simca9342 simca9342 komentáře u knih

Prevítovi Prevítovi Roald Dahl

" Z pravěku"
Pan a paní Prevítovi mají dost neobvyklé jméno. Ale sedí k nim dokonale,že?
Dům bez oken, opice na vlastní cirkus a nechutná jídla. Z čeho si ani nechtějte představit. Ve snu už vůbec ne.
Když si chtějí vychutnat svůj nejoblíbenější nákyp (ano klasické přísady v ní nenajdete) zjistí, že jim došla hlavní surovina. Jako obyčejní lidé nejdou do obchodu, ale na pole. Co tam dělají ví jen opičí rodinka z klece . Zachrání své kamarády důmyslnou pastí- až si ti dva sednou na lep. Doslova. A asi tam pěkně dlouho budou.

28.02.2024 5 z 5

Abeceda s včelkou Májou Abeceda s včelkou Májou Michal Babor

Mája, Vilík, Hop a další obyvatelé louky v jiné podobě než v kresleném seriálu pro děti. Das biene Maja - tak zní původni německý název pohádky o pilné včelce.
Malým čtenářům v tenké knize představují abecedu formou vyprávění z prostředí, ve kterém žijí.
Jednotlivá písmena jsou nejen zvýrazněna barvami, ale na každé dvojstraně jsou vyjmenovaná a použita v krátkém příběhu.

27.02.2024 5 z 5

Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek (čtyř pravých a šesti levých) Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek (čtyř pravých a šesti levých) Justyna Bednarek

Asi nebudu sama, když napíšu, že při čtení jsem si vzpomněla na sérii Lichožrouti a také stejnojmenné filmové zpracování.
Čtení na dlouhé večery nebo víkendy... o spodním prádle! Nebojte , mám na mysli jen to, co si dáváme na chodidla. Řeč je o položkách, ale v tomhle příběhu se zatoulaly někam do neznáma. Lepší by asi bylo napsat , že se sebraly a utekly, protože už je nebavilo máchat se bezdůvodně v pračce. Jednotlivé příběhy o každé z nich jsou prokládané úvahami holky Báry domácky Bé a její mamky , kam se asi poděly.

26.02.2024 5 z 5

O líné holce O líné holce Emil Ludvík

Krátká pohádka o dívce Markétě, u které by mohl čtenář říct, že je o ničem, ale pointu má. Vypráví o holce, která je nejen neslušná ke svým mazlíčkům, ale jak uvidíte z ilustrací neuklízí. A to do takové míry, že se od ní rozhodli všichni odstěhovat. Chalupa taky. Jak to bylo s Markétou dále je asi jasné aneb nečekaná studená vodní lázeň dokáže zázraky :)

26.02.2024 5 z 5

Encyklopedie pro děti 21. století Encyklopedie pro děti 21. století Jiří Žáček

"Divadlo je na divání. Nebo na divení?"
Na první pohled je to bichle nejen velikostí, ale i slovním obsahem.
Pro malé čtenáře obsahuje vysvětlení zhruba dvou set základních slov, se kterými se může v dětství setkat. Encyklopedie pro zvídavé objevitele má kromě pěkného lemování a barevných ilustrací také vtipné básničky, přísloví a další slovní hrátky.

24.02.2024 5 z 5

Něco skutečného Něco skutečného Erin Watt

YA román hodící se do letošní výzvy- tématu č. 12 - postavy, které spolu komunikuji přes internet .

Život nám někdy nachystá překvapení. Něco, co bychom ani nečekali a je rázem skutečné.

Rocker Oakley je slavný. Slavnější než ostatní celebrity. Aspoň on si to o sobě mysli . Sebevědomí mu sice nechybí, ale jeho život je plný překvapení. A zvrhlostí ze strany showbyznysu, ve kterém se pohybuje už od dětství.

Vaughn: Peníze potřebujeme dnes asi všichni . V podobných románech je to ukázka toho, že jejich získání není jednoduché a člověk je proto schopný úplně všeho. Vaughn jako pracující servírka tuto zvláštní, ale až hvězdně placenou práci přijme. Po hrozné autonehodě a smrti obou rodičů žije mladá holka se sestrou. Právě Paisley umožní sestře pracovat na lepším místě. Hrát přítelkyni a ještě k tomu falešnou je nepředstavitelné. Těžké a téměř nemožné. Herecký výkon Vaughn je na jedničku. Oddechové a vtipné čtení :)

21.02.2024 5 z 5

Třaskavé pohádky aneb Malý chemický bestiář Třaskavé pohádky aneb Malý chemický bestiář Tereza Verecká

Přečteno před lety .

Vtipné pohádky zaměřené na téma chemie , reakce a vlastnosti chemických prvků.
Každá z nich začíná poeticky, kniha obsahuje také barevné ilustrace s doplňujícími informacemi o jednotlivých prvcích.

