Šetčet
![Kříž u potoka Kříž u potoka](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536956/kriz-u-potoka-662753eb293ac.jpg?v=1713853419)
(SPOILER) Eva je postavou biblickou, do románu se nehodící. "Zdáž, ó bože, bídnějšího jsi stvořil tvora nad ženu?," volá zneúctěná původkyně prokletí rodu, do kterého se hlavní hrdinka přivdává. Jako by žena muži celý život týraná a klamaná měla být zdrojem všeho zla. Co má však provést ctnostná česká v pokrok věřící venkovanka 19. století, když ji její muž, alkoholik a záletník, v opileckém zatmění mysli málem zabije? Utéct? Udat ho? Kdeže. Je třeba vypudit jediného potenciálního zachránce a jít poníženě přemlouvat "halarií", aby vrátila muže jeho před Bohem a obcí právoplatné ženě. Pak teprve bude kletba zlomena a vše se v dobré obrátí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Polka pro astrální ženu Polka pro astrální ženu](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21535/polka-pro-astralni-zenu-21535.jpg?v=1246173106)
Téžkopádně napsané, zdráhám se psát sci-fi. Mimozemský motiv není marný a jeho rozehrání v pseudohistorických textech z raného novověku je suverénně nejlepší částí, ale zbytek je harlekýnka pro stárnoucí muže s na hony signalizovanou pointou.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43124/svuj-vuz-i-pluh-ved-pres-kosti-mrtv-GHt-43124.jpg?v=1570708871)
Pouze čeština a polština znají pojem myslivec a spojují ho s myšlením. V ostatních jazycích je to zkrátka lovec, hunter, Jäger... Mám na ně pifku, protože za obcí zavřeli na noc po dobu 3 měsíců les a střílí přemnožené divočáky, co sem z Polska tahají prasečí mor. Jakým právem si dovolují vraždit živé Bytosti? Měl bych je vzít něčím po hlavě. A pak svou ženu, protože jestli muselo to nebohé Zvíře umřít kvůli tak přesušené pečeni, co jsem dostal dnes k obědu, nic jiného si nezaslouží. Také bych si pak měl najít v okolí nějakého štramáka, abych byl šíleným ekodivoženkám v okolí sympatičtější. Člověk je holt občas zvíře a společnost je krutá. Skoro jako příroda.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Konečná Konečná](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141635/konecna-xfu-141635.jpg?v=1567891454)
Jednohubka. Ale dobrá, místy pěkně hořká a s neobvyklými podtóny. Konec působí useknutě, jako by to autora přestalo bavit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mlok 2018 Mlok 2018](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389918/mlok-2018-YeL-389918.jpg?v=1537385742)
Kratší povídky jsou obecně dost rozpačité, delší lepší a za mě nejlepší novela. Mloka pro ptáky ale chápu. Některé nápady mile překvapily, jiné připomínají prach ze stokrát vymlácené slámy a další jsou prostě jenom divné. Trochu mě zarazilo, že ze 14 povídek je ve sborníku sci-fi a a fantasy jen jedna sci-fi (s přimhouřenýma očima 1,5). Takže celkově asi ok, ale nenašlo se nic, co by zanechalo hlubší stopu a na co bych si třeba za rok vzpomněl, jak mě to při čtení posadilo na zadek.
![Kain Kain](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88846/kain-kOT-88846.jpg?v=1549788664)
Nic proti militantnímu ateismu a parodizaci model, ale tohle bylo hloupé a nedodělané. Snad se na Kainovi podepsal fakt, že jde o poslední Saramagovo dílo, jinak si neumím vysvětlit, proč je Slepota dokonalá a Kain dokonale fádní.
"Bylo by logické, přirozené a naprosto lidské, kdyby abraham poslal hospodina do prdele, ale on to neudělal."
