SBH | Komentáře u knih | Databáze knih

SBH SBH komentáře u knih

Zlatý syn Zlatý syn Shilpi Somaya Gowda

Čtivě napsaný román, který voní a chutná po kořeněných jídlech, hraje barvami pestrých sárí a zní rytmickými bollywoodskými hity. Autorce se podařilo potvrdit známou pravdu, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Anil, hýčkaný syn zámožné venkovské rodiny, se dle otcova přání stane lékařem, jeho chudá přítelkyně Lína pokorně souhlasí s dohodnutým sňatkem. V obou případech selžou bezpečnostní mechanismy. Anil touží léčit lidi tam, kde je jejich léčba úspěšnější - v Americe, a nikoli na zaostalém indickém venkově. Lína se vzdá pobláznění romantickou láskou, ale v domluveném manželství ji nečeká bezpečí a jistota, nýbrž boj o holý život. Rozuzlení celé záležitosti je překvapivé a změní všechny zúčastněné. Snad jenom ten barvotiskový závěr by potřeboval trochu utlumit.

19.12.2016 4 z 5

Vášnivý hříšník Vášnivý hříšník Christina Lauren

Nerada to přiznávám, ale Christiny Laurenové je už moc. Přitom tato kniha mě na rozdíl od Božského milence příjemně překvapila. Konečně opravdový příběh, hrdinové působili autenticky. Lola mě neskutečně štvala - mít ve třiadvaceti závratný úspěch, spoustu práce a ještě si stěžovat? Házet vinu na druhé? Vrazila bych jí pěstí. Ale celkově je dějové schéma autorek zoufale obehrané. Všechny vztahy jsou úhledné, a pokud se něco pokazí, je to chyba jak z učebnice psychoanalýzy. Erotiky málo, humoru a vtipu ještě méně. Děvčata, dejte si, prosím, pauzu.

29.11.2016 3 z 5

Mechanický princ Mechanický princ Cassandra Clare (p)

Když jsem uvažovala o jediném slově, které by knihu charakterizovalo, vytanul mi výraz "ukoptěný". Londýn je uprášený, mlhavý, nevlídný (informoval někdo autorku o tom, co je klišé?). Všechny postavy jsou tak záhadné, až to začíná být nudné. Opět mi chyběly osvěžující hlášky a špetka smyslu pro humor. Tato série mi připadá jako "z dílny Cassandry Clareové", a nikoli přímo od autorky. Nedočetla jsem a další díly již hodlám ignorovat. Pekelné stroje můžou, pro mě za mě, ovládnout Zeměkouli. Jedna hvězda za krásný obal.

11.11.2016 2 z 5

V pasti V pasti Meg Cabot

Tentokrát už nejde o odesílání zlobivých duchů do podsvětí, nýbrž o souboj Paula a Jesseho. Těžký výběr, když jeden je mrtvý a druhý projevuje čím dál horší vady charakteru. Suze se vzdělává ve své specializaci. Tento díl nemá bez předchozích a následujícího pořádné ukotvení. Harrisová si v Pravé krvi s podobným problémem poradila lépe.
Nejlepší scéna představovala popis zničených nohou z nových, brutálně krásných lodiček. Kdo to nezažil, nepochopí a neuvěří.

16.08.2016 4 z 5

Temná je noc Temná je noc Meg Cabot

Ach, jak se člověku uleví, když mediátorem jednou není vyplašený osmiletý chlapec! Suze překypuje odvahou, smyslem pro humor, zdravým selským rozumem. Bravo! V tomto díle děj malinko pokulhává, nicméně kvalita knihy spočívá spíš v ironických komentářích psaných hovorovým slovníkem. Jedno mínus za setrvalé odkazy na předchozí díly, které ale autorka blíže nepřipomněla. Takže celou ságu je lépe číst naráz (neuskutečnitelné).
Láska k duchovi je poněkud nepraktická, ale kdo by nad tím v šestnácti přemýšlel? Držela bych palce Paulovi, jenže to je zase padouch. Ach jo. Takže poslední podivení - jak mohou být duchové pro jednoho člověka hmotní natolik, že ho zvládnou i fyzicky zabít, a druhý jimi může volně procházet? Trochu nedořešený zádrhel.