20.02.2024 5 z 5

Dítě do kufru Dítě do kufru Jacqueline Wilson

"Z pravěku"

Andy to jako mnoho dalších děti neměla v životě jednoduché. O tom, co je to rozvod, následná střídavá péče a jak funguje vám poví příběh napsaný z pohledu malého desetiletého dítěte. Jak ovlivňuje jeho psychiku a vnímání věcí kolem sebe .

19.02.2024 5 z 5

Dívka z inkoustu a hvězd Dívka z inkoustu a hvězd Kiran Millwood Hargrave

Přečteno před lety .

"Každý z nás si na kůži, ve způsobu chůze, dokonce i v tom, jak roste, nese mapu vlastního života."

Slova otce Isabelly mají něco do sebe. Jeho generace dědí mapy, on sám je kartograf, i když chudý, ale přivydělává si tvoření map svého kraje. O sobě říká, že mu tělem proudí černá inkoustová krev. A jeho dcera má po něm výborné pozorovací schopnosti. Právě svůj talent využije, když se v zapomenutém kraji, který je součástí guvernérova sadu a kam nikdo nesmí, ztratí její kamarádka Cata. Napínavý román, nechybí ani dobrodružství. Myslím, že právem získal ocenění v britské Knize roku a překonal tak Harryho Pottera.

18.02.2024 5 z 5

Dračí polévka Dračí polévka Alena Ježková

Přečteno před lety.
O čem myslíte, že kniha bude ?
Já si myslela , že nějaká krátká fantasy pohádka o dracích a nebyla jsem tak úplně daleko od pravdy. Pohádka to byla, ale ve smyslu matčina vyprávění synovi jako životní příběh, který ukončil narození Longa (v české škole je Láďa). Dále nám Láďa ukazuje život v běžné vietnamské domácností v Praze , kde žije odmalička. Narozdíl od ukrajinské spolužačky o sobě tvrdí, že nemá domov . Světlana jezdí domů na prázdniny, on nemá kam. Ale o Vietnamu čte a zjišťuje informace.
Je přece dračí vnuk tak proč nehledat o té kouzelné zemi víc! Krásný příběh o předsudcích, toleranci k jiné kultuře zvyklostem a jednom magickém dračím vztahu.

18.02.2024 5 z 5

Správná parta - Záhada Správná parta - Záhada J. S. Adlerová (p)

Přečteno před lety.
Kdo je tajemná M.E ,která detektivy prosí o pomoc ? A co je M.A.B.A.?
Příběh pro film jak dělaný! Co vypátrají a koho zachrání?
Můžu říct, že s hlavní postavou Zoe, která napínavou honičku prokládá svými komentáři a novými informacemi, jsem se ztotožnila ve dvou věcech- obě rády čteme a milujeme zvířata teda až na psy v mém případě!

17.02.2024 5 z 5

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

" Z pravěku"
Tak tady tu knihu vím přesně, kde a komu jsem ji četla.. v nemocnici mamce, která tam byla se mnou, protože mi tehdy ve 12 letech operovali mandle.. Ale zpátky ke knize... Klasika od anglického autora. Příběh o bohatém pánovi, který ztroskotal po nehodě s parníkem. Snaží se dostat zpět domů s vorem, který si vyrobí. Ve filmu Trosečník s Tomem Hanksem v hl.roli si vyrobí imaginárního přítele, kterému bude říkat Pan Wilson.

17.02.2024

Život není psina Život není psina Carolyn Crimi

Roztomilý dětský příběh o psech mi svým provedením zapadl do dalšího tématu letošní výzvy č. 15. Kniha s měkkou/brožovanou vazbou .

Lottie je mladá slečna, která má nejen v srdci místo pro každého opuštěného pejska , ale také u sebe doma. Cizím psům dává lásku a naději, ale hlavně pocit bezpečí a toho , že je má někdo rád.
Čtyřnozí vrtichvosti se postupně představují a smečka se rozšiřuje o nové spolubydlící.
Gus je vůdce celé "rodiny", vždy všude první. Místo velitele však začíná obsazovat nový přírůstek, který si asi o sobě moc myslí. Decker se na tuto pozici nemusel ani připravovat. To zda si Gus nechá poroučet od nějakého usmrkance se uvidí. Vyprávění o lásce k psům podobně jako film Psí poslání se vrací zpět do minulosti jednotlivých psů, odkrývá pozadí příběhu.

14.02.2024 5 z 5

Cena vítězství Cena vítězství Stacy Gregg

Přečteno před lety .

Příběh o přátelství, koních a tragédii v minulosti.
Hodnocení celé série: Georgie před lety po nehodě na závodech zemře mamka. Georgie se ale svých koňských snů nevzdá a trénuje na závod. Když ji jeden nevyjde dostane druhou šanci. Studovat na mezinárodní soukromé internátní škole byl vždy její sen. Zvládne se s někým skamáradit a kromě zavedených pravidel soukromé školy vydrží přísný trénink, aby se dostala do kurzu jezdectví máminy kamarádky? A dokáže minulost a touha po zlatém poháru zničit kamarádství a vztah?

