sola_lupa sola_lupa komentáře u knih

Základy imunologie Základy imunologie Jiřina Bartůňková

Skvělá kniha pro naučení základů imunologie. Měla jsem v rukou 5. i 6. vydání. Ke zkoušce z imunologie je to velmi dobrá kniha. Jediné, co postrádá, jsou metody používané pro imunologická vyšetření. Pro ně proto sáhněte po jiné knize.

24.03.2019 5 z 5

Nouzový kontakt Nouzový kontakt Mary H. K. Choi

Obálka účinkuje jako magnet, především proto se tato kniha dostala na seznam k přečtení. Další důvod byl, že měla být o dvou lidech, kteří jsou si navzájem nouzovým kontaktem.
Jak to říct. Jedná se o velmi nenáročnou knihu, která podává sice hezký příběh, ale pro mě ne úplně dostačující. Čekala jsem asi o něco víc emocí nebo něčeho, co by mě k ní připoutalo, takže bych se od ní potom nemohla odtrhnout. Není úplně špatná, ale...
Za mě 60 %.

23.03.2019 3 z 5

Kočky útočí Kočky útočí Sarah Andersen

Už třetí komiks, který jsem od ní četla a pořád mi její styl přijde fajn. Skvělé na kratší relax.
Procentuální hodnocení: 90 %

08.02.2019 4 z 5

Dreamologie Dreamologie Lucy Keating

První věc: Měla bych se odnaučit číst zadní obálky knih, pak mě totiž celou knížku trápí, že je to lež (nestává se to vždycky, ale tady to tak bylo). Nesmála jsem se, jak bylo slíbeno, a to ani potichu.
Druhá věc: Knížka má rozhodně originální námět a neřadila bych ji jen mezi dívčí romány, ale i fantasy.
Třetí věc: Četla se mi hezky, byla fajn. Znovu po ní nesáhnu, protože jsem nebyla úplně uchvácená.
Celkově kniha nebyla nejhorší, jednoznačným plus je určitě námět a autorka má velkou fantazii, která se zde místy promítla, ale jinak... Určitě jsou zde velké rezervy.

16.12.2018 2 z 5

Čarodějova nevěsta 3 Čarodějova nevěsta 3 Kore Yamazaki

Osobní pes, který se mění v člověka? (Teda pardon, kluka?) No kdo by to nechtěl... No, dobře, pro Čise je to jen kamarád, ale stejně... Ach!
Jinak se nám to začíná pěkně zamotávat, hlavně hlava a srdce Čise. A Elias má nějak moc tajemství. Pořád nevím, co si s tímhle napůl sympaťákem počít.

24.11.2018 5 z 5

Ocelový alchymista 3 Ocelový alchymista 3 Hiromu Arakawa (p)

Nejsem si úplně jistá, jestli to začíná být čím dál horší se mnou, protože jsem pomalu ale jistě na téhle sérii dost závislá, nebo je to sešit od sešitu čím dál tím lepší takovým způsobem, že si mě během těch pár dílů nenápadně opředla.

18.11.2018 5 z 5

Staré dobré časy Staré dobré časy Jeff Kinney (p)

Tento díl mě zas tolik nebavil. Děda byl vtipný, ale příhoda s ním a autem více než nereálná. Zbytek byl jen poukázáním na to, že děti jsou líné a zhýčkané vším, co dnes máme za vymoženosti.

20.10.2018 2 z 5

Prokletí Titánů Prokletí Titánů Rick Riordan

S přibývajícími přečtenými díly série jsem do příběhu čím dál tím víc zažraná. Tento byl za mě zatím nejpovedenější a nejnabitější akcí.

27.08.2018 5 z 5

Tisíc kousků tebe Tisíc kousků tebe Claudia Gray (p)

V téhle knize se s okamžitou akcí a místy i retrospektivou autorka vůbec nepárala. I když se v knize vyskytly určité předvídatelné prvky, nápad je skvělý. Kniha se mi líbila. Dokázala mi pod nos přímo narvat cestování v čase, trošku milostného trojúhelníku, ze kterého se posléze vyklubala přímá úsečka a také i pár překvapení a akci.
Postavy nebyly nikterak bez chyby, což je jen dobře, mají do budoucna určitě potenciál pro vývoj. Uvidím, co nabídne pokračování.

25.08.2018 4 z 5

Náš dvůr Náš dvůr Eva Jílková

Podědené leporelo ještě po rodičích a sourozencích, které se mi líbilo a stále líbí díky obrázkům a básničkám. I když je pravda, že je už značně opotřebované a je to na něm znát.

Milá zvířata Milá zvířata Jana Vašíčková

Skvělá knížka s básničkami, kterým budou malé děti rozumět a ještě více se jim budou líbit obrázky. Jedná se o jednu z knih, na kterých jsem vyrostla, takže je to má srdeční záležitost.

