Shardlake Shardlake komentáře u knih

Právo první noci Právo první noci Vlastimil Vondruška

Opět čtivý a zajímavý příběh s postavou Oldřicha z Chlumu a jeho přátel, panoše Oty a vojáka Diviše.

22.01.2020 5 z 5

Strom života Strom života Ivana Špičková

Tento výpravný román se mi během čtení zalíbil, i když tam zpočátku byly trochu nezáživná místa. Popisovat období 1. století před naším letopočtem tak, aby čtenář vydržel s napětím číst až do konce jistě pro autorku nebylo snadné. Ke konci knihy jsem zjistila, že fandím více Lanicovi než Allecnovi, který byl v pozici krále časem zaslepen mocí a zničil tak přátelství, které bylo mezi nimi od dětských let. Lanicos mu přesto dokázal odpustit a jsem ráda, že se na konci příběhu zachránil, i když v knize bylo plno míst, kdy už to vypadalo, že zemře. Doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi historické příběhy a rádi čtou hodně tlusté knihy. Časem si ráda přečtu další knihy této autorky.

18.01.2020 4 z 5

Mesačný kameň sv. 1. Mesačný kameň sv. 1. Wilkie Collins

Pokračování o pátrání po Měsíčním kameni pro mne bylo čtivější než první díl.

18.01.2020 3 z 5

Hlas pro vraha Hlas pro vraha Olina Táborská

Za mne velice čtivý příběh, který vychází ze skutečných událostí a vzpomínek autorky. Doporučuji přečíst.

05.01.2020 5 z 5

Mesačný kameň sv. 2. Mesačný kameň sv. 2. Wilkie Collins

Četla jsem slovenské vydání a po těch letech musím přiznat, že jsem už některým slovenským výrazům nerozuměla. Ale jinak mi četba ve slovenštině nevadila a určitě přečtu i II. díl, abych se dozvěděla jak to dopadlo.

02.01.2020 3 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Krásný příběh právě na Vánoce. O skrblivém člověku, který dostane šanci se změnit a využije ji!!

27.12.2019 5 z 5

Jeden kopeček šmoulový Jeden kopeček šmoulový Marie Doležalová

Knihu jsem dostala jako dárek. Četla se svižně, ale pokud bych ji nedostala, asi by mne nenapadlo ji vyhledat a přečíst si. Má pěknou grafiku, ale více na mne působila jako album se vzpomínkami, v tomto případě hlavně samotné vzpomínky autorky na její rodinu a blízké, takže to ostatní čtenáře moc neobohatí.

01.12.2019 3 z 5

Není jiné cesty Není jiné cesty Trygve Gulbranssen

Úchvatné, čtivé!! Krásně popsaná nejen příroda ale i životy a osudy rodu Daga Björndala a jeho potomků a lidí nejen spjatých s Medvědím dolem. Po jeho dočtení je mi opravdu líto, že kniha ještě nemá další díl. Doporučuji všem, kdo čte rád rodinné ságy a romány.

27.11.2019 5 z 5

Nadvláda Nadvláda Christopher John Sansom

Knihy "Otčina" ani "1984" jsem nečetla, nemohu tedy srovnávat, zda se dějově přibližuje těmto knihám. Pro mne byl děj knihy od tohoto autora ze zcela jiného prostředí než série knih s Mathew Shardlakem. Místy pro mne byl děj málo čtivý.

22.11.2019 3 z 5

O klíče markrabství O klíče markrabství Antonín Kolek

Kniha mne lákala přečíst, protože je o Břeclavi a jejím okolí. Děj byl zajímavý, ale protože se jedná o knihu vydanou v roce 1970, je zde použitý archaický sloh a také mi chyběl významový slovníček některých pojmů, které byly v knize použity. Čtenář se musí na děj více soustředit.
SPOILER:
Hlavní hrdina Jaroslav původně chce být dominikánem, ale pár dní předtím, než má složit věčné sliby uprchne z kláštera v Brně ke své rodině, po které se mu tolik stýská. Otec ho za to, že sběhl z řeholního života vyžene z panství. Jaroslav se poté dostane do vojska, se kterým brání hrad v Břeclavi mimo jiné proti Němcům, Rakušanům a husitům. Za vojenské zásluhy získá nakonec uznání a je mu umožněno vrátit se na rodinné panství, kde mu otec odpouští. Nakonec umírá na následky zranění utržené v jedné z mnoha bitev, kterých se účastnil.

24.10.2019 3 z 5

Slečna Marplová a záhady: Povídky Slečna Marplová a záhady: Povídky Agatha Christie

I tyto povídky se čtou jedna radost. Zklamalo mne ale, že v knize nejsou pouze povídky s postavou slečny Jane Marplové, ale i jiné povídky. Na druhou stranu čtenář má možnost se seznámit s povídkami, které nemusel dosud znát.
Velkým plusem hodnotím povídku "Tři slepé myšky", která v britském souboru povídek nemůže být vydána, protože je od roku 1958 stále v Británii hrána jako divadelní hra a její autorka si dala podmínku, že po dobu, co bude tato povídka hrána nesmí znovu vyjít.

20.10.2019 5 z 5

Září Září Rosamunde Pilcher

Čtení, které neurazí...

10.10.2019 2 z 5

Šok Šok Robin Cook

Po letech jsem si chtěla připomenout děj této knihy. Dalo se číst, ale hodnotím jako oddechové čtení, autor má obsahově poutavější knihy.

27.09.2019 3 z 5

Zlatá klec Zlatá klec Camilla Läckberg

Od autorky jsem četla už několik knih - detektivek. Zpočátku jsem byla překvapena tématem, které si autorka zvolila, ale po dočtení musím napsat, že děj knihy si drží pozornost čtenáře až do konce příběhu.

22.09.2019 4 z 5

Tiché světlo Tiché světlo Louis de Wohl

Autor se snaží přiblížit život sv. Tomáše Akvinského, který jako mladík vstoupil do řádu Dominikánů.

17.08.2019 3 z 5

Assunta Assunta Dominik Pecka

O dívce, učitelce, která vstoupí do kláštera a přijme řeholní jméno Assunta. Četla jsem vydání z roku 1947, kde byl použit pro dnešního čtenáře již dost archaický jazyk.

17.08.2019 2 z 5

Přelévat moře Přelévat moře Jan Dobraczyński

Příběh, i když smyšlený, se četl velice dobře.

17.08.2019 3 z 5

Až k prolití krve - Radostné poselství P. MUDr. Ladislava Kubíčka Až k prolití krve - Radostné poselství P. MUDr. Ladislava Kubíčka Marie Svatošová

Formou vzpomínek od lidí, kteří P. Ladislava Kubíčka zažili, a také prostřednictvím postřehů autorky, čtivě zpracován životní příběh kněze, který pro lásku k lidem dokázal obětovat svůj život.

17.08.2019 4 z 5

Pouť oběšenců Pouť oběšenců Pavel Hrdlička

Vtipný příběh o tom, jak chtěl jeden "lotr" dopomoci klidu po smrti svých kamarádů - lotrů tím, že jim zajistí křesťanský pohřeb.

17.08.2019 4 z 5

Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Pro mne zajímavý a čtivý příběh s dvěma časovými osami a gradující děj mne nutil číst stále dál až k rozuzlení.
Určitě si přečtu další díly. Doporučuji.

03.08.2019 5 z 5