stanislava9718
![Normanské královny Anglie (1066-1167) Normanské královny Anglie (1066-1167)](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386296/normanske-kralovny-anglie-1066-1167-jzJ-386296.jpg?v=1534178196)
No autorka sepsala příběhy žen významných panovníků Středověku, začala Mathyldou Flanderskou a žen dalších panovníků. Musela jistě pátrat v mnoha archivech, jelikož se toho ve středověku moc o ženách nepsalo. Těžce se informace četly a hůře vstřebávaly, přestože to je můj šálek kávy. Byla jsem ráda, když bylo dočteno, kniha v mé knihovně místo mít nebude.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![PS: Miluju tě PS: Miluju tě](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80766/ps-miluju-te-65dce688cc99b.jpg?v=1708975752)
Musím konstatovat, jako čtenáři níže, že děj knihy je v začátku k začtení se těžší, musela jsem se vracet, abych pochopila autorkou různě zasazené časové děje příběhů manželského páru, jejich postojů, myšlenek, nevyslovených přání, zejména manželka. Film je podle mého názoru lépe zpracovaný, tak po shlédnutí i filmu mohu tuto knihu hodnotit.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Syndrom E Syndrom E](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315360/syndrom-e-r4q-315360.jpg?v=1476475706)
Detektivní žánr šel prozatím kolem mě. Kniha Syndrom E s počátečním pomalým rozjezdem, nás zavedla do "vědeckého" prostředí. Francouzský komisař Sharko s Henebellovou rozplétají zdánlivě nesouvisející nálezy mrtvol, oslepnutí bývalého přítele, filmového nadšence a sběratele starých němých filmů Henebellové, které je, při vyšetřování dovedou do různých částí světa, ba i do Cizinecké legie, kdy se postupně dopátrají šokujících zjištění.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Letní královna Letní královna](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257808/letni-kralovna-Pil-257808.jpg?v=1442391743)
Doplňuji si další historickou mozaiku o Eleonoře Akvitánské, vévodkyni Akvitánské, francouzské královně, vévodkyni Normandské, královně anglické a matce významných panovníků Anglie. Autorka pečlivě studovala dochované dokumenty o této panovnici a napsala historický román o Eleonoře, v tomto dílu o jejím dětství v rodné Akvitánii, její sňatek z rozumu s francouzským králem Ludvíkem, životem u francouzského dvora, její "boj" s matkou krále Francie, tažení s manželem do svaté země proti nevěřícím, návrat do Francie a její rozvod v té době velmi mimořádný a její nový sňatek s Normandským vévodou. Těším se na druhý díl Zimní královna.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Eleonora Akvitánská Eleonora Akvitánská](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435637/eleonora-akvitanska-ODG-435637.jpg?v=1585417782)
Autorka se zhostila na výbornou se zpracováním historických faktů o jedné z nejpopulárnějších ženských postav historie Francie a Anglie - Eleonory Akvitánské, která byla manželkou francouzského krále Ludvíka VII., jejichž manželství bylo bezdětné. Následně se provdala za, v historii významného anglického krále Jindřicha II., se kterým zplodila četné potomstvo pro anglické království. Nejvýznamnějšími potomky byli Richard Lví srdce a Jan Bezzemek. Se svým druhým manželem Jindřichem tvrdě soupeřila, oba byli tvrdohlaví, po smrti Jindřicha se Eleonora vrátila z nuceného vyhnanství a byla po dobu nepřítomnosti Richarda a panování jeho bratra Jana Bezzemka praktickou vládkyní Anglie. Kniha je pro mě historicky hodnotná.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Očista Očista](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36923/ocista-OvO-36923.jpg?v=1603102637)
Autorka nám nastínila příběh z několika časových rovin, které představují mladá dívka Zara, která utekla svému pasákovi a ocitne se v domě stárnoucí Aliide na vesnici v západním Estonsku. Aliide se začínají promítat její drastické zkušenosti z jejího mládí a života její sestry, Zara si po útěku promítá její čerstvé zkušenosti, jaké měla představy o své budoucnosti a jak dopadla. Téma bylo těžší k přečtení a tím pádem hodně k zamyšlení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sedm let v Tibetu Sedm let v Tibetu](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28974/sedm-let-v-tibetu-Kzz-28974.jpg?v=1471363510)
