špulo komentáře u knih
Hoci mám doma súborné vydanie oboch dielov, dovolím si ich okomentovať postupne. Pretože neviem, či sa niekedy vôbec do druhého dielu pustím. Dôvod je jednoduchý. Dnes je na trhu oveľa viac zaujímavých kníh o Vikingoch ako kedysi. Možno menej nadsázkových, ale pre mňa lákavejších. Keby sa mi toto dostalo do rúk tak pred 20-30timi rokmi, asi by som bol nadšený. Thoružiaľ, nestalo sa. Nesadol mi úplne autorov štýl a ani humor. Áno, tá nadsázka tam je. Len ja som už na ňu asi príliš premúdrelý dospelák. V každom prípade knihu neodsudzujem. Naopak, doporučujem ju všetkým, čo si chcú prečítať o Vikingoch niečo rýchlo odsýpajúce, odľahčené, bez vaty a explicity. A jak to tu píšem, začínam veriť tomu, že keď raz z tej mojej dospeláckej premúdrelosti vyrastiem - čož by sa mi mohlo o cca 20-30 rokov podariť - tak sa k Ormovi opäť vrátim ;)).
O Morrisonovi si môžete myslieť čo chcete, o hudbe The Doors tiež, ale tento životopis je skvelý. Vezme vás na výlet, ehm sorry, trip do 60tych rokov minulého storočia. A to taký trip, že vám prešróbuje hlavu, myseľ, dušu, aj vnútornosti. Budete mať na to veľmi originálneho sprievodcu. Nemusíte ho pochopiť, to sa asi ani nedá, ale môžete si to s ním aspoň parádne užiť.
Kniha by si zaslúžila nové vydanie - s lepším prekladom a redakciou, kvalitnou tlačou fotografií... Tá doba tam však je. The Doors tiež. A Jim? Ten v tom má jasno:
I'm the lizard king, I can do anything ;)).
Film a kniha majú spoločné len jedno - meno Fanfán Tulipán. Inak nič. Navyše, ak som správne pochopil istého pána Gúgla, film vznikol v r. 1952, kniha v r.1979. Hmmhmhm... Ale, k veci.
Knihu totálne vystihuje názov a anotácia. Dobrodružstvo, romantika, občas naivita. Pridám, že obsahuje ľahkú erotiku. Čítal som to ešte na gympli a vtedy som to bral ako parádny bonus.
Napísané ľahko a svižne.
Fanfánužiaľ, knihu zhadzuje záver. Nebudem spojlerovať, ale počítajte s tým. Napriek tomu, som si s Fanfánom užil jeho dobrodružstvá dva krát (áno, na gympli) a snáď sa ešte niekedy podarí aj do tretice. Darmo, bonus je bonus ;)).
Ešte väčšia rýchlovka než Basil. Ale, pobavilo ;)).
Tentokrát som mal pocit, že sa nám Ďuri držal naspiatek a nechcelo sa mu pustiť voz z kopca plnou rýchlosťou. Číta sa to náramne dobre (ako vždy). Len mi pri tejto jazde neviala ofina až ponad hlavu. Takže tu máme všetko, čo na tejto sérii máme radi, ale nemáme tu nič navyše. Nekoná sa žiaden zásadný zvrat či prekvapenie, žiaden posun v charakteroch a ich životoch. Len sme niekam prišli, objavili pár záhad, vyriešili ich a šli si po svojich. Síce s gráciou, ale bez pompy ;)).
Rýchlovka á la Žamboch. Respektive bleskovka. Niektoré aspekty sa poviedkou mihli ako Speedy Gonzales za oknom šinkansenu. Čo je škoda, mohlo sa ísť viac do hĺbky. Ale, vynahrádza to parádna atmosféra a závan dôb starodávnych. To sa mnohým nepodarí vo veľkom románe. Kdežto pán Žamboch to s prehľadom vtesnal do knižky veľkosti zbaleného pexesa ;)).
Páči sa mi výraz, ktorý v komentári použil Frizer - rambofantasy. Uderené hlavičkou po klinci. Už však nesúhlasím s tým, že by takéto knížky měli dávno skončit v propadlišti dějin. Toto je čisté relaxčítanie. Nič viac a nič menej. A každý predsa relaxujeme po svojom. Niekto pri deathmetale, iný pri Moravanke. Nu a Bakly je vo fantasy taký poctivý deathmetalista. A to doslovne ;))
Plný súhlas s komentárom od knihomolka_68. Dodám ešte pár mojich postrehov.
Hrdinovia počas svojej záverečnej misie prežvatlajú každý okamih svojej cesty. Síce sa nerozoberá politika, ale všetko možné od citov cez pocity až k precitnutiu. A keď jedna z postáv zázračne ovládne istú bytosť, nikoho nezaujíma prečo. Čitateľovi je to síce jasné, ale aj tak trvá ešte cca 100 strán, kým dôjde k veľkému odhaleniu. Hrdinovia s hubou dokorán a ja tiež. Ale, z autora - že WTF?
