Sansli Sansli komentáře u knih

Sever a Jih. Díl III. Sever a Jih. Díl III. Elizabeth Gaskell

Konečně, konečně:) Konec určitě nikoho nepřekvapí, ani kdyby neměl nakoukanou geniální minisérii od BBC (2004). Tohle je zápletka, která prostě nenechá čtenáře na pochybách kam směřuje. Ale to na tom příběhu prostě milujeme, no ne?
Konec je trochu odlišný od seriálového, ale stejně perfektní. Je tam spousta detailů (hlavně co se týče vnitřních pocitů Margaret a Johna Thorntona), které jsem si užívala a při čtení (no musím se přiznat, i když tohle většinou nedělám) trošičku srovnávala knihu se seriálovou adaptací. Prostě mi to nedalo:)
Ať už kniha nebo seriál, ani jedno vás prostě nezklame. A jestli máte rádi Jane Austenovou, tak tohle je prostě povinná četba.

Sever a Jih. Díl I. Sever a Jih. Díl I. Elizabeth Gaskell

První díl nezapomenutelného příběhu. Tak jako většina jsem nejdřív objevila seriál od BBC. A protože to byla láska na první pohled (s každou reprízou hlubší a hlubší:), začala jsem se poohlížet po knižní verzi. Nejsem dost zdatná angličtinářka, abych si ho mohla přečíst v originále, tak jsem upřímně ráda za český překlad.
Je pravda a naprosto souhlasím, že je tam opravdu dost chyb, ale já jsem se rozhodla je úplně ignorovat a nenechat se ničím vyrušovat. Příběh Margaret Haleové a Johna Thorntona mi za to stál:) Četla jsem už podruhé, a upřímně jsem to prostě nevydržela a musela jsem si znovu pustit i seriál:)

Divoká píseň Divoká píseň Victoria Schwab

Upřímně jsem na téhle knížce nenašla vůbec nic negativního. A i když nejsem zrovna cílová skupina, rozhodně jsem si tak připadala:) Od začátku až do konce mě to bavilo a po každé kapitole jsem se bez přemýšlení pouštěla do další. To už se mi dlouho nestalo.
Přitom příběh není zrovna nijak složitý a ještě o monstrech a nestvůrách, takže bych to nečekala. Na začátku jsem sice trochu tápala o čem to tak asi bude, ale od té chvíle co začal August chodit do školy, jsem v tom měla jasno. A nezklamalo mě to až do konce. Skvěle vyprávěné, napínavé, trošilinku možná předvídatelné, ale to není nic co by mi vadilo, takže jde se na druhý díl:)

14.08.2021 5 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Na knihu mám docela rozporuplný názor. Na jednu stranu se mi líbilo, že příběh není postaven na stovkách brutálně zavražděných a zohavených mrtvol (takže to byl celkem oddech), ale jde na to přes psychologii. Byl to vcelku napínavý příběh. Rozjezd byl trochu pomalejší, tak mě to ze začátku moc nebavilo, a navíc mi ty postavy na rozlučce lezli příšerně na nervy, hlavně tedy jedna. Ta byla nesnesitelná. Asi bych se hned ve dveřích obrátila a už by mě tam nikdo neviděl.
Ale uprostřed mě začalo docela zajímat, co se tam ještě stane a kdo si tam s nimi hraje a proč. A i když jsem pak už věděla, kdo to dělá, a konec mě tedy moc nepřekvapil, nemůžu říct, že by se mi to vlastně nelíbilo. Možná to také bylo tím, že jsem příběh poslouchala jako audioknihu, která byla moc dobře načtená a dokázala udržet mou pozornost i napětí. Za mě zajímavý thriller, který neurazí, ale podruhé už bych si ho asi neposlechla.

