stanislava9718 komentáře u knih
Další román spisovatele Forsytha z uvolňování politického napětí, nástupem prezidenta Gorbačova, ale spisovatel umí to uvolňování opět našponovat. Postava vyjednávače a dalších postav příběhu perfektně vykreslena.
Obsáhlejší kniha s krásnými, romantickými příběhy a někdy i smutnými z doby renesanční Florencie.
Povinná četba, od Victora Huga, asi nejvýznamnější postava kněze Frolla zamiluje se do ženy, i když je kněz. V ději románu je láska, naivita, nenávist, zoufalství, vše. Quasimodo, jednu chvíli lidem Paříže, nenáviděný, jindy milovaný.
Knihu jsem si opatřila po přečtení jiné knihy vydané o hodně let později. Po konci I. světové války lidé nestíhali vydělané peníze použít, jelikož ráno se za ně dal koupit oběd, a základní potřeby, pokud to nestihli, večer už na tyto položky neměli z důvodu extrémní inflace. A do toho se snažily knižní postavy trochu žít, prakticky i romanticky.
No, kniha přečtená, moc příběhu nevěřím, ani těm, komickým situacím, například, obelstění aerolinek s převozem zemřelých příbuzných v Americe, do České republiky, uspokojila, ale nenadchla.
Dříve to byla povinná četba, spisovatel napsal jak je již uvedeno čtivý román básníka Francoise Villona. Jeho život nebyl jednoduchý a svůj život vložil do svých básní.
Vyprávěný příběh Jacka Crabba o jeho neuvěřitelném životě mezi kmenem Čejenů. Je dobré se podívat i na film, vyniká Dustin Hoffmann a více ve filmu pochopíme proč se tak různě v životně nebezpečných situacích choval.
Knihou si listuji a čtu delší dobu. Popis jednotlivých pranostik a svátků z keltské mytologie.
Další kámen do mozaiky mého zájmu o historii Evropy, Kniha obsahuje i příběh o legendárním králi Learovi a další. Jen výhrada na autora Britské impérium ve 12. století neexistovalo.
Další kniha na historické téma, tentokrát o jednom z nejvýznamnějších středověkých národů Normanů mi poskytla další kámen do skládanky o historii Evropy, která mě zajímá například další informace o jejich nejvýznamnějším panovníkovi Vilému Dobyvateli a dalších.
Knihu nám doporučil průvodce po našem putování po Korsice. Vyberte finského spisovatele, který opatří obálku zimním motivem, děj obsadí na Korsiku a početnými maníky a "hodnota" je na světě! Rychle přečteno, rychle vráceno do knihovny.
Opět kniha k doplnění mozaiky historie Evropy, ze života Filipa II. Španělského, manžela Marie Portugalské, anglické královny Marie I. Tudorovny, Alžběty z Valois, Anny Habsburské. Filip II. dbal na rady svého otce, "díky" těmto radám za jeho vlády bylo Španělsko jednou z nejsilnějších říší rané Evropy. Podrobil si Nizozemsko, jeho velvyslanci měli prsty ve většině zásadních politických děních v Anglii, Francii, Portugalsku a státech Evropy, mělo silnou pozici při objevování Nového světa. Jak se píše níže, škoda, že autor se nevěnoval předbělohorským Čechám.
Autor faktograficky a nestranně, jak sám uvedl se snažil zdokumentovat počátky, příčiny a důsledky složité války Růží, války mezi syny, otci, bratranci, strýci mocných rodů anglického království. Kniha má dosti gramatických chyb a chyb v nejednotném pojmenování historických postav, jak napsal níže další čtenář. Přesto jsou to pro mě další historické informace chybějící k porozumění té doby.
Tato kniha od autora Stefana Zweiga, mi do porozumění této historické doby chyběla. Autor zde vykreslil obě panovnice z mužského pohledu, než co jsem četla v knihách od autorky Jean Plaidy. Jejich charaktery, chyby, žádosti, lásky a rozhodnutí, která tvořila životní osudy obou žen a královen. I já musím konstatovat, že morální vítězkou je Marie Stuartovna nežli Alžbeta Tudorovna.
Příběhy napsané Dickensem mají něco do sebe i v současné době. Tady byl styl psaní lépe srozumitelný než v Oliveru Twistovi. Stručný obsah pan Pickwick, jeho tři kamarádi a sluha jsou veselá parta, kteří prožívají humorné příběhy, které přináší život.
Závěrečný díl hrdinského boje Poláků proti nepřátelům, tentokrát proti tureckým uchvatitelům, pan Wolodyjowski, je i můj hrdina.
Další zajímavě napsaný historický román boje Poláků pro nepřátelům, pustošivým Švédům, kteří se dostali až do samého středu území. Čtu ji již za ta léta poněkolikáté.
Jedna z mých oblíbených knih, kde autor strhujícím způsobem, popisuje dva světy Říma zhýralost a morální zpustlost, na druhé, nová rodící se společnost, která chce být morálně čistá.
Navazující třetí díly je jiný, než první a třetí díl. Pokračování čtení už mě tolik nezatáhlo do děje, musela jsem po přečtení té a té části hledat ve Wikipedii a ujasnit si některé historické údaje, i když jsem si vědoma, že autor napsal pokračování historického románu.
Opět mistr pera Frederick Forsyth sáhl po silném tématu kolem Afrhanistánu, vysvětlil, jak je to vlastně s pouštními národy a nastínil historii vzniku konfliktu, je možno si více prostudovat na internetu, přidal události z 11 září 2001.