strana394 strana394 komentáře u knih

Štvanice Štvanice Lucy Foley

Díky střídání vypravěčů jednotlivých kapitol se nám nabízí pohled z různých úhlů, ze začátku to byl trochu zmatek, ale pak kniha dostala spád a já se nemohla utrhnout. Postupně se zde odhalují tajemství jednotlivých postav, které jsou mimochodem všechny napsané tak, že je budete pravděpodobně nenávidět, ale myslím si, že to byl autorčin záměr, protože díky tomu pak podezříváte opravdu každého. V této knize je kladen důraz na psychologii postav daleko více než na samotný příběh.
Kladné hodnocení dávám i samotné atmosféře knihy, která je přesně taková, jakou bych u osamocené chaty v horách čekala. Studená až mrazivá, tajemná a místy temná. Nejenže neznáme vraha, my ani nevíme, kdo je oběť. A to mě hrozně bavilo. Konec mě překvapil.

16.09.2021 4 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Četla jsem v rámci maturitní četby. Nicméně mile překvapila a určitě si ji ráda přečtu znovu.

31.03.2021 4 z 5

Děsy Leigh Harkerové Děsy Leigh Harkerové Darcy Coates

Tento příběh je trochu něco jiného, než jak jsme u Darcy zvyklí. Autorka nás hned vhodí do děje a prvních sto stran je trochu krizových, ale jakmile se přes ně dostanete, čeká na vás nečekaný a originální zvrat, díky kterému příběh dostane úplně jiný rozměr. Bylo skvělé nahlédnout i na “druhou stranu. Děj místy bohužel působí docela zmateně a řekla bych, že by si zasloužil o mnohem víc vysvětlení. Ale i přesto je námět hodně originální a vůbec ne předvídatelný, jako u ostatních knih.

Hlavní postava Leigh je tichá, introvertní slečna, která pracuje v muzeu. Nemá žádné kamarády, mazlíčky a tak ji společnost dělá jen jeden až moc velký dům, který se začíná probouzet a pletení quiltů. V druhé polovině příběhu se objevuje i druhá ženská postava, Sára. Byla to milá babička, která se Leigh snažila za každou cenu pomoct, i když to vlastně vůbec dělat nemusela. Jejich vztah mě hodně bavil. Autorka se mimo jiné věnovala i myšlenkovým pochodům, pocitům postav a u toho má za mě velké plus.

Konec byl krásně milý, jak už to je u autorky zvykem. Já její knihy naprosto miluju. Ačkoliv bych je k hororům nepřirovnávala, autorka umí navodit skvělou, mrazivou, duchařskou atmosféru a na podzimní sychravé večery jsou tyto příběhy naprosto ideální.

Za knihu moc děkuju Knihy Dobrovský

09.02.2024 4 z 5

Pozoruhodně bystrá stvoření Pozoruhodně bystrá stvoření Shelby Van Pelt

(SPOILER) Tuto knížku bych doporučila někomu, kdo si na chvíli potřebuje odpočinout od složitých příběhů. Kdo na chvíli potřebuje krásný dojemný příběh plný přátelství a laskavosti.

Náš osmichapadlový hrdina Marcellus je skvělý, inteligentní, zvídavý tvor, který si svůj čas v akváriu krátí nočními útěky za vidinou zaplnit si pupek něčím lepším. Bylo mi ho líto, protože ačkoliv ho majitel Vodního světa zachránil, když se v moři poranil, byl nucen celý svůj život strávit v jedné velké nádrži Nebudu vám prozrazovat, jak to s ním nakonec dopadlo, to si budete muset zjistit sami

V knize sledujeme osudy hned několika postav. Kromě jich zmiňované chobotnice máme zde Tovu, aktivní důchodkyni posedlou úklidem. Před 30ti lety přišla o svého syna a poté i o svého manžela. Kromě dalších 3 kamarádek Pletařek a jednoho upovídaného prodávajícího nikoho nemá. A tak ráda tráví svůj volný čas úklidem ve Vodním světě, kde ji nikdo nelituje, neodsuzuje a neříká co má dělat. Právě tam naváže nečekané přátelství s Marcellusem.

