SSTknihy komentáře u knih
Skvěle zpracovaný příběh legendy o zrození krále Artuše. V popředí této ságy stojí legendární kouzelník Merlina. Příběh začíná v době, kdy mu bylo teprve šest a do mocného kouzelníka měl ještě hodně daleko. Přes jeho dětství a dospívání se dostaneme až k jeho spojení s králem Ambrosiem, bitvám za spojení Anglie a nakonec i Merlinově úloze při zrození krále Artuše. Pokud vás tenhle žánr baví, pak je tahle sága to pravé.
Téma lásky, vztahů a mateřství. Hana si pokaždé myslí, že konečně našla tu opravdovou osudovou lásku, ale místo šťastného života po boku milujícího muže ji čeká jen opětovná samota a děti. Ale mateřská láska, ta je navždy, takže muži jsou v Hanině životě vlastně bezvýznamní. Krátká novela se odehrává v několika časových rovinách, má rychlý spád, stručné výstižné věty a úsporné výrazové prostředky.
Neuvěřitelně silný příběh mladé ženy, která chtěla žít svobodně, nevázaně a po svém. V dusné atmosféře malého města na přelomu 19. a 20. století se tím ale v očích společnosti neodpustitelně prohřešila proti všeobecné morálce. Osud jí navíc přichystal jednu ránu za druhou, jakoby se snažil dokázat, že zrovna ona nemá nárok na obyčejný a spokojený život po bohu milovaného muže a hodných dětí. Pro hřmotnou a ne příliš oblíbenou Štěpu musel být takový život hotové peklo, a přesto se nikdy nevzdala. Pokaždé znovu vstala, silnější, než dřív. Buďme rádi, že žijeme v 21. století, a že světlo plynových lamp v nás vyvolává jen příjemnou nostalgii s nádechem starých časů.
Adina Mandlová v jednotlivých kapitolách popisuje své životní osudy, úspěch i prohry. Vzpomíná na dětství, rodiče, na život ve francouzském penzionátu, na pokusy dostat se k filmu, na práci modelky, na dobu své největší filmové slávy. Nevyhýbá se ale ani poválečnému období, pomluvám a obviněním, pobytu ve vězení a následné emigraci. S rozkošnou otevřeností mluví nejen o svém intimním životě, ale i o životě svých přátel a milenců. Nesnaží se nic skrývat, z jejích vzpomínek čiší nadhled, smysl pro humor, a přestože byl její život plný oslnivých momentů i pádů, lze uvěřit, že v době, kdy své vzpomínky psala, už se tomu všemu opravdu jen smála.
Povídání o filmových počátcích slavného režiséra, o českém filmu, o kultuře, politice, o známých lidech, o životě v Americe, americkém filmu, o rozdílu mezi evropským a americkým divákem, zajímavé příběhy z natáčení a další životní osudy skvělého tvůrce. Povedená kniha, která přináší nejen vzpomínky a informace, ale i zajímavé názory a dojmy.
Překvapivě čtivý průvodce po nejdůležitějších událostech, které provázely historický vývoj hlavního města. Počínaje kněžnou Libuší a založením města, projdete historií Prahy pěkně chronologicky – postupný rozvoj, důležité bitvy a obléhání, panovníci, stavitelé, běžní obyvatelé města, to vše přehledně na jednom místě. Jako podklad k dalšímu studiu ideální.
Cesta za objevem neznámé pyramidy. Spolu s autorem čtenář pěkně krok za krokem proniká do tajemství dávných věků a stává se spoluúčastníkem při odhalování archeologického nálezu. Zajímavý pohled na to, jak probíhají přípravné práce, samotný vstup do podzemních prostor i následné zpracování dokumentace a materiálů.
Laskavý humor pana Horníčka potěší i v písemném podání. Neztrácí nic na své originalitě a zábavnosti, i když sám autor přiznává, že zachytit specifickou atmosféru divadla, reakce z hlediště a ono krásné napětí z toho, jaká otázka v příští sekundě přijde, nebylo právě lehké. Pohodové čtení, po kterém lze sáhnout vždy, když si chce člověk zlepšit náladu.
Osobní autorův pohled na život pařížské bohémy na konci 50. let minulého století. Nevázaný život bez svazujících předsudků, bez plánování a myšlenek na budoucnost. Život plný vášně, vzrušení, optimismu, sexu a milování, okořeněný romantickými zákoutími Paříže, města plného vůní a nádherné, naprosto nezaměnitelné atmosféry. Život v přesvědčení, že i když si svět kope hrob, stále zbývá dost času na radosti, práci i zahálku.
