Siwan Siwan komentáře u knih

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Výborná ukázka YA literatury, dobře se čte, všechno dobře odsejpá.

22.04.2020 5 z 5

Ostrov rudých mangrovníků Ostrov rudých mangrovníků Sarah Lark (p)

Mě se velmi líbil i druhý díl trilogie, především to jak se osudy postav "náhodně" protínají. Prostředí opět na jedničku.

21.02.2020 5 z 5

Ostrov tisíce pramenů Ostrov tisíce pramenů Sarah Lark (p)

Jeden z nejlepších románů, pojednávající o životě v koloniích, z období plantážníků a také o životě otroků v té době. Autorka čerpá při psaní románů vždy z historických zdrojů a i když je zasazuje do fiktivních postav nebo situací je z nich tehdejší atmosféra výborně znatelná.
Doporučuji i její trilogii z Nového Zélandu.

21.02.2020 5 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Nebavilo. Nemůžu si pomoct, ale s atmosférou Kinga to nelze srovnávat ani po dvou deci a pro mě z toho čiší plochost. Nálepku bestseller doporučuji slepit.

21.02.2020 2 z 5

Tlukot křídel smrti Tlukot křídel smrti Paul Hoffman

Uf, jak na to? No, asi takhle...pokud dočtete až do konce, včetně autorových poznámek na konci, dojde vám, jak byla celá tahle série myšlená. Pak je samozřejmě i jasné, proč postavy neměly celou sérii v podstatě šanci, aby vám přirostly k srdci. O ně tady totiž vlastně vůbec nejde. Autor používá "vymyšlený" svět k prezentaci vlastních názorů a zamyšlení se nad světem naším a také nad událostmi našich dějin i doby. Jste-li ochotni toto přijmout jako premisu, pak jsou všechny tři díly výbornou, leč místy ne zcela zábavnou četbou. Ano, můžete se zamyslet, ano můžete si uvědomit, jak se i dnes spolu střetávají civilizace žijící v "moderní" době, s dobou "středověkou". Jenom je to prostě trochu vopruz.

21.01.2020 3 z 5

Čtyři poslední věci Čtyři poslední věci Paul Hoffman

První dvě třetiny mě nebavily, protože se jedná víceméně o popisy bojů. V poslední třetině se víc rozvíjí děj, ale pořád tu je ta citelná neschopnost sžít se s postavami, autor se tomu prostě věnuje míň, než všemu ostatnímu. Jinak je tu spousta myšlenek, nad kterými můžete přemítat. Škoda, že tu není větší prostor pro rozvinutí charakterů. Autor psát umí, určitě si přečtu i závěrečný díl, i přes všechny nedostatky mě zajímá, jak to dopadne. Linka s Kleistem asi nakonec nejzajímavější.

19.01.2020 2 z 5

Levá ruka boží Levá ruka boží Paul Hoffman

Za mě to od začátku chytne a přečte se jedním dechem. Prostředí vykupitelské "svatyně" brutálně brutální a bez toho popisu by se fakt nedalo pochopit, jak na všechny působí prostředí "jiného světa".. co mi ubírá to, aby bylo pět hvězd je vlastně jen jedna věc...popisy pocitů postav jsou prostě tak nějak odfláklé...možná nepropracované, prostě se s nimi neumím sžít. Vztah, který má být řekněme osudový, je jaksi o ničem...nevím, všechno ostatní sedlo, jenom tohle prostě není autorova silná stránka. Nebo mi možná nesedí to pojetí. Každopádně se do dalších dílů pouštím.

18.01.2020 4 z 5

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Nevím, kdy přesně se to stalo...nejspíš někde mezi tím, kdy jsme prožili lásku, která nedokázala být větší než naše potřeby, možná tam, kde jsme pocítili, jaké to je, když nás někdo miluje tak zoufale, že to známe, ale nedovedeme mu to oplatit, protože nemůžeme a nejspíš tam, kde jsme hnáni pocitem něčeho většího, měli potřebu někoho chránit, protože prostě nemůžeme jinak...tam někde se stalo, že tohle všechno je víc, než propracované divy Lothlorienu. To nejsou povídky, to je život dokonale smrsklý do několika stran. Je v tom všechno.

