Siwan Siwan komentáře u knih

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

(SPOILER) Tak tohle byla teda jízda. Na to, že hned od počátku víte, jak se věci mají je to neuvěřitelně čtivé a prostě vás to nepustí. Psychologie postav je dokonale vykreslená a proces toho, jak je obtížné se dostat z nemožné situace je perfektně vykreslený. Doufám, že si z toho každý odnese uvědomění, že pokud máte pocit, skutečně silný pocit, že někde něco nesedí, je dobré se tím řídit.

02.03.2022 5 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Ta kniha je krásná. Protože všechny ty popisy přírody a především vztahu hlavní postavy k ní jsou fantasticky popsané a člověk je prožije. Nemyslím, že bych kdy toužila žít v bažině, ale po čem nejspíš zatouží každý člověk, který tuhle knihu přečte, je ten vztah k přírodě a souznění s ní. Ten prožitek je úžasný. Celý příběh je ucelený a všechno přesně sedí tam kde má být. Jenom jsem nějak nebyla schopná prožívat ty dramatické chvíle opravdově. To co ve mně zanechalo otisk je skutečně hlavně ten vztah k přírodě.

12.02.2022 5 z 5

Amerikána Amerikána Chimamanda Ngozi Adichie

Na tohle hodnocení jsem si musela dát pár dnů odstup. Přiznávám, že mě ta kniha dostala. A to v nejlepším možném slova smyslu. Je v ní několik linek, které jsou každá samostatně zajímavá a z mého pohledu úžasně podané. Téma rasy, vztahy, jaké je to začínat v cizí zemi úplně od nuly, schopnost jedince pozorovat svoje okolí.
A právě tohle je to něco, co mě na knize uchvátilo nejvíc. Způsob jakým hlavní hrdinka pozoruje svoje okolí a uvažuje nad věcmi i nad svými pocity mě dostal a nadchnul.
Autorka se dokáže člověka dotknout, jakoby svým popisem a pozorováním vzbuzovala v nás samých potřebu dívat se s větším odstupem na náš život, na nás samotné, na náš způsob myšlení.
Pro mě jedna z nejlepších knih, které jsem četla.

11.02.2022 5 z 5

Dům duchů Dům duchů Isabel Allende

Miluju tuhle knihu....miluju všechny knihy téhle autorky obzvlášť tuhle a Sépiový portrét. Ta atmosféra, postavy, pachy, zvuky... všechno.

01.02.2022 5 z 5

Tajemné touhy Tajemné touhy Jennifer L. Armentrout

Mně kniha celkem chytla, mělo to spád a i když postavy nebyly bůh ví jak zábavné, šlo to. Téma celkové nevyčerpané a občas nelogické postupy a ta chemie mezi těmi dvěma....no bylo by co drbat, ale ono to tak nějak odsejpá, že se mi ani nechce. Škoda, že druhý díl u nás není přeložený, konec je samozřejmě otevřený.

12.01.2022 3 z 5

Klan Klan Adrienne Young

Tak za mě velmi milé překvapení. Osobně bych řekla, že tahle kniha buď skvěle sedne, nebo vám vůbec nic neřekne. Nic mezi tím. Mě osobně sedla moc, stylem nebo možná atmosférou mi autorka připomíná Julie Berry - Všechna pravda co je ve mně. Ne že by se jednalo o prostředí klanů, ale ta atmosféra je něčím podobná. Kdo očekává doják o tom, jak hrdinka přemítá nad láskou k někomu z cizího kmene, tak bude zklamán. Ano, nějaký ten vnitřní pocit proběhne, ale spíš okrajově. V zásadě je kniha opravdu o tom, jak nás příslušnost k tomu, v čem nás vychovali předurčuje k našim dalším názorům a myšlenkám. Mě osobně se pozvolný přerod hrdinky líbil, všechny ostatní postavy mi byly sympatické a i když to byla spíš taková pohádka o seveřanech její myšlenka i vyústění se mi líbily. Co se mi na tom líbí nejvíc je, že ve mně ještě dobu leží a občas nějaká myšlenka z knihy vytane na mysl. To by měla dobrá kniha probouzet a to taky dělá.

