Siwan komentáře u knih
Supr, čupr - čte se samo, objevila jsem evidentně novou autorku co mi sedla. Přečteno za jedno odpoledne a rovnou se pouštím do další. Paráda.
Zcela souhlasim s david5746, proste to asi neni pro me.
Mám ráda tyhle romány, rozvíjející děj přesahující jednu generaci je zajímavý, s postavami se člověk sžije snadno a prostředí Zélandu taky na jedničku. Obecně bych řekla, že v celé knize...i ve druhém díle, který teď čtu jsou ženské hrdinky silnější než muži a tak nějak až neuvěřitelně si se vším poradí. Ale to je spíš drobnost v jinak perfektním románu.
Tak za me jedna z nejlepsich serii tohoto zanru. Delka posledni knihy mi vubec nevadila, naopak jsem si ke konci rikala, jeste a jeste... postavy prirostou pomerne rychle k srdci a to jak ty hlavni, tak vedlejsi. Maji dost prostoru a to me bavilo asi nejvic. Neda se rict, ze by dej byl nejaka uchvatna podivana, ale me prave sedi, ze je venovano vic pozornosti vztahum mezi postavami a jejich vyvoji. Znacka slo by.
První dvě třetiny mě nebavily, protože se jedná víceméně o popisy bojů. V poslední třetině se víc rozvíjí děj, ale pořád tu je ta citelná neschopnost sžít se s postavami, autor se tomu prostě věnuje míň, než všemu ostatnímu. Jinak je tu spousta myšlenek, nad kterými můžete přemítat. Škoda, že tu není větší prostor pro rozvinutí charakterů. Autor psát umí, určitě si přečtu i závěrečný díl, i přes všechny nedostatky mě zajímá, jak to dopadne. Linka s Kleistem asi nakonec nejzajímavější.
Tahle kniha se mi z celé série líbila nejvíc, ta chemie mezi hlavními postavami je prostě parádní. Taky všechny vazby mezi přáteli a rodinou se tu rozvíjí, takže hodnotím jako nejlepší v sérii.
Recenze skutečně nelžou, je to jeden z těch několika příběhů, které ve vás ještě dlouho rezonují.
Jo, prostě jo...cítit se tak vtažená do prostředí se mi dlouho nestalo. Fakt má kouzlo...
Za mě jedna z nejlepších sérií tohoto žánru. Bavily mě všechny čtyři díly a nejvíc se mi asi líbilo, jak autorka vystihla ten moment, kdy si Tessa uvědomí, jak je jejich vztah nezdravý. Hluboký, ale nezdravý. A konec - za mě nejlepší.
Krásně zpracované téma plné jak dobových kulis, tak zajímavých osudů hlavních hrdinů. Není to klasická červená knihovna a mě se náhodou moc líbilo, že je tu ukázáno, jak právě s odstupem času dovedeme vidět, jaké chyby jsme napáchali s těmi nejlepšími úmysly.
Čte se to svižně a mě to příjemně překvapilo.
Asi takhle - zhruba půl knihy se nic moc neděje, což je obecně v komentářích většinou vytýkáno. Mě to zase tolik nevadilo, protože autorka ma zajímavě vymyšlený celý postapo svět a mě to celkem bavilo do něj nahlížet.
Jediné s čím jsem měla trochu problém byla samotná hlavní postava. V pěti letech se chovala stejně jako ve třinácti. Autorka ji nějak zapomněla nechat vyspívat a to bez ohledu na to, jak malý měli sklenaři přístup k informacím a vědění. Navíc mi tam úplně nesedla linka toho, jak se seznamuje s okolním světem a "novinkami". Především děti se učí pozorováním od ostatních a jejich naprosto přirozenou vlastností je napodobování. Hlavní postava jako by tuhle vlastnost absolutně postrádala. Nevím, možná je to mnou, ale prostě to nebylo ono.
Přes to všechno se mi příběh i směřování děje líbilo, takže do dalšího dílu určitě jdu.
Nebudu extra hodnotit jednotlivě - kromě Paganiniho smlouvy se mi líbily všechny díly. Joona mi vyloženě sedl, je mi sympatický, nevtíravě se mi vetřel pod kůži, rozumím jeho jednání...
Styl psaní mi sedí nejvíc ze všech seveřanů, které jsem kdy četla. Jednoznačně favorit.
Poutavě napsaný román o životě Shakespeara. Jedná se o jeden ze tří mých oblíbených románů o životě někoho slavného (připojuji ho k Žízeň po životě a Kámen a bolest).
Doporučuji.
Životopisy nejsou zrovna moje parketa. Tohle je ale úžasně napsaný román. Když si na něj vzpomenu, normálně mám husinu.
Příjemně čtivé, přečteno za dva dny. Sympatické postavy, zajímavě načrtnutý příběh, těším se na další díly. V rámci tohohle žánru to lepší k čemu se člověk může dostat. I téma s vlkodlaky poutavě vymyšlené :-)
Přečetla jsem celou sérii. Pokud bych měla hodnotit knihy jednotlivě, pak se mi určitě nejvíc líbil první díl. Zároveň příjemně překvapil konec celé série. Osobně se mi líbilo téma frakcí, ale mě obecně baví různé verze o tom "co by kdyby". A to celé mezi tím většinu času dobře fungovalo. Jenom se po přečtení celé serie nemůžu zbavit dojmu, že dvě knihy by možná stačily. Love story přiměřeně neotravující, takže za mě dobrý :-)
Kdyby tuhle knihu vydal někdo jiný, nebo ji vydali pod pseudonymem, byl by podvědomý přístup čtenáře mnohem ohleduplnější a nemusela by být vůbec špatná. Ona totiž není špatná. Je vlastně opravdu dobrá, napínavá, čte se sama, téma perfektní. Snad si najde širší publikum, které nebude čekat jenom na Joonu.
POZOR, SPOILER!
Je to o jednom chlápkovi, který zamordoval sekerou jakousi ubožačku a pak chodí od ničeho k ničemu a lituje toho. Tenhle popis jsem někde slyšela, už nevím kde, a dostal mě. Ale je to geniální.
Celá atmosféra knihy člověkem prostoupí jako mlha a vcucne ho. Je v ní něco co uchvacuje.