Jako námět na porno asi fajn, jako svébytný román slabé. Nenávist a antisemitismus zřejmě samy o sobě k zanechání výraznější stopy nestačí. Opravdu netuším, jde-li o záměr překladatele, nebo o původní Saramagův nápad, ale přímá řeč a pravidlo o psaní velkých písmen mají svoje opodstatnění. Jejich okázalá ignorace a následný chaos v hlavě čtenáře je posledním hřebíčkem do rakve téhle nepodařené frašky. (revize: Aha, tak to dělá autor sám, ale u Slepoty jsem to přešel, protože to je skvělý román. Tohle není.)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![DOORS: Brány vyhozené z pantů DOORS: Brány vyhozené z pantů](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256004/doors-dvere-vyhozene-z-pantu-256004.jpg?v=1435668104)
Napůl reportáž ze soudního procesu mezi členy kapely The Doors, napůl politický manifest. Zmiňuje se např. Havel a jeho citát, na internetu dnes nedohledatelný, o tom, že (zatím) neví, jaký je rozdíl mezi IBM a KGB. Některé názory a životní přesvědčení autora jsou inspirativní, jiné zase unavující a nepochopitelné. Ale o lidech, co mají plná ústa liberálních myšlenek a stejnými ústy pak jiným nadávají do Poláků kvůli jejich původu, si myslím svoje a nic hezkého to není.
Málokdy se mi stane, že mám pochybnosti o kvalitě překladu. V názvu se objevuje slovo Brány, protože The Doors se inspirovali u Aldous Huxleyho a jeho knihy Brány vnímání, (The Doors of Perception), ale spojení Brány vyhozené z pantů tahá za uší, podobně jako řada použitých a doslovně přeložených slovních hříček (Prorvat se na druhou stranu - Break on Through To The Other Side; facety diamantu / strany kosočtverce (?)). Citace textů kapely bych raději nepřekládal, nebo alespoň ponechal vedle překladu původní text.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Chci se ti podívat do očí Chci se ti podívat do očí](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548688/chci-se-ti-podivat-do-oci.jpg?v=1730449527)
Je nutné číst a dočítat i knihy, o kterých člověk předpokládá, že mu půjdou trochu proti srsti a bude s myšlenkami v nich vyjádřených občas i v konfliktu. Je třeba si rozšiřovat obzory. Mluví se o sexuálním násilí a jeho důsledcích na oběti dost? A jak se o něm mluví? Stačí se podívat pod jakýkoliv článek o znásilnění na českých zpravodajských serverech a jistě mezi prvními třemi komentáři v diskuzi se objeví názor, většinou zastávaný starším mužem, který ví, že si za to oběť může sama, protože se sama večer pohybovala venku, jistě nebyla dostatečně oblečená... nad tím lze jen nevěřícně kroutit hlavou, co je to za lidi. Změnila by četba této knihy jejich názor? Nevím. Asi ne.
Stran příběhu dvou poutníků na cestě za odpuštěním dávného zločinu: nejvíc ke mně promlouvá v momentech, kdy se jde na dřeň a pozlátko pocitů a pocitečků při procházkách Kapským Městem přestane překrývat to podstatné, co jindy jen problikává na pozadí; když autorka líčí skutek, následné sebepoškozování, naznačuje problémy s dalšími partnery, protože to je autentické. Ale jiné pasáže jsou těžko uvěřitelné: baobab v botanické zahradě, kostel, okamžiky kdy se objevují Božím zásahem vyjevené pravdy na příhodně umístěných cedulích a ve zcela náhodně zahraných melodiích na varhany. Až příliš často mě při čtění napadlo: OK, ale takhle se to stát nemohlo, tady si autorka události přikrašluje, což vrhá stín i na vše ostatní a klade otázku, co vzniklo spontánně a co bylo plánované od začátku (aneb jasně, řešíme sexuální násilí v RSA, protože je to na půl cesty mezi Islandem a Austrálií) a co ex post dotvořeno. A zdaleka nejhůře vnímám přesahy do témat rasismu a kritiky skutečných i domnělých nespravedlností patriarchátu.
