Stamby | Komentáře u knih | Databáze knih

Stamby Stamby komentáře u knih

Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Pomalý posun děje by v kombinaci s poutavým popisem nebyl až tak nepříjemný, avšak Dickens se jakožto realista věnuje spíše detailní analýze a střízlivému popisu myšlenek hlavního hrdiny. Dalším realistickým znakem je vývoj hlavního hrdiny v průběhu času, v případě Dickense je však tento vývoj na můj vkus až příliš podbízivý a jednostranný. Milovník přehnaného melodramatu si v závěru knihy přijde na své.

Na knize mě táhl především strhující popis atmosféry a právě ten pomalý a utahaný děj, který zároveň v mém pohledu působil negativně. Dickens jednostranně propaguje prostý život v chudobě, který Pip prožil v dětství. Toto podání mi příliš nevonělo a proto mě nezaujala celková myšlenka knihy. Možná mi až moc připomíná děj O. Twista.

S odstupem času vidím své hodnocení jako přehnaně tvrdé, ale skutečností zůstává, že se v zásadních myšlenkách neztotožňuji s Dickensem, ale obdivuji jeho literární podání.

31.03.2013 2 z 5

Soumrak moci Soumrak moci Moisés Naím

Stojí za přečtení.

17.11.2019 4 z 5

První láska (5 povídek) První láska (5 povídek) Ivan Sergejevič Turgeněv

Naivní, prosté a hloupoučké dílko. Stejně jako první lásky...

13.02.2017 3 z 5

To jsem já, Edáček To jsem já, Edáček Eduard Limonov (p)

No tak dočetl jsem to, magořina to jest vskutku veliká. To, že si oba tábory doby minulé v lecčems mohli podat ruku není tak úplně surprise. To, že hlavní hrdina po odchodu ze Svazu rozkládá kapitalismus zevnitř by byl docela čtivej bizár, jen když Edáček je konec konců jen snílek.
"Život sám o sobě je nesmyslný proces. Proto jsem v něm pro sebe vždy hledal vznešené poslání."
Autor na příběh nakupil spousty balastu v podobě probírání milostných eskapád s Jelenou, dílo tak mohlo, (a mělo!) být výrazně kratší.

Za jebání kapitalismu do ucha dávám alespoň o hvězdu navíc!

29.08.2016 3 z 5

Lysistrate Lysistrate Aristofanés

Jak nadčasové!

24.08.2014 4 z 5

Labyrintem revoluce Labyrintem revoluce Jiří Suk

Jako historicko-politologické publikaci nelze knize nic vytknout. Ocenil jsem především úvahy nad myšlenkou OF a o "revolučnosti" celého procesu.

12.05.2014 5 z 5

Chudí lidé Chudí lidé Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Vážení (budoucí) čtenáři této knihy,

píši vám tento dopis a je mi úzko, neboť jsem dočetl knihu se sociální tématikou a vůbec mě nezasáhla. Varvara Alexejevna je sice chudá a bezbranná, ale její povrchní problémy mě rozčilovaly po celou dobu četby. Za to její přítel Makar je postavou, přinejmenším úsměvnou (měl být?), on sám má problém zajistit si živobytí pro sebe, ale podporuje svojí přítelkyni na které lpí víc než na čemkoliv jiném. Stavba tohoto díla jako celku se mi líbila a dost možná nabízela možnosti kvalitnějšího obsahu. Nebýt to Dostojevskij dám o hvězdu míň. Makarovo líčení jeho chudých sousedů bylo jistě dojemné to je tak, ale vše.

Váš nejvěrnější přítel, Andrej Děvuškin.

13.03.2014 2 z 5

Umění zblízka - Impresionismus Umění zblízka - Impresionismus Jude Welton

Jsem čtenářem, umělecko-naučnou literaturou doposud nepolíben, tudíž je můj názor na tuto knihu do značné míry omezený. Na druhou stranu o to více dokážu posoudit jak velký naučný efekt pro mě kniha měla.

Kniha je zajímavě zpracována, rozhodně nenudí a neznalému čtenáři poměrně důsledně představí nejvýznamnější představitele impresionismu. Nakolik je kniha odborná a nakolik je to obrázková kniha pro děti posoudit nedokážu, svůj účel však pro mě splnila, dozvěděl jsem se základní informace o velikánech výtvarného umění a navíc jsem potěšil svůj zrak krásnými obrazy světových galerií.

