Sjuzz Sjuzz komentáře u knih

Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Na to, že som knihu na začiatku (a ešte dlho potom) chcela odložiť a nechať tak, bola som z nej na konci nadšená.
Všetky tri príbehy sa mi nakoniec páčili, aj keď boli veľmi pesimistické. V prvom príbehu mi chýbali dialógy, malý chlapec ako rozprávač mi tiež vadil.
Kniha je o rodinných (ne)vzťahoch a tie autorka opisuje bravúrne, až ma občas zamrazilo z toho ako hnusne sa k sebe dokážu ľudia správať...

03.02.2020 4 z 5

Falošný bozk Falošný bozk Mary E. Pearson

Prvý diel tejto ságy som dostala a keďže fantasy žáner som ešte nečítala, nedávala som tomu veľkú šancu. Začiatok je trochu fádny a skôr odrádza od čítania, no po dvoch kapitolách som sa tak začítala, že som si hneď objednala aj ďalšie dve knihy.
Príbeh napínavý od začiatku do konca, zaujímavá zápletka aj ľúbostný trojuholník...a to, ako to autorka ukončila je len čerešničkou na torte.
Vyhlasujem, že toto dielo zaraďujem do top kníh ktoré som kedy prečítala.

18.10.2019 5 z 5

Dni opustenia Dni opustenia Elena Ferrante

Vulgárna a surová, bez akéhokoľvek prikrášlenia, tak by som ju opísala. A názov knihy je viac než trefný.
Napriek tomu, že kniha nemá žiadny dej, som ju prečítala rýchlo. A napriek tomu, že príbeh je ťažký, sa mi čítala ľahko.
Celý príbeh sa “točí” okolo pocitov hlavnej hrdinky. Opustila sa, a to poriadne, brutálne, zúfalo...až na samé dno.

20.08.2019 3 z 5

Adèle Adèle Leïla Slimani

Ďalšia skvelá kniha od #inaque, ktorá ma zaujala obálkou.
Aj keď som knihu nevedela prestať čítať, príbeh je dosť ťažký. Autorka zavedie čitateľa priamo do chorej mysle Adéle.
Hlavnú hrdinku budete ľutovať, alebo nenávidieť. U mňa to bola druhá možnosť. Šialená ženská, miestami súca na psychiatriu. Pre svoju závislosť obetovala rodinu, muža klamala, syna zanedbávala. Mala všetko po čom kedy túžila a kvôli jedinej túžbe, ktorá ju sužovala každý deň, všetko aj stratila. .

07.02.2019 5 z 5

Tá, čo sa vracia Tá, čo sa vracia Donatella di Pietrantonio

Obálka knihy skvelo vyjadruje celý príbeh.
Násťročné dievča je vytrhnuté zo svojho prirodzeného prostredia plného blahobytu a lásky. Musí sa presťahovať do chudoby k svojej skutočnej rodine, v ktorej od prvého dňa pociťuje že tam nie je vítaná.
Smutná kniha plná kontrastov, kde sa mladé dievča stráca vo svojich pocitoch. Je jej odopieraná pravda o tom prečo sa jej to stalo a tak si nájde vlastné vysvetlenie. Keď sa však dozvie pravdu, je zhrozená, avšak potom jej všetko začne dávať zmysel.

06.02.2019 5 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Hotýlek nesklamal, ale na Hanu sa teda nechytá. Samozrejme, ťažko porovnávať dve tak rozdielne knihy.
Zo začiatku nešlo čítanie tak ľahko, dej sa rozbiehal pomaly a dlhšie mi trvalo, kým som pochopila súvislosti.
Avšak po pár stranách to už išlo. Sledovať generácie rodiny ako sa o hotel starali, ako prežívali rany osudu, lásky a nenávisť bolo zaujímavé. Aj keď sú postavy vykreslené majstrovsky, nepodarilo sa mi nájsť v knihe svojho favorita.
Rozprávanie príbehu je popretkávané časťami, kde sa autorka venuje podrobnejšiemu opisu života ostatných postáv, čo ma nesmierne bavilo.

06.01.2019 4 z 5

Zraňujúca láska Zraňujúca láska Elena Ferrante

Buď som začala byť moc náročná, alebo za to môžu príliš veľké očakávania po prečítaní Neapolskej ságy. Príbeh ma moc neupútal, naopak, až do polovice knihy som čítala lebo som dúfala že sa to zlepší....Autorka prelínala minulosť s prítomnosťou štýlom, ktorý ma miatol a občas som prestala chápať súvislosti.
Názov knihy mi príde tiež dosť mimo príbehu, aj keď sa jedná o (nelásku) v zmysle matka a dcéra.
Každopádne nerada by som túto autorku zatracovala a určite sa chystám aj na ostatné jej knihy. .

24.10.2018 2 z 5

Viola Podhradská Viola Podhradská Terézia Vansová

Chcela som si prečítať niečo iné a práve v tom čase som dostala túto knihu. Áno, je iná. Je stará a čudne písaná a ja som rada, že sa mi kniha dostala do rúk a do očí teda????. Mala som na začiatku trošičku problém prelúskať sa tým štýlom písania, ale po chvíli to šlo a dokonca sa mi to páčilo. Ako vravím, bolo to iné na čo som bola zvyknutá.
Príbeh je krásny, na začiatku smutný a vlastne až v polke knihy sa začnú diať dobré veci a chvalabohu sa konči šťastne. Keďže sa jedná o pravdivý príbeh, bolo pre mňa o to smutnejšie čítať ho.
Páčilo sa mi, že je to príbeh odohrávajúci sa na slovenskom statku, čo dodávalo príbehu inakosť oproti dielam zahraničných autorov.
Určite to nebola moja posledná prečítaná stará kniha, veď aj staré majú svoje čaro

