Šnek86 Šnek86 komentáře u knih

Platnéř Platnéř František Niedl

Dobrodružný historický příběh platnéřského učně, který se protlouká životem, přičemž musí překonávat zlovůli svého strýce a nakonec i úklady loupeživé bandy.Snad si i brzo přečtu pokračování.

08.08.2024 5 z 5

Rukopis Karla Velikého Rukopis Karla Velikého Steve Berry

Zajímavý příběh o první vyspělé civilizaci, který otvírá spousty dalších otázek jak vše kdysi bylo, nebo mohlo být.Antarktida, ponorky, nacisti, trochu politiky, zabiják, atd.Svižné téma, které mě zaujalo.

04.04.2024 4 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Asi chyba, že jsem začal až 7 knihou v sérii, ale nějak mi přišla pod ruku.A možná i dobře, příběh mě až tak nedostal.Trochu netradiční vyšinutý zabiják, který je až absurdně dobrý v tom co dělá a klasická protistrana s kterou svádí svůj boj.To co tu bylo asi už kolikrát, jen možná o trochu víc brutality.

23.03.2024 3 z 5

Svět podle Prota / Na světelném paprsku Svět podle Prota / Na světelném paprsku Gene Brewer

Záhadná tajemství lidského mozku a toho co se v něm skrývá.Pokud jste zrovna psychiatrickým pacientem.Neméně záhadná postava prota, kde stále zůstávají pochyby, jestli byl opravdu jen jednou z vícečetných osobností v Robově těle, nebo skutečným návštěvníkem z planety K-PAX.Fajn čtení, po kterém si asi opět připomenu i skvělý film s Kevinem Spacym a Jeffem Bridgesem.

24.11.2023 5 z 5

Krvavá lázeň Krvavá lázeň Mika Waltari

Waltari zde nikam nespěchá a nechává si dost času na vylíčení příběhu, který by za mě mohl být i kratší.Mikael i přestože se považuje za učeného, je ve skutečnosti naivní blb a vychcánek.Antti je sice prosťáček, ale v hlavě mu to většinou pálí víc, než Mikaelovi a tak ho neustále tahá z průserů.Do toho nabíjí děla a lemtá víno.Každej si zde hledá toho svýho pánbíčka, aby na tom v lepším případě mohl něco trhnout.To vše se neobejde bez intrik, zabíjení, znásilňování, krádeží atd.Druhý díl mě svou délkou už tak neláká, ale asi mu ještě šanci dám.

18.04.2023 3 z 5

Sen porodní báby Sen porodní báby Sabine Ebert

Začíná bratrovražedný boj, kdy padouši konečně pomalu sklízejí co zaseli.Nic se samozřejmě neobejde bez komplikací a vedlejších zápletek, ale i přes množství mrtvých se na konci zdá, že by se mohlo blýskat na lepší časy.Dobré zakončení série, pokračuji - Krví a stříbrem.

14.02.2023 4 z 5

Ztracen v džungli Ztracen v džungli Yossi Ghinsberg

Dobrodružný příběh, nástrahy džungle a touha po přežití. Věc přátelství a zrady.Čte se to dobře a i film dobře kopíruje knihu.

11.07.2022 3 z 5

Vídeňský sen Vídeňský sen Vlastimil Vondruška

Kniha plynule naváže na první díl.Věci kolem sklárny ustoupí do pozadí a více se zde řeší vztahy s vrchností a vztahy rodinné.Více se řeší i obchod s plátnem.Rod se rozrůstá, avšak některé si bere Pán.Pokračuji v sérii.

25.03.2022 4 z 5

Falknovská huť Falknovská huť Vlastimil Vondruška

Rozsáhlý příběh rozvětvené rodiny sklářů a jejich osudů.O všedních starostech, trampotách a umění jejich obchodování a podnikání.Příjemné čtení, které pěkně plyne.Pokračuji dalším dílem.

18.03.2022 4 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

O měsíční pašeračce, co se rozhodne vzít kšeft průmyslové sabotáže za milion gempů a tím se samozřejmě zaplete do daleko rozsáhlejších problémů z kterých se jí podaří zázračně vybruslit. Autor se vyžívá v technických popisech a způsobu života na měsíční základně. Marťan byl o poznání lepší, ovšem Jazz byla svéráz a živel.

