snimcibdim snimcibdim komentáře u knih

Později Později Stephen King

Průměrný King. Nepatří k nejlepším ani k nejhorším. Patří k těm sevřenějším co se košatosti zápletky a množství postav týče. Odhalené tajemství s otcovstvím na závěr mi přišlo jako zbytečná a nic nepřinášející "senzace".

04.11.2023 3 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Goffa vcelku nepřekvapivý. Detektivní složka plochá, trocha toho explicitního násilí, nasládlé stesky osamělého chlapa nad životem. Jako audio se to dá, k domácím pracem ideál - taky proto Goffu ve formě audia používám dál a dál namísto televizních seriálů. Ale literatura se dá najít lepší. Opět si říkám, jestli kdyby to Goffa nesekal jak housky na krámě, nedostal by ze sebe víc. Ale asi mu jde spíš o živobytí než o literaturu. Chápu, účty jsou účty.

09.04.2023 2 z 5

Zvuk Zvuk James Patterson

Čtivé a místy docela děsivé, pokud si to člověk představí. Jen bohužel je to děsivé hlavně na začátku, dokud vše nemá vysvětlení. Čím víc se to vysvětluje, tím větší nesmysl se z toho postupně stává. I tak je to ovšem vcelku originální a tipla bych si, že na rozdíl od plejády úchylných masových vrahů si tohle budu pamatovat.

09.04.2023 3 z 5

Děvčátko Děvčátko Martin Goffa

Po obstojném Přiznat vinu a neotřelém Muži z chatrče sešup dolů. Naprosto neoriginální moralitka, plná klišé všeho druhu, která doluje emoce z osvědčených zdrojů. I jakýkoliv libovolný díl běžného českého krimi seriálu má zápletku košatější a překvapivější. Zklamání.
PS: ...tuhle verzi Fantoma opery jsem neznala a rozhodně stojí za dohledání. Alespoň k něčemu mi tedy tahle knížka byla dobrá...

25.10.2022 1 z 5

Holandská vila Holandská vila Ann Patchett

Příběh jedné rodiny jejichž životy a hlavně vztahy poznamenala nevšední vila. Styl vyprávění mi připomínal Irvinga - i když ten dokáže být přeci jen výraznější.
Nemohu se ubránit srovnání s Mawerovým Skleněným pokojem, který si vedle Holandského domu stojí asi jako káva připravená ze starého logru nalitá do ukradeného hrnku. Holandskou vilu bych tedy doporučila přečíst si těm, kterým se Skleněný dům líbil - já mezi ně nepatřím. Patchettová dokazuje, že můžete vytvořit silné dílo v němž dům hraje zásadní roli, aniž byste parazitovali na skutečném architektonickém díle a znásilňovali životy jeho skutečných majitelů.

15.06.2022 4 z 5

Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Třetí Carter v řadě a nejspíš poslední. Bohužel je to čím dál větší brak a úchylárna. Zápletka už vcelku laciná, a míra zvrhlosti už opravdu za hranicí jakéhokoliv vkusu.
Mé znechucení nepramení z toho, že bych byla taková citlivka, ale vzrušuje mě zajímavý příběh a ne jen stereotypní přetloukání jedné prasečiny ještě větší prasečinou.
Pokud znáte Carterův styl, už vás tu ani vrah nepřekvapí, těch možností je jen pár.
I do třetice vstřebáno v audiopodobě, J.Saic čte velmi dobře, ale děkuji, 3x stačilo až až.

15.06.2022

Popravčí Popravčí Chris Carter

Carter je prostě Carter. Úchyl ohledně provedení vražd. Kýčař ohledně posedlosti krásným fyzickým zjevem postav. Ale umí vysmolit napínavou zápletku. Vzácný čas vyhrazený čtení na Cartera plácat nebudu, ale jako audio to zabaví.

15.06.2022 1 z 5

Vyvolávač deště Vyvolávač deště John Grisham

(SPOILER) Napínavé, ale jsem na rozpacích z toho, jak to celé dopadlo.
Mě Rudy Baylor (resp. J.Grisham) zklamal trapnou love story a tím, jaký obrat nabral jeho život po vyhraném případu.
Autor se možná chtěl vyvarovat happy-endu ve formě skvělé kariéry a partnerky na úrovni, což je nejspíš dobře, ale toto je pro mne jaksi pochybné a poněkud neuspokojivé.

06.02.2022 3 z 5

Skrytá zuřivost srdce Skrytá zuřivost srdce John Boyne

Tak trochu kronika různých situací a příkoří, se kterými mohl být konfrontován irský homosexuál v druhé pol. 20. stol.
Naštěstí knihou prolínají i další témata (např. rodičovství), je to podáno dostatečně vypravěčsky poutavě a bez ulpívání v přílišném citovém vydírání, takže si na své přijde i ten, pro koho LGBT tematika není prioritně v hledáčku zájmu.
Výsledkem je velký příběh popletený množstvím zajímavých postav - sice nevšední, ale místy přeci jen drobet účelově působící - proto o hvězdu méně.

