sgjoli sgjoli komentáře u knih

Příběh kriminálního rady Příběh kriminálního rady Ladislav Fuks

Od samého začátku trochu tíživější čtení, ale to je u Fukse celkem normální. Já si tu jeho atmosféru vždy užívám. Závěr dost drsný, ale u Fukse mne to skoro ani nepřekvapuje. To nic nemění na tom, že jsem si tu knihu nesmírně užila a určitě se k ní ještě někdy vrátím.

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

Hodně silný příběh – už jen tím, že popisuje realitu a skutečné události těch hrůz, co si Anna Franková musela zažít. Knihu jsem četla několikrát a pokaždé mne to velmi zasáhlo.

Temnou chodbou Temnou chodbou Lois Duncan

Kniha je určena spíše pro mladší čtenáře, staršího (či zkušenějšího) by možná mohla trochu nudit. Nicméně já to vnímala jako takovou příjemnou oddechovou jednohubku na dlouhé podzimní odpoledne a večer a velmi jsem si to užila. Je to velmi svižně napsané, dějově trochu jednodušší, přijatelné charaktery. Na jedno přečtení proč ne.

Ztracený svět Ztracený svět Michael Crichton

Je pravda, že někomu by nemuselo sednout to, že knižní předloha těch filmových dinosauřích fenoménů je dost detailní, co se týká genetiky a všelijakých technikálií. Hlavně v tom začátku. Ale když se tím prokoušete, čeká vás skvělý napínavý příběh o tom, jak sen znovuzrodit vyhynulá zvířata stále negativně ovlivňuje lidské životy a vede ke katastrofám.

Vánoce Hercula Poirota Vánoce Hercula Poirota Agatha Christie

Vánoce Hercula Poirota jsou jedna z mých nejoblíbenějších knih od paní autorky. O genialitě, kterou zde Poirot opět předvádí, ani není třeba se rozvádět. Příběh skvěle vystavěný, dobře zamotaný, opět logicky vysvětlený a hlavně – hezky zasazený do období Vánoc. Takže pro milovníky vánočních svátků a dobrých detektivek skvělá volba.

Nocte Nocte Courtney Cole

Kniha „Nocte“ mne neskutečně bavila. A ten závěr mne úplně dostal. Celou dobu tušíte, že tu asi něco nehraje – že tu je asi nějaké tajemství. A autorka to skvěle odkrývá. Jednotlivé postavy mne moc bavily a celkově jsem si knihu moc užila. Určitě doporučuji. Jen se teď trochu bojím druhého dílu, protože jsem na něj neslyšela úplně dobré ohlasy. :-D

Zpěv vzdálené Země Zpěv vzdálené Země Arthur Charles Clarke

Na této knize se mi moc líbilo, že i když se odehrává v daleké budoucnosti a na vzdálené planetě, lidé stále zůstávají lidmi a ty lidské vztahy stále hrají významnou roli. Bez ohledu na čas a místo. A Clarke to zobrazuje naprosto mistrovsky.

26.10.2018 4 z 5

Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Jaz

Některým sice vadí to „prznění“ našeho mateřského jazyka, ale já jako vystudovaná češtinářka naopak oceňuji tu nápaditost a vnímám to jako hraní si s jazykem, a jaké možnosti tento způsob práce s jazykem nabízí. A navíc ty pointy jsou opravdu zábavné.

Řekni vlkům, že jsem doma Řekni vlkům, že jsem doma Carol Rifka Brunt

Od knihy jsem neměla příliš velká očekávání, ale nakonec mne to mile překvapilo a fakt dostalo. Skvěle se tu zobrazuje vnímání homosexuálů mezi lidmi doby 80. let, zároveň mne moc bavilo sledovat, jak hlavní hrdinka pomalu dozrává z mladé dívky ve skoro dospělou. Skvěle napsané, rychle mne to vtáhlo do děje. Bavilo mne, jak autorka zobrazuje to, jak se každý se smrtí milovaného člověka vyrovnáváme porůznu. Určitě doporučuju.

Hrobař Hrobař Lisa Jackson

Hrobař je druhá kniha, co jsem od autorky četla, a i tady jsem byla moc spokojená. Svižné, čtivé, se skvělou zápletkou. Hlavní hrdinka novinářka byla teda děsně otravná, to je pravda, na druhé straně mne bavila postava detektiva Reeda. Celkově hodnotím knihu velmi kladně a určitě si od autorky ještě něco přečtu.

Koruna Koruna Kiera Cass

Ve srovnání s Dcerou, na kterou kniha Koruna navazuje, musím říct, že tato kniha se mi líbila daleko více, než právě zmiňovaná Dcera. Princezna Eadlyn mi tady připadala najednou dospělejší a vyzrálejší než v předchozím díle. A konečně tak byla snesitelnější. Každopádně i v této knize si autorka zachovala svůj čtivý styl psaní, takže z toho byla příjemná oddechovka na jedno odpoledne.

Selekce Selekce Kiera Cass

Nalijme si čistého vína - jedná se o velmi jednoduché čtení, není nijak hlubokomyslné a kromě zábavy vám toho asi moc nového nedá. Obsahuje to spoustu prvků, které jsme mohli vidět už někde jinde. A navíc díky názvům jednotlivých knih v trilogii snadno odtušíte, jakým směrem se knihy budou ubírat – je to poněkud předvídatelné. Ale já proti tomu nijak neprotestuju, naopak jsem si to strašně moc užila. Je to čtivé, pohádkové, milé, kouzelné, místy i trochu napínavé. A jo, i já si říkala, jak by to bylo fajn, kdybych se dostala do nějakého paláce, kde by se ke mně chovali jako k princezně. Malování vzdušných zámků, to je ono. Ale tak proč ne, člověk může občas snít a aspoň na chvilku se odpoutat od reality.

Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Politicky orientovaný thriller určitě potěší každého, kdo se zajímá o dobu 60. let 20. století ve Francii, resp. politickou situaci. Forsyth čerpal ze svých zkušeností a dost se to na knize odráží – v nejlepším slova smyslu samozřejmě. Jedná se o detailně a precizně napsaný román, který je ale velmi čtivý a čtenáře velmi rychle vtáhne do sebe. Hlavní hrdina je skutečně podivín, takový dost bezosobnostní, na mne působil skoro až slizce, ale kniha mne moc bavila a hodně jsem si ji užila.

Vřeteno osudu Vřeteno osudu Otomar Dvořák

Citlivě napsaný román o Karlu Jaromíru Erbenovi líčí osudy tohoto významného českého básníka, ale na pozadí osudu jednoho člověka můžeme sledovat i dobové dění – politické, společenské a kulturní. Autor umí skvěle oživit jednotlivé charaktery, takže už nepůsobí tak suše a odtažitě jako v učebnicích dějepisu či literatury. Kniha je neskutečně čtivá, místy dost sladkobolná, ale já si ji děsně moc užila.

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Nevím, kde přesně nastal problém, ale z této knihy jsem velmi rozpačitá. Poprvé jsem Větrnou hůrku četla ve svých cca 16-17 letech a byla jsem z knihy nadšená, moc mne tehdy bavila a já si ji moc užila. Pak jsem si knihu chtěla přečíst podruhé, po cca desetiletém odstupu, a já to vůbec nebyla schopna dočíst. Vadilo mi především chování hlavní hrdinky, která mi najednou začala připadat jako takový rozmazlený fracek, který neví, co chce, a jehož jedinou zálibou je ubližovat druhým lidem. A já to dost těžko snášela, to se fakt nedalo. :-D

26.10.2018 3 z 5

Slezské písně Slezské písně Petr Bezruč (p)

Je pravda, že Slezské písně jsou sbírkou dosti pochmurnou, temnou – skoro až se sklonem do deprese. Ale i tak ji mám moc ráda, a to na poezii většinou moc nedám. Hodně mne baví ten jazyk, s kterým Bezruč pracuje. Ty obrazy, které básník sestavuje, jsou dost realistické, syrové, jdou až ne dřeň toho, co se Bezruč snaží předat. Překrásné, prostě překrásné.

26.10.2018 5 z 5

Klapzubova jedenáctka Klapzubova jedenáctka Eduard Bass (p)

Klapzubovka je knihou mého dětství. Ačkoliv nijak nejsem fanoušek fotbalu, moc mne bavilo sledovat příběh jedenácti bratří a jejich úspěchů na fotbalových hřištích. Pamatuju si, jak moc mne to pak mrzelo, když se bratři rozutekli do jiných týmů a jejich soudržnost se pak rozpadla – to, když jeden bez druhého nebyli schopni podávat své výkony, jak byli diváci na stadionech zvyklí. Je to děsně čtivý a velmi milý příběh, který se čte sám a s radostí.

26.10.2018 4 z 5

Cirkus Humberto Cirkus Humberto Eduard Bass (p)

Kniha Cirkus Humberto je nádhernou kombinací zajímavého (a místy až dojímavého) příběhu, krásného poetického jazyka a autorovy lásky k cirkusovému prostředí, která se naprosto přesvědčivě promítla do knihy samotné. Že Bass prostředí cirkusů měl rád a dost se v něm pohyboval, to je obecně známo, a své znalosti do této knihy velmi umně zapracoval. O to větší radost to pak je, když to člověk čte. Osudy jednotlivých postav jsem hluboce prožívala a knihu jako celek jsem si neskutečně užila. Je to jedna z mých srdcovek. :-)

Malé ženy (skrátené vydanie) Malé ženy (skrátené vydanie) Louisa May Alcott

Kniha je do jisté míry naivní a dost moralistická (že by se ani Mirek Dušín nemusel stydět), ale je dost čtivá. Autorka vycházela částečně z biografického základu, kdy se nechala inspirovat vlastním životem a vztahy mezi sebou a svými sestrami. Myslím, že se to na knize hodně podepsalo – pozitivně myšleno. Kniha totiž působí o to realističtěji a uvěřitelně – je to dost dynamické a živé čtení. Alcottová skvěle vylíčila jednotlivé sestry – každá je docela jiná a je jasné, že každý čtenář si každou sestru oblíbí jinak. Mne nejvíc bavila postava Josephine – pro její živost, trochu rebelské a dravé sklony, aniž by ale byla cíleně zlá a zákeřná.

To nejlepší z poezie 19. století To nejlepší z poezie 19. století * antologie

Řekla bych, že název titulu této publikace dost dobře odpovídá obsahu. V knize najdete skutečné poklady – ať už celé nebo částečné ukázky toho nejlepšího z poezie 19. století, která tehdy vznikala. Myslím si, že nejvhodnější bude titul pro ty, kdo se chtějí s touto literaturou seznámit či si ji zopakovat a nevědí, po čem přesně sáhnout. Pro takového člověka to může být dobrým odrazovým můstkem. Některé ukázky jsou zde notoricky známé (ukázky z Erbenovy Kytice či z Máchova Máje), některé trochu méně (Heyduk) – je pravda, že někteří autoři se dnes na školách již tolik neprobírají. Každopádně pokud vám poezie 19. století nic neříká a chcete se s ní začít seznamovat, tohle by mohl být dobrý začátek.