sicilia14 komentáře u knih
Nadherne s citom napisany smutny pribeh, zhltla son to za popoludnie jednym dychom. Pribeh Vas uchopi a nepusti az do konca. Neskutocne silne
Zaujal ma pribeh, urputnost hrdinky, napriej jej osudu a zavislosti.vyborne citavo napisane, aj ked sachu nerozumiem
Uzasny klasicky roman. Citliva sonda do intimnych hlbok zivota . Krasne napusane, precitena kazda veta, kazde slovo ma hlboky zmysel. Nezabudnutelne.
V slovencine je to Dlhy temny sumrak bohov, co asi vystihuje knihu viac. Ale skvely uleteny Adams, ako vzdy. Sialene prirovnania, blaznivo skvele napady. Nasmiala som sa dosytosti. Nahderne sialeny svet Adamsa , skoda ze skoro umrel, bolo by viac na citanie.
Vedela som, ze je to dobra kniha, ale dlho som sa nu odhodlavala, zvladt v tejto vojnovej dobe. Bolo to smutne, ale nadherne citanie. Krasne napisane hlboke myslienky o zivote, smrti a stasti, z pohladu deti, obratych o detstvo a nadhladu smrti, nezucastneneho pozorovatela nasich zivotov, vsetkych ukrutnosti, ktorych su len ludia schopni. Obcas sa zablysne dusa, ktora je ina, nesebecka a odvazna. Uzasna kniha.
Roman s hlbsim obsahom ako naznacuje nazov, velmi dobre citavy, do postele s teplym cajom, pri chripke jeden den. Zaujimave pohlady z dvoch stran dvoch roznych zien, spojenych samozrejme vztahom k jednemu muzovi. Zrucne popisane mysienky, aj take tie tajne, s ktorymi sa nezdoverujeme nikomu.
Splnila som dlh minulosti, videla som dve rozne filmove spacovania, povedala som si ze taka klasika si zasluzi precitat, ale tolko dobroty, miloty , mravouky sa lepilo sladkym sirupom, ze teda nic moc. Film bol lepsi, mal viac spadu. Ale celkivo si myslim, ze tieto nravoucne sjrobene kazania urobili vela skody pri vychove dievcat vo vsetkych dobach. Nebola to neskodna mravouka, ale bud tichi, makaj a pocuvaj svojho bezchybneho manzela, ktory vie vsetko lepsie. Nikdy nezahalaj, Ty nie si dolezita, mas pomahat inym, narobilo vela skody v sebauvedomeni zien. Nesieme si to vsetky v sebe, niektore s tym bojuju a niektore ziju tak stale.
Opat jeden dychberuci pribeh, majstrovsky napisany. Pohlad na tu istu situaciu ocami dvoch ludi, z jednej rodiny a predsa dvoch rozdielnych svetov. Traumy a neistoty detstva idu s nami cely zivot, niekto sa dokaze vzopriet a niekto trpi cely zivot - ticho, obrazne aj doslova. Skvela spisovatelka, hlboky obdiv.
Velmi zvlastne podany svet a osudy zien, ktore predsa nik nebude hladat.Poeticky jazyk aj obrazy, dej tu bol druhotny, len sprostredkoval posuvanie obrazov a myslienok. Nuti nas zamysliet sa nad ludmi, ktori ziju okolo nas a ani ich nevnimame, splnaju nase potreby, staraju sa o nas a pre nas je to samozrejmost Prekvapilo ma , ze nieco take sa moze diat v europskej krajine, ved tu ludia maju hodnotu, ci len ti spravni ?...
Dost depresivne osoby, miesto a osudy, aspon na mna tak posobili.Kniha vsak nuti nas zamysliet nad vlastnym zivotom, hlavne nas starsich. Za mlada by som to asi vnimala inak, teraz prichod "jesene zivota" doslova mrazi. Urcite stala za precitanie
Brutalne uprimna vypoved mladej zeny, ktora hlada svoje miesto medzi ludmi a pri tom hlada vlastne sama seba. Odkryva najtajnesie myslienky zo svojho vnutra, sokuje nas ich uprimnost . Nuti nas zamysliet nad tym co ukryva nase vnutro. Ako prvotina vynikajuce, autorka ide do hlbky postav, tesim sa na dalsie knihy co napise.