21.08.2021 4 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Série je sice čím dál fantastičtější pohádka pro dospělé, ale proč si občas nedopřát únik z místy otravné reality do světa, ve kterém neuvěřitelní hrdinové prožívají nereálné věci.
Na rozdíl od předchozího dílu vnímám dva pokroky k lepšímu: Theova povaha už je konečně nejen konzistentní, ale dokonce začíná mít kauzální souvislost s příběhem.
Stejně tak připomínky událostí z minulých knih tentokrát nevypadají jen jako reklama, ale hrají určitou roli i v aktuálním ději.
A "cliffhanger" na konci je skvělý - jen doufám, že se ho autor nenaučí dělat pokaždé. Protože mít takto ukončenou knihu a muset čekat rok na další, by mě spíš štvalo než těšilo.
Z úcty k literárně hodnotnější "krásné literatuře" hodnotím stále jen průměrně, ale rozhodně se netajím s tím, že mě Naturalista stále baví.

05.01.2021 3 z 5

Krize středního věku: Pohrajte si s osudem Krize středního věku: Pohrajte si s osudem Marie Phillips

Nečekala jsem umění, ale přeci jen něco jako dobrodružství a humor. Nápad udělat gamebook pro ženy mě vyloženě zaujal. Leč výsledek mi přijde jen jak hříčka splichtěná teenagerkou. Pitomé a ještě pitomější situace a humor jak z internetové diskuze. Dobré leda tak někam na pláž, jako paperback, kterým se na hodinku zabavíte a pak ho tam v klidu vyhodíte a za dvě vteřiny na něj zapomenete.

30.11.2020

Umění radosti Umění radosti Goliarda Sapienza

Když se narodíte do nuzných poměrů, koukáte se bez skrupulí zbavit všeho, co vás s nimi svazuje a pak se soustředíte se na to, kam se šikovně naparazitovat.
Až svého hostitele pozřete a zajistíte si tak vše potřebné k životu, můžete se vzdělávat, rozmnožovat, nechat obdivovat - a trávit čas rozplizlým žvástáním.
Řeči se vedou, sem tam sex, řeči se vedou, sem tam se někdo narodí, řeči se vedou, sem tam někdo umře, řeči se vedou, sem tam rodinná kronika, řeči se vedou, sem tam ideologická agitka, řeči se vedou, sem tam "moudro" - a řeči se vedou: blablabla...
Takový splácanec - nekonzistentní mišmaš autorčiných názorů na život, postojů (z velké části už v ničem neobjevných), dojmů, snů, tužeb (nejspíš nenaplněných), ambicí a traumat.
Na kterém mě silně iritoval pocit, že mi autorka káže o svobodě (krom jiného), ale přitom se mnou manipuluje, protože mi ústy svých postav diktuje, co si mám myslet - a nedá mi prostor udělat si vlastní názor.
Ztráta času.
Jedna hvězda ze soucitu.

24.11.2020 1 z 5

Psychopolis a jiné povídky Psychopolis a jiné povídky Ian McEwan

Nevýrazný počin. McEwanův rukopis to sice nesporně má, ale přijde mi to jako nahodile poskládaná sbírka povídek z šuplíku - nenadchne/neurazí - a rychle se zapomene. Jen takový odvar autorových sofistikovanějších prací.

10.09.2020 3 z 5

Dagon a jiné horrory Dagon a jiné horrory Howard Phillips Lovecraft

Nevyrovnaná sbírka povídek, čemuž samozřejmě neprospívá ani skrumáž překladatelů, ale pokud to člověk nevzdá hned po první nejnanicovatější povídce, přeci jen se pár slušných momentů dočká.
Nejedna povídka je sice podle mustru: "...někdo spatřil něco nepopsatelně hrůzného a - za a) se zbláznil - za b) se snaží zapomenout..." - ale jedno Lovecraftovi rozhodně upřít nelze: je to mistr atmosféry. A krom toho je nutno brát v potaz, kdy byly povídky napsány a že Lovecraftovy nápady jsou vlastně základní stavební kameny celého žánru.

10.09.2020 2 z 5

Mořská panna a paní Hancocková Mořská panna a paní Hancocková Imogen Hermes Gowar

Okouzlující a velmi originální příběh se zajímavými nečernobílými postavami. Ty se seznámí díky první nevšední podobě mořské panny (disneyovskou missku opravdu nečekejte) a posléze jsou jejich charakter, hodnoty a vztahy prověřeny za pomoci druhé zcela odlišné a ještě podivuhodnější verze onoho mýtického stvoření. Po způsobu pohádek dojde k "polepšení" či potrestání těch, kteří si to či ono zaslouží.
Předpokládám, že román bude spíše konvenovat ženám - přeci jen to trochu "sladké" je - ale barvitý a košatý jazyk (v pěkném překladu) dílko značně povyšuje nad úroveň klasické ženské literatury.
Doporučuji jako skvělou oddechovou četbu, která člověka dokonale vcucne do jiného světa.
PS: a těším se na případné filmové zpracování, protože o to si to vyloženě říká...