18.07.2021 3 z 5

Zeppelin Zeppelin Tormod Haugen

Netradiční, ale moc pěkná kniha pro děti, kterou by si měli přečíst ale i dospělí.
Příběh je okouzlující. Na začátku mě trochu překvapila forma, jakou je kniha napsaná. Připomínalo mi to chvilkami, jako bych četla báseň, protože ty slova složená do vět mají tak neuvěřitelnou hloubku, že jsem občas musela zastavit a opravdu se zamyslet nad tím co čtu. Text mě opravdu velmi snadno vtáhl do děje a já jsem se ocitla na chatě a všechno prožívala s malou Ninou a tajemným neznámým. Neuvěřitelně jsem oběma fandila a říkala si, proč musejí být dospělí tak strašně sobečtí. Proč neposlouchají, co jim chtějí říct? Ten střed světa dospělých a křehkého nevinného světa dětí je tady popsán opravdu dokonale:) A nesmím zapomenout na úžasné ilustrace, které knihu a celý příběh svojí atmosférou nádherně doplňují.

03.05.2021 5 z 5

Elita Elita Kiera Cass

Nebylo to špatné, rozhodně mě tenhle díl ale nebavil tolik jako první. Začátek se mi hodně líbil, ale pak přišel zvrat a mě se do čtení moc nechtělo. Ještě navíc tam pořád "překážel" Aspen, takže ani to mě ve čtení moc nepovzbuzovalo. Ale protože je to napsané opravdu hodně čtivě, tak jsem se nakonec pročetla až do poloviny knihy a znovu mě to začalo celkem bavit.
Ale úplně uchvácená jako u prvního dílu tedy nejsem, a nerozhodnost hlavní hrdinky je místy opravdu dost otravná. Docela mi vadilo, že místy je America fakt odhodlaná všem a všemu se postavit a za okamžik je z ní hromádka neštěstí. V jednu chvíli ji obdivuju za její odvahu, a pak čtu dál a říkám si je tohle možný?
Asi i proto mě to moc nebavilo. Na třetí díl se ale těším, protože tam to konečně dopadne tak, jak má:)

01.04.2021 4 z 5

Hravouka Hravouka Tereza Vostradovská

Páni, to je tak úžasná záležitost. Je to zábavné, poučné, krásně zpracované a poznávat jednotlivá prostředí s myškou po boku je tak návykové, že se ke knížce budete pořád vracet. A ty ilustrace, to je paráda:) Jsem z ní absolutně nadšená a unešená.

12.03.2021 5 z 5

Palác lží Palác lží Erin Watt

První dva díly naprosto super. Přesto u tohohle dílu mi trochu trvalo než mě to chytlo. Ale nakonec musím říct, že se mi to vlastně i líbilo. Postava Steva mi teda k srdci opravdu nepřirostla a to, že mě tento díl z počátku nebavil byla hlavně jeho vina. Pak jsem se jeho jednáním už docela bavila.
Mám moc ráda všechny postavy Ellu a Reeda, Eastona ale taky Val s Wadem. Ti byly bezvadní:) Možná by mi nevadilo kdyby byla kniha o něco kratší (hlavně první polovina se docela vlekla), ale druhá polovina knihy byla skvělá, takže jsem nakonec ráda, že jsem to přece jen dočetla.

11.02.2021 4 z 5

Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Ve fantasy literatuře nejsem ještě tak úplně zběhlá, vlastně v podstatě začínám. I proto se mi příběh hodně líbil. Uznávám, že až si to přečtu za nějaký čas znovu (a určitě s tím počítám), možná budu kritičtější, protože občas mi přišlo na mysl, jestli to vlastně dává smysl. Přesto jsem byla naprosto unešená myšlenkou autorky udělat z knih živé, přemýšlivé a v podstatě i citlivé bytosti (někdy i životu nebezpečné). Grimoáry jsou jednoznačně skvěle vymyšlené, tři hlavní postavy v čele se Silasem výborně napsané a dohromady táhnou celý příběh až k samotnému závěru.
Líbilo se mi otevřít knihu a ocitnout se na chvíli mimo realitu, ve světě kouzel, čarodějů a démonů. Takže zklamaná rozhodně nejsem:)