Místní bezdomovec na vypravěčku ukáže prstem a první, co ji napadne, je trápit se svými bílými nezaslouženými privilegii. Následně se pár dopravuje do galerie, kde jsou vystavena díla s tématikou aparteidu. Protagonisté jsou jimi otřesení a řeší svoje trauma předčítáním traktátu o postavení mužů a žen ve společnosti nad avokádovým maki. Co to je za lidi? Spadli z třesně, nebo z Marsu? Islanďanka se kaje za aperteid a já asi tuším, odkud vítr vane. Když ona jako běloška cítí zodpovědnost a vinu za rasové zločiny jiných bělochů, měl bych i já jako muž cítit spoluzodpovědnost a vinu za sexuální násilí páchané na ženách? Ale tyhle trouby ke mně nedotroubí.
Je třeba si uvědomit, komu je případ jedné jistě velmi odvážné ženy a hodně specifického případu muže, který jí ublížil, určen. Komu pomůže? Jistě autorce, snad i mnoha ženám, které se ocitly v podobné roli. A k tomu chovám hluboký respekt.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Před jídlem si důkladně uřízněte ruce Před jídlem si důkladně uřízněte ruce](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499912/pred-jidlem-si-dukladne-uriznete-ru-OQ3-499912.png?v=1659268331)
Nepochopil jsem nic. Asi bláhově si myslím, že by každé dílo mělo mít svůj účel: Rozesmát, rozesmutnět, donutit k zamyšlení, ba dokonce i v případě kýče aspoň vydělat mrzký peníz. S díly, jejichž primárním účelem je být odporný, to je těžké.
![Svatá Zdislava a její doba Svatá Zdislava a její doba](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415935/svata-zdislava-a-jeji-doba-MID-415935.png?v=1563656130)
O žádný životopis se nejedná. Svatá Zdislava ve studii vystupuje jako poznámka na okraji nejspíše proto, že se moc informací o jejím životě nedochovalo. Autor se zjevně zaměřuje na Havla z Lemberka a situaci v Českém království v polovině 13. století, ostatně kniha je extraktem z rozsáhlejšího díla o jednom šlechtickém rodu. Poměrně poutavě psaná pasáž o boji Václava I. nejprve s Tatary a později se svým synem Přemyslem Otakarem vykresluje osud předního českého rytíře. Zdislava vedle něj působí jako plochá postava, její hlavní zásluhou je, že se chovala k lidem hezky a dobře se starala o rodinu. Hrabě Waldstein-Wartenberg připouští, kulantně řečeno, výpůjčky v legendě o jejím životě z legend o svatém Václavovi a svaté Alžbětě. Církví vyžadovaná názornost mrzačí odkaz lidských bytostí, protože máloco je tak děsivé, jako barokní idea svaté Zdislavy bičující se v nepřítomnosti manžela nebo rekonstrukce její podoby z dochované lebky s tak prázdnýma očima; obojí lze spatřit v bazilice sv. Zdislavy a sv. Vavřince v Jablonném v Podještědí.
Doslovy osobností, mezi které se řadí i současný kardinál a tehdejší biskup královéhradecký Dominik Duka, ve mně vyvolávají dojem, že tyto studii snad vůbec nečetly.
![Deník pana Nuly Deník pana Nuly](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69825/denik-pana-nuly-69825.jpg?v=1360094695)
"Nedostižný vzor," píše o knize František Ringo Čech v Ruském týdnu a je příliš skromný. Ale i při férovějším porovnání například s Jeromovými Třemi muži jsou příhody pana Pootera fádní. Možná volba vypravěče, přitloublého a ničím nezajímavého úředníčka, se kterým se čtenář ztotožnit nechce, protože jeho hlavním projevem je veřejné zostouzení sebe a své ženy, podtrhává Deníku nohy. Sám Pooter je cíleně zoufale nevtipný, což se odráží na vyznění díla jako celku. Při vzpomínce na muže, který si se životem hlavu neláme, se asi ještě párkrát usměju, ale jinak pouštím Deník nadobro do některé z knihobudek.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Lidská tragikomedie Lidská tragikomedie](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14213/lidska-tragikomedie-14213.jpg?v=1238924013)
Doporučuji si sehnat v knihovně / antikvariátu starší vydání. Je přehlednější a fotografie z představení neruší tolik jako s dějem nesouvisející a těžko uchopitelné ilustrace vydání z roku 2003.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)