Simik16 komentáře u knih
Knihu jsem poslouchala jako audioknihu. Koupila jsem si ji jen kvůli kladnému ohodnocení - a nebyla jsem zklamaná. Kniha měla spád a já se nemůžu dočkat na další díl.
Původně jsem ani nechtěla komentář psát, ale zarazil mě komentář s hodnocením odpad, kde čtenářka nařkla spisovatelku z udělování si kladných hodnocení.
Těžko je hodnocení 92% z 2000 hlasů dílem autorky. Je to dost smutné obvinění. Chápu, že každému se líbí něco, a proto tato kniha nemusí být skvělá pro všechny.
Osobně jsem přečetla hodně knih - a především hodně fantazy knih, ale jen velmi málo z nich dosahovalo (dle mého názoru) takové kvality jako Faja a Naslouchač. Určitě by se to dostalo do mé top 10. Takže se nenechte odradit! :)
Celkově se mi třetí díl docela líbil, ikdyž předchozí dva se mi zdály lepší. Rozhodně doporučuji přečíst, je to skvělé propracované dílo. Klobouk dolů, že autorka vymyslela něco takového.
Spoilery
Začátek třetího dílu se mi moc líbil, ale potom, co se dostala Illan z kopek mi to přišlo táhlejší a celkově mě hrozně štvalo, jak rychle se bratříčkovala s nepřáteli, jak rychle jim důvěřovala. I potom, co viděla, jak tam zachází s lidmi. Také je tam hrozně moc hádanek, vůbec nechápu,jak je Ilan dokáže rozluštit. Druhá polovina knihy ubíhá rychleji a je super, jak to hezky graduje. Celkově je kniha dobře napsaná (narozdíl od ostatních mi kapitánovi oříškové oči chybí a prasečí řit mi přijde úsměvná), čtivá a plná objevů a zvratů. Nicméně se mi trošku nelíbí, kam se příběh vyvíjí. Chtěla bych, aby se vyvíjel jinak. Erno mě opravdu zamrzel, přišlo mi to zbytečné. A zrovna on, takový miláček. Bojím se, co se s Illan a 25 stane dál a vůbec se mi nelíbí představa, že by navždy měli zůstat v podzemí. Kdo by chtěl takový život? No jsem zvědavá.
Všichni to milujou a všichni na to chodí do kina a přesto tato knížka má pod 60 % :D .
Přečetla jsem to protože všichni si z toho dělali srandu a já nevěděla o co go.
Styl autorky je velmi čtivý, kniha mě vtáhla do děje a vyplivla mě až dvou dnech.
Když jsem ale procitla , zastyděla jsem se, jak jsem to mohla vůbec přečíst. Nejvíc mi vadili nedokreslené postavy, nepochopitelné chování postav a fakt, že tomu chybí nějaký větší příběh.
Ale jak už jsem řekla, bez přemýšlení se to četlo dobře.
To ovšem neznamená, že si přečtu další díl. Ani náhodou.
Kniha se zabývá tématem rozchodu, chováním ve vztahu, pláčem a tím co je a není láska. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, příběh byl napsán velmi čtivě a některé úvahy, odstavce a věty mi přišly vyloženě moudré. Co na knize ale oceňuji nejvíce je její přesah do reálného života a doufám, že se dostane právě k těm dívkám, které takový příběh potřebují.
Některé komentáře zde odkazují na to, že hlavní hrdinka v knize moc brečela (jakože četli jste ten název? Asi se to dalo očekávat). Ale ano, máte pravdu. Každopádně jako čerstvě odkopnutý člověk musím říct, že po rozchodu, který nechcete a když toho člověka máte opravdu rádi, tak prostě brečíte. Je vám to líto, chcete ho zpátky (i když je to iracionální jako i v mém případě), hrozně moc to bolí a tak to velmi často nejde jinak ven, než pláčem. Proto mi to v knize nevadilo, protože to množství pláče bylo naprosto relevantní a pro mnohé z nás - ikdyž už nejsme v pubertě - reálné.
Na tuto knihu jsem se, především díky nadšeným recenzím, opravdu těšila.
A jsem zklamaná. Opravdu hodně zklamaná.
Nejenže nesnáším romantické trojúhelníky, taky tak nějak celkově nemám ráda nerozhodné hrdinky. Co mi ale vadilo nejvíc je, že se ke mě skrz hrdinku nedostaly žádné pořádné emoce.
Hodně jsem přeskakovala, hlavně v poslední třetině. A rozhodně neplánuji číst další díly.
Fajn oddechovka, sympatické postavy. Chtěla bych být jako Lena, která když se rozčílí tak mluví k věci a říká to, co by mělo být řečeno.
Moc ráda bych si také prožila takové au-pair, au-pair plné zábavy a dobrodružství a nehlídání dětí. Opravdu, jestli si někdo myslíte, že takto au-pair normálně funguje, tak ne. A jestli někdo hledáte knihu z tohoto prostředí, tak taky ne.
Ale příběh hezký, milý.
Možná nemám právo tuto knihu soudit, jelikož jsem ji ještě nedočetla- ale už tohle samo o sobě něco vypovídá. Jenom nechci aby se něco stalo vy-víte komu a tak to prostě nedočtu :D
Vyřešení celé zápletky je v mé hlavě ve skutečnosti mnohem lepší než na papíře. Abych to vysvětlila - když jsem si to přečetla, jak ten svět tam vlastně celý funguje atd, tak jsem byla docela zklamaná. Čekala jsem něco víc.
Ale když jsem nad tím potom zpětně přemýšlela, nad celým tím námětem, přišlo mi to skvělý. Jen škoda, že se to nepodařilo tak úplně předat na papír.
