sgjoli komentáře u knih
Hodně průměrný příběh s náběhem na thriller. Četlo se to celkem dobře, ale už jsem četla i lepší... Na jedno přečtení dobré, ale nebylo to až tak dobré, aby mi to utkvělo v paměti v nějakých hlubších detailech...
Toto je hodně náročné čtení a ne každý to asi ocení. Ale mně se to vcelku líbilo. Temné, tajemné a plné zdobnosti. Krásné. Ale je potřeba se na to hodně soustředit a mít aspoň trochu základní povědomí o době a podmínkách vzniku, aby si to čtenář mohl zasadit do kontextu a také to náležitě ocenit.
Taková fajn oddechovka na jedno odpoledne, u které si odpočinete a pobavíte - hlavně, pokud to čtete v pubertálním věku. Této skupině čtenářů je to určené a je to dost poznat. Jako dospělá bych si to už asi neužila, ale v -nácti je to fajn, milé a celkem zábavné čtení. :-)
POZOR, OBSAHUJE PATRNĚ DROBNÝ SPOILER
Dlouho jsem přemýšlela, jak hodnotit. Nakonec ale 4 hvězdami s tím, že se budu snažit ignorovat tu druhou část příběhu "Svatba na Vánočním táboře", která je k Vánočnímu táboru přilepená a která mne fakt dost nudila. Kdybych hodnotila i tu svatební část, dám tak dám knize celkově 3 hvězdy.
První příběh mne ale bavil hodně. Bylo to milé, příjemné, oddechové čtení, které pohladilo po duši. Bylo to sladké, odpočinkové čtení - četlo se to moc hezky a mně se to líbilo.
Druhý příběh mi ale připadal, že je tam prostě navíc - jako nastavovaná kaše. Kýčovité, roztahané, uměle natahované a pro mne už za hranou toho, co se mi líbí. :-( Umím si představit (a vlastně by mi to tak i vyhovovalo), že by ten druhý příběh v knize vůbec nebyl.
Některé příběhy se mi líbily více, některé trochu méně, proto nedávám plný počet hvězd. Ale celkově hodnotím velmi pozitivně. Příběhy se čtou moc dobře a u řady z nich jsem se zastavila a přemýšlela nad jejich pointou. U knihy je třeba počítat s tím, že se to nedá přečíst najednou, pokud si z toho má člověk něco odnést. Kniha vyžaduje pomalejší čtení a ochotu čtenáře s knihou trávit více času. Ale myslím, že si to tyto příběhy určitě zaslouží a každý, kdo je ochoten a nebrání se vnitřnímu rozjímání a prožívání, si zde něco najde. Mohu doporučit. :-)
Krásné, poeticky napsané vyprávění o životě Marie, Ježíšovy matky. Ač je to dílo s duchovní tématikou, je přístupné i ateistům (jak zmiňuje jeden z dřívějších komentářů). Kniha se čte moc dobře a zvlášť teď před Vánoci to má podle mne na čtenáře trochu i silnější dopad. Určitě mohu doporučit.
Už je to pár let, co jsem tuto knížečku četla, a doteď mám v hlavně velmi živou vzpomínku na to, jak jsem z těchto povídek byla děsně zmatená, co se obsahu týkalo. Četlo se to sice docela dobře, ale nějak mi unikala pointa jednotlivých textů. Akorát nedovedu posoudit, jestli to bylo mojí čtenářskou nezralostí či nezkušeností, a nebo tím, že ty povídky byly prostě tak moc divné. :-D
Nečetlo se mi to zrovna nejlépe, ale i tak je to zajímavá sonda do literární tvorby doby renesance. Jako člověk, co se literární historií trochu zabývá, jsem tento soubor opravdu ocenila. Přijde mi zajímavé sledovat, jak moc se v minulosti odlišovala záliba čtenářů (tématicky atd) od toho, o jaký typ literatury má zájem současný čtenář. Dnešní čtenář si tuto sbírku asi čtenářsky příliš neužije, ale z hlediska literární historie je to podle mne hodně zajímavý (a užitečný) titul.
Krásné, poetické, s jemným humorem, který pohladí po duši. Takhle si představuju příjemné fejetony s cestovatelským nádechem, které si člověk tak průběžně pročítá mezi ostatními knihami, co čte. Čapkův styl psaní na první pohled může působit jednoduše, ale jeho texty jsou propracované a vždy vás to něčím překvapí. Tuhle knihu mám moc ráda.
Velmi nenáročná kniha na dlouhé zimní večery, pokud nemáte nic lepšího ke čtení. Není to nic hlubokomyslného a světoborného, za mne taková oddechovka, u které vypnete a nic neřešíte, jen čtete pro ukrácení dlouhé chvíle. Na jedno přečtení asi ucházející...
Matně si vzpomínám, že jsem tuto knihu četla v době svých vysokoškolských studií, abych si rozšířila obzory světové literatury. A bohužel jsem knihu odkládala s radostí z toho, že to trápení už mám za sebou a už se tím nemusím prokousávat. Na řadě míst rozvleklé a nudné. Spíš než zápisky nějakých zážitků jsem měla dojem, že autor dával dohromady náhodně sebrané střípky z irského života, které pospojoval do jakéhosi nesourodého celku. Doteď je mým jediným dojmem to, že mi toho kniha moc nedala. Asi jsem na jednu stranu ráda, že jsem se mohla s autorem seznámit, ale Irský deník mi bohužel moc neseděl.