26.09.2022 4 z 5

Sluneční bouře Sluneční bouře Åsa Larsson

Musím přiznat, že jsem moc nečekala a tak jsem byla překvapená, jak moc mě to bavilo. Nevím, jestli bych knihu hodnotila stejně, kdybych si ji přečetla v tištěné podobě, ale audioverze byla a je naprosto skvělá a příběh se postupně pěkně rozmotával. Vůbec mi netrvalo dlouho si s hlavní postavou Rebeccou rozumět. Ona byla vážně skvělá, okolnosti ji přinutily vrátit se zpět do rodného města a my společně s ní postupně objevovali, jak těžké vzpomínky má s prostředím spojené. Teda fakt jsem ji chvílemi obdivovala, že se dokázala přinutit a znovu se všem a všemu postavit čelem. Klobouk dolů. Docela tam s nimi všemi její návrat zamával, a podle mě to bylo vše jen a jen zasloužené:)
Rozhodně příjemná detektivka, která volně plyne, ale od které se neodtrhnete, až dokud nedojdete na konec. A ten byl tedy opravdu skvělý.
Další díly určitě nevynechám, kdyby byly zase v audioverzi, tak je to pro mě jasná volba:)

21.07.2022 4 z 5

S láskou, Eloise S láskou, Eloise Julia Quinn

Další Bridgertonovi jsou za mnou a zase musím přiznat, že to nebylo špatné, prostě čtivá a svižná oddechovka. Chvilku jsem si myslela, že to bude za mě lepší než druhý díl "Vikomt, který mě miloval" ale ne. A mě vlastně napadá, jestli důvodem, proč se mi druhý díl líbil úplně nejvíc není také fakt, že jsem ho četla jako první z celé téhle série. Nevěděla jsem tak úplně co se bude dít, neznala jsem postavy a jejich svět... a tím to bylo skvělé, měla jsem možnost vše postupně objevovat:) Jak ale postupně čtete další a další díly, už vás máloco překvapí, protože ať jsou příběhy "odlišné" a hlavní postavou je vždy někdo jiný, základ příběhu zůstává vždy stejný a je pravda, že když to člověk čte takhle hned za sebou, stále častěji mu dochází, že je to v podstatě pořád dokola víceméně to samé.
Přesto nemůžu říct, že by mě příběh Eloise nebavil, vlastně byl jeden z těch zábavnější, a kdybych si měla vybrat část, která mě úplně nadchla a potěšila a kvůli čemu jsem knize vlastně dala druhou šanci, tak by to byl moment, kdy se v příběhu objeví všichni čtyři bratři Bridgertonovi najednou:) Nejlepší část, to rozhodně! S nimi je vždy o zábavu postaráno.

31.05.2022 4 z 5

Alespoň prozatím Alespoň prozatím Amélie Salingerová

Knihu jsem si chtěla přečíst už od chvíle, kdy jsem zjistila o čem je. To téma mě zaujalo, protože každý začátek epidemie prožíval jinak, a mě moc zajímalo, jak to tu bude popsáno. Také jsem podlehla doporučení a skvělým ohlasům na knihu. A je to tak, ta kniha je prostě skvělá. Postavy v čele s Marinou, Jakubem a hlavně Erikou si vás získají a jakmile se začtete, už vám nebude vadit síla knihy nebo poměrně malá písmenka. Doslova jsem zbožňovala každou stránku. Všichni jsou tak opravdový a vše je neskutečně reálné (pocity, vztahy, omyly a nedorozumění, doba koronaviru...), opravdu jsem si znovu připomněla celou tu situaci, jak to bylo těžké, jak jsme měli všichni strach a nevěděli jsme, co bude dál. Zároveň bylo ale skvělé sledovat, že tato těžká situace přispěla k tomu, že se Marina a Jakub mohli najít, vzájemně se lépe poznat a zamilovat. Protože co by s nimi bylo nebýt té pandemie...

25.05.2022 5 z 5

Sever a Jih. Díl II. Sever a Jih. Díl II. Elizabeth Gaskell

Každý díl je lepší a lepší. Johna a Margaret si zamilujete a někdy je těžké vybrat si, na čí straně budete stát. Na jednu stranu má pravdu Margaret, ale John Thornton všechny její argumenty dokáže obrátit a obhájit si svoji pravdu. Je to prostě těžké. Ale ty jejich slovní přestřelky jsem si opravdu užívala.
Konečně se to zamotává. Příběh opravdu utíká a pomalu se blíží k očekávanému konci, takže se vám prostě nebude chtít přestat číst, dokud nebudete na poslední stránce.
Jen škoda toho třídílného vydání, protože jinak bych ani nedělala pauzy:)
Tak vzhůru ke třetímu dílu! Nemůžu se dočkat:)

Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Kniha se ke mě dostala jako audiokniha. Hrozně ráda detektivky poslouchám, ale musím říct, že občas toho na mě bylo dost (hlavně pokud jde o množství postav:), a také to nebylo tak úplně podle mého vkusu.
Jako plus beru fakt, že kniha není tak drsná, jak jsme většinou u severských detektivek zvyklí, ale atmosféra knihy byla i tak dost ponurá. Příběh mě zaujal hlavně tím, že nikdo nezmizí jen tak z ničeho nic a proto jsem byla opravdu zvědavá na konec a jak a kdy se konečně protnou dvě časové roviny, které se v knize objevují.
Příběh je pěkně napsaný, a moc dobře se to poslouchalo. Hodně se mi líbily hlavně postavy vyšetřovatelů. A i když musím přiznat, že vyprávění v minulosti mě moc nebavilo, a postava Dagmar mě vyloženě štvala, nebylo to vůbec špatné.

27.07.2021 3 z 5

Nebe ze zlata Nebe ze zlata Laura Wood

Tohle je typ příběhu u kterého si rozhodně odpočinete, žádná akce, nic co by vás nutilo moc přemýšlet... kromě večírků a zábavy se tu totiž celkem nic nestane. Je to prostě o jednom létě, které hlavní hrdince naprosto změní pohled na svět i směr jejího vlastního života. Ale přesto mě to neskonale bavilo. Sledovat rozdíly v pohledu na svět mezi hlavními hrdiny bylo zábavné, hlavně pošťuchování a popichování mezi Lou a Robertem Cardewem pokládám za nejlepší momenty celého příběhu:)
Možná za pár dní, či měsíců si nebudu tak úplně pamatovat co přesně se v knize odehrávalo, ale atmosféra, panebože ta atmosféra 30. let 20. století ve mě bude rezonovat ještě dlouho. Ta doba je prostě nezapomenutelná a pět hvězdiček má takhle kniha hlavně díky ní:)

28.10.2022 5 z 5

Dům soli a smutku Dům soli a smutku Erin A. Craig

Byla jsem zvědavá jaké tajemství se v knize skrývá a co autorka provedla s mojí oblíbenou pohádkou. No nebylo to špatné, takový pohádkově laděný horor. Celá atmosféra knihy je dost temná a pochmurná, a přiznám se, že se mi tohle na knize hodně líbilo.
S odvíjením příběhu jsem byla spokojená, tedy než jsem se dostala na konec, který byl docela zklamáním. Bylo tam dost krvavých částí bez jejichž popisu bych se tedy obešla a rozuzlení také vlastně nic moc. Čekala jsem víc. Za přečtení to stojí, ale jednou mi to asi stačilo.

16.05.2021 3 z 5

Tajemství žlutého balónku Tajemství žlutého balónku Nicole Lesueur

Skvělý příběh o hledání přátelství. Knížku jsem neznala, kupovala jsem ji vlastně hlavně kvůli krásným ilustracím, ale i příběh rozhodně stojí za přečtení.
Oba hlavní hrdiny jsem si moc oblíbila. Dominika, která touží po kamarádce a její bratr Michal, který se jí nejprve ne zrovna dobrovolně, rozhodne pomoci si musí získat každého. Pátrání z pohledu dětí je kouzelné, milé, vtipné - hlavně převlekové eskapády staršího bráchy Michala neměly chybu:) a konec je tak dojemný, že jsem měla slzy nakrajíčku:)
Prostě zase jeden moc krásný příběh ukazující důležitost přátelství :)

17.04.2021 5 z 5

V utajení V utajení Danielle Steel

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu, jinak bych se do ní nepustila, protože Danielle Steelovou nečtu. Říkala jsem si ale, že to zkusím a nakonec vůbec nelituji. Byl to příjemně strávený čas:). Příběh Marshalla se mi líbil mnohem víc než ten Arianin, ale moc jsem se těšila, až se jejich příběhy protnou.

26.02.2021 4 z 5