Sitth komentáře u knih
Druhý díl série Kladiva na čaroděje a zase zábava. Sice už to nemá takovou myšlenku (i když nevím, zda se dá o prvním díle říct, že tam nějaká extra myšlenka byla, zas z toho nedělejme Asimova), a je to de facto celou knihu maximální rubačka, ale je tam sem tam inteligentní humor a proto já odpůrce těchto smash and slash knih si rád seženu další díl. Dávám 4/6, ale slabší 4 je to pane, slabší.
Clarka a jeho klasickou sci-fi mám rád, ale když si po měsíci při čtení tohoto hodnocení nemůžu vzpomenout, jak kniha dopadla, tak to trochu mluví za vše. Téma dobře zpracované, ale za mě jedna z nudnějších knih autora, taková jednohubka z let minulých. Dávám 3/6
Povídky nejsou tak propracované a chytlavé jako v prvním díle, ale pořád povedená sbírka povídek. 3,5/6 to bohužel nejde, takže 3.
Velmi povedená sbírka povídek, sice né děsivé, ani humorné, ale netradiční nápady se cenní. Dávám 4/6.
Edice Pevnost (dříve WP), knihy mnohdy na jeden večer. Ale tady to bylo na tři....
Příběh začíná velmi slibně, originální svět, nezvyklé nestvůry....ale než pochopím jednu originalitu, příjde druhá, snažím se ji zařadit, do toho další nový název, už si nepamatuji první a přichází další a další. Kdyby byly trošičku nastaveny mantinely, nebo to byl rozsáhlejší příběh a bylo trochu více času na vykreslení příběhu, tak by to mělo potenciál... No a když konečně v půlce knihy začnu trošku chytat nit, tak zjistím, že je konec a kniha má povídky dvě.... Takže první povídka 3/6
Oproti ostatním zde hodnotícím lidem, se mi druhá povídka líbila víc, asi hlavně proto, že byla pro mě pochopitelnější než první. Proto lepších 3/6 a dohromady taky...
No u třetího dílu mám trošku rozpolcené dojmy. Do asi 200. stránky nuda v Brně, ono je to dobře napsané, ale tohle vše jsme četli v prvním a druhém díle a i když je to poctivé řemeslo, tak je to omílání již vyřčeného.
Pak ale nastane zlom a ani nevím, proč tomu tak je, možná proto, že jsem si utrhnul stehenní sval od kolene a číst pak o utrpení Glokty, a jeho nohy, což už mě místy štvalo, nabírá na jiném prožitku... :-)
Je to slušné zakončení série, popravdě čekal jsem trošku více, ale zas na druhou stranu Bayaz mě překvapil... Ale nebudu prozrazovat.
Kdyby si mě i třetí díl dokázal udržet jako díl první, neváhal bych dát skoro k 90%, takto dávám 75% za celou sérii.
O mě se ví, že nemám rád Kotletu a jemu podobné knihy, já tomu říkám Slash and smash. Prostě rubačky, hrdinové vydrží vše a ještě u toho žvýkají doutník a chrlí jedno klišé za druhým. FUJ!
Ale tohle bylo aspoň do 2/3 knihy dobré, ten nápad, jak to vysvětlit je neotřelý a funguje. Je pravda, že v poslední třetině knihy je to trošku už ubíjející, ale vystavěný Absurdistán to smazává. Nevím, zda další díl (podle mě a dle závěru musí být), dokáže být stejně překvapivý, trochu se bojím, že ne, ale neházejme asfalťáka do žita.... Dávám 4/6
Jízda pokračuje. Mně styl Abercrombieho připomíná fantasy steam punk a to má rád, prostě né moc magie, klidně záporní hrdinové, které se oblíbíte, což v tomto díle je určitě inkvizitor Glokta. Je asi zbytečné hodnotit díl po dílu, uvidím, jak dopadne celá série. Zde trošku zklamání v lince ohledně hledání Semene, ale právě proto, že to nedopadlo dle očekávání, tak vlastně dávám o hvězdu navíc. Já už nehledám klasické příběhy, proto dávám 5/6
U této knihy jsem si připadal, jako když jsem kdysi četl Dračí oči od Kinga, prostě když si dva velmi nadprůměrní autoři odskočí od svého žánru a zkusí napsat pohádkový příběh. Akorát, že u Půl krále to není naivně blbé jako u Kinga. Vždy ocením fantasy bez magie a tento příběh plyne sám a zjistil jsem, že i když to vlastně není žádná pecka, tak jsem neměl problém se u čtení zaseknout a o to přeci jde . Neočekávejte zvraty, šílené zápletky, ale pokud chcete pohodový příběh, tak ano.