16.08.2016 4 z 5

Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila Tomáš Němeček

Sladká malina na jedno odpoledne, což je škoda. Vtěsnat tak bohatý a významný životopis do 135-ti stránek je prakticky nemožné. Na druhou stranu mě tato jednohubka přiměla uvažovat o četbě obsáhlejšího životopisu. Super, super, super, až na drobné zvláštnosti. Rytíř Smil byl levák (dle obrázku na str. 14)? Čechy se dají přejít za tři dny ostré chůze? (Kolik km za den asi Piccolomini ušel?) Takže vlastně jedna jediná, zato obří výtka - chtělo to dvakrát objemnější knihu.
Pište dál, pane Němečku!

22.07.2016 4 z 5

Adamův pád Adamův pád Sandra Brown

Hrůza. Umělohmotná slepičárna. Hrdinka postrádá vtip, glanc, a co je nejhorší, profesionální úroveň. Chová se jako štětka, autorka nijak nerozvádí její skutečné milostné zkušenosti, takže nakonec přijde opravdu nereálné překvapení. Hrdina je zhýčkaný, nesnesitelný boháč, budiž. Stereotyp příběhu mi nevadil, koneckonců kvůli tomu se tato literatura čte. Ale bolestně mi scházela originalita podání.
Jedinou hvězdu si dílko zaslouží za rozsah - aspoň to má čtenář brzo za sebou.

21.07.2016 1 z 5

Jak na Addisona Jak na Addisona Jenny Colgan

Po knize jsem sáhla kvůli autorce. Za příšernou anotaci, která naprosto nevystihuje vyznění, dávám hvězdu dolů. Z toho důvodu jsem se nějak nemohla začíst, než jsem poslala očekávání do háje a začala si prostě užívat. A v tu chvíli se vyloupl pravý poklad tohoto příběhu - čistý humor. Děj příběhu je nevýrazný, což je jenom dobře, protože skvěle vyzní jiskřivé dialogy a úchvatné charaktery postav (miluju Joshe!). Závěr působí poněkud uměle, asi jako v Shakespearových komediích. Ale bavila jsem se a nejspíš po knize sáhnu i někdy příště, abych si užila i ten začátek, který jsem tentokrát prokaučovala.

08.07.2016 3 z 5

Elinor Elinor Georgette Heyer

Tato kniha je hanbou všech zamilovaných příběhů. Pokud někdo ohrnuje nad romantikou nos, je to z důvodu existence takovýchto hrůz. Úvodní, komplikovaná a nepravděpodobná zápletka měla potenciál dílo buď zničit nebo povznést k nebesům. Bohužel došlo k vraždě. Na vině jsou charaktery hlavních postav. Lorda Carlyona bych ještě vydýchala, neslaný nemastný týpek všechno vím, všechno znám, kam se na mě Poirot hrabe. Ale postava Elinor bylo čiré zoufalství. Reinkarnace Belly Swanové, kam ji postavili, tam ji našli, pořád skuhrala a humor se jí scvrkl na sarkasmus, který já osobně nepovažuji za sexy. V příběhu hrála roli inventáře. V závěrečné scéně už její drahoty překročily mez únosnosti. Carlyon jí měl prostě říct, tak jo, kašlu na tebe. Za mě odpad.

