinové se poroučejí na smetiště dějin a začíná nová doba. Jetliže se v ději ztrácíte, pak to myslím nebude chybou autora.

30.10.2013 5 z 5