šmudlík
![Zlodějka knih Zlodějka knih](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26831/zlodejka-knih-43M-26831.jpg?v=1417423706)
Knih s tématikou 2. Světové války bylo napsáno již mnoho a některé se opakují. Tento příběh mě opravdu zaujal svou originalitou. Líbí se mi vsuvky myšlenek z pohledu Smrti.
Postavu Liesel a její náhradní rodiny jsem si zamilovala a čekala jsem, jak se buse vyvíjet přátelství mezi Liesel a Saukerl Rudym. Ukázka toho, jak lidé dokáží vnímat svět kolem sebe i krásně navzdory těžkým časům.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Barva kouzel Barva kouzel](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452/uzasna-zemeplocha-barva-kouzel-JvN-452.jpg?v=1419254382)
Moje první seznámení se Zeměplochou a doufám, že ne poslední. O fantazii není nouze, i když musím přiznat, že jsem se místy ztrácela v popisu Zeměplochy apod. Ale kniha má svůj půvab a doufám, že v další díly úvodní Barvu kouzel ještě předčí. Nejvíce mě bavila Truhla z hruškovníku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka s pomeranči Dívka s pomeranči](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/868/divka-s-pomeranci-Wn8-868.jpg?v=1434806483)
Knihu jsem našla náhodou v knihovničce a je boží!! Zřejmě má být určena pro náctileté, ale myslím, že dospělí se v ní také najdou. Má krásnou hloubku, je romantická, smutná a okouzlující. Hodně na mě zapůsobila, i když jsem to vůbec nečekala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Losos v kaluži Losos v kaluži](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353794/losos-v-kaluzi-d6e-353794.jpg?v=1505732163)
Oddechovka, vtipná, milá a zároveň se sem tam člověk zamyslí nad životem.
S hlavní hrdinkou jsem velmi sympatizovala a celkově na mě kniha působila velmi dobře. Možná i proto, že jsem neměla vysoké očekávání. Pokud máte náladu na relax, humor a zároveň chcete knihu zhltnout na jeden nádech, je tato kniha určitě správnou volbou.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310093/okamziky-stesti-656779212c8a6.jpg?v=1701280033)
Velice oddechové čtení. Nejdříve jsem začala číst příběh Veroniky, myslím, že opačně by mě to asi odradilo. Ale na každém z příběhů jsem si našla něco, co mě zaujalo a nakonec jsem se do příběhů s chutí začetla.
Místy mi přijde styl psaní jednoduchý i nereálný. Ale nápad určitě dobrý. :)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Po strništi bos Po strništi bos](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175251/po-strnisti-bos-5q2-175251.jpg?v=1542111482)
Příjemná, hezky napsaná knížka. Místy úsměvná, místy zaskočí. Pěkné čtení na relax.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Na západní frontě klid Na západní frontě klid](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250/na-zapadni-fronte-klid-vvT-250.jpg?v=1619946443)
Nebyla jsem si jistá, jestli se do téhle knížky pouštět, válečná tématika = nic pro mě, ale mile mě překvapila. Knížka je psána z emocí a myšlenek vojáků k válce a to pro mě bylo zajímavé. Přečetla jsem ji rychle a celou dobu jsem doufala, že nejlepší kamarádi přežijí. Ale bohužel. Bylo děsné číst některé stránky, například utrpení koní, ... . Je to příběh, který zamrazí, hlavně když si uvědomíte, že autor psal ze svých zkušeností a vzpomínek.
Mladí kluci, kteří se tváří a snaží se být k válce a boji lhostejní, proto aby přežili, aby se nezhroutili z toho všeho utrpení.
Nelituji, že jsem si knížku vybrala a koupila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kytice Kytice](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/588/kytice-5XM-588.jpg?v=1452861375)
Na to, že mě poezie moc nebaví, tak Erbena mám ráda, už jen proto, že se dají dobře pochopit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bez dcerky neodejdu Bez dcerky neodejdu](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11816/bez-dcerky-neodejdu-vxk-11816.jpg?v=1601548015)
Naprosto strhující knížka, která se hodně líbila. Kloubouk dolu k hrdince, která musela sebrat tolik sil a už jen to, že je mnoho takových příběhů ve skutečnosti, ...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sen o stromě Sen o stromě](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525596/sen-o-strome-65d251369fa5e.png?v=1708282167)
Z celého kvarteta hodnotím nejlépe Historii včel. A hned na to právě Sen o Stromě. Neměla jsem od posledního dílu velká očekávání, kniha měla pomalý nástup. Nicméně mě pohltila nejen typické apokalyptické téma, tentokrát z prostředí flory, ale i příběh Tomma, odpovědnosti, jakou nesl již od dětství, vztahu k babičce, sourozencům. Líbilo se mi krásné propojení s předešlými díly.