05.10.2018 4 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Podľa nadpisu človek očakáva, že tam budú opísané všetky zverstvá, ktoré na ľuďoch napáchal, opak je však (chvalabohu) pravdou. Až na pár strán, ktoré sa tam ohľadom jeho pokusov spomínajú sa kniha venuje príbehu Violy a celej jej “cesty” počas vojny.
Prečítala som už dosť skutočných príbehov o tom svinstve čo sa dialo počas II.svetovej....toto však bolo najhoršie z najhoršieho, niečo čo si človek ani v najhoršom sne predstaviť nevie a predsa sa to dialo, skutočne sa to niekomu stalo

06.09.2018 5 z 5

Dějiny lásky Dějiny lásky Nicole Krauss

Na začiatku som ju chcela odložiť nedočítanú. Nevedela som sa orientovať v tých prelínajúcich sa príbehoch. Nič nedávalo zmysel, pôsobilo to na mňa chaoticky, komplikovane, zamotane. Ani na konci knihy som niektoré spojitosti nepochopila. Ale musím uznať, že príbeh lásky Almy a Lea je krásny a smutný. Postava Lea bola príliš deprimujúca, išla z nej osamelosť. Na konci knihy som však zistila ako moc bol skutočne osamelý. Týmto koncom ma autorka dostala, pretože som to absolútne nečakala.
Táto kniha je určená pre náročnejšieho čitateľa, alebo len ja som proste nepochopila jej posolstvo. Pre mňa to bolo príliš.

25.10.2021 3 z 5

Dievča na útese Dievča na útese Lucinda Riley

Lucinda má svoj nenahraditeľný štýl a s každou knihou si ma získava čoraz viac. Krásne obálky tento pocit len znásobujú #vydavatelstvotatran
To, ako dokáže nenútene a hladko prepojiť minulosť, prítomnosť, históriu, lásku....a tie tajomstvá, čo držia človeka v napätí až tak, že nevie prestať čítať.
Po tejto knihe som si musela dať trošku pauzu, lebo po jej dočítaní som nemohla prestať myslieť na to čo sa tam udialo, príbeh bol plný emócií ktoré vo mne doteraz rezonujú.
Nestáva sa mi často, že pri knihách plačem, ale tu moje oči plakali neraz...

14.04.2021 5 z 5

Prvá Prvá Kiera Cass

Jednu hviezdičku beriem len preto, že mi vadilo ako sa nevedeli rozhodnúť či sa ľúbia alebo nie. Od začiatku až do samého konca, bolo to dosť otravné.
Mimo tohto je táto séria veľmi podarená, vôbec nie presladená, dokonca je tam aj akcia.
Nemala som na knihu veľké nároky, možno aj preto som ňou nadšená.

18.03.2021 4 z 5

Elita Elita Kiera Cass

Nemala som na knihu veľké nároky, možno aj preto som ňou nadšená.

18.03.2021 4 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Začiatok knihy nebol moc čítavý, nevedela som prísť príbehu na chuť. Vadilo mi striedanie prítomnosti s príbehom rozprávkovej krajiny.
Neskôr však všetko do seba začalo zapadať a na konci už to dávalo zmysel.
Príbeh je to smutný, no zároveň veľmi pekný.

28.02.2021 3 z 5

Narodený v modrú stredu Narodený v modrú stredu Daniel Tammet

Matematický a jazykový génius a autista s aspergerovým syndrómom v jednej osobe.
Daniel opísal svoju cestu životom od detstva až do dospelosti. Čo všetko dokázal je až neuveriteľné.
Naučiť sa cudzí jazyk za pár dní? To vážne? Vedieť si zapamätať vyše 22000 čísel pí v hlave podľa farby a štruktúry? Wow!
Pohľad na svet jeho očami je pre mňa miestami čarovný, miestami nepochopený.

09.01.2021 4 z 5

Malé ženy (skrátené vydanie) Malé ženy (skrátené vydanie) Louisa May Alcott

Klasika ktorá chytí za srdce.
Mrzí ma, že som najskôr videla film, teda videla asi 85 krát a až potom som sa dostala ku knihe.
Napriek tomu môžem prehlásiť, že kniha je lepšia než film????????

09.01.2021 5 z 5

Pre Emily Pre Emily Katherine Slee

V tomto prípade predáva obálka...aj mňa nalákala.
Príbeh začína pútavo, ale tam to aj končí.

09.01.2021 3 z 5

Trh lásky Trh lásky Carol Mason

Až za ušami som bola zalepená z tejto sladkosti. Aj som ju chcela odložiť nedočítanú keby som nebola zvedavá ako skončí...

09.01.2021 3 z 5

Príbeh pôrodníčky Príbeh pôrodníčky Mandy Robotham

Veľmi smutná kniha, ako každá ktorá sa týka tejto témy. Aj keď to nie je skutočný príbeh, je viac než pravdepodobné že sa take veci skutočne diali.
Striedanie minulosti s prítomnosťou v príbehu sa mi páčilo.
Aj keď bolo ukončenie príbehu predvídateľné, napriek tomu ma to dostalo...

24.01.2020 4 z 5

Keď Hitler bral kokaín a Leninovi ukradli mozog Keď Hitler bral kokaín a Leninovi ukradli mozog Giles Milton

Veľmi zaujímavé a poučné príbehy. Niektoré ma však skôr budili, tých bolo ale menej.

16.12.2019 3 z 5