stanislav0373 stanislav0373 komentáře u knih

Proměna Proměna Franz Kafka

(SPOILER) Poměrně jednoduché poselství platné v každé době. Smutné? Ano. Depresivní? Nejspíše. Pravdivé? Zajisté. Pokud je hodný člověk užitečným blbcem, má mnoho přátel. Jakmile však jeho užitek pomine a potřebuje pomocnou ruku, stane se, že to nedopadne.

03.08.2024 3 z 5

Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Poměrně syrový, nesmírně zajímavý a dobrodružný příběh obyčejného Poláka, kterého boží cesta vedla dosti trnitou cestou...

25.07.2024 5 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Nádherný exkurz do duší lidí, kteří se nebojí být sám sebou a žít sami se sebou.

24.07.2024 5 z 5

Syn lidstva Syn lidstva Adrian J. Walker

Každá autorova kniha je pro mě příslibem skvělého příběhu a u Syna lidstva tomu není jinak. Zejména pak oceňuji přesah, kdy člověk z nadhledu pozoruje to, co se již děje...

24.07.2024 5 z 5

Sen noci svatojánské Sen noci svatojánské William Shakespeare

Posloucháno jako dramatizace a musím uznat, že jsem se místy skutečně nahlas smál. Veselá, jednoduchá hra s verši, jež vaše duše pohladí a bránici rozkmitají.

19.07.2024 5 z 5

Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

První setkání s autorkou bohužel nedopadlo podle mých představ. Podle toho, co jsem o ní slyšel (respektive četl) jsem si myslel, že mě její kniha vystřelí z pantoflí a sanice se prověsí o dobré dva metry. Bohužel, nekonalo se. styl, kterým píše mi v některých pasážích nesedí, ale to je tím, že se vyžívám v rozsáhlejších popisech i rozhovorech. Na druhou stranu musím uznat, že místy zkratkovitý děj dokáže příběh posunout snáze dopředu, což může být výhodou.

Samotný příběh je sice zajímavý, překvapivý, dalo by se říci i plný tajemství, nicméně z množství postav mi k srdci nepřirostla ani jedna. Nejsou špatně napsané, charakter mají jasný, ale tak nějak bych s nimi na pivo nezašel...

Celkové vyústění mi nepřišlo nějak okouzlující, ale třeba jsem jen četl dobrou knihu ve špatný čas. Zkusím od autorky ještě další knihy, třeba budu míti ruku šťastnější.

19.07.2024 4 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Nina je fantastická autorka. Téma KLDR dokáže uchopit z mnoha úhlů, takže i mysl čtenáře prochází značným vývojem. Severka je jednou z několika málo knih, které s vámi budou i dále po přečtení...

13.07.2024 5 z 5

Velmistři špionáže Velmistři špionáže Karel Pacner

Skvěle napsaná literatura faktu osvětlující životní příběhy nejen známých špionů, ale i fungování jednotlivých tajných služeb. Velice dobře dokresluje známé části dějin a to takovým způsobem, že jsem občas skutečně koukal, jak je to možné.
Přiznám se, že ačkoliv nejsem úplně fanouškem, byla pro mě kniha přínosem. Zároveň však vím, že po čase velkou část jmen a vztahů zapomenu, nicméně i tak to beru jako přínos.

11.07.2024 4 z 5

Mrtvé duše Mrtvé duše Nikolaj Vasiljevič Gogol

Neuvěřitelně nadčasové dílo, jehož charaktery můžete aplikovat na jakoukoliv dobu a téměř jakékoliv místo. Milá a vtipná dobrodružství líčí neduhy ruské společnosti a nutí čtenáře se skutečně smát...protože kdyby se čtenář nesmál a skutečně se nad tím zamyslel, je mu smutno. Každopádně perfektní kniha na jakoukoliv dobu.

11.07.2024 5 z 5

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Tomáš Etzler

Práci pana Etzlera znám, tedy alespoň jsem si myslel, že tnám. Naprosto bezprostřední povídání ze života novináře, malé i velké příběhy, které v člověku zanechají stopu. Nejednoduchá témata, složité situace, syrovost denního chleba člověka, který ač nesnáší komunisty, zakotvil v jejich středu.

Posloucháno jako audiokniha načtená samotným autorem. O to větší zážitek z knihy jsem měl. Perfektní!