16.02.2022 3 z 5

Faraonova šifra Faraonova šifra Lincoln Child

Svižný dobrodružný příběh, kde se hrdinové po rozluštění záhadného disku z Faistu musejí vypořádat s nástrahami pouště a tajeným starověkým kmenem, aby každý nakonec nalezl to co vlastně hledal.Škoda, že příběh pravděpodobně ukončuje sérii.
( I když, kdo ví )
Ještě si ale musím doplnit první dva díly.

09.02.2022 4 z 5

Popraviště v parku Popraviště v parku Jan Cimický

Nenáročná detektivka, kde policista Beran musí odhalit sériového stínače hlav.Příběh lehce předvídatelný, ale čte se dobře.

03.02.2022 3 z 5

Kat lidumil Kat lidumil Jiří Hanibal

Poutavý příběh skutečné historické postavy, chebského kata Karla Hussa. Který se i přes veškeré příkoří a díky své píli vypracoval na uznávaného léčitele a jako jeden z prvních katů stanul i v řadách měšťanstva.Čtivě popsána cesta celým jeho životem.

01.12.2021 4 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Karel Kopfrkingl je vlastně Roman, protože je romantik. Výstřední mluva, kterou si vše přikrášluje a kterého jeho práce postupně pohlcuje.Snadno podlehne manipulaci ze strany SS a stává se z něj monstrum, které je přesvědčeno, že koná dobro a svými činy chce všechny spasit a očistit.
Popsán přerod člověka, kterého ideologie pohltí.

29.11.2021 3 z 5

Katova dcera a Rada dvanácti Katova dcera a Rada dvanácti Oliver Pötzsch

Skvěle promyšlený příběh, se spoustou tajemných linií, které se na konci spojí v jednu, aby odhalily své záhady. Tentokrát Kuisl s rodinou putuje do Mnichova na sněm katů, přičemž se jako obvykle všichni přimotají k vraždám mladých dívek a nejenom jich. Zároveň jsou v patách penězokazcům, kuplířům a i psovi Arthurovi, přičemž jsou v neustálém ohrožení života. Opět jsem se bavil, těším se, až v srpnu vyjde další díl.A i Kuislum se snad blýská na lepší časy.

27.05.2021 5 z 5

Katova dcera a ďábel z Bamberku Katova dcera a ďábel z Bamberku Oliver Pötzsch

V tomto díle se Kuislova rodina opět rozroste a to o Jakobova bratra a jeho nastávající ženu.Tentokrát jsou všichni na stopě řádícímu vlkodlakovi, když už myslíte, že víte, jak to celé bude, tak autor si s vámi ještě chvilku pohraje.Nakonec opět doslov autora a průvodce Bamberkem.Rád bych zkusil nakouřené pivo.

10.05.2021 4 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Osobně mě genealogie a hrabání se v minulosti baví, tak i kniha mi byla blízká.Čekal jsem, že se dozvím trochu víc o osudech kulaků, ale i tak příběh a osudy lidí plynuly svižně. Ukázka toho, že vždy může být více pravd a o tom, jaké zlo byl minulý režim a jak dokázal škodit a ohýbat skutečnosti ve svůj prospěch.

17.02.2021 3 z 5

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Rozhodně zajímavá publikace, která se věnuje problematice režimů, jako je komunismus a fašismus a manipulaci s lidmi. Čeho všeho jsou lidé schopni pod nadvládou. Ovládáním se z nich stává postupem nemyslící většina, neutvářejicí vlastní objektivní a hlavně pravdivý názor.O médiích a hrozbě v podobě cílených dezinformací.Nemůžu říci, že bych s autorem souhlasil naprosto ve všem, nicméně je to kniha k zamyšlení, o důležitosti svobody a demokracie.Vadil mi rozkazovací způsob uvádění kapitol.

27.01.2021 3 z 5

Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

V tomto díle po zmasakrování potkaní bandy si Ciri léčí zranění v poustevníkově chýši v bažinách a vypráví mu svůj dlouhý příběh.Geralt a jeho družina po Ciri neustále pátrají, stejně tak jako Yennefer a všichni ostatní.Ciri se je vydává hledat, přičemž se musí dostat k tajemné věži vlaštovky.Bylo v tom i trochu gladiátora.Pokračuji dalším dílem.

04.12.2020 3 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

V tomto díle je válka už v plném proudu, Geralt nabírá síly a spolu s bandou trpaslíků a další různorodou přidávající se společností se vydává hledat Ciri.Ta se mezím potlouká se skupinou Potkanů.Závěrečná bitva je vtipně zakončena.Pokračuji dalším dílem.

26.11.2020 4 z 5