sachista sachista komentáře u knih

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

Lhaní považuji za nejodpornější činnost, takže román o prohnilých a prolhaných sousedech, kteří kupí lež za lží mě přirozeně zaujal. A jak to u Shari Lapena bývá, musíte číst a číst a číst, dokud nejste na poslední straně. Tentokrát mě ale překvapila tím, že na čtenáře všechno nevybalila až na konci, ale poměrně dříve. Zvrat celkem slušný, povedený thriller na podzimní večery.

20.10.2024 4 z 5

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Jednou na gymnáziu jsem dělal anketu mezi širokým okolím, známými, přáteli, spolužáky, rodinou, jaká kniha je jako první napadne, když se řekne Remarque. Počítal jsem s tím, že vyhraje buď Na západní frontě klid anebo Tři kamarádi. Anketa skončila anekdoticky - vyhrála žádná :-) První zmíněnou jsem četl před lety, ke Třem kamarádům jsem se dostal až letos v rámci jedné čtenářské výzvy. Nepovažuji ji za tolik čtivou jakou např. svoji srdcovku Nebe nezná vyvolených, na druhou stranu dokázal Remarque velmi výstižně uchopit některá nadčasová témata, jimž dominuje přátelství a láska. Nedivím se, že si tento román získává čtenáře po celém světě i bezmála po sto letech.

14.02.2024 4 z 5

Nenech to být Nenech to být Harlan Coben

Viděl jsem jeden film a dva seriály natočené podle knih Harlana Cobena, takže "Nenech to být" pro mě představuje premiéru v knižní podobě. Jsem nadšený, kniha má dynamiku, napětí a nenechá čtenáře vydechnout, dokud se na posledních stránkách nedozví, jak se vlastně všechno seběhlo. Z toho vyvozuji, že minimálně oba seriály byly úspěšně realizovány, protože ty se odvíjely úplně stejně.

08.11.2020 5 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Nedočetl jsem druhý díl série s Kim Stone, jelikož odmítám číst krimi, kde chybí základní zápletka-oběť-napínavé vyšetřování-vrah neznámý až do konce. Navzdory tomu jsem dal šanci dalšímu dílu série, protože Němý křik mě strhnul. Tichá modlitba mě emocionálně silně zasáhla, udivuje mě, že ji napsala žena, protože některé pasáže jsou mimořádně kruté a nemilosrdné. Zpočátku jsem byl zase téměř zklamaný, že jsou čtenáři dost poodkryty karty, naštěstí však ne úplně všechny a napětí je strhující až do samotného závěru. Po slabé dvojce tedy velmi silná trojka a již pokukuji po dalším díle. Výborný čtenářský zážitek, byť citlivější čtenáři mohou být dost otřeseni.

12.05.2019 5 z 5

Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Famózní, dosud nejlepší díl, za mě osobně velká spokojenost. Od začátku strhující, napínavé, neustále jsem si lámal hlavu nad tím, kdo mohl ublížit malé holčičce a přitom případ vypadá celou dobu naprosto beznadějně. Jsem doslova natěšený na další případ Eriky Fosterové.

12.04.2018 5 z 5

K moři K moři Petra Soukupová

V mnohém připomínající Pod sněhem, ale pro mě osobně mnohem smutnější až depresivnější, silnější a hlubší. Nezapomenutelný čtenářský zážitek. Petra Soukupová začíná být moji srdeční záležitostí. Jsem rozhodnutý si přečíst všechny její literární počiny.

13.02.2018 5 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Po delší době nadprůměrný čtenářský zážitek. Kniha si mě získala od první stránky a s velkým napětím jsem odkrýval životní osudy Kláry Rissmannové. Za velké plus považuji ponechání prostoru mnoha vedlejším postavám, které celý děj obohacují a dotvářejí celkový obraz. Velmi silný příběh, který si zaslouží zdejší vysoké hodnocení.

29.10.2013 5 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Jak v závěru pronáší sám Joona Linna - nejpodivnější případ jeho kariéry, současně také nejlepší. Napětím jsem mnohdy ani nedýchal, celou dobu jsem si ale říkal, že je úplně jasné, kdo je Caesar, že nám to autoři až příliš servírují pod nos. A pak jsem dostal ledovou pěstí přímo mezi oči a nestačil se divit. Neskutečné rozuzlení, tleskám a klaním se. Výborně propracovaný, naprosto děsivý příběh. Bravo!

15.12.2024 5 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

I tentokrát jsem se musel do knihy trochu začíst, ale pak Angela Marsons opět spustila svoji tradiční jízdu, že knihu neodložíte, dokud se nedozvíte, co se na té elitní škole vlastně stalo a co jsou zač ty tajemné Karty. Jsem zvědavý, jak dlouho si autorka udrží s touto sérií laťku tak vysoko. Určitě bude muset vnášet nová dramata a inovace, jako tomu učinila tentokrát. Jsem zvědavý, zda bude pokračovat nějak její osobní linka s ďábelskou Alex.

06.11.2024 4 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Shari Lapena si trochu hraje na Agathu Christie a částečně se jí to daří. Vytvořila další čtivou záležitost na jeden, dva, tři zimní večery a podařilo se jí mě vodit za nos. Pointu jsem neuhodl, což je pro mě základ spokojenosti při četbě krimi, detektivky nebo thrilleru.

10.03.2022 4 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Skvostný thriller s ďábelským koncem. Obdivuji um autorky, že dokáže rozehrát tak napínavou hru pouze se třemi hlavními postavami a jednou mrtvolou a stejně se čtenář nenudí. Právě naopak, já jsem napětím ani nedýchal a musel číst a číst, až jsem se konečně na posledních pěti stránkách dozvěděl celou pravdu a smekám, jak geniální rozuzlení mi bylo naservírováno. Jsem tak natěšen, že asi zítra poběžím pro další knihu od téže spisovatelky.