Dávám 4/6
Podle mě svět Vélina není kulatý, kdy by byl, tak by ustupovali dodnes.
Zakončení, možná ne, 5 dílné série. Po nadšení z prvního dílu, velkého zklamání z 2+3, návratu ve 4, musím konstatovat, že mi Vélin bude chybět. Autor píše dobře, což o to, ale pravda je, že konec a vyústění příběhu bylo takové, no jak to říct, nijaké tuctové. Vlastně jsem to ani možná nepochopil.
Ale pokud výjde další díl, a já si myslím, že ano, tak si ho samozřejmě koupím. Za knihu dávám 4/6 celková série průměr takže 3/6.
Musím říct, že kniha je to rozhodně dobrá, ale trochu více se mi líbil styl vyprávění Pistolníka. Tam to byl temný western a i když hodně lidí říká, že jednička se musí mnohdy přetrpět, tak já jsem si ji užil. Navíc se mi strašně u Pistolníka líbilo vydání knihy, ty tlustší listy knihy jsem pořád ohmatával a i to dávalo větší atmosféru příběhu. Něco jako kdybych držel vydání vzácné knihy napsané na pergamenu, které jsem našel ve světě, který se hnul.
Trosku mě zklamalo, že jsem byl na sebe pyšný a byl jsem přesvědčený, že vím, jak vyřeší Dettu a on to nakonec udělal úplně jinak...
Potěšila mě poznámka o Fleggovi, i když bez velkého významu pro příběh, King tak spojuje své různé knihy do světa, kde kousek po kousku do sebe zapadá.
Celkově hodnotím dvojku jako netradiční a velmi povedenou knihu. Raději bych byl, kdyby se příběh pohyboval v dikci Pistolníka, ale třeba budu v dalších díle mile překvapen. Dávám 4,5/6
Další díl série Sektor Hirano. Jsme zhruba v půlce série a prvních asi 180 stran jsem se trochu trápil, popravdě jsem si připadal jak při čtení Kinga, nebo sledování Tarantina. Táhnoucí se začátek díla a na konci masakr. Ale díky dosavadní kvalitě celé série jsem zatnul zuby a na konec byl spokojený. Sice se vám stane, že už znáte skoro všechny manévry v bitvách, dokážete předvídat, co udělá bodová obrana a při jejím oslabení stáhnete okolní lodě k sobě, aby se kryly navzájem…. To ano, ale naštěstí autor vždy vytáhne nějaké eso z rukávu a vy se pak těšíte na další knihu. Dávám 4/6
Historka na začátek: Tuto knihu jsem velmi dlouho sháněl, nebyla k sehnání a dokonce se mě pokusili dva podvodníci na FB napálit. Po půl roce se na fb profilu autora objevila jeho fotka s touto knihou z jednoho antikvariátu. Poprosil jsem ho o kontakt na antík a nakonec to klaplo a dokoupil jsem tam celou sérii Sektoru.
K hodnocení: Další výborný díl ze zatím velmi se dobře vyvíjející sérii Sektor Hirano. Musím konstatovat, že knihy jsou díl od dílu lepší. Na české scéně skoro zjevení. Doporučuji a dávám 5/6 hvězd.
Pro mě osobně je vždy King složitý, jeho mnohdy rozvláčné tempo mě občas tak vytočí, že si na několik let od něj dám pauzu. Ale pak se vrátím a přečtu dvě tři knihy za sebou. A nebo ho poslouchám jako mluvené slovo a to je pak hned lepší. Jako v tomto případě. Za mě jedna z povedenějších knih.