Dále sledujeme příběh Camerona, který to v životě neměl vůbec jednoduché. V 9ti letech ho opustila máma, otce nikdy nepoznal a byl vychováván svou tetou. Život se s ním nemazlil, a ačkoliv se snažil, smůla se mu lepila na paty. Rozhodl se, že zkusí vypátrat svého otce a stopa ho zanese do jednoho malého městečka, kde narazí na až moc zvídavého prodavače, jednu krásnou a šikovnou majitelku obchodu. Aby si vydělal nějaké peníze, začne pracovat jako údržbář ve Vodním světě, a protože si paní uklízečka přihodí úraz, její práce připadne i na něj. Jenže uklízečka má ráda, když se věci dělají po jejím a jednoho večera za ním přijde a kontroluje, jak mu to jde. A tak se Cameron seznámí i s Tovou.

Během čtení vyplouvají na povrch stará tajemství a Tova pomalu začíná chápat, co se osudné noci jejímu synovi stalo. Osudy postav se vzájemně proplétají a zjišťují, jak se věci ve skutečnosti mají. Pojďte i vy zjistit, jak moc geniální je Marcellus, pátrejte společně s Cameronem po jeho otci a pozorujte příběh jedné odvážné starší paní

Děkuju Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku.

09.02.2024 4 z 5

Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Stejně jako v knize Za zavřenými dveřmi zde máme hlavní hrdinku, která se díky nešťastným okolnostem (jak už název napovídá) stane vězenkyní v jednom domě. Přesto se ale kniha zabývá jiným tématem, než je tomu u již zmíněné knihy. Příběh byl neskutečně čtivý, hlavní hrdinka si na svůj mladý věk vytrpěla opravdu hodně. A já mohla jen žasnout nad tím, jakým stylem se vypořádala s oním uvězněním. Ale víc už vám prozrazovat nebudu

Určité pasáže na konci knihy se mi líbily. Zvlášť jak nám autorka vše do detailu zpětně popsala. Měla to opravdu dobře promyšlené. Bohužel jsem ale čekala nějaký lepší konec, čekala jsem něco z čeho si sednu na zadek. I tak jsem ale s autorčinou novinkou velice spokojena a vřele vám ji doporučuju.

Hodnocení: 3,8/5

14.11.2023 4 z 5

Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Dcera zimy byla od začátku do konce ohromně čtivá, napínavá a dobrodružná. Díky střídaní dvou dějových linek nás autorka nechávala v neustálém napětí a pomalu odhalovala jednotlivá tajemství. Měli jsme tak možnost potkat Vesnu a Moranu ještě předtím, než je poznamenala černá magie a dozvědět se víc o jejich životě, do kterého byly krásně vsazeny další postavy ze slovanské mytologie. A přiznám se, že právě tato dějová linka z 12. století mě bavilo o chlup víc. Kniha má nádherné zpracování, krásnou obálku, mapu a oddělovače kapitol.

Hlavní hrdinky byly jako den a noc. Zářivá, usměvavá, květinami obklopená Vesna a oproti ní její sestra Morana, bohyně Smrti, ze které měl každý strach. Nenechte se ale tak snadno zmást, Morana je v jádru duše obětavá, statečná a pro svou sestru by udělala naprosto cokoliv. Líbilo se mi, jak je každá ze sester rozdílná – vzhledově i povahově. Rozumná a ochraňující Morana a rozjařená a lehce naivní Vesna. V knize je velké množství postav, které zde ale nejsou jen do počtu, ale každá z nich má i svůj vlastní příběh a důležitou roli v životě sester. Je pravda, že bych asi ocenila víc romantiky, ale nevadí, nejde tu o ni a k příběhu takto pasuje.