Velmi intimní a sugestivní zpověď známé francouzské herečky, poskládaná z volně propojených vzpomínek, asociací, letmých myšlenek, pocitů a názorů. Obraz herečky, která byla ve svém osobním i profesním životě především ženou, jejímž životním krédem bylo žít láskou a pro kterou srdce a cit byly vždy ve všem na prvním místě.
Typičtí angličtí gentlemani, vysedávání v klubech, popíjení whisky a nadmíru důležité hovory – povídky okořeněné klasickým britským humorem. Fajn oddechové čtení.
„Největší vzrušení prožíváme ve chvíli, kdy toužíme, při prvních opojných tónech milostné předehry.“ Jenomže každý vztah se časem posune dál. Tak co s tím? Když Alexandr potká krásnou Fanfan, rozhodne se hrát rafinovanou hru s jejím srdcem ve víře, že nenaplněná láska nikdy neupadne do všednosti. Jenomže s láskou si nelze zahrávat bez následků a Alex se bude muset rozhodnout, co doopravdy v životě chce. Neotřelý, vtipný, milostný román se vším všudy.
Urputná snaha šokovat skrze příběhy plné sexuálního násilí, úchylek, deviací, nechutností a nesmyslné krutosti. Žádný hlubší smysl ani podobenství, ale čirá literární apokalypsa.
Problémy patnáctiletého puberťáka, který se potýká s problémy doma i ve škole, s neuspokojivým citovým životem a údělem nepochopeného a vysmívaného intelektuála, servírované formou osobní zpovědi plné sarkastického humoru. Svého času kultovní kniha a dobrá zábava.
Na úvod jeden zločin, který i po letech ovlivňuje účastníky především svou neukončeností a pachutí, kterou po sobě zanechal. Další povídky představují hrdiny s jejich většími či menšími problémy, niterními pochybnostmi, ve stáří i na počátku života. Jako nezávislý pozorovatel vypráví autor jejich příběhy tím nejjednodušším způsobem, se smyslem pro atmosféru, citem pro psychologii a vynikající znalostí mezilidských vztahů.
Alegorický příběh skupiny chlapců, kteří si po ztroskotání na pustém ostrově snaží uchovat lidskost, principy demokracie, čestnost a férové jednání. Jejich nejlepší úmysly ale rychle berou za své tváří v tvář děsivé skutečnosti v podobě tyranie, zla a mocenského násilí. Nepřichází však zvenčí, ale vyrůstá přímo uvnitř jejich společenství. Prospěchářství, touha po moci, strach, tyranie a násilí mění slušně vychované hochy v divochy a vedou k totální ztrátě dětské nevinnosti. Cesta, ze které není návratu. Děsivé, mrazivé, skvěle propracované, zneklidňující.
Brilantní slovní hříčky, skvělé nápady, absurdní humor, vtipné parodie, vytříbený styl - to vše a ještě mnohem víc je Woody Allen. Pokud máte rádi jeho filmy, budete milovat i jeho knihy. Mým absolutním favoritem z této sbírky je smrt, která nehraje šachy v nádherné parodii na Bergmanovu Sedmou pečeť.
Dva detektivní příběhy se skvěle vykreslenou atmosférou, zajímavými postavami a překvapivými závěry. Otázka pocitu viny a zodpovědnosti za své činy stojí v popřední obou případů – je ale otázkou, kdy a čí rukou bude spravedlivý trest vykonán. Ani s lety neubylo knize na čtivosti.
Poetická vzpomínka na „strýčka, který nebyl vlastně vůbec můj strýček a nejmenoval se Bosko“. Příběhy skvělého vypravěče, který své posluchače umí zavést do světa plného fantazie, barev, podivných lidí a neznámých krajin, rozumí řeči zvířat a ptáků, umí naslouchat stromům a květinám a nikdy nezapomene přinést nějakou dobrotu. Strýček Bosko je laskavým průvodcem dětství, na kterého se ani po letech nezapomíná.
Brautiganovi knihy miluji pro jejich poetičnost, nadčasovost a humor. Předloží vám zdánlivě obyčejný příběh obyčejných lidí, provede vás jejich životem, ukáže jejich radosti a starosti a nechá je jít. A ve vás po přečtení poslední stránky zůstane pocit, že jste právě prožili něco zvláštního, neuchopitelného a přes šťastný konec vlastně smutného. Prostě můj oblíbený autor :-)