stanislav0373 stanislav0373 komentáře u knih

Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Pro pochopení tohoto díla je nutné jej zařadit do doby, ve kterém vniklo. Pak si čtenář může užít krásný obraz o komunistickém Rusku, atmosféře a nátuře lidí. Vše doplněné o neskutečné bláznivé kousky postaviček, dávající zaběhnutému řádu pořádnou dávku chaosu.

10.03.2023 5 z 5

Šprti & frajeři Šprti & frajeři Kristýna Sněgoňová

U Legie se nelze nebavit, protože i když dopředu čekáte, že se něco zaručeně posere (jo, a jako vždy za to můžou Bouchač s Mrdákem), vždy je to ještě o kousek dál, víc, výš, hloubš...

Šprti a frajeři mají navíc krásný hororový, plíživý nádech s jemným humorem Červeného trpaslíka:

Prásk! Prásk! Prásk!
"Jsme tu uvěznění!" zařval Loyd. "Co budeme dělat?"
"Máme dvě možnosti. Zaútočit skutečně masivní letákovou kampaní, nebo si natisknout na trička: "Vesmírní chameleoni? Ne, děkuji"!

13.06.2022 5 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Opět fenomenální, bravurní a naprosto dokonalá kniha, ve které každý najde spousty svých já, přátel, rodiny a stejně tak se i za myslí nad tím, nad čím se většinou ani zamýšlet nechce...

03.03.2022 5 z 5

V kleci V kleci Ellison Cooper

SLAYER! Skvělá kapela a zároveň i mé, zkomolené jméno hlavní hrdinky (Sayer) tohoto všedně nevšedního thrilleru.

Když kniha vyšla, dal jsem si do seznamu "nutně musím mít", nicméně od té doby uplynulo dosti času, aniž bych s ní, krom dokoupení druhého dílu, cokoliv udělal. Teď jsem ale dostal chuť na pořádný kus dobré detektivní práce, zvratů, chuť na knihu, u které budete muset přemýšlet, knihu, která vás nenechá vydechnout. A doufal jsem, že se zde nespálím... Inu, nespálil.

Příběh je zajímavý, skvěle dávkované napětí, pozvolné poznávání hlavní hrdinky i jejich kolegů a kolegyň. Úžasná práce vyšetřovacího teamu, rozšíření obzoru detektivů i čtenáře a nenásilné se sbližování s minulostí. Trošku klišé v chování některých svědků či nadřízených, ale tomu se nejspíš nevyhneme.

Skvělé počtení!

21.01.2022 5 z 5

Popravčí Popravčí Chris Carter

Dvojitý kříž byl skvělý, tohle je ale asi ještě o kousek lepší...Krásná zápletka a akční konec. Palec hore!

05.12.2019 5 z 5

Operace Petragun Operace Petragun František Kotleta (p)

"Vesmír je strašný místo, ale ne tak strašný, abychom mu vyprávěli o Leninovi."

U Fifinčiných prdů, tohle zase bylo dílo! Děj celé série je rozjetý jak Gerasim na večírku Playboye a dokazuje, že tahle parta bytostí si zaslouží pozornost celého vesmíru.

Akce, boje, průsery, překvapení a Aga. A odbory. To je děj tohoto dílu v kostce, i když mě po dočtení hlodala jedna otázka. Co ty kolekce? Dostanou?

20.05.2023 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Ačkoliv nejsem typickým "Potterheadem", musím uznat, že mě svět HP baví. Díky manželce jsem viděl všechny filmy, nyní spolu posloucháme audioknihy. Očekávám, že se dozvím mnohé, co se do filmu nevešlo, tak uvidíme...

10.04.2023 4 z 5

Rudý vrabčák Rudý vrabčák František Kotleta (p)

Hlášky, sex a petragun!

"Podle Gertrudy klesla naše šance na pět procent."
"Kápo?" otočil se na mě Gerasim.
"Chceš vycouvat?" zeptal jsem se.
"Ne, ale jestli to klesne na čtyři procenta, musíme povolat Giuseppeho," rozchechtal se vlastnímu vtipu.

Další skvělý díl posádky Kraksny, tedy vlastně Vzdorující, tentokrát obohacen o spory se Společenstvím na planetě přerostlých kobylek. Humor, akce, napětí, pár dojemných situací a spousta zábavy na tří stovkách stran, které jsem bohužel z časových důvodů nemohl dát jako jednohubku. Naštěstí si po přečtených knihách pouštím se zpožděním audioverzi, takže jsem se snad o nic neochudil a při druhém čtení si vše dostatečně vynahradím.

01.07.2022 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Vzhledem k tomu, že znám zatím jen filmové zpracování, jsem rád, že mi kniha dokáže odpovědět na několikero otázek, které jsem po shlédnutí měl. Je samozřejmé, že je kniha vždy bohatší, nicméně zde si to začínám užívat. Už opouštíme vody pohádek a jdeme vstříc temnému příběhu. Naštěstí.

16.01.2024 4 z 5

Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Skvělá, ponurá kniha plná zajímavých myšlenek. Více než padesát let staré sci-fi a přesto má co nabídnout i dnešním čtenářům. Zajímavé postavy (zejména rozpolcenost Mrchožrouta) spolu s tajemným příběhem, respektive jeho pozadím, tvoří úžasnou směsici.

