RyxiraAmyGinger komentáře u knih
Jako přečetla jsem to, takže tak strašné to být nemohlo, ale... je tam hrozně moc ale. Přecitlivělost vrchního komisaře Wallandera, děj je místy poněkud rozvleklý, postavy málo uvěřitelné, přesah, který snad kniha má mít, jsem nezaznamenala... bez znalosti tohoto díla bych klidně mohla žít.
Upřímně řečeno, jsem asi maličko rozpolcená. Trochu pomalejší rozjezd, "tankovat" mě to začalo až někde zhruba od poloviny a z konce opět lehká rozpačitost. Nevím... námět je nicméně velmi, velmi přitažlivý.
Mně se to líbilo, v podstatě je to ale pohádka. Isabel Allende je moje oblíbená spisovatelka a především skvělá vypravěčka, některé trochu ironické pasáže mi připomínaly Pýchu a předsudek. Dobrodružná romantická kniha, někomu by se možná chtělo říct přeplácaná/překombinovaná/příliš fantastická/naivní... ale já jsem prostě byla naladěná na tu správnou vlnu.
Já jako nevím, četlo se mi to dobře, ale jako svědectví o životě takové osobnosti, jakou WIliam Wallace/Will bezpochyby byl, mi tenhle typ vyprávění připadá poněkud příliš... komorní. Tím spíš, že bitva u Sterling bridge, Willovo zajetí a všechno to okolo jsou shrnuty několika prvních a pak až zase posledních odstavců... jako nevím, no. Chápu na jednu stranu autorův záměr (aspoň si to myslím), na druhou stranu si pro tento svůj cíl mohl vybrat daleko méně "akčnějšího" hrdinu. Když prostě vidíte jméno William Wallace, čekáte hrdinský příběh, ne příběh muže, který musel nejprve přestát návštěvy biskupů a hrozným způsobem ztratit rodinu, aby si uvědomil svoje životní poslání.
Jako tak po prvních padesáti stránkách jsem byla rozhodnutá dát tomu 3 hvězdičky, protože to je Šifra mistra Leonarda jak přes kopírák. Nicméně je to také neuvěřitelně čtivé, těšila jsem se na každou stránku a konečný zvrat ve vztazích postav je poměrně překvapivý... Na druhou stranu, Šifra přece jenom stojí asi výš, pamatuji si, jak jsem byla po jejím přečtení odhodlaná ponořit se do studia tajných společenství a symbolů :). Robert Langdon samozřejmě opět nedostižný, jestli má Sienna IQ 180, tak on musí mít aspoň IQ 200. A stěžejní myšlenka - přelidnění planety - je skutečně silně znepokojivá...
Come on, na to, že jsem původně očekávala, že to bude žvást (lepší knížku od A jsem do Knižní výzvy prostě nesehnala), jsem byla nakonec docela příjemně překvapená. Na večer do postele jsem si ho teda nevzala, ale na ukrácení dlouhé pracovní doby počteníčko slušné.
Na téhle knížce mě mrzí jenom jedna věc. Že si ji nemůžu znova přečíst jako poprvé.
Zdržuji se hodnocení, první polovina mě nudila, druhá docela zajímala, ale celkem jsem si jistá, že jsem tu knihu nějak hluboce neprožívala.Možná jenom nebyla nálada.
Přesně můj šálek kávy. Rodinná sága zahrnující osudy hned několika generací... prostě lahoda. Navíc když je to takhle skvěle napsané a jednotlivé postavy jsou vykresleny tak pečlivě, že máte pocit, jako by stály v místnosti vedle vás. Nemůže mi nebýt líto Soamese, i když samozřejmě naprosto chápu pohnutky Irene i všech ostatních "strůjců jeho neštěstí". A na pozadí pohnutých životních osudů a tragických lásek umírá viktoriánská Anglie... ne, tenhle román je prostě mňamka.
Tak tohle bylo pro mě těžké. Byla jsem povahou hlavního hrdiny a jeho pokřiveným vnímáním světa strašlivě znechucená... ale strašlivě. Nepamatuji si, že by mě jiná kniha kdy tak vykolejila. Je to samozřejmě mistrovsky napsané, psychologický román v té nejhutnější podobě, prostě brrr :o.
P. S. Překvapilo mě, jak rozdílné názory mají lidi na vypravěče. Už je to nějakou dobu, co jsem knihu četla, a do teď si pamatuju, jak mi byl odporný, ale když tady lidi vypisují, jak je jim ho líto, skoro mě to cuká, abych Neviditelného znovu otevřela a pokusila si znova udělat názor. Škoda, že se už nemůžeme zeptat autora, co si o tom myslí on.
Tak tohle byla docela slabota. Jasně že King je čtivý, mám ho moc ráda, ale tohle se teda moc nepovedlo.... Nevím teda, jak kvalitu knihy ovlivnilo spoluautorství, ale za mě tentokrát fakt nic moc.
Nepřijde mi to zrovna originální.
Chytlo mě to, takže dobrý. Děsí mě, že Zodiaca nechytili... Věřím ale že kdyby se do jejich hledáčku dostal skutečný vrah, policisté by ho odhalili.
Baladická tragédie. Nemohu nesoucítit s nebohou Tess, jejíž povahu autor tak mistrně vykreslil. Vášnivá, oddaná, spravedlivá a milující... ano, chápu lidi, kteří říkají, že se to vleče, na tuto knihu musíte mít svým způsobem povahu, asi prostě nesedne každému. Mně sedla. Pláču nad Tessiným osudem.
První díl trilogie, který je ale jednoznačně nejlepší. Pro mě synonymum dokonalého thrilleru, tak moc se mi knížka líbila, že jsem si po přečtení knihovního vydání musela koupit vlastní výtisk. Pokud se považujete za milovníka detektivního a akčního žánru literatury, tohle prostě nemůžete vynechat. P. S. Co se filmu týče, za mě jednoznačně verze s Danielem Craigem.
Mám vydání ve slovenštině a dostala jsem se asi tak do dvou třetin, dál číst mi asi zabránila "jazyková bariéra" (ano, trochu se za to stydím). Snad se k této knížce, která se mi jinak velmi líbila, jednou vrátím. Číst ji v českém překladu teď už pokládám pod svoji důstojnost :).
Nabízí se označení "červená knihovna". Jenže pro tuto kategorii je to příliš dobře napsané. Miluji tuto knihu, četla jsem ji asi třikrát. Vlastně ji mám jako památku po babičce na čestném místě doma na poličce.
Nechávám bez hodnocení, protože moc nevím, co si o tom mám myslet. Je to příšerný příběh (založený na skutečných událostech? brrr...), v jednu chvíli jsem knihu musela dokonce odložit, protože jsem slabší povaha a udělalo se mi z toho na nic. Nicméně přečteno během několika hodin za dva dny... a konec dává naději (i když mám maličičko obavy, aby se Martin ještě nepotatil...).