12.03.2014 4 z 5

Anarchist Anarchist Viktor Dyk

Některé básně jsem chtěl přímo vytesat do kamene jak moc mne zasáhly, jiné jsem pohledem přešel bez většího pozastavení. Zda je to nevyrovnanost děl autorova či problém můj, to nevím.

+ Do mrazu květy vykvetly, Česká ukolébavka, Pršelo celý den, Píseň noci 29. října, Dům smutku, Dům chorých, Portrét revolucionáře romantika, Noc romantikova

++ Dluh chce se platit

07.01.2014 3 z 5

Paměti krále Slunce. Úvahy pro poučení dauphinovo Paměti krále Slunce. Úvahy pro poučení dauphinovo Louis-Dieudonné Ludvík XIV.

Má li být Machiavelliho Vladař návodem a voláním po absolutismu, pak Paměti, jsou jeho oslavou. Zajímavé čtení ukazující historické dění, trochu jinýma očima. Možná bych uvítal i trochu rozsáhlejší historický úvod, neboť nejsem toliko erudován v historii evropy 17. století.

05.01.2014 4 z 5

Fuck America Fuck America Edgar Hilsenrath

Na doporučení jsem se pustil do této stránky a po prvních cca 5 stránkách jsem byl fascinován. Že by konečně jiný pohled na "židovský problém"? Zobrazení amerického snu a mentality v plné nahotě?

NE...

Takový byl úvod dále však nikoliv. Podle Freuda se autor zasekl ve stádiu fixace na svůj penis. Který se stává v průběhu knihy hlavním hrdinou....
Autor knihy zobrazuje svoje psaní jako vrchol umělecké tvorby. Má duše je natolik málo poetická, že mi závěr přišel jako z jiné knihy .

E. Hilsenrath se snažil okolo hlavního hrdiny vytvořit iluzi přemýšlivého, systémem pohrdajícího žida, který však nemůže být sympatický nikomu ani samotnému autorovi.

31.03.2013

Vítězslav Nezval - literární studie Vítězslav Nezval - literární studie Jiří Taufer

Kniha, navzdory svému podtitulu, rozhodně není studií. Do jisté míry sice popisuje Nezvalův život a dílo, ale množství ideologického nánosu zněmožňuje skutečnou analýzu Nezvalova života. Celkově kniha vyznívá jako adorace Strany a Nezvala, kterou se navíc Taufer pokusil navléknout do básnického aranžmá.

22.05.2020 1 z 5

Hledání rovnováhy Hledání rovnováhy Francois Matarasso

Tato kniha je první publikací v edici Kultura & arts management spoluvydáváné s Institutem umění - Divadelním ústavem a je z ní patrné, že se jedná o "první vlaštovku" v odborné debatě ke kulturní politice. Autoři nastiňují hodnotový rámec v němž by se měli tvůrci kulturní politiky pohybovat a usilovat o ono hledání rovnováhy. Některá dilemata jsou bohužel stále ještě na hony vzdálená od reality v ČR.

29.11.2019 3 z 5

Růže je růže Růže je růže Mira Michalowska

Při hodnocení je nutno odlišit nesmírný obdiv k osobě G. Steinové od tohoto povídání, které je jistě zajímavé né však více než stránka na wikipedii. Nejedná se tak o kdovíjakou studnici poznání a o čtenářském zážitku hovořit taktéž nemůžu.
Raději sáhnout po knize od Gerty Steinové než po knize o Gertě Steinové.

29.01.2019 2 z 5

Ona Ona Lawrence Ferlinghetti (p)

To že je něco experimentální a snové ještě neznamená, že to nemusí držet pohromadě.

Při čtení první části jsem se jaksi rozkoukával a snažil chytit jakéhokoliv stébla kontinuity, ve druhé části jsem si již vcelku užíval proud obrazů a vizí. Avšak ve třetí části jsem čekal demaskování opakujících se motivů (zrcadlo, provázek, bidet) to bohužel nepřišlo a text se ještě více rozvolnil aniž bych se k "ní" vůbec přiblížil.

Dovedu si představit jak by tomu slušelo nějaké surreálné filmové zpracování, jako novela sice zaujme, ale nepřináší ničehož více.

11.07.2018 2 z 5

Prsteny a steny Prsteny a steny Bedřich Stehno

Rovnat vše co se v člověku hrbí
Nalézt dvě tři karátové básně
Napsat je A napsat je svou krví!

Do básní autor parádně otiskl roční dobu, z některých vyloženě dýchá babí léto, začátek prosince či první jarní slunce. Místy básně smrdí patosem.