17.12.2021 5 z 5

Bratrstvo kamene Bratrstvo kamene David Morrell

Pro mě naprostá klasika tohoto žánru, svého času řekla bych dokonce nejlepší. První díl série bezpochyby nejlepší, má to svou velmi specifickou atmosféru.

06.12.2021 5 z 5

Spolubydlící Spolubydlící Christina Lauren

Přes začátek prvních pár stran jsem se musela překousat, celkově se to trochu rozjelo po "svatbě". Pak už měla kniha spád, ale obecně je ze slabších kousků. Je možné, že je to jen pro mě, protože mi asi celkově není moc blízké to téma fanynky vs. idol. Ani postavy mi k srdci úplně nepřirostly. Završil to uspěchaný konec a za mě tři s odřenýma ušima.

06.12.2021 3 z 5

Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Tuto autorku jsem četla poprvé a můžu jen potvrdit její status příjemných knih na dobrý relax. Vůbec nevadí když knihy nebudete číst po sobě, co mi říkaly kamarádky občas je nějaká vedlejší postava hlavní postavou v dalším díle, ale dějově o nic nepřicházíte. Postavy jsou uměřeně sympatické a celá kniha pohodově plyne. Nezanechala ve mně hlubšího dojmu, ale jako jednorázový odpočinek dobrý. Jenom nějak nic navíc. Například když to porovnám se Zahradou kouzel od Sarah Addison Allen - to je podle mě pecka.

06.12.2021 3 z 5

Polibek v New Yorku Polibek v New Yorku Catherine Rider

Vzhledem ke všem komentářům mě překvapilo, že mě to nebavilo. Nápad je to výborný, jeho rozvedení taky. Škoda, že to nenapsal někdo se smyslem pro chemii, detail a takové to něco navíc, co by z toho udělalo zábavu. Vlastně je mi to líto. Zkusím ještě jiný díl téhle série...třeba z toho něco bude.

02.11.2021 2 z 5

Risk Risk Elle Kennedy

Tak druhý díl mě vůbec nebavil. Postavy mě absolutně nechytly, nulová chemie, přitom jsem se na postavu Brenny fakt těšila. Vyloženě jsem se musela kousnout, abych to vůbec dočetla.

31.10.2021 1 z 5

Lov Lov Elle Kennedy

Klasika typu off Campus, ale v hlavních rolích ženy. Super nápad, dobře se to čte. Příjemná změna byla Summer. Konečně hrdinka, která se sice s něčím trápí, ale není to nekonečné trauma z dětství, je otevřená, veselá, energická. Řekne co si myslí a dá najevo co chce. Příjemné pokračování s našimi známými postavami a těším se na další díl. :)

29.10.2021 4 z 5

Bez rozloučení Bez rozloučení Samantha Young

Jasný rukopis Samanthy Young se nezapře. A já ho mám rada. Prostředí Edinburghu mám taky moc ráda a i vývoj Nory a Aidna je fajn. Ale v tomhle románu je tolik utrpení, že by to vystačilo na tři romány. Jsem zvyklá, že si tahle autorka libuje v traumatech, ale tady je toho fakt už moc. Vlastně tolik, že vůči tomu člověk začne být trochu imunní. Což je škoda. Asi je to tím, že kdo od ní četl sérii Dublin musí to s tím chtě nechtě porovnávat.
A za mě vyloženě zbytečné a rušivé překládat "skotský přízvuk". Hlavně proč ho proboha překládat jako moravský hantec?? Takže finále ok, ale na tuhle autorku málo.

28.10.2021 4 z 5

Alfa samec Alfa samec Vi Keeland

Zjistila jsem, že už jsem to četla, když jsem si přečetla obsah. Ale asi mě to moc nebavilo, protože si vůbec nepamatuju jak to dopadlo (samozřejmě, že dobře). Vybavují se mi ty citáty, které si psala Emerie na tabulku a že je Drew vtipně přetvářel. Takže asi dobrý, ale nic co bych si zapamatovala.