20.01.2020 5 z 5

Bohabojné ženy Bohabojné ženy Federico Andahazi

Taková literární anekdotka a trochu lepší brak (nadrženecká fantasmagorie).
Děj se opírá o skutečnou událost: pobyt slavné literární trojice (viz.anotace) a dalších dvou mladých lidí v létě 1816 ve vile Diodati. Víc o této historické skutečnosti vědět nemusíte a ani už se nedozvíte (bohužel). V této komunitě se toho totiž už moc neděje (přestože úvodní samoúčelně svlékací scéna slibuje mnohé), to hlavní se děje zejména v komůrce a korespondenci tajemníka Polidoriho.
Úplný závěr knihy beru jako autorovu sebeironii, kteroužto oceňuji jednou hvězdou, druhou dávám za námět a čtivost.
Mám své pochybnosti o překladu - už názvem knihy počínaje (nemělo by to být spíš Zbožňované???).
Ale i přes nízké hodnocení doporučuji jako originální (!!!) oddechovou četbu.

23.11.2019 2 z 5

Tapetář Tapetář Ema Labudová

Spojení Literární ceny knižního klubu a velmi nízkého hodnocení uživatelů (v tuto chvíli 62%) ve mně vyvolalo velkou zvědavost. A přikláním se k názoru, že autorka byla oceněná právem a že tu máme další novou zajímavou českou spisovatelku. Jen si myslím, že novele nedělá úplně dobrou službu exaltovaná druhá půlka anotace, která slibuje až příliš.
Námět novely není extra originální, přeci jen knih o homosexuálech perzekvovaných pro svou orientaci a stejně tak knih o rozkolu mezi rodiči a dospívajícími dětmi je habaděj. Ale bavila mě velmi plasticky vykreslená hlavní postava - toho kluka jsem si zkrátka oblíbila i s jeho depkami - a bavil mě způsob vyprávění, který krůček po krůčku odhaloval jeho minulost. A také práce s češtinou.
Doufám, že EL u psaní zůstane a těším se na její další knihu.

15.11.2019 4 z 5

Noční hlídka Noční hlídka Sarah Waters

Nápad vyprávět příběh ve třech úsecích, které mají časově obrácenou posloupnost, je sice velmi zajímavý, ale zde mi bohužel chybělo jakékoliv napětí.
Myslím, že aby to fungovalo, musela by autorka na začátku knihy postavit hodně výraznou situaci, aby to ve mně vzbuzovalo otázku, jak to, že k tomuto došlo, jak to, že jsou tito lidé ve vztahu, jak se mohli dát dohromady, jak tento člověk mohl dopadnout takto...?
Přiznám se, že to mi splňoval pouze Duncan, u kterého jediného jsem do poslední chvíle byla zvědavá, co se mu to s tím Alecem vlastně přihodilo.
Ale další postavy pro mě byly jen takové vztahové "škatulata hejbejte se" a v tom, jestli tahle chodí s touhle nebo tamtou, pro mě nebyl zas až takový rozdíl, aby mě to zajímalo. Nemluvě o tom, že zkraje se mi ty holky i docela pletly, protože ani jedna pro mne nebyla nijak zajímavá. Nebýt té války, přišlo by mi to až banální. Nakonec pro mně byly nejzajímavější ty popisy záchranářských zásahů.
Hodnotím průměrně, má to možná nějaké své kvality, ale popravdě jsem to neodložila pouze z respektu k oblíbené autorce a jsem ráda, že to mám z krku.

28.07.2019 2 z 5

Svévole Svévole Lena Andersson

Hodně sofistikovaný rozbor jedné nenaplněné lásky.
V podstatě banální příběh s nepřekvapivým průběhem, ale nevšedně intelektuálně analyzovaný.
Bez emocí o emoci.
Trochu mi to v něčem připomínalo Kunderu, jenže ten má básnický náboj, který tahle suchopárnost bohužel neměla (a nejen to).
Byť pokládám to, co Ester zažila, za docela trefně popsané, k srdci mi nepřirostla, není to pro mně postava z masa a kostí, spíš jen takový myšlenkový konstrukt. A proto po přečtení nemám pocit sounáležitosti, ale pocit, že se mi dostalo pár věcných informací o duševních pochodech autorky, přičemž nejsou-li spojeny s emocionálním čtenářským zážitkem (což nebyly), je mi to celé nakonec dost lhostejné.

02.01.2019 3 z 5

Tajná večeře Tajná večeře Raphael Montes

Svižná jízda po Rio de Janeiru s vyvrcholením takřka tarantinovským.
Doufám, že to nikdo nezfilmuje a pokud ano, určitě to vidět nechci. :-D
Bizarní oddechovka co se dobře čte, a ani mi nevadilo, že jsem pointu odhadla téměř v polovině knihy.
Pokud vás baví drzé ulítlé nápady, mohla by vás kniha pobavit stejně jako mně, ale pokud si chcete odnést něco víc, řekněme nějaké hlubší poslání, doporučím možná spíš novelu Pod kůží od M.Fabera, která zpracovává podobné téma.
Co se ale týče Montese, poskytl mi "výplach mozku" který mi zrovna přišel vhod, takže hodnotím velmi pozitivně.

02.05.2018 4 z 5