Šnek86 Šnek86 komentáře u knih

Útěk do divočiny Útěk do divočiny Jon Krakauer

Příběh dobrodruha a snílka, který se rozhodne žít podle vlastních pravidel v souladu s přírodou a který si kvůli své lehkovážnosti ukousne příliš velké sousto, což se mu stane osudným.

08.01.2025 3 z 5

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Míša, aniž by si to uvědomovala, je tak trochu labilní, celkově nevyrovná, nevyzrálá a vnitřně sobecká, ještě dřív, než jí do spárů chytne démon alkohol.Ze začátku mi byla dost protivná a ke konci se to o moc víc nezlepšilo.Je poznamenaná vztahem-nevztahem se svým otcem, v kterém neměla mužský vzor.Pak i rozhodnutím o ukončení těhotenství.Nicméně i přes spoustu životních nástrah vyjde nakonec z celé situace silnější.A pokud její kniha někomu pomůže, jedině dobře.Celkově si myslím, že text osloví spíše ženské publikum.Film jsem zatím neviděl, ale nevylučuji shlédnutí skrze porovnání.

19.12.2024 3 z 5

Malá encyklopedie šamanismu Malá encyklopedie šamanismu Mnislav Zelený-Atapana

Obsáhlá encyklopedie o šamanismu od A do Z.
Zmapován fenomén šamanismu napříč celým světem s jeho rituály a kulturními odlišnostmi, spoustu drog, léčení a cestování v duchovních rovinách.Zajimavý pohled na duchy a DNA.

17.12.2024 3.5 z 5

Trhový Štěpánov: knížka o obci s dlouhou a zajímavou historií, s tvořivou současností i mnoha zajímavostmi Trhový Štěpánov: knížka o obci s dlouhou a zajímavou historií, s tvořivou současností i mnoha zajímavostmi Jaromír Vlček

Pro patriota této obce, jehož rod zde žije již přes 400 let je tato kniha téměř povinností.Myslím, že pan Vlček, jako dlouholetý kronikář odvedl slušnou práci a přiblížil zde Trhový Štěpánov všem, kteří se zajímají o regionální historii tohoto významného města.

15.12.2024 5 z 5

Krev na kapradí Krev na kapradí Vlastimil Vondruška

Opět několik detektivních příběhů a o tom, že lidé jsou stále jenom lidé a povětšinou jednají podle stále stejných schémat i v páchání zločinů.O spravedlnosti a trestu.

10.12.2024 4 z 5

Příběhy o úkladech a intrikách Příběhy o úkladech a intrikách Jan Alenský (p)

Soubor povídek z historie českého království, než se čtenář stačí začíst, případ je vyřešen, aby následoval další.Asi nejvíce jsem se bavil u dvou pomstychtivých nevěstek.

06.12.2024 3 z 5

Oldřich z Chlumu Oldřich z Chlumu Vlastimil Vondruška

Kniha nejdříve pojednává o autorovi samém, aby posléze blíže přiblížil svoji románovou postavu Oldřicha z Chlumu a uvedl na pravou míru vše co se jeho osoby týče.Ke konci pak ve čtyřech příbězích přiblíží postavy, s Oldřichem během jeho dobrodružství přicházejí do styku.Zatím jsem neměl příležitost si přečíst některý z románů, ve kterých vystupuje Oldřich, ale po této knize, se určitě do této série pustím.

05.12.2024 4 z 5

Zabíjení Zabíjení Štěpán Kopřiva

Tak tohle byla überúchylárna.Krve, že by to naplnilo světový oceány, rozstříklé mozky,střeva a blití si do krků.A v centru všeho dění profikiller Honza Sklep ( John Keller ), který i když ho rozstřílí a provrtají vrtačkou se dokáže zachránit fouknutím do frndy.Poskládají ho a jde se kosit dál.Vlastně ani nevím proč jsem to dočetl až do konce, už jen představit si vize autora a orientovat se v textu je celkem záhul.Nebyl to holt můj šálek krve.

29.11.2024 2 z 5

101 minut 101 minut Štěpán Kopřiva

Taková sonda do náročného dne záchranářů. Zde konkrétně hasičů, kteří se musí bleskově rozhodovat, přičemž na jejich rozhodnutích závisí životy zachraňovaných i životy vlastní.

