sgjoli sgjoli komentáře u knih

Edudant a Francimor Edudant a Francimor Karel Poláček

Jak já jsem tuhle knihu zbožňovala! Poláček je skvělý vypravěč. Jako dospělá nevím, jestli by mne to ještě dokázalo okouzlit, ale v dětském věku byla pro mne tohle fakt pecka. :-)

24.11.2019 5 z 5

Mít svoje vlastní zvířátko Mít svoje vlastní zvířátko Zuzana Nováková (p)

(Pozor, možná trochu spoiler?)
I pro mne je tato kniha srdeční záležitostí. Doteď si pamatuju, jak jsem se ztotožňovala s holčičkou z knihy, co byla stydlivá a pro kterou bylo děsně obrovskou výzvou oslovit paní prodavačku v obchodě. :-D Měla jsem to stejně a trochu mám i doteď.
No a ilustrace paní Zmatlíkové? Ty byly samozřejmě skvostné, naprostá fantazie! :-)

Kulda Kulíšek Kulda Kulíšek Jiří Kafka

Tuhle knihu jsem jako malá silně prožívala. A i teď zpětně se nad knihu dojímám a cítím jistou melancholii, když si na Kuldu Kulíška vzpomenu. Ani nevím proč. Ale jako malá jsem měla tuto pohádku moc ráda a ráda na ni vzpomínám.

24.11.2019 5 z 5

Koupání zakázáno aneb Hastrmani nejsou tatrmani Koupání zakázáno aneb Hastrmani nejsou tatrmani Helena Růžičková

Tato kniha je pro mne milou vzpomínkou na dětství. Skvělé, rázovité vyprávění s ilustracemi, které mne hrozně bavilo prohlížet. :-)

Lovci mamutů Lovci mamutů Eduard Štorch

Lovci mamutů jsou jednou z knih mého dětství. Osudy Veverčáka, Kopčema a dalších jsem jako děcko velmi silně prožívala. Člověk byl vtažen do příběhu takřka od první stránky a chtěl všechna dobrodružství zažívat spolu s hrdiny. Aspoň tak jsem to jako malá vnímala. Asi si to budu muset někdy přečíst znovu, protože tahle kniha je výborná a i dlouhá léta po svém vydání má co říct. Výzkum od dob vydání sice skutečně pokročil, ale jako dobrodružný román jsou Lovci mamutů jedna z nejlepších knih pro mládež, co vznikly z pera českého autora.

Koulej se, sluníčko, kutálej Koulej se, sluníčko, kutálej Zdeněk Kriebel

Na poezii jsem nikdy nebyla, ale básničky v této sbírce se mi líbily vždycky, už jako malé holce. Milé, líbivé textíky s vtipem. Pamatuju si, jak tato sbírka byla pro mne záchranou, když jsem na poslední chvíli hledala do školy nějakou básničku, co jsme se museli učit na recitaci. :-D
Navíc je to doplněno o překrásné ilustrace Jiřího Trnky. :-)

19.11.2019 4 z 5

Nový zákon: Obrázková bible (komiks) Nový zákon: Obrázková bible (komiks) neznámý - neuveden

Nejsem věřící člověk, ale zrovna na toto vydání knihy mám celkem hezké vzpomínky. Pamatuju si, jak jsem si tuto obrázkovou knihu jako malá se zaujetím prohlížela a líbila se mi. Jasně, obsahově jsem tomu moc tehdy nerozuměla a až s přibývajícím věkem jsem začala chápat, o co v té knize jde. Ale jako dítě jsem to vnímala jako zajímavý příběh vyprávěný v hezky provedených obrázcích. Knihu nakonec teď beru ne jako nějakou věrouku, ale spíš jako převyprávění biblických příběhů, které by měl člověk asi znát a které jsou zde čtenářům předávány nenáročnou a srozumitelnou formou.

19.11.2019 4 z 5

Pojďte s námi do pohádky... - Ze skvostů českých pohádek - I. Pojďte s námi do pohádky... - Ze skvostů českých pohádek - I. kolektiv autorů

Tuto knihu jsem dostala jako dítě a mám na ni skvělé vzpomínky. Milé, hezky sepsané klasické pohádky, které pohladí na duši. Je k tomu i audiokazeta, na které jsou pohádky namluvené Štěpánkou Haničincovou a Janem Přeučilem a strašně krásně se to poslouchá. Krásná kniha. :-)

Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

5 hvězd a zaslouženě. Začátek knihy byl sice trošinku pomalejší, ale s každou další stranou to byla čím dál větší jízda, kterou jsem si nakonec nesmírně užila. Bylo to trochu jiné než V šedých tónech a Sůl moře, ale to vůbec nevadilo. Hlavní hrdinka této knihy mi byla velmi sympatická, a i když dělala někdy špatná rozhodnutí, bojovala a snažila se ze všech sil všechno napravit a dělat vše správně. Její osud i osudy ostatních postav mi přirostly k srdci. Nevím, jak to autorka dělá, ale všechny postavy mne zajímaly. Všechno jsem s nimi prožívala a fandila jim. Snad jen matka hlavní hrdinky mi přišla jako jediná, kterou jsem si nedokázala oblíbit. No a ten konec? To byl jeden velký příval emocí, který mne rozhodně nenechal chladnou. Tuto knihu budu mít v srdci ještě dlouho.