13.11.2023 5 z 5

Pekař příběhů Pekař příběhů Carsten Henn

Krásný milý příběh, který nás zavede do jedné malé vesnické pekárny. Je to přesně ten příběh, který vás pohladí po duši. Vyskytuje se tu tolik krásných myšlenek, že být ve štafetě nevím co zvýrazňovat dřív. Je to příběh o přátelství, lásce, porozumění, nových začátcích a naději, že ačkoliv vše vypadá bledě a my nevíme kudy kam, nakonec všechno dobře dopadne.

Když se hlavní hrdinka Sofie dozví, že musí skončit s baletem a je ihned nahrazena jinou tanečnicí, je to pro ni obrovská rána. Neví, co teď dělat se svým životem. Nežije, pouze přežívá, připadá ji, že ji nikdo nerozumí, nechápe. A moc tomu nepomáhá ani její manžel, který se ve světe baletu pořád pohybuje, protože pracuje jako choreograf. Snaží se tedy přijít na to, jakým směrem se v životě vydat a hledá samu sebe. Moc se mi líbil její vývoj, ale nebudu vám prozrazovat nic navíc. Giacomo byl dobrosrdečný pekař, který miloval svou práci. Ve všech viděl jen to dobré a naprosto vše přirovnával k chlebu. Kromě něho zde vystupuje i prodavačka Elsa, která je známá svým nevrlým chováním, ale jedná malá čertice Marie se ji dostane pod kůži.
Děkuji Knihy Dobrovský za zaslání knihy na recenzi. #spoluprace IG: @strana394

11.09.2023 4 z 5

Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

(SPOILER) Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy #spoluprace IG: @strana394

"Už dlouho jsem ti neposlala žádný vtip. Takže tady:
Jaké těstoviny mají kanibalové nejradši?
Kolínka."

Drahý Aarone je krásný milý příběh, který je plný romantiky a pozvolna se rozvíjejícího vztahu. První polovina knihy se skládá pouze z konverzací, které si Ruby a Aaron mezi sebou vyměňují. Psaní skrz emaily mělo v sobě to správné kouzlo a sem tam i vtipnou část. Víme přesně jen to, co si napíšou do mailů, takže nám vlastně oba hlavní hrdinové postupně přirůstají k srdci tak, jako sobě navzájem. V druhé polovině knihy se konečně setkávají. To mi bohužel přišlo takové nijaké, nic moc zajímavého se tam nedělo

I přes některé nedostatky ale kniha nabízí také několik velice silných momentů, hlášek a myšlenek. Příběh je o poznávání jeden druhého, o budování vzájemné důvěry. Aaron učí Ruby být odvážnější, jít si za svými sny a Ruby je pro Aarona jediná, která jej v nelehkých chvílích dokáže rozesmát a být mu oporou. Knížku lze také pochválit především za zajímavé a citlivé téma, které se prolíná celou knihou. Čtenář se v příběhu může blíže seznámit s životem vojáků na zahraničních misích, a také s možnostmi podpory a pomoci, které jim mohou ulehčit jejich návrat do běžného života.

Co se týče epilogu tak jsem ale zklamaná, určitě ho šlo napsat o mnohem lépe. Ale prý příběh Ruby a Aarona pokračuje v knize S láskou Lukov, kde má čtenář možnost nahlédnout do jejich životů.

02.06.2023 3 z 5

Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

Máme tu jedno malé městečko, zajímavé obyvatele se schopnostmi, partu dětí, kteří jsou mezi sebou propojení a do toho vyšetřování zmizení jedné dívky. Autorka nás v poměrně krátkém příběhu musí seznámit se všemi důležitými postavami, jejich nadáním, rodinnou historií a jaký mají vztah k hlavní hrdince. A právě díky tomu tam těch informací bylo opravdu mnoho. Co ale musím vyzdvihnout byla ta temná atmosféra, která z příběhu přímo křičela.

