stanislav0373 | Komentáře u knih | Databáze knih

stanislav0373 stanislav0373 komentáře u knih

Pohádka Pohádka Stephen King

Překrásné, pohádkově reálné dobrodružství, které čtenáře zavede na klikatou cestu poznání. A to nejen příběhu, ale i sebe...

Skutečně krásná kniha, poutavá obálka, příjemný font, nádherné ilustrace na začátku každé kapitoly. Bohužel jediným mínusem je chybějící záložka, ale nic, s čím by si člověk neporadil.

Co se týče obsahu, často jsem si při čtením říkal, že jsem něco podobného zažil. Má to několikero vysvětlení. Za prvé je King neskutečný vypravěč a znalec lidských charakterů, bylo by zvláštní, aby to, o čem píše bylo příliš cizí. Za druhé už jsem fakt starej (ne, necítím se tak, jen pozoruji svět kolem, a občas mu přestávám rozumět) a mám tak mnoho ke vzpomínání. A za třetí, ještě si pamatuji na to, když jsem byl mladší a jak jsem tenkrát přemýšlel.
Pokud pominu až hmatatelnost příběhu, který dle mého názoru sviští příjemným tempem a domýšlí spoustu detailů, těší mě narážky na jiná literární díla, známé pohádky a obzvláště pak na H. P. Lovecrafta. Krásně se to táhne příběhem, jako pomyslná červená nit.

V této knize si najdou zalíbení jak příznivci Kinga obecně, tak i milovníci fantasy, post apo a nemocných fen z 4077.

21.02.2025 5 z 5

Píseň oceli Píseň oceli Michaela Merglová

Skvělá česká fantasy, která si vás získá jak prostředím, kde se odehrává, tak i perfektně napsanými postavami a jejich interakcí. Hlavní dvojka je natolik svá, že jsem se často musel smát nahlas. I když vám některé charaktery či situace mohou připadat známé, nemáte ani vteřinu pocit, že se nudíte. Obzvláště v případě audioknihy načtené panem Medunou.

18.02.2025 4.5 z 5

Dům tisíce šepotů Dům tisíce šepotů Graham Masterton

Příjemná, nekonvenční "duchařina" s pěkně svižným, i když možná uspěchaným koncem.

06.02.2025 4 z 5

Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Tomáš Etzler

Syrová, nepřikrášlená a naprosto upřímná zpověď člověka, kterému Čína a místní komunisté sebrali sedm let života. Na rozdíl od prvního dílu zde vidím více autobiografie a méně reportáží, i když všechny, které tu jsou jsou naprosto fenomenální.
Celkově se pak autor přináší zajímavé postřehy a nutí nás se zamyslet, což považuji na příjemnou přidanou hodnotu. Mimochodem, kapitola se Zemanem mi vyrazila dech...kam až ta svině dosáhla (Zeman, ne Etzler).

05.02.2025 5 z 5

Spálená země: Kniha druhá Spálená země: Kniha druhá Jakub Hoza

Hustokrutopřísné akční zakončení příběhu českého lukostřelce, motorkáře a milovníka zvířat, pasivního milovníka, kterému játra dorůstají rychleji nežli vlasy! Skvělý nářez!

01.02.2025 5 z 5

Spálená země - kniha první Spálená země - kniha první Jakub Hoza

Ze začátku jsem byl trošku zaskočen, co že se nám z milovaného Strašáka stalo, nicméně se z toho vyklubal skvělý, dobrodružný "postapo roadtrip" ve kterém čtenář pomalu odkrývá svět zahalený tajemstvím neznáma. Velice příjemně v tom pomáhá hlavní hrdina, který nejen, že není žádné ořezávátko, ale navíc má i super hlášky a narážky na devadesátkové akčňáky.

01.02.2025 5 z 5

Do pekla a zpět Do pekla a zpět Jakub Hoza

Akční, rychlý, bojem a smrtí protkaný příběh, který zaslouženě sbírá vysoké hodnocení. Klasický a mnohokráte opakovaný vzorec, kdy brutální scény zjemňuje nejemný humor na mě platí. Tohle je přesně ten druh Braku (v dobrém smyslu), který dělá z tohoto žánru top odpočinkovou literaturu, kdy člověk zapomíná na strasti všedního života a může se po vzoru akčních filmů 90. let stát na chvíli hrdinou. A svůj díl "viny" si zaslouží i perfektní četba Richarda Fialy. Tohle duo ladí pěkně.

22.01.2025 4 z 5

Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Paul Remark

Je na pováženou, že si mi k velikánovy světové literatury podařilo dostat až teď, nicméně jsem tomu rád, neboť mnoho zajímavých myšlenek a postojů, jež jsou v této knize obsaženy by mě mohlo dříve minout.

15.01.2025 4.5 z 5

Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Nebylo to poprvé, a nejspíše ani naposledy, co jsem knihu četl, i když poprvé ušima. Nedostižný, syrový příběh bez příkras.

15.01.2025 5 z 5

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Velice povedená česká krimi z okolí Holic. Je fajn číst o místech, která jsem osobně navštívil, člověku to pak vše připadá bližší. Zápletka i celkový děj pro mě byli srovnatelné s úspěšnou zahraniční produkcí, závěr i hledání cesty mezi hlavními postavami jsem si užíval. Takže jen dál!