Celá séria je síce poňatá ako oddychovka s istým presahom (aspoň to autor tvrdí v doslove), no vo mne zostal pocit nevyužitého potenciálu, istej odfláknutosti či nedostatku rozprávačského talentu. Čakal som, že vo finále sa toto všetko vytratí. Nestalo sa. Škoda.
Rytierský medzidiel a príprava na veľké finále. Aspoň dúfam. Tentokrát som mal však pocit, že sa autor mohol viac vyhrať s príbehom a s témou rytierov. Turnajom sme preleteli nadzvukovou rýchlosťou, ani som sa nestihol spotiť. Zrazu záver s dosť výrazne useknutou situáciou (aspoň na môj vkus). Zato si Michael opäť neodpustil malé politické okienko. Inak fajn oddychovka, v ktorej sa hrdinom dejú aj veľmi nepríjemné veci. Takže to nie je len také hopsa - hejsa do Brandejsa ;)).
Ďalšia, lesužiaľ posledná, Robertova hrátka s lesom, mýtmi a ich koreňmi. Zabalená do rodinnej drámy a dobrodružstva mysle. Takže tu máme vzťahové a citové peripetie, sladkú porciu filozofie, lesný vánok psychedélie a trochu aj toho fantasydobrodružstva - lebo šak žáner nepustí. Sympatická bodka za neskutočne originálnou sériou.
Přijď, ohni, přijď, plameni: zapal mě -
přijmu tu hru, starou kůži svléknu!
Kayova premyslená literárna fikcia. Tak by som to nazval. Pán spisovateľ sa hrá s príbehom, s formou, s jazykom, s postavami a s čitateľom. Kniha, ktorá sa síce číta pomaly, ale je ako bonboniera. Postupne sa ňou prepracovávate, vychutnávate si ju a na konci je vám ľúto, že je naozaj koniec. Dúfam, že nepotrvá dlho a opäť sa niekto podujme vydať ďalšiu Kayovu knihu v preklade ;)).
Súhlasím so všetkými výtkami, ktoré tu v komentároch lietajú a zároveň ich posielam lidohrochům nihilštím, pretože vesmír je jablečný dortík ;)).
Na jednej strane taká milá fantazijná blbinka. Na strane druhej veľký kopec originálnych nápadov, milých absurdít a šarmantného vtipu. Jedným slovom multižánrová oddychovečka jaksapatrí ;)).
Tu sa ukázala sila Žambochovho pera. Že mu nejde len o krvavú akciu, ale aj o príbeh, o príbehy v príbehu a o postavy. Malá knižôčka, ale obsahom na dva chlapy. Ani o kousek víc ;)).
Pre mňa milé prekvapenie. Konečne sa autor prestal nimrať v politike a naplno sa sústredil na príbeh. A ten hneď od začiatku pekne odsýpa v dvoch dejových líniách so zaujímavým záverom. Nechápem tunajšie šomranie na menšiu akčnosť či zábavnosť. Práve naopak, z tejto knihy dobrodružstvo nádherne sála. Toto je poctivá klasická fantasy napísaná bez vaty, s chuťou a nadšením pre vec. Takých je a vždy bude málo ;)).
Poviedka v duchu hesla "úvod - jadro - záver". Teda, po baklyovsky "stalo sa - prišiel som - zomreli". A príbeh naberá obrátky ;)).
Baklypoviedka vo vydaní do vrecka na košeli. Fajn nápad a fajn oddychovka. S radosťou som si to po rokoch zopakoval. Ani som si nepamätal, že je to vlastne priprava na věci budoucí ;)).
Neskutočný kusisko práce scenáristickej, kresličskej a vydavateľskej. Čo kniha obsahuje pekne vystihli komentáre predomnou. Ja len potvrdím, že na toto dielo si naozaj treba vyšetriť viac času a kľudu. Niekedy sa totiž hľadáte v kresbe, niekedy v príbehu, inokedy v knihe samotnej. Asi najlepšie to vystihol citát od Moebiusa (kto nevie, kto to bol, rovno do kúta kľačať na kolienko na polienko!) na zadnej strane obálky:
"Jde o naprosto dokonalý příklad nikoliv komiksu pro dospělé, ale toho, jak dospěl sám komiks." ;))
Rozdanie kariet do nového kola. Doporučujem však poznať aj kolo predošlé. Za mňa výborné ;)).
V tejto knihe víťazi myšlienka nad formou a príbehom. A je len na čitateľovi, či sa s tou myšlienkou stretne, uchopí ju, podriadi sa, nájde sa v nej, stotožní...
Pre mňa jedna z tých kníh, ktoré po strednej škole otvárali okná môjho vesmíru dokorán. Rád sa k nej vraciam ;)).