Smart.ik Smart.ik komentáře u knih

Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

Toto je třetí kniha respektive sbírka několika povídek Kingovy tvorby, které jsem od tohoto autora přečetl. Ze začátku jsem jeho tvorbě nemohl přijít na chuť, ale touto knihou mě přesvědčil, a jeho díla budu vyhledávat dál a nejspíš se na nějaký čas zastavím jen u Stephenových knih. Všechny povídky v této knize jsou dobré, ale povídky 1922 a Dobré manželství jsou velmi povedené.

17.03.2015 4 z 5

Spasitel Spasitel Jo Nesbø

No tak tuhle knihu řadím do velmi blízkého závěsu za sněhuláka. V některých ohledech, jako například v upoutání čtenáře ke knize na dlouhé hodiny a vyvolání napětí, které ne a ne ustat se tyto dvě knihy velmi výrazně překrývají. Zápletka vynikající příběh taktéž. Tuto knihu budete jen s těží odkládat, protože každá kapitola Vás nabudí k přečtení té další. Prvních 150 stran je vláčnějších a starají se o seznámení s příběhem a postavami nicméně to neznamená, že by první část knihy byla nudná jak to u spousty titulů bývá, právě naopak se zde vyřeší menší případ, který pomůže celý příběh "otevřít" a navodit tu správnou atmosféru. Tento díl série Harry Hole můžu vřele doporučit i lidem, kteří nemají žádné zkušenosti s tímto spisovatelem, protože jak už jsem zmiňoval v jiných komentářích nevidím nutnost čtení této série postupně od prvního dílu ba naopak by první 2 knihy mohly čtenáře odradit od přečtení pozdějších špičkových kusů. Takže dávám 5 hvězd, které si tato detektivka rozhodně zaslouží.

24.03.2014 5 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Dobrá kniha nicméně potvrzuje to, že se její spisovatel opravdu zlepšuje s každým vydaným titulem, takže nelze od ní očekávat zázraky vzhledem k tomu, že se jedná o první případ Harryho. Nevidím nutnost čtení případů Harryho postupně, protože každá kniha je až na pár detailů prakticky oddělená, ale aby si člověk objasnil některé části života hlavního hrdiny je dobré přečíst všechny. A to bylo důvodem proč jsem sáhl po této hůře hodnocené knize, ale není čeho litovat a stojí za to si ji přečíst.

16.03.2014 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Sněhuláka jsem četl jedním dechem, v této knize se prostě nejde nudit. Je to první kniha kterou jsem od Nesba četl a rozhodně v jeho knihách budu pokračovat.

31.03.2013 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Velmi zajímavý a nevšední příběh. První půlkou jsem se prokousával těžko, druhá šla sama, konec byl mrazivý a přečetl jsem ho jedním dechem. Určitě to není poslední kniha tohoto autora.

02.05.2019 4 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Velmi dobrý děj, zápletka stála za to ale důvod proč dávám jen 3 hvězdy je naprostá otravnost hledání překladu latinských slov mnohdy i celých vět v zadní části knihy. Jakmile se člověk začte tak ho přeruší latina. Dále je kniha psána na můj vkus dosti složitě, ale to je nic v porovnání s již zmíněnou latinou.Také jsem v knížce našel spoustu gramatických chyb. Ale pokud se člověk přes to přenese tak se člověk velmi dobře zabaví dějem.

31.03.2013 3 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Co se týče tématu mafie je tato kniha samotná špička mezi těmi nejlepšími. S touto knihou se čtenář rozhodně nenudí. Pořád je to nejlepší kousek co jsem kdy čet a jsem si jist, že to tak i ještě dlouho zůstane. Mario Puzo tímto dílem opravdu zabodoval a všechny jeho knihy (i když jsou některé opravdu vydařené) zůstanou pouhým stínem tohoto velkolepého bestselleru.