Jenže po pár stranách začal děj táhnout, nikam nesměřoval a hlavní hrdinka se na vyšetřování trochu vykašlala a spíš čekala na zázrak. Nicméně poslední třetina knihy to docela vynahradila. Příběh najednou nabral spád, čtivost a vy už jste přesně jako Grey toužili konečně znát celou pravdu.

Hlavní hrdinka Grey měla skvělý charakter. Byla nápomocná, chytrá, vytrvalá. Snažila se za každou cenu zjistit, co se stalo její nejlepší kamarádce. Ale občas toho bylo na 17cti letou holku příliš. Hrozně se mi líbil ten nápad dvojčat, a to, jak jsou mezi sebou propojení. Záblesky, které Grey viděla byly fantastické. A když jsme se dozvěděli, jak to s nimi doopravdy bylo, zůstala jsem zírat s otevřenou pusou. Skvělý! Ale nejvíc mě bavila postava Zala. Kdo to je a jakou roli hrál v tomto příběhu, budete muset zjistit už sami. Každá z postav měla své tajemství, které se postupně odkrývaly. Hlavní viník se nedá hned určit, protože budete podezírat více lidí, což dodá na dramatičnosti. Toho, kdo měl Eloru na svědomí jsem absolutně neodhadla, takže za to má autorka taky palec nahoru.
Hodnocení: 3,8/5⭐️

01.03.2023 4 z 5

Nejdražší Josephine Nejdražší Josephine Caroline George

(SPOILER) Nejdražší Josephine je skvěle napsaná kniha, která láká nejen svým námětem ale i zvolenou formou. Kniha obsahovala nádherné vyjadřování o lásce, moudrosti a spoustu citátů. Prostředí britského venkova jsem si moc užívala. Zároveň se na začátku knížky nachází mapka se všemi místy, které v městečku hlavní hrdinka navštěvuje.

Autorce se povedlo skvěle vystihnout jednotlivé charaktery. Josie se v životě tak trochu plácá a občas si neuvědomuje věci, které má přímo před očima. Elias je dokonalý gentleman, který se snaží ctít své postavení, s jistou slepotou ve vztahu ke svému okolí se nicméně potýká také.

Musím říct že občas se mi pletly informace z románu a ze skutečnosti. Bylo mi až líto, jaký konec autorka pro Eliase vymyslela, tak to prostě skončit nemělo..

Fantasy prvek se v tomto příběhu bohužel neobjeví. A je to ohromná škoda, s ním by knížka podle mě byla ještě lepší. Ale i přes to to byl krásný romantický příběh plný skvělých myšlenek.

Hodnocení: 4,5/5

21.10.2022 4 z 5

Knihovna mého srdce Knihovna mého srdce Freya Sampson

Autorka skvěle zpracovala prostřední knihovny, vyznání lásky ke knihovnám a uznání práce jejich zaměstnanců. Celým příběhem nás provází fakt, že knihovnu netvoří zdi a střecha, ale lidé, kteří ji vedou. Je to celé spíše o přátelství, jak najít, a hlavně si začít vážit sama sebe a také o tom, že se člověk občas musí překonat, pokud mu na něčem opravdu hodně záleží. To vše je zabalené do příběhu o knihách, jedné knihovně, mezilidských vtazích, odhodlání bojovat za to, co máme rádi a o vzájemné pomoci a podpoře.

Hlavní hrdinka June je celou svou duší zapálená knihovnice. Je plachá a zdrženlivá, společnost radši vymění za klidný večer strávený doma s knihou. Má ráda svůj klid. Během čtení poznáváme nejen její současný život, ale trošičku i její minulost. Díky tomu právě pochopíme, proč je taková, jaká je. Líbil se mi charakteristický vývoj hlavní postavy. Jak se z ustrašené mladé slečny, pomalu stává žena, která se nebojí udělat krok do neznáma. Kromě June tu vystupuje opravdu zajímavá a rozmanitá sebranka návštěvníků dané knihovny.