Také konstatuji, že kniha je lepší než film. Je to příběh rakouského horolezce příslušníka NSDAP, kterého události 2. světové válka "zadržely" v Indii při chystané horolezecké výpravě. Chápu jeho pohnutky, že v zajetí nezůstane. Na základě těchto události autor napsal krásný příběh, o Tibetské kultuře a způsobu života, se na pozadí odehrává příběh o muži jenž při útěku za svobodou, poznává nejen krásu nádherných Himalájí ale i srdečnost místních obyvatel a nalézá nečekaná přátelství, které ho poznamenají na celý život.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Strach v hrsti prachu Strach v hrsti prachu](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/8317/strach-v-hrsti-prachu-slA-8317.jpg?v=1613065709)
Knihu jsem četla jedním dechem, autor napsal příběh psychicky narušeného indiánského veterána z války ve Vietnamu, zapracoval prvky, kdy se musí osoby příběhu vypořádat se svou minulostí a hlavně přežít všemi možnými způsoby a prostředky peklo Navažské pouště, kde je z povzdálí pozoruje jejich psychicky narušený trýznitel.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hodiny Hodiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/4506/hodiny-t0H-4506.jpg?v=1549717996)
Také je dříve shlédla filmové zpracování. Knihu napsal autor muž, který se pustil do příběhu tří žen, žijících v různém časovém období, které se snaží, různými způsoby vyřešit své pocity, které je tíží ve svých každodenních dní té, konkrétní doby. Tíží je pocity marnosti, radosti, viny, úvahy o smyslu vlastní existence, které odbíjejí hodiny života. Zakomponovaný příběh umírajícího malíře, mající pouto k přítelkyni a matce, byl trochu slabší.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445675/porodni-sestra-z-osvetimi-T27-445675.jpg?v=1594714930)
Těžké čtení této knihy. Autorka napsala příběh jedné z mnoha žen - porodní sestry, která neztratila víru a v tragické době, dodávala sílu a víru ženám a dávala život i když velmi krátký, jejich dětem, které živořili v koncentračním táboře. Nedovedu si představit, jakou musela mít morální sílu, když pasivně, ale statečně odmítala rozkazy válečného zločince Mengeleho a jeho pohůnků. Chvilku mi trvalo začtení, jelikož autorka střídala děj v různých časových rovinách.
![Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398444/muz-ktery-sazel-stromy-Xwl-398444.jpg?v=1636107464)
Kniha přečtená před shlédnutím animovaného filmu. Vyprávění o muži, který v nehostinné a po válce neúrodné zemi v Provence, svým prostým vědomím ovčáka, se rozhodl nehostinnou tvář krajiny změnit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21456/divka-ktera-si-hrala-s-ohnem-KLi-21456.jpg?v=1573558496)
Autor v tomto dílu čtenáři předestřel životní příběh Lisbeth, kdy její mládí ovlivnilo křivé jednání sociálního odboru, psychiatrické vědy, kde za nitky tahají tajné služby, které porušily všechny zákony země a hlavně ty lidské. Nezastavily se ani po dvaceti letech, aby své "pokřivené" služby vlasti zneužily opět.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zmrazeno Zmrazeno](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505229/zmrazeno-3ku-505229.png?v=1667731145)
Autor, podle mého názoru neúspěšný "Vlk z Wallstreet", nám ve druhém pokračování vylíčil pokračování svého příběhu po nuceném opuštění Ruska., jeho životě ve Velké Británii a jeho putování po kancelářích amerických senátorů, aby vyrobili Magnitského zákon na občany Ruska.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Lstí a klamem - znepokojivý pohled do nitra Mosadu Lstí a klamem - znepokojivý pohled do nitra Mosadu](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83572/lsti-a-klamem-83572.jpg?v=1311097161)