(SPOILER) Zničili ju lebo bola sama sebou. Presne to charakterizuje celú knihu. Krutá kresťanská morálka v kombinácii s tvrdou vychovou k poslušnosti voči rodičom, snahou zapáčit sa matke, ktorá robí svojim dcéram to čo robili v mladosti jej. K mladším deťom je benevolentna, svoju silu uplatní až vo vyššom veku, kedy to bude dôležitejšie. Dovedú Andree až k zrúteniu a smrti. Temné časy pre mladé dievča. Nemožnosť byť inou, samou sebou, myslieť zakázané. Napísané výborne, o to krutejsie to vyznie, v porovnaní s tónom kladného popisu pozorovatelky, mladého dievčaťa, ktoré sa dokázalo oslobodiť z pasce.
Citavo napísaný príbeh, dve časové línie, prelinajuce sa. Prekvapila ma ťažká téma, ktorú som od tejto autorky nečakala. Ale nejak mi tam chýbala hĺbka, bol to rozpravany príbeh. Dobre rozpravany, ale príbeh .Téma si zaslúži hlbšie ponorenie, ako len príbeh. Na druhej strane sa o minulosti dozvedia aj ľudia, ktorých strašná história utrpenia v druhej svetovej vojne nezaujíma, alebo sa jej boja.
Pokračovanie už nemalo tú silu. Nezasiahla ma tak silné, ako prvý diel. Boli to skôr ako pokračovanie genialnej priateľky od Eleny Ferante, jediný rozdiel že boli sestry a nie priateľky. Ale rovnaký kontrast dvoch svetov, osudy, životné pribehy a ich pokračovanie. Nie zlé, v porovnaní skôr sklamanie.
Nenadchne, neurazí. Oddychové čítanie, trochu zbytočne veľa strán, keď má popísať vzťah z človekom, ktorý sa objavil až ku koncu knihy. Zaujímavý pohľad na New York okolo druhej svetovej vojny , život možno nepredstaviteľne nesputanej ženy na vtedajšiu dobu a morálku. Predbehla dobu svojim pohľadom na svet a život, a možno je to len optika dnes písanej knihy.
Príbeh zaujímavý určite, ale štýlom ma nezaujal .prišlo mi len ako rozprávanie, článok v časopise, ktorý niekto natiahol na knihu. Bez hĺbky, len kĺže po povrchu. Téma si žiadala lepšie spracovanie, za mňa kniha na jeden večer.
Skvelá kniha. Milujem hrubé knihy, milujem knihy v ktorých sú odkazy na iné dobre knihy . Keby žil Remarque v 60 rokoch,myslím ze by to nenapísal lepšie. Paríž utečencov z východnej a strednej Európy. Ich tragické osudy sprevadzaju dospievanie hlavného hrdinu. Jeho očami vidíme ako bojujú s osudom , byrokraciu aj s minulosťou. Aj keď prišli do nového života bez dokladov, bez batožiny, prišli obtazkani svojou minulosťou, ktorej bremeno vlacia stále so sebou. Určite stojí za prečítanie, zamyslenie. Skvelá kniha.
" Sirota dvoch žijúcich matiek", citat ktorý charakterizuje celú knihu . Znepokojiva, nedovolí sa nadýchnuť. Tolka hrôza v duši dievčaťa podaná tak vecne, popisne. Prečo dospelí podceňujú deti, že nepochopia súvislosti vlastného života, skôr si myslím že sa boja a hanbia sami pred sebou aj pred deťmi. Dvakrát opustená, bez vysvetlenia. Obrovský kontrast medzi dvomi svetmi popísaný dievčaťom, ktoré hlada medzi nimi, kde vlastne a ku komu patrí. Skvelo napísané , krátky ale výstižný príbeh musí zasiahnuť každého.
Ani humor, ani detektívka. Smutný svet bezbranných dôchodcov. Nedotiahnuty, nevysvetleny príbeh.
Dobrá fantasy, použitý základ sveta je síce z Tolkiena, je to ale napísané dobre, s ľahkosťou. Pekne rozohrate osudy, sympatickí hrdinovia. Staré známe druhy- elfovia a trpaslíci doplnení o nové druhy. Trochu medzisvetovej politiky a politikarcenia, nielen u ľudí.