Rup Rup komentáře u knih

Kněz a ministrant Kněz a ministrant Oscar Wilde

Autorův nekrolog, obhajoba čisté lásky v jakékoli podobě - v daném případě homosexuální a pedofilní. Ačkoli "Nesouhlasím s tím co říkáte, až do smrti budu hájit vaše právo to říkat." (Voltaire). Již tomu chybí příznačný Wildův sarkasmus, nicméně je to napsané, jak je u tohoto spisovatele a dramatika zvykem, skvěle.

27.04.2014 5 z 5

Polib mne a zemřeš Polib mne a zemřeš Ira Levin

Čínský bůh srandy, tedy "smíchu", Stery (vis níže), musí vzít v úvahu, kdy byla kniha napsána, a že v té době literatura thrillery zrovna neoplývala. Na druhou stranu uznávám, že je to produkt čistě komerční, bez jakýchkoli uměleckých ambicí. Nenadchne ani neurazí, ale dá se to číst. Do doporučených nedám, ale ty 3 hvězdy si zaslouží.

24.04.2014 3 z 5

Bůh či Ďábel Bůh či Ďábel Jarmila Loukotková

Nevím co je nespravedlivého (Poutnice) na popravě masového vraha dětí, barona Gilles de Rais, ale souhlasím s tím, že život člověka spravedlivý není. Avšak ani anotace (odvážná vzpoura proti pokrytectví - vraždění neviňátek je vskutku nekonvenční činnost), ani autorka (hodný, ctnostný, spravedlivý) mě nepřesvědčili o tom, že už jako dítě netrhal mouchám křidélka a kobylkám nožičky, zkrátka, že nebyl asociální zrůda. Nic z toho však neubírá dílu na kvalitě. Doporučuji.

16.04.2014 4 z 5

Mýty o socialistických časech Mýty o socialistických časech Josef Mlejnek

Myslím, že jsem docela zasloužilý pamětník, tudíž si dovolím k binyskovi poznamenat, že si asi plete -ismy (jakékoli) a utopii (Thomas More). Marx ve svém díle jasně deklaroval, že bez revoluce, tedy krve, to nepůjde. No a Lenin vylepšil Marxův socialismus o orientální despotismus. Děkuji, nechci. No a co se týče jeho syna, předpoklad, že bude číst co mu předloží tatínek, je stejně naivní, jako si myslet, že existuje nějaký spravedlivý sociální systém. Dovolím si ocitovat pana Winstona Churchilla: "Demokracie je ten nejhorší způsob vlády, jaký si umím představit. Až na to, že neexistuje žádný lepší." A přidám ještě dva od téhož autora: "Kapitalismu je vlastní jedna vada: nerovnoměrné rozdělení bohatství. Socialismu je vlastní naproti tomu jedna ctnost: rovnoměrné rozdělení bídy.", "Kdyby byli komunisté na Sahaře, byl by i písek na příděl."

14.04.2014

Manželská past Manželská past Jennifer Probst

Téma velmi, ale velmi otřepané. Pominu-li ten nekonečný závěr, napsáno je to výborně. Jako moderní pohádku pro děvčata 8 do 108 doporučuji.

06.04.2014 3 z 5

Každý den zázrak Každý den zázrak Bohumil Hrabal

A je to poetika. Ať si říká kdo chce co chce, poetika to je a krásná. Ovšem musíš k ní přistupovat jako ke starému vínu. Nejprve se jen tak zrakem pokochat, nasát vůni, poválet na jazyku. Pokud to však někdo jen nalije do hlavy, pak ... Doporučuji.

03.04.2014 5 z 5

Stín banyánu Stín banyánu Vaddey Ratner

Pohádková revoluce. Snová genocida, Báseň šílenství. Až dosud jsem netušil, že peklo může být poetické. Pohlcující. Vřele doporučuji.

16.03.2014 5 z 5

Zahrada lží Zahrada lží Eileen Goudge

Výborně napsané. Poněkud mi vadí přemíra melodramatičnosti a již klasický happy end. Nicméně doporučuji.

11.03.2014 4 z 5

Jak Francouzky hledají štěstí Jak Francouzky hledají štěstí Jamie Cat Callan

Jsem na rozpacích. Má paní a vládkyně ji miluje (opravuji, miluje tak první třetinu), mně připadá jako óda na konzum a vlastní ego. Ztotožňuji se s mnohokrát v knize, i jinde, omílaným tvrzením: Štěstí je stav duše a k jeho navození stačí pouhé maličkosti. Ovšem z autorčiných závěrů mi vyplývá spíše důležitost stavu šatníku a jídelníčku.

04.03.2014 3 z 5

Šepoty a lži Šepoty a lži Joy Fielding

První 2/3 knihy - zmarněný potenciál (péče a obětavost vs. popis permanentního mejdanu). To bylo maximálně na 2 hvězdy. Konec je na 5 *, a kupodivu jsem zas po dlouhé době byl pointou překvapen. Trpělivým čtenářům doporučuji, ostatní přijdou o docela příjemnou chuťovku.