Hodnocení: 3,5/5⭐️
Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy. #spoluprace

15.07.2022 3 z 5

Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

(SPOILER) Knížka je neskutečně čtivá a dokáže si vás okamžitě získat svou mrazivou atmosférou tamního vězení. Autorka dokázala až neskutečně dobře popsat pocity vězňů, jejich bolesti a strasti. Bylo to napínavé, postavy byly dobře promyšlené a celý příběh dával smysl. A co je tady ze všeho nejlepší, jsou ty momenty překvapení. Prožijete počínající křehká přátelství a snad i lásku dívky, jejíž hlavní heslo vždy bylo - věř jen sama sobě. Kiva není žádná vyvolená, prožívá spoustu těžkých a bolestivých chvil, život se s ní nemazlí, ale přesto neskloní hlavu a jde si hrdě za svým. Není všemocná, ale zároveň je odvážná a loajální ke svým přátelům. Na jednu stranu se mi líbilo, že nikomu nijak zvlášť nevěřila. Na druhou stranu mi trošku vadilo, že nevěřila ani mě jako čtenáři a dokázala mě skvěle obalamutit. Oblíbila jsem si ještě postavu Nari, na první pohled drsná dozorkyně bez citu. A hlavně Tippa, který byl takový ten správňácký klučina a rozdával světlo v temnotě.

Konec byl jeden zvrat za druhým a já seděla s otevřenou pusou, zírala na stránky a vůbec nechápala. No a ten poslední odstavec? Hrozně se těším na pokračování, protože tady nikdo nikdy neví, co si pro nás a vlastně i pro postavy samotné autorka připraví.
Knihu jsem četla v rámci spolupráce s Albatrosmedia, děkuji. IG: @strana394

01.07.2022 5 z 5

Mezi zloději Mezi zloději Adrienne Young

(SPOILER) Zpočátku jsem měla problém se do knížky začíst. Potom ale děj začal gradovat, dozvídali jsme se nové informace a tajnosti. Autorka má jednoduchý, nenáročný styl psaní, převládá zde dobrodružná forma, která rozhodně nepostrádá akční či napínavé prvky. Největším plusem pro mě byl originální námět a prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Moře, ostrovy, přístavní města, nechybí bouře na moři, potopené vraky, poklad, prostě rádoby pirátská tematika. Z příběhu je úplně cítit ta atmosféra – šum moře, vlnobití, silný vítr, do toho zápach zločinu, lží a alkoholu. Svět byl dobře promyšlený, všechny ty pravidla, tresty, zločiny... Skvěle byl popsaný život na moři mezi otrlými námořníky a bezcitnými mořskými vlky, kde jediná chyba může znamenat vaši smrt. Skončilo to samozřejmě dost napínavě a já už jen vyhlížím druhý díl.

Fable byla jako hlavní hrdinka skvělá. Je to mladá dívka, která se navenek prezentuje jako silná, hrdá osobnost, jež má pro strach uděláno, ale uvnitř ní se skrývají tajné sny, touhy i bolestivá trápení. Hledá si své místo ve světě a nemá to vůbec jednoduché. Příběhem ji doprovází úžasná skupina vedlejších postav. Každá z nich má vlastní příběh, který stojí za to si vyslechnout. Romantická linka v této knize není moc velká, ale přesto do příběhu skvěle pasuje a byla taková roztomilá a milá. No a ten první polibek? To bylo skvělý!

Aby se Fable dostala z ostrova, musí se každý den potápět na dno moře a hledat drahokamy, které by pak mohla prodat. Strašně mě bavilo to “umění” moudrosti drahokamů, jak Fable dokázala rozeznat, které jsou pravé a které falešné a nevadilo by mi, kdyby to autorka více rozvedla. Pokaždé když nás hl. hrdinka vzala do podmořského světa, měla jsem strašnou chuť se jít potápět spolu s ní. Jediné, co teda absolutně nechápu je, jak mohla takovou dobu vydržet pod vodou. Knížka se bude skvěle číst v létě u moře, kdy vám do pozadí kromě šumění moře budou zpívat i racci.