03.07.2016 1 z 5

Co ta holka chce? Co ta holka chce? Lindsey Kelk

Každý máme nějakou superschopnost, a tou mou je talent začínat číst literární ságy z prostředka. Na začátku příběhu mi neznalost předchozího dílu kapku scházela, ale autorka kupodivu dokázala vypíchnout důležité body děje, takže posléze mě pouze lechtala zvědavost.
Jako každý literární útvar, i romantika má své, mnou požadované zákonitosti. Hrdinka nesmí být blbá jak troky. Splněno. Sice mi chvílemi připadala na osmadvacet let a relativně úspěšnou kariéru příliš dětinská, ale nešť. Hrdina musí být k sežrání a zároveň k zabití. Další bod k dobru. Ve chvíli, kdy Nick vyváděl úplně nejhůř, se zvrhlá čtenářka bavila nejvíc. Chcete nějaké klišé? Sem s ním: ženy milují mizery. Nic s tím nenaděláte.
Kniha se čte moc dobře a musím ocenit i překlad B. Kukulišové. Slovník děvčat zvoní trefnými hláškami i současnými výrazy a obraty. Díky tomu působí příběh moderně a autenticky, ačkoliv nic by nemohlo být skutečnosti vzdálenější.
A na poslední stránce na čtenáře vybafne totální propad. Nešťastný konec. Jedná se o stejně zásadní porušení pravidel žánru, jako kdyby Hercule Poirot oznámil, že vraha sice odhalil, ale nikomu do toho nic není. Navíc pokud Nick považoval Tess za úlet, nedává smysl předchozích tři sta stránek jeho rozervaných keců o důvěryhodnosti a zlomeném srdci. Po zaklapnutí knihy jsem trpěla zásadním pocitem neukončenosti. Chyba, velká chyba. O co v tomto případě autorce šlo? Chtěla se zalíbit množině pokryteckých snobů a do ní vnořené podmnožině kritiků? Takhle to přece nefunguje!
Bohužel z tohoto důvodu nemohu doporučit.

14.06.2016 2 z 5

Příchod Dánů Příchod Dánů Ellis Peters (p)

Jsem fanynkou Cadfaela, takže v první řadě mi vadilo, že v této knize sympatický benediktin figuroval jenom do počtu. Humanistická poselství, u autorky prakticky nezbytná, jsou tentokrát podávaná bez patřičné hloubky a emocionálního náboje. I milostná linka se ztrácí v popisu. Jediné plus - až do vrahovy zpovědi jsem netušila, kdo by to mohl být. Na druhou stranu, kdyby se dobrovolně nepřiznal, nebyl by odhalen. Cadfael se tentokrát doopravdy flákal. A drobné závady - Cuhelyn sedí na jedné a téže hostině po pravé, o dvě stránky dále po levé Cadfaelově ruce, Heledd jednou o Dánech ví, o tři stránky dále pro změnu nikoli. Poetické popisy krajiny už to spasit nezvládly.

06.06.2016 3 z 5

Muži a jiné katastrofy Muži a jiné katastrofy Kerstin Gier

Knihu jsem přečetla, protože K. Gier je moje oblíbená spisovatelka. Jiný důvod k přečtení bych nenašla. Šarm a vtip pokulhává, dějová linie odnikud nikam. Aspoň hlavní hrdinka se chová racionálně a poněkud účelně, jinak charakterové zvraty jejích přítelkyň nemají zdůvodnění. Nejslabší kniha autorky.

30.05.2016 2 z 5

Angelologie Angelologie Danielle Trussoni

Zhruba na sté stránce jsem usoudila, že život je příliš krátký, aby jej člověk utrácel četbou takových knih. Naprostá absence humoru, lásky, nedokázala jsem se vcítit do hrdinů a tudíž mi splývali klaďasové (byli tam vůbec?) a padouši. Na můj vkus příliš mnoho krutosti a násilí a především - což je naprosto nepřekonatelné - změť totálních logických nesrovnalostí a paradoxů.
Kniha dobrá tak akorát na podpal.

30.05.2016

Láska mezi písmenky Láska mezi písmenky Jodi Picoult

Téma se jevilo vhodné na romantický a zábavný příběh. Jenže už v první půli mě překvapilo, jak strašlivě smutná kniha je. Bývá obvyklé, že se v literatuře pro teenagery řeší velmi závažné otázky, také proto ji mám ráda. Ale tolik tragických smrtí, rozervaných srdcí a beznadějných vyústění si na tak malém prostoru nezaslouží nikdo. Jedna z hlavních postav v závěru obětuje celou svou budoucnost pro štěstí ostatních, a upřímně pokácelo mě to hůř, než kdyby došlo k dalšímu (asi pátému) úmrtí. Navíc odlišení literárního a skutečného světa probíhalo poměrně nekonzistentně. Papíroví hrdinové v knize krváceli, v reálu pouštěli tiskařskou čerň/inkoust. Kdyby si Oliver zlomil ruku, objevil by se na rentgenu místo kosti její latinský název? Jak mohl tedy prožít skutečný život?
Opravdu se mi líbilo jenom zdůvodnění, proč vlastně Oliver toužil opustit knihu. A to je opravdu málo.