18.08.2023 4 z 5

Dracul Dracul Dacre Stoker

Jako prastarý fanoušek upírů jsem si Dracul musel pořídit. Samozřejmě jsem byl trošku skeptický, neboť nové "vrtání" do klasiky nebývá často nejlepší, nicméně na druhou jsem si říkal, že krása obálky za to minimálně stojí.

Prequel Draculy, inu, byl jsem zvědavý jak panic v dámských sprchách, jak se vše mohlo vyvinout. A jelikož jsem si o knize jako vždy nezjišťoval nic (nesnáším spoilery jakéhokoliv druhu), bylo pro mě obrovským překvapením, o kom že vlastně kniha vypráví a jakým způsobem. A to setsakramentsky přijemné.

Přiznám se, že mám tyto staré příběhy rád. Ne snad pro jejich krvelačnost, akci a dramatický spád, ale pro určitou pomalost, archaickou naivnost a neskutečně napínavou, ponurou a temnou atmosféru. Zde jsem byl překvapen podruhé a opět příjemně. Atmosféra je až hmatatelná, popisy dokonalé a v rozhovorech a myšlenkách postav dostává příběh ten správný temný odstín. Když k tomu připočtete skutečný děj, akci a dobrodružství, nebude se vám chtít dát knihu z ruky. Nicméně ale budete muset. Má pět set stran a je těžká...

Třetím dubovým kůlem do mého srdce byl doslov, který byl naprosto skvělý.

Knihu by doporučil i Béla Lugosi. Takže já musím též!

15.07.2023 5 z 5

Mrtvá schránka Mrtvá schránka Kristýna Sněgoňová

Jízda pokračuje, na Zemi trošku přibrzdí. Dobře našlápnutá série s perfektním dějem.

Když se to tak vezme, tak je to celkem smutný díl, vypovídající o nás a naší povaze. Protože:

1. pořád nadáváme na režim, dříve bylo líp
2. práskači se mají nejlíp, zapomínajíce na slušnost
3. smažák je top!
4. ČD se nezmění, ani kdyby se Enlilové pominuli
5. pejskaři nevyhynou

Osobně je mi líto konce, nicméně i to patří do dobrého příběhu.

12.05.2023 5 z 5

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Audiokniha načtená Pavlem Zedníčkem byla vskutku povedená... Draco Malfoy z Chánova byl top.

04.05.2023 4 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Rozporuplný thriller se zajímavou zápletkou. Skvělý a originální námět naráží na horší zpracování. Tím nemyslím, že by autor psal špatně, ale vadí mi jistá přezíravost při vyšetřování. Tím pak trpí i napětí, které se sice někde vynoří, žel bohu pak zase upadne. Navíc mi zde trošku kulhal i motiv. Nechci sklouznout ke spoileru, ale je to celé trošku divné...
Na druhou stranu oceňuji jistý morální přesah ve vztahu policie/média.

PS: nikdy se nepřestanu divit, proč jsou britští policisté neozbrojení a proč sakra nemají tiskovou mluvčí?

08.01.2022 3 z 5

Studené světlo hvězd Studené světlo hvězd Pavel Fritz

Fenomenální sbírka povídek, která alespoň za mě nemá chybu. Dlouho jsem si četbu povídek takto neužil... A to jsem ve své podstatě "nepovídkový" typ. Smekám, tleskám a děkuji autorovi, že mi dokázal zprostředkovat tak hluboký a skvostný zážitek ze čtení!

21.12.2021 5 z 5

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Nadčasové sci-fi staršího střihu s myšlenkovým přesahem.
Za mě svěží old school klasika namířená všem čtenářům napříč věkem.

16.12.2021 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Strhující a hmatatelná atmosféra, skvělá gradace děje a úchvatný závěr. Neskutečně jsem si audioknihu užil, i když v češtině.

24.10.2021 5 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Bezmála 300 stran o tom, jak jde 100 lidí po silnici... Ale proč mě to tak bavilo? Co na tom bylo tak uchvacujícího?
Nevím... prostě jsem se nemohl odtrhnout, ačkoliv o té knize moc říci nemohu...ale byl to zážitek, výlet do světa vnitřních démonů, přání, vizí...do světa, který občas pozbývá smyslu jen proto, aby v něm člověk právě onen smysl našel...

Nicméně, jedno vím jistě, za přečtení stojí :-) A možná ne jen jednou...

12.03.2020 4 z 5

Čtyři roční doby Čtyři roční doby Stephen King

Pro mě naprosto úžasné putování se Stephenem Kingem.

Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank - asi jedna z nejlepších povídek, a ač jsem dříve viděl film, zážitek mi to nezmenšilo, možná spíše naopak znásobilo. Perfektní vyprávění o neperfektních lidech.

Nadaný žák - toto není jedna z nejlepších, tato je skutečně nejlepší. Kdo nečetl, ihned napravte.

Tělo - tady jsem měl tu smůlu, že jsem nechtěně viděl film asi týden před čtením knihy. Tím pádem pro mě bylo "nutným" opakováním. Nicméně i tak pro mě skvělá povídka.

Dýchací metoda - poměrně krutý závěr knihy, který nechá čtenáři jen tušit, co vše je vlastně v pozadí.

King ve své životní formě (zase) :-)

21.09.2023 5 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Výborné severské krimi s poměrně originální zápletkou i hlavními hrdiny. Nádherné mrazení a spousty otazníků ze začátku jsou slibným začátkem série...

08.06.2023 4 z 5