stanislava9718 stanislava9718 komentáře u knih

Vyjednavač Vyjednavač Frederick Forsyth

Další román spisovatele Forsytha z uvolňování politického napětí, nástupem prezidenta Gorbačova, ale spisovatel umí to uvolňování opět našponovat. Postava vyjednávače a dalších postav příběhu perfektně vykreslena.

02.06.2023 3 z 5

Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Obsáhlejší kniha s krásnými, romantickými příběhy a někdy i smutnými z doby renesanční Florencie.

02.06.2023 3 z 5

Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Povinná četba, od Victora Huga, asi nejvýznamnější postava kněze Frolla zamiluje se do ženy, i když je kněz. V ději románu je láska, naivita, nenávist, zoufalství, vše. Quasimodo, jednu chvíli lidem Paříže, nenáviděný, jindy milovaný.

15.05.2023

Černý obelisk Černý obelisk Erich Maria Remarque (p)

Knihu jsem si opatřila po přečtení jiné knihy vydané o hodně let později. Po konci I. světové války lidé nestíhali vydělané peníze použít, jelikož ráno se za ně dal koupit oběd, a základní potřeby, pokud to nestihli, večer už na tyto položky neměli z důvodu extrémní inflace. A do toho se snažily knižní postavy trochu žít, prakticky i romanticky.

15.05.2023

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

No, kniha přečtená, moc příběhu nevěřím, ani těm, komickým situacím, například, obelstění aerolinek s převozem zemřelých příbuzných v Americe, do České republiky, uspokojila, ale nenadchla.

15.05.2023 2 z 5

Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

Dříve to byla povinná četba, spisovatel napsal jak je již uvedeno čtivý román básníka Francoise Villona. Jeho život nebyl jednoduchý a svůj život vložil do svých básní.

15.05.2023 3 z 5

Malý velký muž Malý velký muž Thomas Berger

Vyprávěný příběh Jacka Crabba o jeho neuvěřitelném životě mezi kmenem Čejenů. Je dobré se podívat i na film, vyniká Dustin Hoffmann a více ve filmu pochopíme proč se tak různě v životně nebezpečných situacích choval.

28.04.2023 4 z 5

Keltský rok Keltský rok Shirley Toulson

Knihou si listuji a čtu delší dobu. Popis jednotlivých pranostik a svátků z keltské mytologie.

22.10.2023 2 z 5

Dějiny britských králů Dějiny britských králů Geoffrey of Monmouth

Další kámen do mozaiky mého zájmu o historii Evropy, Kniha obsahuje i příběh o legendárním králi Learovi a další. Jen výhrada na autora Britské impérium ve 12. století neexistovalo.

22.10.2023 2 z 5

Normani v evropských dějinách Normani v evropských dějinách Charles Homer Haskins

Další kniha na historické téma, tentokrát o jednom z nejvýznamnějších středověkých národů Normanů mi poskytla další kámen do skládanky o historii Evropy, která mě zajímá například další informace o jejich nejvýznamnějším panovníkovi Vilému Dobyvateli a dalších.

22.10.2023 3 z 5

Komu hlava sejde Komu hlava sejde Jari Järvelä

Knihu nám doporučil průvodce po našem putování po Korsice. Vyberte finského spisovatele, který opatří obálku zimním motivem, děj obsadí na Korsiku a početnými maníky a "hodnota" je na světě! Rychle přečteno, rychle vráceno do knihovny.

28.09.2023 ztráta času

Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce Geoffrey Parker

Opět kniha k doplnění mozaiky historie Evropy, ze života Filipa II. Španělského, manžela Marie Portugalské, anglické královny Marie I. Tudorovny, Alžběty z Valois, Anny Habsburské. Filip II. dbal na rady svého otce, "díky" těmto radám za jeho vlády bylo Španělsko jednou z nejsilnějších říší rané Evropy. Podrobil si Nizozemsko, jeho velvyslanci měli prsty ve většině zásadních politických děních v Anglii, Francii, Portugalsku a státech Evropy, mělo silnou pozici při objevování Nového světa. Jak se píše níže, škoda, že autor se nevěnoval předbělohorským Čechám.

11.08.2023 2 z 5

Války růží Války růží Robin Neillands

Autor faktograficky a nestranně, jak sám uvedl se snažil zdokumentovat počátky, příčiny a důsledky složité války Růží, války mezi syny, otci, bratranci, strýci mocných rodů anglického království. Kniha má dosti gramatických chyb a chyb v nejednotném pojmenování historických postav, jak napsal níže další čtenář. Přesto jsou to pro mě další historické informace chybějící k porozumění té doby.

03.08.2023 5 z 5

Marie Stuartovna Marie Stuartovna Stefan Zweig

Tato kniha od autora Stefana Zweiga, mi do porozumění této historické doby chyběla. Autor zde vykreslil obě panovnice z mužského pohledu, než co jsem četla v knihách od autorky Jean Plaidy. Jejich charaktery, chyby, žádosti, lásky a rozhodnutí, která tvořila životní osudy obou žen a královen. I já musím konstatovat, že morální vítězkou je Marie Stuartovna nežli Alžbeta Tudorovna.

23.07.2023 4 z 5

Kronika Pickwickova klubu Kronika Pickwickova klubu Charles Dickens

Příběhy napsané Dickensem mají něco do sebe i v současné době. Tady byl styl psaní lépe srozumitelný než v Oliveru Twistovi. Stručný obsah pan Pickwick, jeho tři kamarádi a sluha jsou veselá parta, kteří prožívají humorné příběhy, které přináší život.

Pan Wolodyjowski Pan Wolodyjowski Henryk Sienkiewicz

Závěrečný díl hrdinského boje Poláků proti nepřátelům, tentokrát proti tureckým uchvatitelům, pan Wolodyjowski, je i můj hrdina.

Potopa I. Potopa I. Henryk Sienkiewicz

Další zajímavě napsaný historický román boje Poláků pro nepřátelům, pustošivým Švédům, kteří se dostali až do samého středu území. Čtu ji již za ta léta poněkolikáté.

Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Jedna z mých oblíbených knih, kde autor strhujícím způsobem, popisuje dva světy Říma zhýralost a morální zpustlost, na druhé, nová rodící se společnost, která chce být morálně čistá.

09.06.2023

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Navazující třetí díly je jiný, než první a třetí díl. Pokračování čtení už mě tolik nezatáhlo do děje, musela jsem po přečtení té a té části hledat ve Wikipedii a ujasnit si některé historické údaje, i když jsem si vědoma, že autor napsal pokračování historického románu.

09.06.2023 4 z 5

Afghánec Afghánec Frederick Forsyth

Opět mistr pera Frederick Forsyth sáhl po silném tématu kolem Afrhanistánu, vysvětlil, jak je to vlastně s pouštními národy a nastínil historii vzniku konfliktu, je možno si více prostudovat na internetu, přidal události z 11 září 2001.

06.06.2023