Titul jsem četla do školy, a už když jsem to brala prvně do ruky, měla jsem k tomuto dílu respekt. Překvapilo mne ale, jak byl pro mne jazyk srozumitelný a přístupný. Obrovský podíl na tom určitě měla skvěle odvedená ediční práce lidí, kteří pracovali na vydání z roku 1999, které jsem měla k dispozici. Určitě mohu doporučit k přečtení - když ne celé dílo, tak alespoň ukázky, pokud se zajímáte o středověkou literaturu.
Lepší tři hvězdy. Začátek byl pro mne dost matoucí. Čtenář je vhozen do chumlu postav a pro mne bylo zpočátku dost obtížné se orientovat, kdo je kdo a jak je kdo s kým spjatý. A i ten konec byl pro mne trochu problematický. Nevím, jestli to bylo mojí nepozorností nebo to byl problém knihy, ale na začátku i na konci jsem musela některé pasáže číst opakovaně, abych všechno vstřebala a dokázala si dát vše do souvislostí. Zdálo se mi to lehce kostrbaté a nemohla jsem se do toho víc ponořit. A dost mne to mrzí, hlavně ten závěr, od kterého jsem očekávala napínavou, vygradovanou jízdu, kterou nebudu umět odložit. A to se úplně nekonalo.
Za mne byl asi nejlepší prostředek knihy. Napínavý, čtivý, dynamický, tajemný, plný záhad. Bavila mne samotná zápletka a cítila jsem z toho i autorčinu snahu vytvořit hutnou, temnou atmosféru, ale bohužel to za mne nedotáhla úplně do konce. Samotnou pointu jsem neodhadla, za což autorce patří palec nahoru, ale nějak mi nesedlo to celkové vysvětlení - na můj vkus asi až moc zamotané a na hraně překombinovanosti.
Celkově tedy lepší průměr.
Jednu hvězdu ubírám za místy trochu kostrbatý překlad (hlavně v počátku) a za dvě vedlejší postavy, které byly trochu otravné. Ale jinak se mi kniha moc líbila - dostala jsem od ní vše, co jsem čekala. Je to milý, klidný, rychle plynoucí příběh o lásce a s vánoční atmosférou, která na vás dýchá z téměř každé stránky. Hlavní hrdinové Seth a Lara jsou moc fajn sympaťáci, kteří hledají sebe sami a nakonec si najdou jeden druhého. Skvěle jsem si u toho odpočinula, četlo se to moc hezky, mělo to šmrnc a jiskru. Pokud hledáte něco poklidného, co vás pohladí po duši, tak tohle mohu doporučit. :-)
Jednu hvězdu jsem ubrala za závěr knihy, který mi přišel trochu zdlouhavý. A také hlavní pointy příběhu jsem uhodla celkem brzy. Nicméně jinak jsem si knihu užila. Autorčin styl psaní je velmi elegantní a příjemný na čtení. Moji pozornost si Mortonová uměla udržet docela dlouho, kniha se čte velmi dobře. Samotná zápletka se mi také vcelku líbila. Oblíbila jsem si také všechny postavy. Ano, každý měl vedle svých kladů i svá negativa, ale takový je život a mně se líbilo, jak autorka jednotlivé charaktery vykreslila - lidsky.
Začátek knihy by pro někoho mohl být trochu matoucí, protože hned od první kapitoly je čtenář vhozen do vody a musí plavat ve velkém množství postav a propletených mezilidských vztahů, ale netrvá to dlouho a člověk se brzy zorientuje, kdo je kdo.
Určitě si od Kate Mortonové přečtu něco dalšího.
I pro mne byl pes Vzduchoplavec jednou z nejčtenějších a nejprohlíženějších knih dětství. Příběhy jsem znala skoro zpaměti ty překrásné ilustrace jsem si pořád obkreslovala, protože byly prostě kouzelné a moc se mi líbily. Určitě tuto knihu budu mít ještě někde doma schovanou. :-)
Vzpomínám si, jak jsem každý rok čekala na 1. ledna, abych knihu mohla poctivě číst každý den - co den, to jedna pohádka. A pak jsem na to vždycky zapomněla a na konci ledna jsem vždycky četla XY příběhů zpětně. :-D Nakonec jsem ta data stejně nedodržovala a četla si to prostě podle nálady. Ale ty příběhy se mi moc líbily a ty ilustrace tu jsou překrásné! :-)
Jako dítě jsem tuhle knihu (spolu s Martínkovou čítankou) četla skoro pořád. A nebo si aspoň prohlížela obrázky od paní Zmatlíkové, která byla vždycky fantastická. Už si také moc nevybavuju, o čem kniha byla, ale pamatuju si ten hezký pocit, který jsem při listování touto knihou měla. :-)
Milé, vkusné, líbivé básničky, které uměly i pobavit. Tahle dětská poezie mne jako malou bavila a i teď si ráda zavzpomínám. Mělo to hlavu a patu a vždycky se to moc hezky četlo. :-)
Nehodnotím hvězdičkově, jelikož se mi knihu nikdy nepodařilo dočíst. V dětství jsem zkoušela číst vícekrát a vždy jsem odložila, neuměla jsem se začíst, nudila jsem se, bohužel. :-( A teď v dospělém věku mne už kniha neláká.