Jak běhat Jak běhat Paula Radcliff

Díky této knize jsem si konečně vylepšila techniku běhání, a to jak rychlost, tak styl. Díky tomu se mi nyní běží snáze jak kopce, tak roviny. Nejsem úplně dálkový běžec kvůli astmatu bez medikace, kdy se mi především po běhu špatně vydechuje a soustředí během běhu na dýchání musí být maximální, ale radost z běhání mám asi takovou jako autorka.
Na závěr si trošku rýpnu: propagace značky Nike je na začátku knihy dost viditelná (předpokládám, že je to tak díky spolupráci a vývinu obuvi podle potřeb autorky). Jelikož jsem zastánce kvalitní obuvi a oblečení pro sport za rozumnou cenu, tak bych Nike nedoporučila. Na českém trhu se vyskytují nejméně dvě jiné značky běžecké obuvi, které jsou oproti Nike pohodlnější a s lepším tlumením za lepší cenu. Pokud je to v autorčině zemi jinak, tak jí závidím.

Digitální detox Digitální detox Orianna Fielding

I po přečtení jsem z knížky taková lehce rozpačitá. Nejprve bych chtěla zmínit že jsem si ji půjčila hlavně ze zvědavosti.
Co se začátku knihy týče, je to docela hezký souhrn toho, jak je naše celosvětová populace podle všech dostupných průzkumů a vyjádření degradovaná díky informačním technologiím, tedy pardon, hlavně díky smskám (a jejich zkratkám jako ASAP) a sociálním sítím. Tato část pro mě byla asi nejzajímavější. Poté přišly narážky, že vlastně jediné online zlo jsou maily a sociální sítě (asi ještě neznají youtube a neúnavné pročítání náhodných stránek na internetu, které jsou hned za sociálními sítěmi tím největším zlem).
Co do postupů jak se odpojit... No, spíš mi to přišlo jako žít podle seznamů, které by mě zavalily stejně rychle a účinně jako přemíra digitálních informací. Z celé knihy jsem měla pocit, jako kdybychom neuměli žít sami o sobě bez návodu na "šťastný" život.
Místo knihy by bylo jednodušší a asi i bohužel účinnější říct: "Neseď na zadku a pojď si se mnou zahrát badminton nebo se projít na Praděd a ten mobil použij jen jako měřák ušlých kroků, ať víme, jestli si budujeme fyzičku a hlavně se díky němu neztratíme, protože to má pořádnou mapu, která je podrobnější než turistická mapa."

12.08.2018 2 z 5

Cesta za tatínkem Cesta za tatínkem Tove Jansson

Mnoho cestování a málo muminkovství, ale i tak se mi celkem líbila.

05.08.2018 4 z 5

Fakt smůla Fakt smůla Jeff Kinney (p)

Čím více dílů této série čtu, tím více se mi začíná líbit, přece jen stálo za to to vydržet.

01.08.2018 4 z 5

Jíst, meditovat, milovat Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert

Jedná se o jednu z těch knih, která ke mně doputovala v době, kdy jsem ji podle mě potřebovala a mohla jsem si z ní dost odnést. Příběh mladé ženy, která je očividně psychicky ne příliš na výši a začne cestovat a hledat (Boha, sebe, něco víc? Myslím, že v tom sama nemá jasno, i když tvrdí opak.), mě celkem okouzlil. Musím říct, že kniha i film jsou pěkné, ovšem kniha nabízí také tu filozofickou stránku, z níž si můžete odnést nejen příběhovou část.

30.07.2018 4 z 5

Jsem romantik, ale léčím se Jsem romantik, ale léčím se Leah Konen

Knížka je fajn. Místy jsem chtěla Gaela zadupat do země, protože se rozhodně choval jako malý fracek, kterému rozhodně není 18, ale nakonec jsem si na jeho vyžívání se ve velkém dramatu tak nějak zvykla. Odkazy na filmy mi přišly na celé knize asi nejlepší.

18.07.2018 3 z 5

Císař Nihon-džinu Císař Nihon-džinu John Flanagan

Hraničářův učeň nikdy nezklame. Pořádná zápletka, boj a inovace bojové strategie ve stylu - jsme úplně v háji, ale dobrý nápad nás zachrání.

02.07.2018 5 z 5

Pád Pád Lauren Kate

Taková ta pohádka, kdy je dívka chudák oběť a nutně potřebuje zachránit princem - andělem. Ovšem potenciál to má, uvidím jaké budou další díly.

25.06.2018 3 z 5

Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Posledních sto stran jsem myslela, že se od knihy neodtrhnu. Nakonec ale skončila a já ji mohla odložit. Tato série rozhodně stojí za to. :)

20.05.2018 5 z 5