27.11.2024 3 z 5

Krev na lopuchu Krev na lopuchu Vlastimil Vondruška

25.11.2024 3 z 5

Království kostí Království kostí James Rollins (p)

V Kongu začne řadit nebezpečný virus, který mutuje chování zvířat a paralyzuje lidi.Na Sigmě a ostatních je, aby našla lék , přičemž se vše neobejde bez nástrah, které jim nachystá jak technika ,tak sama matka příroda, aby pak i v jejím nitru s pomocí pygmejského kmene nalezla to co hledala.
A jako vždy nakonec zajímavé dělení faktů a fikce.

19.11.2024 4 z 5

Poslední odysea Poslední odysea James Rollins (p)

Tentokrát se poplavíme většinou po moři v Odysseových stopách, až k branám řeckého pekla Tartaru plného vraždících mechanických potvůrek.Zde bude nutno zabránit sektě pošahaných pánbíčkářů v rozpoutaní apokalypsy.Nakonec doufám, že autor zatím jen tak straší a s jednou postavou to v příštích dílech nebude až tak zlé, jak předestřel.

13.11.2024 4 z 5

Základy mužského šovinismu Základy mužského šovinismu Josef Hausmann

Tato kniha je spíše o autorovi samém a jeho pohledu na ženy, než aby obsahovala komplexní pojednání o tématu.Některé vykreslení stereotypů a situací je trefné a vtipné, jiné jsou zase v jistém pohledu jen řeči zhrzeného muže, kterému ho doma žena nechce vykouřit, čímž se snaží obhájit svoje chození do bordelu.Nic ale není černobílé a je vždy potřeba pracovat na tom, aby ve vztazích zavládla jistá míra harmonie.I když je to ve své podstatě cesta bez konce.

05.11.2024 3 z 5

Železná rukavice Železná rukavice František Niedl

Ondřej rozjíždí hamr se železem a stále zvedá prosperitu Jenčova.Přičemž se musí neustále vypořádávat s útoky Chvala a i s nezvedenou rodinou, přičemž má v mnohém svázané ruce.Naštěstí při něm stojí jeho věrní a tak po útrapách i stále získává, i když nic není zadarmo.

04.11.2024 4 z 5

Ano, můj pane Ano, můj pane František Niedl

Ondřej z Rohatce se vrací z italských bojů po boku kralevice Karla, aby se ujal zboží po zemřelém kamarádovi Haškovi.Cestou se k němu přidají Bruno,Chiara a pes Markus.Po příjezdu, musí nastolit pořádek a vyrovnat se s úklady chtivých sousedů.Setkáme se tu i se starými známými z Vřesova.

01.11.2024 4 z 5

Dotek zla Dotek zla František Niedl

Před Dabertem opět spočívá úkol v ochraně jedné rodiny.Rodina je znesvářena s druhou a mrtvých a neprávem zatčených začíná přibývat.Vetšina úkladů je však až moc okatě nastražena.Nakonec si pak musí Dabert poradit jen s jedním vyšinutým podnikatelem a jeho nohsledy.

29.10.2024 4 z 5

Světla na pobřeží Světla na pobřeží František Niedl

Dabert tentokrát jako osobní strážce filmové hvězdy a jejich blízkých.V mezičase stačí ještě zlikvidovat úchylného vraždícího maniaka a současně čelí pomstě vlivného mafiána.Zatím asi nejzáživnější Dabertovo dobrodružství na jehož konci možná čeká i láska.

24.10.2024 4 z 5

Štvanice Štvanice František Niedl

Jelikož je autor tak trochu blázen do lodí, nebylo by, aby si Dabert neužil trochu námořních bitev při ochraně malého Aljoši.Dále řeší i vedlejší případy, kdy mu o život usiluje i nepříliš dobrý střelec.

22.10.2024 3 z 5

Pohled šelmy Pohled šelmy František Niedl

Dabert si svým zvláštním způsobem vyřizuje staré účty a souběžně s ním řeší policejní vyšetřovatelé únosy dětí a pomalu rozkrývají doupě pedofilů a jiných gaunerů.Stylově taková americká krimi, akorát v Čechách.

18.10.2024 4 z 5

Skleněný vrch Skleněný vrch František Niedl

Příběh by se mohl jmenovat nahoru a dolu.Přesně takový je život automobilového závodníka Petra.Po nehodě je upoután na invalidní vozík a chce všechno vzdát.Naštěstí se vždy vše za pomoci přátel změní k lepšímu, aby opět mohl spadnout a tak i znovu vstát.V šumavském pohraniční se poté zotavuje fyzicky i duševně prací v elektrárně a i po všelijakých vztahových peripetiích vše končí happyendem.

17.10.2024 4 z 5