11.03.2013 5 z 5

Poslední kmotr Poslední kmotr Mario Puzo

Po přečteni Kmotra jsem se pustil i do tohodle díla..první polovinou jsem se spíše prokousával a doufal, že se to zlepší. Druhá polovina knihy už byla zajímavější nicméně jsem se po celou dobu čtení nemohl ubránit srovnávání s Kmotrem a tomu se v tomhle tématu jen tak něco nevyrovná.

11.03.2013 3 z 5

Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

U této knihy mi stránky ubíhaly tak rychle, že jsem se nestačil divit a přál si ať je příběh delší. Hned na začátku je jasné kdo je vrahem nic méně i přesto jsem se do této knihy vždy rád začetl a těšil se na velké finále.

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Velmi zdařilá kniha, ostatně jako všechny tohoto žánru od pana Adlera Olsena. Nicméně tato kniha mírně "vyčuhuje" o proti ostatním a zdá se mi, že se tento spisovatel zlepšuje každým svým dalším příběhem. Už se moc těším na pátý případ oddělení Q a snad i další poodhalení životního příběhu Rose a Asada.

27.02.2014 4 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Pro tuto knihu je třeba mít na začátku spoustu trpělivosti. První polovina je tak nezáživná, že jsem se k ní jen s těží vracel. V druhé polovině příběhu se začíná konečně něco dít, ale až na pár momentů to není nic strhujícího. Nemám z této knihy tak dobrý pocit jaký jsem očekával, možná proto, že je všude skvěle hodnocena. Mezi spoustou zdejších čtenářů je považována za špičku severských detektivek a ve většině srovnání vyšla jako vítěz, ale já jsem jiného názoru. Originalita příběhu je určitě skvělá, nicméně děj ubíhá tak nějak nemastně a neslaně s jen občasným oživením. Dávám 4 hvězdičky jen kvůli zápletky, která mě přinutí podívat se i na film, jinak knihu hodnotím jako průměrnou, která nezklame, ale ani nenadchne.

03.10.2013 4 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Tak nevím nevím co si o tom myslet. Byla to první kniha tohoto autora, kterou jsem přečetl a už od začátku jsem byl na pochybách zda-li to bude to pravé ořechové. Asi nějak nemůžu přijít na chuť příběhům, které se naprosto vymykají realitě, ale to je samozřejmě otázka vkusu jednotlivce. I přesto, že mne děj nijak zvlášť nenadchnul rozhodně se nedá říct, že bych se nudil. Díky autora některé postavy dokážou čtenáři opravdu přirůst k srdci a to považuji za velké plus. Ale konec to tak nějak úplně zahladil. Vysvětluji si ho více způsoby což znamená, že jsem ho buďto nepochopil, nebo opravdu není dobře dotažený do konce. Možná jsem čekal od toho všude chváleného Stephena Kinga naprostou špičku a zrovna jen v této knize jsem ji nenašel, každopádně se nenechám odradit a ještě pár jeho knih přečtu.

24.04.2013 3 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Po přečtení této knihy člověka prostě nutí se zamyslet nad svým životem ať už je jakýkoliv. Knížka se dobře čte i když je občas trochu složité pochopit co je vlastně myšleno tím co je psáno, ale stojí to za to. Přečtením této knihy moc času neztratíte takže proč ji nezkusit :)

Sicilián Sicilián Mario Puzo

Slíbil jsem si že už knihy od Puza nebudu srovnávat s jeho veledílem Kmotrem, protože bych se už pro žádnou jeho knihu nenadchnul. Sicilián je velmi podařená a čtivá knížka, styl psaní Maria Puza jako takový mi vůbec hodně sedí takže určitě chválím.

Smrtelný hřích Smrtelný hřích Lisa Jackson

Kniha mne na začátku chytla a pustila až na konci. Je psaná jednoduchým způsobem díky kterému se dostanete do děje okamžitě a příběh této knihy je naprosto skvělý a inspirovaný velmi silným tématem.