Za poskytnutí knihy děkuji nakladatelství Albatros media. #spoluprace

06.05.2022 4 z 5

Kdy? Kdy? Victoria Laurie

Příběh je už od začátku napínavý, a čím více děj pokračuje, tím víc se napětí stupňuje. Určitě musím pochválit originalitu námětu. Postavy jsou vykresleny uvěřitelně, nejsou to žádní akční superhrdinové, ale obyčejní lidé, kteří mají své strachy a obavy a velmi dobře se do nich dokážete vžít.

I když jsem měla svého podezřelého, ukázalo se, že jsem byla vedle jak ta jedle. A když už jsem si myslela, že je vše vyřešeno, autorka přišla s dalším zvratem. Hodně mě to překvapilo, ten člověk by mě ani ve snu nenapadl.

V knize dokonce téměř chybí romantická linka. Občas se sice někde mihne chlapec Maddiiných snů, ale jelikož je natolik stydlivá, a navíc zabraná do vyšetřování vraždy, je to vrchol Madiina milostného života. Ale konečné zjištění, čí syn je, mě dostalo. Krásná náhodička a velmi milé zakončení.

15.11.2021 5 z 5

Město světců a zlodějů Město světců a zlodějů Natalie C. Anderson

Po celou dobu příběhu nechybí napětí. Hltala jsem každou stránku a pořád měnila hlavního podezřelého. A musím říct, že konec mě dost překvapil, tohle jsem nečekala.
Hlavní hrdinka je trpělivá, cvičí, zlepšuje své dovednosti. Je odhodlaná zjistit pravdu o své minulosti. Popisuje nám život v gangu a situaci v zemi, kde žije a pravidla, kterými se řídí.
Příběh je založen na základě skutečných událostí a výpovědí. Prostředí, ve kterém se tento příběh odehrává, je velmi originální. Zavede nás do chudých ulic afrických měst a konžské džungle. Prostřednictvím střípků z minulosti Tiny a její matky nám autorka zprostředkovává, jaké hrůzy způsobuje občanská válka v Kongu na svých obyvatelích.
Navíc se v knize objevují svahilská slovíčka, která dodávají příběhu věrohodnost. Na konci knihy je i slovníček Svahilštiny.

16.09.2021 4 z 5

Strašlivý příběh Prospera Reddinga Strašlivý příběh Prospera Reddinga Alexandra Bracken

Četlo se to velmi dobře, začátek byl sice trošku pomalejší, ale jakmile se to rozjelo, stránky mi rychle ubíhaly mezi prsty. Je to skvělé ucelené tajemné fantasy s pohádkovým nádechem.
Určitě musím ocenit originální nápad. Ačkoliv tato kniha spadá spíše do sekce pohádek pro děti, musím říct, že mě to opravdu hodně bavilo. Má to opravdu skvěle promyšlenou zápletku. A myslím, že fanoušci čarodějnic, démonů a fantasy příběhů si zde přijdou na své.

16.09.2021 5 z 5

Mona Lisa virus Mona Lisa virus Tibor Rode

Všechny události souvisí se zlatým řezem ve vnímání krásy. Mezi kapitolami najdeme i krátké deníkové zápisky pocházející z Florencie okolo roku 1500. Kniha je napsaná z pohledu více postav, různých časových období a také z několika míst na světě. Kapitoly jsou krátké a autor v nich velmi rychle přeskakuje. Ze začátku jsem v tom měla docela zmatek, ale jakmile se děj rozjel, kniha byla velmi čtivá a napínavá. Je to fiktivní příběh postavený na reálných základech. Sice se brzy dozvíte, kdo za tím vším stojí, ale autor dokáže nejednou překvapit. Všechny události do sebe nakonec perfektně zapadají.