28.10.2021 3 z 5

Šéf Šéf Vi Keeland

Přečteno na jeden zátah, čte se to samo. Pokud budete číst za sebou Šéfa a Sexy Profesora najdete poměrně dost podobností, ale ve finále to nevadí. Vi Keeland prostě umí psát, takže i erotický román je pořád román a ne paskvil. Je to jednoduché, ale dobré.
Lepší průměr z toho dělá humor. Smála jsem se dost :)

28.10.2021 4 z 5

Sexy profesor Sexy profesor Vi Keeland

Celé to perfektně odsýpá už od začátku, postavy jsou sympatické a třikrát hurá jednají celkem logicky, má to i příjemnou pointu. Za mě fajn příběh do sbírky tohoto typu. Jediné co bych vytkla je ta obálka, jednak mi nesedí k příběhu a za druhé by mě potěšilo, kdyby i tenhle typ literatury měl obálku na které nutně nemusí být "frajer s holým břichem". Copak neexistují sexy obrázky s trochou kultury? :)
PS. Všimly jste si, že od vydání padesáti odstínů se nám mnohem víc propašovává různý zavazování, plácání a podobně do nověji vydaných erotických románů? Tam kde by ji dřív prostě opřel o stěnu se dneska bez plácání po zadku neobejdou?

27.10.2021 5 z 5

Nelíbánky Nelíbánky Christina Lauren

Nedá se říct, že by to nebyla oddechovka. Ale přiznávám, že jsem nějak nemohla pochopit jednání těch hlavních postav. Hlavně teda Ethana, tak ji nesnáší nebo miluje? Olive je správně praštěná, ale vlastně to celé tak trochu nedává smysl. A ten konec mi nějak neseděl. Každopádně na tyhle autorky je to hodně podprůměr.

26.10.2021 2 z 5

Červená Kobra Červená Kobra Rob Sinclair

Takže jak začít. Asi je můj pohled na celou knihu ovlivněný tím, že jsem četla "Já, poutník". Kterou mimochodem považuju za knihu téměr legendární a to mě tohle téma ani nezajímá. A tím se dostáváme k problému celé knihy. Hlavní postava je sympatická a obecně i plynutí příběhu taky ujde. Ovšem jenom ujde. Celé je to sice naplánované krásně, ale odhadnutelné, plytké... Osobně mě samotnou překvapilo, že jsem "pointu" příběhu odhadla správně tak brzo. Chybí tomu to něco za tím, co z Já, Poutník dělá knihu mimořádnou, nezapomenutelnou.

S Olsenem a podobně bych to nesrovnávala, je to úplně jiný styl než klasické severské detektivky.

Ale obecně cca po 150 stranách se to rozjede, má to spád, napětí. Stojí za přečtení. Jenom ten konec?? Jako chápu, že si chtěl zadělat na další díl, ale bože - fakt to nešlo míň blbě?? Takže 3,5 za ten dodrbanej konec.

19.08.2021 3 z 5

Kudy ke hvězdám Kudy ke hvězdám Jenn Bennett

Je to moje druhá zastávka s touhle autorkou a doufám, že ne poslední. Její knihy jsou sice klasickou romantikou, ale zároveň mají něco navíc. Příběh je skvěle napsaný, charaktery postav se pomalu, ale jistě rozplétají, není třeba přehnaných erotických scén, přesto je kniha plná vzrušení a jiskření. Krásný, krásný zážitek.

16.08.2021 5 z 5

Sicilští lvi Sicilští lvi Stefania Auci

Za mě famózní způsob, jak se autorka postavila ke způsobu vyprávění života několika generací. Co obzvlášť cením je jak dokázala zachytit atmosféru, zvuky a hloubku místa, postav a jejich pocitů. Líbí se mi vyprávění převážně v přítomném čase, dává to celému příběhu moment poetičnosti. Za mě perfektní.

08.08.2021 5 z 5