Loupežníci Loupežníci Friedrich Schiller

Nebylo o vysloveně špatné, ale také to určitě nebude moje nejoblíbenější kniha vůbec. Slabší 3 hvězdy. Téma pomsty, vychytralosti, vypočítavosti - to mne zrovna moc neoslovovalo v případě této hry. Některé monology byly také na můj vkus příliš rozvláčné. Konec překvapivý s nečekanými zvraty. Jsem ráda, že se mi kniha dostala do rukou, ale znovu už číst nebudu.

16.11.2019 3 z 5

Radost Radost neznámý - neuveden

Velmi milá knížka, kterou jsem před časem dostala od kolegyně k narozeninám. Udělala mi radost nejen jako dáreček, ale i svým obsahem, jak napovídá název. Je to ten typ knihy, ke které se člověk vrací pravidelně. Obsahuje milé a hlavně pravdivé citáty - každý k člověku promlouvá - vždy jiný v závislosti na situaci, ve které se člověk právě nachází. Ráda si knihou listuju a pročítám si jednotlivé citáty - vždy si odnesu nějakou myšlenku, která mne zrovna zaujme a povzbudí.

16.11.2019 5 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Nedávám hvězdičkové hodnocení, jelikož jsem to nedočetla. Očividně půjdu proti proudu, ale tato kniha bohužel nebude pro mne. Mám klasiku moc ráda, ale tady jsem se sekla. Nedokážu se začíst, nudím se u toho. Nic mi to neříká a ta část, kterou jsem dokázala přečíst, mi nic nepředala. A to běžně u klasiky neříkám. Jelikož za tuto knihu autor získal Nobelovku, ty kvality v knize asi budou, ale pro mne bohužel zůstávají skryté, nevidím je. A je mi to líto, protože jsem od knihy měla velká očekávání. Kdo ví, možná časem do knihy tzv. vnitřně dozraji, ale teď tuto knihu lépe hodnotit neumím.

16.11.2019 3 z 5

Démon Démon Michail Jurjevič Lermontov

Asi jsem při čtení nebyla v tom správném rozpoložení, abych dokázala knihu ohodnotit na 100 % a plným počtem hvězd. Ale dávám 4 hvězdy - krásný poetický jazyk, temné téma, smutný osud hlavních hrdinů, smutek a melancholie obecně, tragédie, rozervaní hrdinové, rozervaná a drsná příroda - to vše na člověka při čtení rozhodně působí. Časem se ke knize určitě ještě vrátím, abych si tuto krásu mohla užít tzv. naplno. :-)

16.11.2019 4 z 5

Warren XIII. a Vševidoucí oko Warren XIII. a Vševidoucí oko Tania del Rio

Na to, že jsem se zpočátku nemoha moc začíst, nakonec hodnotím plným počtem hvězd. Jednoduše jsem tomuto příběhu nakonec propadla. Je to akční, trochu temné, hodně divné, dost originální a opatřené úžasnými ilustracemi, které jsou prostě boží. Ta kombinace barev a způsob, jakým ilustrátor pojal grafickou stránku, skvěle doplňují ten děj a jeho atmosféru. Já jsem fakt nadšená a rozhodně se pustím do dalšího dílu. Knihu jsem měla půjčenou z knihovny a teď vím, že si ji poběžím koupit do knihkupectví, spolu s dalším pokračováním. Tohle moc doporučuju - dětským i dospělým čtenářům.

15.11.2019 5 z 5

Duchové Duchové Raina Telgemeier

V rámci žánru hodnotím velmi kladně. Je to velmi milý, byť místy trochu smutný až melancholický příběh na jeden večer. Jelikož se jedná o knihu primárně pro děti, není divu, že dějově je to trochu jednodušší. Ale mně to vůbec nevadilo, já si ten příběh užila. Líbila se mi i ta grafická stránka knihy, která je vyvedena ve velmi příjemných barvách. V pasážích, které měly být trochu strašidelnější nebo tajemnější, ilustrátor využil barvy tlumenější, aby navodil tu správnou atmosféru. A naopak tam, kde to mělo být veselé, se objevovaly barvy pestré, ale přitom ne nijak křiklavé. Skvělé, jsem ráda, že se mi kniha dostala do ruky. :-)