P.S: Četl jsem (poslouchal) v období, když už dvacet let trpím nespavostí, takže o to více je pro mě zážitek umocněn! :-)
Dávám 4/6
Moje první setkání s hororem tehdy v dětském věku a jelikož si knihy čtu nejvíce na toaletě, tak od určité kapitoly v této knize, mám vždy při této činnosti divný pocit! :D
Dostal jsem možnost zakoupit dva díly této knihy od začínajícího spisovatele a jelikož těmto počátkům rád držím palce, neváhal jsem. Komentáře pod reklamou na sociální síti vypadaly přece slibně.
Takže jak bych to shrnul? Mám neodbytný pocit, že někdo vzal vikingský meč a rozsekl slovanského pstruha vejpůl a na hostinu nám předložil pouze kostru z něj, protože s masem a nedejbože s nádivkou neztrácel čas.
Nápad a dějová linka má potenciál, o tom žádná, ale knize jednoznačně ubližuje zřejmě nevypsanost autora. Věty mnohdy holé, stručné. Děj tak rychlý, že jsem měl někdy pocit, že čtu výtah z knihy. Jak krásně by se do knihy dostala atmosféra a vtáhla by čtenáře do děje, kdyby se autor občas pustil do popisu, líčení a vytvoření toho "balastu" kolem.
A i proto mám dojem, že jsem si místo knihy koupil povídku, díky velmi stručnému stylu psaní autora má celá kniha 120 stránek a to kdybych odečetl stránky za příběhem - poděkování, vysvětlivky apod, ilustrace uprostřed knihy - mimochodem velký bonus knihy, ty jsou krásné a převedl font písmen na standardní velikost, tak se nebojím říct, že se dostaneme k 50 stránkám. A to se na mě nezlobte, ale za 300.- je to moc.
Ale na druhou stranu těch peněz nelituji, chápu, kolik stojí peněz a úsilí vydat knihu v takto malém počtu výtisků. A třeba až se autor otrká, tak se dočkáme další hvězdy na našem poli spisovatelů. Ony poslední dvě kapitoly příběhu už mi připadaly čtivější a i proto dávám na konec hodnocení 3 hvězdy.
Doufám, že mě autor nezatratí, ale vždy tvrdím, že pouze kritika posouvá umělce dál...
"Kdo se bojí smrti, ten nežije."
Dostal jsem tuto knihu jakožto dárek od jednoho kamaráda prodejce knih. Popravdě byl jsem trochu skeptický. Musím ale uznat, že kniha je čtivá, má spád a přečetl jsem ji za týden. Pokud hledáte nějakou oddechovku, ve které neočekáváte epochální výpravu s bojem o prsten, tak tohle je to pravé. Zajímavé téma ve čtivé formě. Sice občas člověku v hlavě blikne majáček s nápisem nelogičnost, ale to je jen malichernost.
Za mě 78%
Vynikající druhá kniha o Geraltovi, opět povídky a opět pecka. Není to bohapustá rubačka a má to i nějaký ten hluboký podtext. Autor neztrácí dech.
Vše o těchto třech knihách jsem napsal v jedničce a trojce.
Prostě doporučuji! Za mě 98%
Můj vstup do světa fantasy. Svět příšer, erotična ( pro dvanáctiletého kluka tam fakt je! ), magie! Nádhera! To co je poprvé, prostě nic nepřekoná...
Ale ke knize - nelze nic jiného než doporučit. Jasná klasika, povídky nezklamou, sice je jedna trošku rozvláčnější, ale tu nebudu jmenovat, možná mi to přišlo tehdy...
Za mě jasných 99%
Zajímavá kniha, první v sérii, která otevírá dveře do světa se zajímavým tématem. Je pravda, že občas by se mohlo zdát popisování života hrdiny nudné, ale mně to nepřišlo a nevadilo mi to.
Příběhem jsem se bavil, je pravda, že závěr byl takový Hrcprc, ale třeba to krásně naváže v dalším díle, což se mi potvrdilo....
Poznámka k celé sérii - zatím jsem po třetím díle, mám všechny, ale nemůžu se dokopat ke čtení dalšího. Trochu je to tím, že jsem úplně nepochopil svět Moebia a občas nechápu to, proč hrdina neudělá to, co mu jeho schopnosti dovolují.... Ale možná se mi dostane vysvětlení v dalších dílech...
Za mě 85%