26.02.2014 4 z 5

Souostroví Gulag - 1. díl Souostroví Gulag - 1. díl Alexandr Isajevič Solženicyn

Naprosto geniální. Kdykoli mě přepadne nehorázný optimismus, sáhnu po Solženicynovi nebo Orwellovi. Mé malé já nemá žádné právo vznést jakoukoli kritiku.

21.02.2014 5 z 5

Čínská císařovna Čínská císařovna Evelyn McCune

Určitě zajímavé počtení se spoustou dobových, místních a společenských reálií především s ohledem na život a postavení žen v podmínkách starověké Číny. Co mě však v románu vadí, je absence jakékoli dramatičnosti. Prakticky v každé kapitole je naznačena potřeba učinit zásadní rozhodnutí, které následně spočívá v uspořádání slavnosti, založení zahrady nebo vybudování chrámu, v lepším případě jakési soukromé mini vzpoury, v horším se nestane vůbec nic. Nuže, jsem na vážkách, ale asi nedoporučím.

21.02.2014 3 z 5

Když v ráji pršelo Když v ráji pršelo Jan Otčenášek

Krásně poetické, poeticky krásné, Nezbývá než dodat: Banány jsou chuti mdlé. Doporučuji.

10.02.2014 5 z 5

Čas přílivu / Tragédie o třech jednáních Čas přílivu / Tragédie o třech jednáních Agatha Christie

Samozřejmě klasika. Co k tomu dodat. Snad jen na okraj: současné seriály typu "Sběratelé kostí" apod. by měly být zařazeny do kolonky sci-fi nebo pohádka (ty méně krvavé), nikoli krimi. Doporučuji všem milovníkům detektivního žánru.

06.02.2014 4 z 5

Arabská žena Arabská žena Tanya Valko

Patrně proto, že měla autorka možnost se podrobně seznámit s blízkovýchodními reáliemi, zasadila tam i děj románu. Jinak se hlavní linie - tyranie, domácí násilí - táhne dějinami i kulturami odnepaměti. Není to napsané až tak špatně, ale: za prvé jsou některé pasáže opravdu nudné a o ničem, a za druhé mladá naivní holka z které hloupost přímo kape se najednou změní v inteligentní ženu aby se vzápětí zachovala jako totální idiot. Možná je to zapříčiněno tím, že, jak autorka sama přiznává, je vyprávění poskládané z mnoha různých zážitků a vyprávění.

05.02.2014 3 z 5

Na útěku Na útěku Mahtob Mahmoody

Zpověď lehkého paranoika. Chápu příčinu. Chápu i následky. Chápu také, že sdělení pomáhá. Ale nechápu, proč, kromě osobního autorčina psychologa, by to měl číst někdo jiný.

31.01.2014 2 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Krutě děsivé, děsivě krásné, dokonale pravdivé a velmi čtivé. Citát "Moc korumpuje, absolutní moc korumpuje absolutně", dovedl ab absurdum. Avšak nikdo přece není svobodný. Všichni jsme pod kuratelou různých zákonů a norem, ať již mocenských, morálních, duchovních, fyzických, ale třeba i zdravotních. Rozdíl mezi demokracií a totalitou spočívá v tom, že mohu říci nahlas co si myslím. Mohu žít v iluzi, že jsem svobodný. Svoboda neexistuje! Ač jsem již přečetl mnohou knihu, zjistil jsem, že ji nedokážu s ničím srovnávat. Jak by řekli na Moravě: Absolutní špica. Doporučuji přečíst alespoň třikrát, fanatici, teroristé apod. nejméně 10x.

28.01.2014 5 z 5

Mlhobřehy Mlhobřehy Gabriel Chevallier

Satirická kronika města popsaná skrze ženský klín. I když kronika to vlastně není - světodějné i místodějné události jsou zcela upozaděny. Spíše se jedná o jakýsi rozbor vlivu ženského elementu na vývoj společnosti. Mé pocity jsou rozporuplné, především z dost jednostranného autorova pohledu. Druhá část románu, jakoby pohled s druhého břehu, zavání až příliš romantismem a do celkové koncepce mi jaksi nezapadá (v recenzích zmíněno ovlivnění Stendhalem), což nevylučuje předešlé tvrzení (jednostranný pohled). Nicméně za přečtení to stojí. Doporučuji.

24.01.2014 4 z 5

Pouta věrnosti Pouta věrnosti František Kožík

Přes velmi silnou sociální, až socialistickou, rétoriku, je třeba uznat, že František Kožík je mistrným vypravěčem s hlubokými vědomostmi o předestřeném tématu. Za svou osobu mohu jen doporučit.

21.01.2014 5 z 5

Příchod noci Příchod noci Dean Koontz

Čtivé, ale velice naivní. Ta hrůza na mě ne a ne padnout. Souhlasím s anotací i komentářem. Rychle přečteno, rychle zapomenuto - když jsem se asi po dvou dnech vrátil k rozečtenému, absolutně jsem netušil o čem předešlé bylo.

12.01.2014 2 z 5