17.05.2016 2 z 5

Sylvestr Sylvestr Georgette Heyer

Červená knihovna ve stylu Jane Austin. Jen si myslím, že v popisované době by si ani jedna postava nedovolila tolik, jak píše autorka - Phoebe upřímnosti a nezávislosti a Sylvestr důvěrností. Ale na moderního čtenáře je to usedlé až dost. Celkem vtipný příběh - o jediné spisovatelce, která byla zoufalá z úspěchu prvotiny na trhu. Co mi začíná vadit nepřekonatelně, je anglický kastovní systém (kam se Indové hrabou). Ale jinak příjemné, neurazí.

14.04.2016 3 z 5

Důvěrnosti pod plachtami Důvěrnosti pod plachtami Kerstin Gier

Mám ráda knihy od K. Gierové, proto jsem sáhla i po této. Do poloviny jsem se neuvěřitelně trápila. Hlavní hrdinka i její kamarádky jsou opravdu prostinké duše, navíc mi vadil kurz plachtění (jsem překvapivě suchozemec). Druhá půle nabrala nečekaný švih, Mila přišla nějakým zázrakem k rozumu a scény se stříkací pistolí opravdu prozářily mé dny. Konec dobrý, všechno dobré, takže nehlasuji pro absolutní odpad. Ale zázrak to také není.

11.04.2016 3 z 5

Kosti a mlčení Kosti a mlčení Reginald Hill

Pan Hill mě dočista zklamal. Po jiskřivých knihách, které jsem od něj četla, jsou Kosti těžkopádné, vtipy vyšeptalé. Celou dobu jsem se neuvěřitelně trápila. Černou vdovu jsem odhalila už v první třetině knihy a závěr tohoto motivu pouze dotáhl totální klišé. Navíc opravdu nemám ráda detektivní případy typu 10 malých černoušků, kdy vrah přestane řádit jenom proto, že už nezůstanou naživu žádné oběti :-(. Bída.

11.03.2016 1 z 5

Úspěšná smolařka Úspěšná smolařka Meg Cabot

Miluji romantiku, jsem fanynka M. Cabot. V této knize zklamalo obojí. První třetinu jsem se neuvěřitelně trápila, absolutní propad zachránila cesta vlakem, konec ale opět "ujel". Hrdinčino IQ by sneslo srovnání s automatickou pračkou. Postrádala jsem vtipné hlášky. Nejsem si jistá, zda bych knihu doporučila, pokud byste ztroskotali na pustém ostrově a tohle bylo jediné čtivo, které se zachránilo. Bída.

10.03.2016 1 z 5

Chramst Chramst Carl Hiaasen

Nejsem milovnice zvířectva, tím méně studenokrevných slizounů. Nicméně mě příběh chytil (i za srdce) a když producentka zamířila na aligátora kvér, zatrnulo mi. Fakt, že je kniha určená dětem, jsem zaregistrovala až po přečtení. Na úrovni knihy to poznat nebylo. Moc pěkné počtení, vtipné, chytré, zábavné.

10.03.2016 3 z 5

Manželka 22 Manželka 22 Melanie Gideon

Po knize jsem sáhla v naprostém výpadku soudnosti. Jako absolutní odpůrce manželství jsem ji otevřela jen v důsledku drogové závislosti na tištěném textu. A najednou jsem se octla na dvousté stránce. Chytil mě příběh, sympatizovala jsem s hrdiny. Peter byl k sežrání, taky chci takového syna! Líbila se mi úvaha, že dnešní tvůrci (i kritikové) si pletou temnotu s poselstvím. Od poloviny jsem měla podezření na totožnost Tazatele101, které se ukázalo jako podložené. Ale závěr mě opravdu překvapil, čekala jsem potoky slz, rozervaných srdcí a beznadějných zítřků. Díky vyznění po knize sáhnu znovu, abych podrobněji prozkoumala pachatelovy motivy.

02.03.2016 4 z 5