Říká se není pravdy trochu na každém šprochu. Obdivuji autora, že měl odvahu zveřejnit praktiky izraelské tajné služby. Věřím, že i další tajné státní služby používají podobné praktiky. Je dobré takové skutečnosti vědět.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Operace Ratlines Operace Ratlines](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155146/operace-ratlines-aCY-155146.jpg?v=1473277485)
Kniha čtena na základě odkazu Stanislava Motla z jeho knihy Nacisté pod ochranou, aneb Kdo vlastně prohrál válku. Autoři zveřejnili fakta o tajných operacích, na konci 2. světové války, kdy tajné služby vítězných mocností pomáhaly válečným zločincům, uniknout odpovědnosti a trestu. V knize autoři zveřejnili odtajněné dokumenty a dohody, jakým způsobem byli zločinci chráněni a následně diplomatickými cestami chráněni a odváženi mimo nebezpečí do Jižní, Severní Ameriky a do Austrálie, kde dožívali klidný někdy i aktivní život hlavně v zemích Jižní Ameriky. Silné téma pro mě byla pomoc zločincům ustašovského Chorvatska a zejména nechvalně známého nepotrestaného zločince Ante Paveliče s pomocí USA, Francie, Anglie a Vatikánu. Autoři zmiňují také špinavou hru při převratu v některých zemích včetně Československa.
![Ve stínu královen Ve stínu královen](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513168/ve-stinu-kraloven-6553963e74ff1.jpg?v=1699976766)
Jedna z náročnějších knih od mé oblíbené autorky věnující se historii Anglie, Normandie a Francie. Hned první příběh o Matyldě Francouzské mě zaujal, měla jsem možnost navštívit historická místa Normandie včetně města Bayeux a výstavu tapisérie, kterou dala Matylda po vítězství svého manžela Viléma vyšít. Příběhy dalších královen Matyldy Skotské , Adelize Lovaňské, Matyldy Boulogneské, císařovny Maud jsem při čtení studovala ještě z jiných zdrojů, jelikož autorka do příběhů opět pečlivě zapracovala historická fakta, která nejsou moho známa, jak již zmínila v komentáři knihy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Gentlemani z Harvardu Gentlemani z Harvardu](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26888/gentlemani-z-harvardu-Cza-26888.jpg?v=1526621601)
Román knihy si myslím je neoprávněně vychvalován. Děj o pěti studentech prestižní Harvardovy univerzity pro mě vyzněl bez hlubšího zážitku, nepomohly ani autorem vypsané milostné a životní zážitky.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Duch děvky I. Duch děvky I.](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12980/duch-devky-i-XkY-12980.jpg?v=1570353945)
Autor sepsal špionážní mozaiku pracovníků amerických tajných služeb, z doby poválečné a doby studené války v 50. letech. Asi to ke špionáži patří, ale spousta vylíčených situací mi moc nesedla.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Francouzova milenka Francouzova milenka](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240288/francouzova-milenka-240288.jpg?v=1424513302)
Autor nám předložil román s viktoriánského prostředí, pro mě byl z počátku trochu složitý. Až po dočtení románu, jsem pochopila, proč Sarah, svým vlastním způsobem bojovala proti jí předkládané přísné prudérnosti jejím okolím. V jejím příběhu nesměl chybět samozřejmě džentlmen z jiné společenské třídy, který také musí vyřešit dilema mezi ženami, každé z jiné společenské třídy. V příběhu jsou prvky bezmoci a pocitu síly hlavní postavy. Ale shlédnutí filmu si zopakuji.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bojovník Bojovník](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64124/bojovnik-64124.jpg?v=1358187104)
Měla jsem možnost, před mnoha lety poznat pana Wienera osobně. V knize nám odhalil velkou část svého života z období tragických po Mnichovských událostech, jeho odchod z okleštěné republiky, služba v RAF a po ukončení návrat do Československa, kde se opět setkal s perzekucí a vězením. Ani tyto skutečnosti pana Wienera nezlomily, opustil republiku a rozhodl se žít a pracovat v USA na univerzitě do pozdního plodného života, zkrátka Bojovník.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)