Snad zůstanou příběhy skutečně jen sci-fi příběhy. Celé kvarteto by si měl přečíst každý odpůrce ekologické krize a zamyslet se nad touto tématikou.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Ilustrovaný muž Ilustrovaný muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338747/ilustrovany-muz-Fjn-338747.jpg?v=1526305282)
Dechberoucí povídky, které neubývají na aktuálnosti. Již jsem četla dříve několik povídek samostatně a nyní jsem dostala do ruky knihu, kde mě překvapil už jen prolog o ilustrovaném muži.
Obdivuji autorovu představivost, v roce 1951 přemýšlet tímto způsobem o vesmíru a technologie je fascinující.
Pokud bych měla vyzdvihnout některé povídky, budou to určitě: Savana, Liška a les, Dlouhý déšť a Nultá hodina.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nezbytné věci Nezbytné věci](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29683/nezbytne-veci-Jn5-29683.jpg?v=1521293558)
Dle mého nazárou jedna z těch lepších "Kingovek". Moc se mi líbila, četla jsem s napětím a líbilo se mi vykreslení spousty postav z městečka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čas opovržení Čas opovržení](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77870/zaklinac-zaklinac-iv-cas-opovrzeni-iCj-77870.jpg?v=1419454799)
Další díl opět nezklamal a s chutí se těším na další. Chybělo mi zde však více děje s Geraltem a také bych na můj vkus ubrala válečné intriky králů, u kterých jsem se trochu ztrácela.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Netopýr Netopýr](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145158/netopyr-tZy-145158.jpg?v=1639322482)
Knížka nebyla špatná, ale na to jak se drží knihy tohoto autora na nejvyšších místech v žebříčkách knih, mě docela zklamala.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265/rbitov-zviratek-S8r-265.jpg?v=1643880107)
Není to typická hororová knížka, ale přesto pro mě byla dost napínavá. Ze začátku to byl záměr vtáhnout čtenáře do děje pohodovou rodinkou, a potom přichází napětí. Dost na mě zapůsobilo přemýšlení o smrti, které se v knížce objevuje, donutilo mě, se nad tímto tématem zamyslet.
Pro mě naprosto skvělá "Kingovka".
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Těžká hodina Těžká hodina](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1090/tezka-hodina-o2G-1090.png?v=1606243549)
Básně se daly pochopit a některé byly dost povedené, nejlepší byli o lítosti vojáků, motivy lásky ... nejvíce se mi líbila Balada o nenarozeném dítěti.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Láska je jen slovo Láska je jen slovo](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1589/laska-je-jen-slovo-663743961e437.jpg?v=1714897814)
Právě jsem dočetla. Přečetla bych ji během 2 dní, kdybych na to měla čas. Ani nevím, co o tom napsat, ... krásná kniha, plná napětí, očekávání, pocitů, souznění s postavami, ...
. Ani v jednu chvíli jsem nečekala, ze příběh skončí tak jak skončil, i když od začátku víme, že Oliver zemře (prvních pár stránek je psáno nádherně). Čekala jsem podraz od Lorda, od Lea, Hansiho, ale ne tento konec. Úplně me knížka chytla a to jsem si myslela, že to bude nějaký sladce zamilovaný román jako sposta. Líbil se mi i popis doby a osudy chlapů z internátu, protože to nebylo jen o lásce Olivera a Vereny. Dobré byly také texty v angličtině. I když musím přiznat, že vydírání, špehování a různé náhody mi přišli až noc náhodné, bylo jich moc. Abych zakončila komentář, všem doporučuji, zamyslíte se a třeba i trochu pobrečíte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288/hobit-aneb-cesta-tam-a-zase-zpatky-gkk-288.png?v=1635250494)
Právě dočteno. Úžasná, nikdy jsem si nemyslela, že se mi tahle kniha tolik zalíbí. Krásný příběh, dokázala jsem si to celé skvěle představit a navíc hezký způsob psaní. Autor přímo komunikuje se čtenářem. Nejvíce se mi líbili části s hádankama.Všem kdo mají řádi fantasy doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Modrý adept Modrý adept](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/7367/modry-adept-662376acb09f5.jpg?v=1713600172)
Tato kniha se mi velmi líbila, a to hlavně pro svůj originální a napínavý příběh. Všem kdo mají rádi fantasy ji dopuručuji.