16.09.2021 5 z 5

Město knih Město knih Akram El-Bahay

Zpočátku jsem se vůbec nemohla začíst a i později jsem se přistihla, že si musím číst nějakou větu dvakrát, abych vůbec věděla co čtu. Autor skvěle vykresluje prostředí knihovny, druhá polovina je více akční, objevují se tu boje a postupně vyplouvá na povrch tajemství, které se za Městem knih skrývá.
Kvůli čemu dávám hvězdičku dolů, tak to jsou postavy. Autor se spíše věnoval charakterisrice mýtických tvorů než lidským postavám. Ty byly málo vykreslené, ploché, nevyvíjely se. Naopak hrozně se mi líbilo použití východní i západní mytologie. Ale ze všeho nejvíce mě bavila postava Sahiry a příběh, který o ní dokázal autor vymyslet je geniální.
Konec byl dobrý, hodně věcí se vyjansilo, ale zároveň jsme získali mnohem více otázek. Epilog skončil napínavě a odhalil temnou stránku již zmiňované Sahiry. Myslím si, že celkový námět má velký potenciál a jelikož se jedná o první dál série, jsem zvědavá co autor vymyslí do pokračování.

11.05.2021 3 z 5

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Moje první kniha od této autorky, ale určitě ne poslední. Už teď na mě v knihovně čekají ostatní díly.
Děj mě rychle vtáhl, byla jsem plná napětí, příjemně mě překvapil Bran. Ovšem druhá polovina mi přišla trošku až moc. Ale za šťastný konec jsem ráda.

31.03.2021 4 z 5

Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Pokud hledáte drsnou upíří new adult romanfantasy, tak tahle kniha je něco pro vás.

Ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, ale to byla čistě jen moje chyba, měla jsem totiž obří čtenářskou krizi. Ta se ale postupem čtení vytratila. Autorka totiž píše neskutečně čtivě a umí napínat a nelítostné, kruté hry Keraji, kde během minuty můžete přijít o život, vás nutí číst dál a dál. Prostředí, historie upírů a jejich schopnosti a jednotlivá království jsou pěkně popsané. I když bych uvítala ještě nějaké další informace. Ale možná se nám toho dostane víc v dalších dílech. Upíři jsou tady zobrazeni jako silné, krvelačné bestie bažící po krvi. Skvělý bonus je ten, že mají křídla a mohou létat aniž by se proměnili v netopýra nebo tak něco.Posledních 100 stran jsem jen seděla s otevřenou pusou a otáčela stránky rychlostí blesku. Takové zvraty jsem dlouho nezažila!

Oraya mi strašně sedla, byla rázná, vtipná, sebevědomá, ale i jemná a láskyplná. Je vychovaná králem upírů, který ji brousil jako ostří meče. Nenechá si nic líbí a má jasný cíl – být lepší, než oni a zachovat si svoji lidskost. Každý o ni pochybuje, protože vypadá slabá a křehká, v jádru duše je to ale velká bojovnice, která už dokázala zabít nejednoho upíra a jde si pro to, co chce.

Raihn je tajemný, starostlivý, pro své nejbližší by udělal naprosto cokoliv. Čím víc ho poznáváme, zjišťujeme, že ačkoliv se tváří jako největší drsňák pod sluncem, má laskavé srdce a čistou duši. Se svou proměnou v upíra se nikdy zcela nevyrovnal a můžeme v něm vidět dosud zachovanou lidskost.

Romantická linka mi naprosto sedla. Je nenásilná, přirozená, nepřekáží ději, a přesto je naprosto boží. Neskutečně se těším na další díly a jsem zvědavá, jak to nakonec všechno dopadne.

Hodnocení:4,5/5
Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání knihy

11.06.2024 5 z 5