+Zámecký park v lysé na začátku prosince, Jako nebe Jako les, Pohyblivý svátek, Zdarma, Vteřiny úprkem
++Asi, Tvé básně jsou možná nic

17.09.2016 3 z 5

Proč NE eutanázii aneb Být, či nebýt? Proč NE eutanázii aneb Být, či nebýt? Marta Munzarová

Už v samotném názvu knihy je prozrazen autorčin postoj k eutanazii čímž, celá kniha ztrácí na mnohostrannosti pohledu. Důvody proč eutanazii odmítnout jsou zde prezentovány silné a dostatečně opodstatněné. Publikace je jistě dobrým vysvětlením proč by naše společnost měla eutanazii odmítat.

Na straně 32 autorka píše: "Naše uvažování o eutanazii by nebylo úplné.....". Celá kapitola o plánu eutanazie v nacistickém Německu byla zajímavá, ale konstatace o neúplnosti uvažování o eutanazii je trochu mimo, vzhledme k tomu, že jsou v celé knize prezentovány jen argumenty PROTI. I přes to, že zastávám podobný názor nemůžu něco takového nazvat úplným uvažováním.

Ocenil jsem příběhy ze života, které pomůžou vykreslit celou otázku lépe než cokoliv jiného.

11.05.2014 3 z 5

Rozruch v Andénách Rozruch v Andénách Boris Vian

Komentář prosím, ale jak komentovat natolik důslednou pí**vinu jako je Rozruch v Andénách?

Představme si, že by naše představivost byla sval a pomocí čtení bychom jí mohli posilovat. Poté by toto Vianovo dílko bylo posilováním toho nějtěžšího kalibru. Imaginace čtenářova nezůstane při čtení ani na okamžik v klidu. Vysvětlovat někomu o čem přesně je dějová linie bych si nepřál, ale já sám jsem se smál na každé stránce.

Na příště budu tuto knížečku číst s tužkou v ruce, připraven zaznamenat si největší skvosty Vianových hrátek s jazykem a představivostí.
Pro tentokráte jen ty nejlepší:
20/21 - Sopečná láva by chladla závistí před vzdouvajícím se žárem geniálních myšlenek líhnoucích se v Majorově lbi.

44- "Je z před války" vysvětluje Florence a zvedá sukni aby si mohla upravit punčochu,
"Ještě než Juda Makedonský dobyl Alésii"

45 - Na to se Baron střelhbitě zorientuje a zamíří k hustému mlází, kde několikrát za sebou zneuctí svou družku, načež jí dorazí kulkou z revolveru..

50- Tři mužové naloží přívěsný motor do bárky, dbajíce na to, aby se šroub nedotkl vody a nezrezivěl.

55- Voda byla vlažná jako ňadro nebožky...

58- "Ženy" praví Lůzyhněv, "jsou jako kočky"
"Ano" praví Major, "všechny u toho řvou."

11.05.2014 5 z 5

Chladný žár Chladný žár Alexandr Sergejevič Puškin

Verše romantismu, to jsou samé lásky, boje a pitky.
Jímavý jazyk autorův to vše krásně vyjadřuje, leč přijde mi, že cit těmito básněmi popisovaný je až příliš jednostraný. Jde jenom o vyjádření smutku, rozervanosti z nešťastné lásky a z nenaplněného osudu, ale co jiného chtít od "zbytečného člověka" ?

+ Koketě; Veselá pitka; Černý šál; Přežil jsem sny, dal sbohem touze; Kalmyčce; K domovským břehům z cizí země

08.05.2014 3 z 5

Můj čas Můj čas Bradley Wiggins

Sir Bradley Wiggins, první britský cyklista, jenž zvítězil v nejslavnějším závodě světa. Kniha je jeho zajímavou zpovědí po čas jeho veleúspěšné sezóny 2012. Bradley nám popisuje svojí pouť cyklistickým světem se zaměřením na Tour de France a svůj přerod z problémového závodníka do role šlechtice na kole. Nebyl jsem velkým fanouškem tohoto jezdce, ale po přečtení této knihy na něj mám zcela jiný pohled.

Velkou vypovídající hodnotu o cyklistice tato kniha nemá, příliš zajímavostí ze zákulisí se nedozvíme a pro čtenáře který onu památnou Tour roku 2012 nesledoval musí být velká část knihy dozajista zmatečná. Hodnotná na této knize je autentičnost, která nám dává autora poměrně důvěrně poznat. Část o dopingu a o L. Armstrongovi je pak tím nejupřímnějším vyjádřením k této temné kapitole cyklistiky.

12.03.2014 4 z 5