11.07.2024 5 z 5

Krev pro divoženku Krev pro divoženku Kristýna Sněgoňová

Krystýna psát umí a tato kniha je toho důkazem. Zajímavě vystavěný svět i doba, ve které se odehrává krásně ladí s problematikou soužití lidí s jiným druhem. Samozřejmý je i jistý morální přesah, který hodnotím kladně.
Kniha jako taková je neuvěřitelně čtivá, i když procházíte zrovna klidnější kapitolou. Doufám, že není poslední v této fantastické sérii.

08.07.2024 4 z 5

Seznam hostů Seznam hostů Sanne Averbeck

Po přečtení prvních pár stran jsem si hned řekl, že to asi není kniha pro mě, ale spíše pro ženy. Nicméně jsem přeci jen pokračoval dál a jsem rád. Děj se začal stáčet správným směrem a já si začal příběh užívat. Příjemné čtení na všední večery.

Co se týče postav, zápletky, zvratů, vražd a příběhu celkově. Jasně, jsou na trhu i lepší knihy, lepší thrillery, lepší detektivky. V tomto ohledu souhlasím s většinou komentujících. Nicméně pro mě bylo zajímavé koukat na vyšetřování zločinu přímo z pohledu komunity, nikoliv z pohledu policejního oddělení. A vzhledem k tomu, že i přes rozsáhlost příběhu je čtivost perfektní, hodnotím vysoko. Nicméně podruhé ji číst nebudu.

04.07.2024 4 z 5

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Poslední dobou si "Nesba" užívám mimo série s HH a musím uznat, že píše skvěle. Povídky mají nápad, emoci, zvrat, autor dokáže vystihnout charakter člověka. Takže na lehčí letní čtení či audiokniha do auta (jak o v mém případě) neprosto perfektní.

21.06.2024 5 z 5

Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Parádní zakončení série, i když ne vše se odehraje tak, jak bychom čekali. Nicméně vypravěčský talent autora spolu s úchvatně vykreslenou atmosférou dělají z této série opravdu epickou fantasy...

17.06.2024 5 z 5

Smrt v oblacích Smrt v oblacích Agatha Christie

Agatha Christie je mistryní oboru. Bez debat. Jsem rád, že toho z jejího pera vzniklo tolik, že člověk má pokaždé kam šáhnout. Neřešitelný případ vyřešen velice zajímavým způsobem.

17.06.2024 4 z 5

Balzamovač Balzamovač Alison Belsham

Ačkoliv jsem si po druhém díle řekl, že v sérii pokračovat nebudu, nedostatek audioknih a spousty hodin za volantem mě trošku donutili. A nakonec jsem rád. I když se z mého pohledu jedná o průměrnou detektivku se spoustou iritujících situací a přehlídkou špatné policejní práce, Balzamovač je asi nejméně hrozný.

10.06.2024 3 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Životní útrapy a kotrmelce střídají malé okamžiky štěstí a já jsem rád, že proti hlavním hrdinům je můj život podstatně nudnější. Dal jsem si teď dva "Hartly" za sebou a už se těším na změnu žánru. I když píše skvěle a postavy vždy dokážou překvapit, je to na mé emoční centrum příliš. Každopádně kniha je to skvělá!

03.06.2024 4 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Knihy Patrika Hartla mám opravdu rád. Popisuje v nich skutečný život neskutečnou formou, kdy se humor proplétá i méně příjemnými situacemi. Oddychovka na léto jak dělaná, zejména jako audiokniha.

29.05.2024 4 z 5

Pán věže Pán věže Anthony Ryan

Naprosto skvělé, temné a neotřelé fantasy, se spoustou postav, bojů a smrti. Ničeho tam není málo, ničeho tam není moc. Čtenáři často visí pomyslný otazník nad hlavou, neb přemýšlí, kdo je vlastně ještě člověk, nicméně na perfektní čtivosti to neubírá. Přiznám se, že jsem občas, i přes jmenný seznam postav na konci knihy tápal, kdo je vlastně kdo. Ale to bylo zapříčiněno spíše tím, že jsem na čtení neměl dostatek času a tak jsem se bez knihy musel obejít i pár dní.

29.05.2024 5 z 5

Tajemný cizinec Tajemný cizinec Mark Twain (p)

Naprosto nadčasové dílo, nutící k zamyšlení i ty největší ignoranty. Je jedno, jestli je rok 1590, 1916 nebo 2024. Lidstvo se téměř nemění...

Doporučuji přečíst každému. Stojí to za to.

15.05.2024 5 z 5