14.02.2024 5 z 5

Motýlí pošta Motýlí pošta Ursel Scheffler

Odchod neboli smrt kohokoli není jednoduchá. Pokud se jedná o úmrtí blízké osoby, se kterou jsme měli během jeho života blízký vztah, je to mnohem těžší.
V příběhu Mikuláše a dědy je mírnou a srozumitelnou formou vysvětleno truchlení a smutek spojeny s náhlým úmrtím babičky. Vzpomínání a " zpráva" od babičky z místa, které nemá adresu ani adresáty. Motýlci nám ji předají máváním křídly...

13.02.2024 5 z 5

Já a můj svět Já a můj svět Jiří Žáček

Malá encyklopedie pro předškoláky nabízí mnoho. Učí nejen děti poznávat svět kolem sebe, ale poznat základní informace z různých oborů ať už zdravotnictví (já a lidské tělo) nebo slova používaná běžně bez toho, abychom si uvědomili jejich pravý význam (Já a koníčky, Já a svět lidí) Také se zde nachází rozlišení základních emocí a jejich pojmenování (já a můj vnitřní svět). Nechybí ani pěkně barevné ilustrace.

Dráček od jezera Titicaca Dráček od jezera Titicaca Hernán Garrido-Lecca

John -John, malý dráček se znenadání u jezera Titicaca v daleké Peru zjevil jako duch a vypadá to, že tam asi zůstane.
Zanedlouho se ale vytratí i z tohoto místa... jeho kamarádi se ho z důvodu obav kamarádova unesení vydají hledat. To , zda je jak se říká konec dobrý, všechno dobré se dozvíte během čtení :)

V knížce jsou obsaženy černobílé, barevné ilustrace a indiánské názvy doplňující kontext pohádky.
Ke konci příběhu jsou malí čtenáři nenásilnou formou v podobě krátkých otázek nuceni k udržení pozornosti během celého dobrodružství.

Příběhy o koních a ponících Příběhy o koních a ponících Luise Holthausen

Danka, Míša, Pavlína nebo třeba Luky.
Děti mladšího školního věku zažívají v krátkých ilustrovaný příbězích spoustu neobyčejných dobrodružství. S kým jiným než s koňmi.  Kniha o dětech a koních pro děti. Dozvíte se například jakou námahu dá naučit se cvik na koni, co se stane, když kůň onemocní nebo to, že pokud má někdo rád koně, není se za co stydět :)

Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Hodnocení série: Jmenuji se Marie Kostková z Kostky... já ne, ale hlavní postava, která vystupuje spolu s další "sbírkou kuriozit" v 6 humorných knihách různé váhy, ale stejně vtipného působení na čtenáře .
Vtipné popisuje vše od příjezdu na zámek přes seznámení s podivným služebnictvem, které vypadá jako z němého filmu a neobyčejný život v komnatách ( ano na katakomby taky dojde ) plný oslav, návštěvníků, ale také rodinných hádek ohledně výdajů za telefon a vodu, při kterých máte pocit, že začala 3. světová.
Pojďme si představit aspoň základní postavy:
Marie : současné v pořadí třetí hrozí smrt. Dvě předchozí zemřely tragickou smrtí, jak je uvedeno při každé prohlídce zámku.
Otec a matka : s jedním je ticho, protože je neustále mimo sídlo , druhý se není schopen naučit česky a miluje princeznu Dianu.
Josef : Správce zámku, spí v katakombách
Pan Spock: zámecký zahradník, který by z hladu spořádal i hřebíky, bez Prozacu by doslova umřel. Jinými slovy : chodící nemocnice s neustálým hlášením různých chorob. Ve filmu ho hraje pan Liška ( jako pan Krása)
Paní Tichá: výborná kuchařka, která bez ořechovky a nadávek nikam nepojede. Onen zmíněný alkohol slouží na zámku jako dezinfekce, takže pokud narazíte na něco lepkavého, bude to ono (doufejte)
Deniska: Mariina guvernantka, postavou připomíná násadu od koštěte a bez slov " to je psycho" , "super" by nejspíše padlo podezření pana Spocka na jednu z nemocí.
A mnoho dalších....

Kdo chce vyzkoušet život na starém zámku se stravou, Himmlerovým pokojem a pozlaceným záchodem, který při splachnuti vyhrává nacistický pochod klidně po dobu několika hodin tak pro něho je výlet jak v knižní, tak filmové podobě to pravé.

11.02.2024 5 z 5

Malované pohádky Malované pohádky Olga Franzová

Doby Marie Terezie již sice dávno pominuly, ale slovo čtení je s námi stále. Ono slavné trivium přetrvává a právě v příbězích pro nejmenší čtenáře je zobrazeno v podobě písmen.
Klasické pohádky jako Žabí princ nebo O veliké řepě jsou sepsány v komiksovém provedení a slouží k prvnímu samostatnému čtení.

09.02.2024 5 z 5