06.01.2020 5 z 5

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

K přečtení mě motivovalo shlédnutí parádního seriálu od Netflixu. Většinu příhod jsem znala ze seriálu, ale vůbec to nevadilo. Naopak bych řekla, že se mi kniha tolik líbila i díky tomu, že postavy v knize byly v seriálu perfektně vystižené a s mojí představivostí naprosto souzní. Dokonce bych řekla, že postava zaklínače mi byla sympatičtější i díky zfilmované verzi. S nadšením se pouštím do celé knižní série. Vždycky jsem měla zaklínače - mylně - spojeného jen se zabíjením monster, ale o tom, nebo snad jen o tom, knihy opravdu nejsou. Naopak. Těším se na objevení další parádní ságy. Ještě bych dodala, že prolínání minulosti a přítomnosti na mě vůbec nepůsobí neuceleně, ale naopak děj zpestřuje. Působí jako úvod do uceleného světa a dějů, které se budou rozvíjet v dalších knihách.

05.01.2020 5 z 5

Tetovaný Tetovaný Peter V. Brett

Byla jsem víc než příjemně překvapená. Dostala jsem se ke knize náhodou a už se pouštím do dalších dílů. Svět chran a chraničářů je výborně vymyšlený, souvislosti mezi postavami se krásně doplňují a všechno se přirozeně vyvíjí. Vyzdvihnout musím také atmosféru, všechny části "světa" do kterých se hlavní postava dostává působí věrohodně a člověk se snadno dostane do jiného světa.

17.12.2019 5 z 5

Božský Božský Christina Lauren

Co si pamatuju nějak to se mnou nezamávalo, ani nevím proč...

01.11.2019 3 z 5

Božský hráč Božský hráč Christina Lauren

Tak z téhle série je pro mě takhle nejlepší.

01.11.2019 5 z 5

India Place India Place Samantha Young

Ty jo, tak to tohle mě příjemně překvapilo. Spolu s příběhem o Coleovi mě tenhle díl bavil nejvíc, i když jsem ho četla jako poslední, omylem. Super a znovu super.

28.10.2019 5 z 5

Audrey se vrací Audrey se vrací Sophie Kinsella (p)

I když určeno pro mládež, je v téhle knize dobře popsáno, co se stane, když člověk prostě "vypadne" ze světa. Že i ty nejmenší kroky "projekt kafe" :), můžou být těmi nejtěžšími. Osobně si myslím, že způsob, jakým Audrey popisuje svoje pocity je dokonale vtipný a dokáže zaujmout, i když to asi není běžný román pro náctileté. Vřele doporučuju.

Scotland Street Scotland Street Samantha Young

Tahle kniha se mi z celé série líbila nejvíc, ta chemie mezi hlavními postavami je prostě parádní. Taky všechny vazby mezi přáteli a rodinou se tu rozvíjí, takže hodnotím jako nejlepší v sérii.

London Road London Road Samantha Young

Tenhle díl mě bavil stejně jako první a už se těším na další. Pohoda vědět, že to vždycky dobře dopadne :)

Dublin Street Dublin Street Samantha Young

První díl výborné série, všechno odsejpá podle šablony, ale prostě to člověka baví. Celou sérii vřele doporučuju.

Atlantský gen Atlantský gen A.G. Riddle

Čte se to vcelku samo, námět dobrý a postavy taky. Jenom mi tam občas nesedí to zachraňování v poslední minutě. A nějak je to celé trochu překombinované. Věřím, že se to v dalších dílech bude rozplétat a autor zjevně pojal první díl, jako úvod do série, ale k dalším dílům mě to prostě nepřesvědčilo.

17.09.2019 3 z 5

Nebe nad Darjeelingem Nebe nad Darjeelingem Nicole C. Vosseler

Jedna z těch knih, které svými popisy míst a zvyků vtáhnou do děje a prostředí. Zajímavý motiv s částí o minulosti, který nádherně dokreslí proč jak kdo jednal. Indie je strhující země, kterou člověk buď miluje, nebo je mu lhostejná. Kniha je napsaná poutavě a jak vztahy, tak krajina člověka obklopí a touží vědět, co bude dál. Určitě si přečtu i další knihy autorky.

26.07.2019 5 z 5

Světlo mezi oceány Světlo mezi oceány M. L. Stedman

Recenze skutečně nelžou, je to jeden z těch několika příběhů, které ve vás ještě dlouho rezonují.

17.07.2019 5 z 5