28.12.2021 4 z 5

Platforma Platforma Michel Houellebecq

Elementární částice jsem viděl ve filmové podobě, proto jsem je přeskočil a po Rozšíření bitevního pole jsem sáhl po Platformě. Od prvních stránek mi přišla dynamičtější a naprosto rozumím tomu, proč právě s tímto románem autor celosvětově prorazil. A také chápu, že si tím získal oddané příznivce, jakož i nesmiřitelné odpůrce. Já jsem se přidal k příznivcům jeho myšlenek o mezilidských vztazích a o tom, jak nás fyzično dokáže ovládat. Ostatní jeho názory můžeme přičíst dětství, dospívání - když se seznámíme s jeho životopisem, nelze se ničemu divit.

17.08.2021 5 z 5

Stará tajemství Stará tajemství Patricia Gibney

Moji čtenářskou krizi jsem částečně potlačil na krátké dovolené u moře, kde jsem musel sáhnout po detektivce. A tuhle jsem četl všude, kde se dalo a nemohl jsem přestat, dokud jsem nedospěl k rozuzlení celého komplikovaného a zamotaného případu. Patricia Gibney si mě získala a musím se vrátit na začátek série.

30.09.2020 5 z 5

Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Bezkonkurenčně nejslabší a nejzbytečnější díl série. Nedokážu odhalit smysl tohoto dílu - vůbec nejde o krimi, mám až absurdní dojem, že se jsem byl jako čtenář svědkem nějaké bizarní počítačové hry, o tom, jak malý, snědý zloděj nejasného původu a etnika uniká gangsterům z celé Evropy a Afriky a bojuje za spravedlnost. Druhé housle mu k tomu hrají rozervaný Carl a naprosto nevýrazní Assad s Rose. Nuda, nuda, nuda, záblesk akce, napětí, nuda, nuda, nuda. Jestli série pokračuje tímhle směrem a tímhle tempem, tak jde o největší propad v severské krimi, co znám.

18.07.2018 1 z 5

Malý miliardář Malý miliardář David Walliams

Babička drsňačka byla první, takže zaujala své nezastupitelné místo, přesto Malý miliardář se mi možná líbil ještě o něco víc. Téma peněz, majetku, materialismu a s ním spojení štěstí/neštěstí je pravděpodobně tématem, jež se nikdy neomrzí a zvláště dětem je v knize podáno vhodnou formou. David Walliams si mě získal, stejně jako Argo nádherným barevným zpracovaním všech jeho knih.

19.12.2013

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Tyhle bilanční romány mám opravdu od srdce rád. Hartlova románová prvotina uzavřela moji osobní vysoce ceněnou trojici podobně zaměřených románů, a to vedle Vieweghovy Vybíjené a Hanibalova Konce časů medových. Všechny hrdiny jsem si záhy velmi oblíbil a držel jim palce při jejich životních peripetiích. Sice mi vadilo Šamponovo chování, ale i jeho vnitřní dobrota se nakonec projevila. Výborný román, přivedl mě k myšlence navštívit nějakou Hartlovu hru v Divadle Palace.

11.05.2013 5 z 5

Nezničitelná láska Nezničitelná láska Ian McEwan

Četba McEwanových děl se pro mě stává návykovou. Pokaždé, když odložím přečtenou knihu od něj, zanechá to ve mně silný čtenářský zážitek, určité znepokojení a nutkání k přemítání o hlavní myšlence a poslání. McEwan si umí skvěle zvolit ústřední téma a poté si s ním hraje téměř k dokonalosti. A začínám se domnívat, že leitmotivem jeho knih bude zlo, které prudce a znenadání zasáhne do života dosud šťastného vztahu muže a ženy. Nezničitelná láska více než ostatní knihy balancuje na pomezí psychothrilleru. Pod záplavou přečtených knih a zhlédnutých filmů na téma schizofrenie, jež je v závěru většinou odhalena jako pointa a umožňuje odlišný náhled na celé dílo, jsem byl během četby zneklidněn a předem zklamán, že pointa se jeví jednoznačně, nicméně o to více jsem byl příjemně překvapen a potěšen, že Nezničitelná láska dospěla k dosti jinému rozuzlení. Doporučuji.

28.03.2012 4 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Jiří Hájíček mě dosud nikdy nezklamal. Jeho knihy jsou velmi čtivé, věnují se nadčasovým tématům, nutí k zamyšlení a věrně popisují moji oblíbenou oblast jižních Čech. V těžké konkurenci zvláště českých autorek zaujímá pan Hájíček v současné české literatuře své pevné místo.

23.01.2025 4 z 5

Lvíče Lvíče Josef Škvorecký

Krásný zážitek. Takový žánrový obrat s překvapením jsem asi neměl dosud čest objevit. Pár střípků k minulosti slečny Stříbrné jsem posbíral, ale nespojil jsem si je tak, jak se nejspíše od čtenáře očekávalo. Vyzdvihnout musím rovněž vytříbený jazyk autora, to je doslova radost hltat jeho krásnou a bohatou češtinu.

31.03.2022 5 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Velký propad kvality, už to zkrátka není ono. Začátek ještě jakžtakž, ale pak už se nezadržitelně jede dolů a já jsem si přál konec už v půlce knihy. Mám pocit, že se pan Boček vyčerpal. Ideální by bylo nalézt inspiraci pro 5. díl a tím tuto sérii nějak důstojně uzavřít, bylo by škoda končit tímhle nepovedeným čtvrtým počinem.

30.06.2019 1 z 5