Do toho vztah Čtyřky a Tris který tak nějak pokulhával. Plus chování Tris k bráchovi...já vím, já vím, že on si to tak nějak zasloužil, ale občas to už bylo příliž....
Málokdy se mi stane abych vyloženě nesouhlasila, a už vůbec abych nerespektovala konec knihy, ale teď se to stalo. Přeji si aby byl jiný poslední díl.
A přesto dávám tři hvězdičky. Jsem prostě měkká a miluju Čtyřku a Tris.
Tak u této knihy jsem si poplakala. Byla emoční, smutná, plná obětí a křivd. Moc krásné zakončení triologie. Konec bych udělala jinačí, ale poslední kapitola mě téměř uspokojila.
SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER
Ale neuspokojila mě dost, protože jsem chtěla vědět, jak to mezi hlavními postavami dopadne. A tak jsem na internetu objevila, že byl před rokem vydán 4.díl odehrávající se o 10 později než díl 3. V tomto dílu už není pohled June, ale je tam pohled Edena a klasicky Daniela.
Asi první půlku bych Edenovi dala facku.
A celkově mě děj neoslovil natolik jako předchozí 3 knihy. Ale jsem za tohle pokračování hrozně ráda. Přineslo mi odpovědi na otázky, kvůli kterým bych nejspíš nějakou chvíli nespala a dodala mi zakončení, které jsem potřebovala. Jen škoda že knihu nečeká český překlad.
No nevím, za mě byl předešlý díl MNOHEM lepší. Hrdinka mi přišla nudná a upřímně jsem nechápala co na ní Logan vidí. Ani to, jak se za ní honil se mi nelíbilo a knihu jsem nakonec nedočetla.
Zajímavá myšlenka, bohužel opravdu špatně zpracovaná. Knížka mě nebavila, postavy mě nějak víc nezaujaly a oba konce byly dle mého názoru docela nereálné. Jeden částečný happy end ještě zvládnu, ale dva úplně nejvíc možný happy endy asi ne. Po 20 stránkách jsem začala hoodně přeskakovat, protože mě to nebavilo, ale nemám ráda neuzavřený příběhy, tak mi to zabralo celý dvě a půl hodiny. Nakonci jsem litovala, že jsem je takhle promarnila. Z tolika dobrých poutavých kvalitních knížek, které jsou v současné době na trhu, je opravdu škoda "začíst" se do téhle.
Ano stydím se, že se mi tato kniha líbila. Zpětně si říkam, že to nemělo skoro žádný děj, pořád jen hádky a usmiřování a sex.
Ale prostě se mi to líbilo. Jednou za čas, proč ne?
Já nevím, prostě se mi to nelíbilo. Hlavní hrdinka byla neprůbojná a nějak jsem si ji neoblíbila. Vlastně ani hlavního hrdinu.
Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Vřele doporučuji, děj mě vtáhl, přišlo mi to chvílemi až příliž realistické. Těším se na další díl.
Jediné mínus je stále odkládající se vydání dalších dílů :(
První kniha mě vůbec nebavila, nicméně jsem byla zvědavá jak to skončí, tak jsem se pustila i do druhého dílu. A jsem vážně moc ráda. Nic tak pro mě emotivního jsem dlouho nečetla. Doporučuji :)
Prave jsem docetla a jsem zklamana.
Zacatek byl slibny, bylo to takovy dobre iritujici a zajimavy.
Konec mi ten zazitek ale pokazil.
Achjo.
Vazne?
Nejsem si jista, jestli bych knihu doporucila.
Nebyla spatna.
Ale ten konec.
Moc pěkná kniha, doporučuji. Po dlouhé době dobře napsané, nepřehnané fantazy. Sice jsem se od knihy dokázala odtrhnout, ale vždy jsem se k ní ráda vrátila. Jednu hvězdičku dolů dávám (asi trošku přehnaně, protože jsem 5 minut zpátky dočetla) kvůli chování hlavní hrdinky na úplném konci.
Kniha se mi moc líbila, určitě to bude jedna z těch, na které jen tak nezapomenu.
Jednu věc musím obzvlášť vypíchnout - a to jsou charaktery a vývoj postav. Jejich chování bylo uvěřitelné - až jsem se někdy přistihla, že jim to schvaluju, že přestože se hádají si říkám - ano tak to má být, bylo potřeba to všechno ze sebe dostat.
SPOILER
Normálně se také zlobím, když jeden z ústřední dvojice má byť jen něco málo s někým jiným, ale tohle bylo tak přirozené a normální, že jsem byla ráda, že k tomu došlo.
Dále je kniha hodně akční, takže se při ní rozhodně člověk nenudí. A skýtá mnohá překvapení. Za mě 5/5
Když jsem tuto knihu četla poprvé, bylo mi 18. Moc mě bavila - ale nemohla jsem se přenést přes jednu věc, a tou je věk hrdinů.
Teď - o 6 let později - mi tento fakt vůbec nevadil. (Možná protože jsem se pročetla až do konce triologie (tetralogie), kde jsou hrdinové již starší anebo prostě proto, jak je příběh krásný a geniální). Líbí se mi sbližování hlavních hrdinů, střídání pohledů, nádherně vykreslená charakteristika postav. Za mě pecka.
Moc mě mrzí některá zdejší hodnocení. Knihu jsem četla asi v 17 a byla jsem z toho unešená. Poté jsem knihu četla opět v 21 a opět mi moc líbila. Přijde mi to milá, čtivá, pěkná a pohádková. A určitě si ji hodlám přečíst znovu. Dle mého názoru autorka odvedla dobrou práci. Určitě doporučuji.