13.11.2019 5 z 5

Pomsta & rozbřesk Pomsta & rozbřesk Renée Ahdieh

Takové slabší čtyři hvězdy, řekla bych. Snažila jsem se od knihy nemít moc velká očekávání a asi se mi to vyplatilo, protože jsem mile překvapená, že jsem si to celkem dokázala užít, i když má kniha své mouchy. Dějově je to trochu jednodušší, u postav bych si uměla představit, že autorka půjde více do hloubky, a atmosféra by mohla být na můj vkus i trochu temnější, vzhledem k minulosti hlavního hrdiny.
Ale nevadí. Je to pohádkový příběh a tak o i vnímám. Četlo se to dobře a mezi hlavními hrdiny panovalo takové jakési napětí, které mi pomáhalo udržet pozornost. Konec pro mne trochu slabší - čekala jsem, že mne to asi trochu víc zasáhne, což se bohužel nestalo. Druhý díl nicméně ráda vyzkouším, protože ve mně zůstala řada otázek, na které hledám odpovědi. Tak snad je dostanu v další knize.
Jelikož nejsem cílovým čtenářem této knihy a do dokonalosti mi tam chybělo pár věcí, nemohu dát plný počet hvězd.

13.11.2019 4 z 5

O chlapci, který spadl z nebe O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová

Čekala jsem trochu jiný příběh, ale i tak jsem vlastně vcelku spokojená. Originální, mile napsaný příběh pro děti o dobru a o zlu, které je po zásluze potrestáno. Doplněno krásnými ilustracemi. Jednu hvězdu nedávám kvůli jedné dost nesnesitelné postavě. :-D Ale jinak to bylo hezké vyprávění, které jsem si vlastně užila. :-)

10.11.2019 4 z 5

Zachráněné Vánoce Zachráněné Vánoce Lenka Rožnovská

Zachráněné Vánoce jsou velmi milým čtením pro nejmenší. A popravdě, užila jsem si to i já jako dospělá. Knížečka je navíc opatřená krásnými ilustracemi, které doprovázejí milý text o rozdávání radosti a pomoci druhým lidem v době vánoční. Je to takové krásné pohlazení po duši a věřím, že i dětem se tato knížka může hodně líbit. :-)

09.11.2019 5 z 5

Lucinka a vánoční přání Lucinka a vánoční přání Keris Stainton

Pro mne takové slabší čtyři hvězdy. S ohledem na to, že je to vánoční příběh primárně pro děti, mi to místy přišlo dost melancholické. Souhlasím s komentářem níže - i mně přišlo trochu rušivé přílišné užívání jména "Lucinka" - téměř žádné jiné varianty tohoto jména se tu neobjevily. Opakovalo se to ve skoro každé větě a bylo to tak jako pěst na oko. Také tu byly podle mne zbytečné závorky s vysvětlujícími informacemi, které trochu brzdily děj.
Ale jinak mi to přišlo jako celkem milé vyprávění. Styl psaní byl uzpůsobený dětskému publiku, obohacený o překrásné ilustrace (malé i celostránkové). Také oceňuji to, že autorka zpracovává jisté události a ukazuje je jako běžnou součást života (např. rozchod rodičů) - dělá to přístupným způsobem, aby to dítě zvládlo pobrat. Celkově mi přišla kniha originální a za sebe mohu asi i doporučit, byť s několika "ale".

09.11.2019 4 z 5

Ohnivé znamenie Ohnivé znamenie Juraj Červenák

Z těch tří knih, co jsem zatím ze série přečetla, to byl asi ten slabší díl, ale i tak si rozhodně zaslouží 4 hvězdy. Opět to bylo napínavé, skvěle zamotané, temné.... člověk dlouho neví, kde je pravda a kdo je za co zodpovědný. A ten konec opět skvěle graduje. Akorát jednu chvilku se mi zdálo, že ten děj trochu stojí na místě, když se Stein s Barbaričem při pátrání točili v kruhu, jako by se nemohli hnout dál. Ale netrvalo to moc dlouho a zase se to brzo rozjelo. A celkově jsem si to nakonec přeci jen užila.

Perlička k tomu (A TAKÉ DOST MOŽNÁ SPOILER): nevím, jestli jsem si toho všimla jen já, ale zdálo se mi, že Stein záměrně skrývá nějaké tajemství ze svého soukromého života. Vystupuje zde jako ctnostný muž, který se velmi silně staví proti nevěře, nevěstincům a tělesným prohřeškům a zakládá si na bohabojném rodinném životě. Mohli jsme to vidět už v předešlých knihách, ale tady to bylo velmi silně zdůrazněno. Tak jsem zvědavá, jestli se to pak nebude více probírat v nějakém dalším díle. Jsem tím nahlodaná a Steinův osobní život a rodinné zázemí mne o to víc zajímá.

09.11.2019 4 z 5