15.01.2025 4.5 z 5

Syndikát Syndikát Leoš Kyša

Po přečtení musím souhlasit s autorem:

"Tohle není Sci-fi. Tohle je příběh, co se stane."

A nebo už se děje? Kdo ví. Nicméně díky Syndikátu už vím, co mě čeká. A budoucnost je to krásná, neb jsem si z knihy vzal ta nejdůležitější moudra. Pro spokojený život totiž potřebujete jen dvě věci: šukací houpačku a láhev dobrého pití.

Ale vážně, příjemnou, bruntálsky jemnou cestou nás autor nutí domýšlet věci, nad kterými nepřemýšlíme, respektive myslet nechceme/nemusíme...

15.01.2025 5 z 5

V odstavném pruhu V odstavném pruhu Adam Pýcha

Příjemné počtení. Sice krátké, ale příjemné. Myslím, že by tomu neškodila podstatně delší verze. Zajímavý námět, jemně nabádající k zamyšlení.

10.01.2025 3.5 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Příjemně napínavé příběh s mysteriózním nádechem.

08.01.2025 5 z 5

Vražda v Orient Expresu / Murder on the Orient Express Vražda v Orient Expresu / Murder on the Orient Express neznámý - neuveden

Knihu jsem si pořídil z toho důvodu, že bych rád postoupil o úroveň výš a pokusil se přečíst si nějakou knihu v angličtině. Některé série, které jsem rozečetl nejsou v češtině kompletní a nemám jak se dopídit konce.

Příběh Vraždy v Orient Expressu od A. Christie znám, je to skvělá kniha, proto jsem zvolil přímo tuto. Děj je zde příjemně zjednodušený avšak nevynechá žádnou důležitou podrobnost. Na každé stránce je i slovníček, takže při troše umu si vystačíte jen s anglicky psanou částí. Když ne, vždy je po ruce český překlad. Tady ale narážíme na limit mé angličtiny. Prostě si to překládám, jako jakýkoliv jiný článek a krása literatury mě míjí. Některé věty (není jich až tak moc) českého překladu jsou totiž trošku jiné (hezčí) nežli ty, co mi vyskakují v hlavě, jestli víte, co tím myslím.

30.12.2024 4 z 5

Will Will Mark Manson

Při koupi jsem neměl úplně jasno, jestli chci číst biografii Willa Smithe. Dvakrát jsem ji měl v ruce a dvakrát vrátil zpět do regálu. Ale napotřetí mi zůstala v ruce a já s ní odešel domů v naději, že si ji přečtu, jakmile dočtu to, co mám právě rozečteno. Ale víte jak to dopadá. Will dlel v knihovně a já jej vytáhnul až teď, na sklonku roku.
Musím však uznat, že jsem měl šťastnou ruku, neboť jsem na člověka, kterého jsem vnímal jako komediální postavu z Fresh Prince a slavného Muže v černém získal zase jiný pohled. Ono není na škodu si občas přečíst osud někoho, o kom máte jen základní informace, často vás pozitivně překvapí.
U mě to bylo jako na houpačce, občas jsem mu rozuměl, jindy jsem zase jeho rozhodnutí chápal méně. Tak je to dle mě ale v pořádku. Každopádně zajímavá publikace.

29.12.2024 4 z 5

Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road Nick Bilton

Naprosto neskutečný příběh člověka, pro kterého je přesvědčení více, nežli cokoliv jiného. Osobně jsem měl trošku problém s tím, zdali mám být s hlavním hrdinou na jedné lodi či jej odsuzovat. Perfektní.

29.12.2024 5 z 5

Yarminův syndrom Yarminův syndrom Petr Heteša

Skvělý příběh, vyprávěný poněkud svérázným old school policajtem s Camelkou v koutku úst, kterému život změní láska ze střední...
Skvěle popsané, humorné, místy mrazivé (je to ještě sci-fi nebo blízká realita?).

Jo a abych nezapomněl - naprosto perfektní čtení pro milovníky psů a koček!

16.12.2024 5 z 5

Impérium času Impérium času Daniel Godfrey

Po nepříliš záživném prvním díle jsem se rozhodl zkusit díl druhý s vidinou lepšího počtení. Žel bohu, zázrak se nekonal a tak tu máme spoustu stran nudy. Nemyslím si, že by byl nápad špatný, jen se prostě nic moc neděje a sám autor nedokáže ve čtenáři vzbudit zájem o prozření do časové osy...

07.12.2024 3 z 5

Živý mrtvý a další policejní povídky Živý mrtvý a další policejní povídky Martin Goffa

Super oddychová jednohubka. Trošku mi to připomnělo sérii "Lars", ale tak nějak light, i když humor byl celkem fajn. A pak jsem se podíval na autora bylo mi jasno...

Julo, Vánoční nácek a Zuzanka totální výtlem! Naopak Greg hodně smutný...

05.12.2024 3.5 z 5

Fraktální šum Fraktální šum Christopher Paolini

Tohle byl můj šálek čaje. Strastiplné putování skrz cizí, nehostinnou planetu. cíl je daleko, i když nadosah a zdali ho člověk dosáhne? Kdo ví. Pohroužení se do mysli člověka v situacích, které se standardem nazvat nemohou.

05.12.2024 4.5 z 5