střapatá střapatá komentáře u knih

Posel Posel Markus Zusak

Schválně jsem si mezi geniální Zlodějkou knih a Poslem nechala velký časový odstup. Přesto mě ale kniha moc nezaujala a předpokládám, že na ni do týdne zapomenu. Na rozdíl od ostatních jsem v příběhu žádný větší smysl nenašla a myslím, že z tématu se dalo vytěžit více. Četla se však dobře, talent se autorovi upřít nedá.

04.04.2016 3 z 5

Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Rob Grant

Neznalé seriálu asi nenadchne, protože postavy nejsou moc dobře vykreslené, což platí i pro prostředí. Fanouškům seriálu kniha sice přinese zajímavý 'background', ale jak už tady někdo uvedl, místy jsem měla pocit, že čtu scénář. Na druhou stranu se kniha čte dobře a rychle, takže proč ne...

20.03.2016 3 z 5

Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Vlivem nepříliš nadšených komentářů a popisu knihy, který mě příliš nezaujal, jsem neměla moc velká očekávání. Přesto, nebo možná právě proto, se mi kniha líbila - až na začátek, který jsem musela doslova přetrpět. Humor jde oproti jiným dílům trochu stranou, ale alespoň není tak umělý jako v předchozí knize. Marco mi navíc vlezl pod kůži a trochu vedlejší role Carla a oddělení Q mi proto ani nevadila. Těším se na další díl :)

07.03.2016 4 z 5

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Obsahově i koncepčně skvělá kniha. Vrátila jsem se do dětství, kdy jsem hltala knihy z edice KOD a hon za pokladem byl mou oblíbenou kratochvílí. Kniha má však přidanou hodnotu, díky které pohltí i dospělé. Pro mě ještě lepší než i tak skvělý Pan Mercedes. A poslední kapitola? Wow.

16.02.2016 4 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Přišlo mi, že si manželé řekli, že napíšou prvoplánový bestseller, vzali si příručku "Jak napsat pravou severskou detektivku" a podle toho krok za krokem postupovali. Některé pasáže nedávají smysl, dialogy jsou totálně jalové. Postavy nejsou nijak vykreslené, takže si k nim člověk nevytvoří žádný vztah.
Čas od času jsem navíc nevěděla, zda náhodou nečtu laciný erotický román pro ženy v přechodu.
Když se odhalí, kdo je vrah a všechno se vyjasní, tak autoři pro jistotu vše zopakují v umělém dialogu, aby to pochopili opravdu všichni. A protože nejspíš ještě kniha neměla příručkový počet stran, závěr tvoří krásný osobní patos o životě komisaře.
Za mě tedy hrůza.

24.01.2016 1 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Když jsem se ve svých cca dvanácti letech chtěla dívat v televizi na Zelenou míli, mamka mě posílala spát. Že to zatím není pro mě. Možná měla pravdu, nicméně na film jsem se stejně podívala a musím říct, že se mi dostal pod kůži. Nějak nerozumím tomu, z jakého důvodu mě minula knižní podoba, když jsem toho času hltala od Kinga úplně vše. Nicméně teď, o 12 let později, jsem to napravila. Zelená míle je výjimečná - syrová, bezútěšná a přesto krásná.

29.12.2015 5 z 5

Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Kniha mě nijak nenadchla. Díky počtu stran mi sice nečinilo problém ji přečíst, ale zítra už si nebudu pamatovat, o čem byla. Nesbo si asi chtěl zkusit něco jiného, ale za mě docela propadák..

25.12.2015 2 z 5

Jatka Jatka Lee Child

Souhlasím s komentáři pode mnou - kniha je psaná velmi primitivním stylem, přičemž poté, co se Reacher dostane z vězení, napětí značně opadne. Na různé zvraty atd. jsem přišla vždy pár stránek před hlavním hrdinou. Kniha mi spíše připadala jako nějaká předloha pro počítačovou hru.. Přesto jsem ráda, že jsem si Jatka přečetla a možná budu za nějaký čas v sérii pokrčovat i dále.

23.12.2015 3 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Wow. Syn je zkrátka skvělá kniha, která se vyrovná i té nejlepší Holeovce (pro mě Sněhulák). Charaktery skvěle vykresleny, oblíbila jsem si snad všechny (nejvíc samozřejmě Sonnyho). Postavy mají navíc výborně vybraná jména, která se k nim hodí a jsou jsou snadně zapamatovatelná (to mi u Holeovek občas chybělo). Příběh je pěkně vymyšlený a samozřejmě čtivý, takže za mě dobrý :)

13.12.2015 5 z 5

Ztráty a nálezy Ztráty a nálezy Brooke Davis

Snažila jsem se, ale knihu jsem nedočetla. Autorka sice píše hezky, ale jinak mě příběh ničím nezaujal. Cítila jsem urputnou leč nepovedenou snahu vdechnout knize jakousi "přidanou hodnotu", ale nic převratného čtenář neobjeví.

23.11.2015 2 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Dobrá kniha. Ač mě tentokrát zápletka příliš nezaujala (kniha, kolem které se příběh motal, mě vytáčela, obzvlášť její název a jména postav), četlo se mi přesto dobře. Jak již bylo několikrát řečeno, Rowlingová psát umí.

23.11.2015 4 z 5

Vyšinutí Vyšinutí Michael Katz Krefeld

Příjemné překvapení. Jen nechápu název, který sice zaujme, ale moc mi ke knize nesedí. Lehce odlišné od jiných severských detektivek, které jsou tak trochu na jedno brdo. Sedla mi i zápletka, takže spokojenost.

24.10.2015 4 z 5

Zpěv Susannah Zpěv Susannah Stephen King

K Temné věži mám zvláštní vztah - nemám ráda nadpřirozeno, démonično atd., přesto ji čtu a nějakým podivným způsobem mě baví. Člověk cítí, že čte něco výjimečného. Ale Zpěv Susannah byl na mě už zkrátka moc, měla jsem problém dočíst.
Z úcty k celé sérii nehodnotím a těším se na velké finále.

06.10.2015

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Jak je zmíněno v doslovu, kniha není po literární stránce úplně dokonalá, některá slova se ve větách opakují apod., ale možná právě tyto "vady" dávají knize potřebnou autenticitu. Ze stránek čiší kult, člověk cítí, že čte něco výjimečného. A konec? Naprostá jízda.

16.08.2015 5 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

První polovina knihy nebyla ani detektivkou ani thrillerem, nýbrž vztahovým románem. Největším problémem pro mě bylo, že jsem obě hlavní postavy nenáviděla - jejich osud mi byl tak nějak lhostejný, neboť Nick i Amy byli zkrátka zm*di. Zápletka i konec trochu ve stylu Roalda Dahla, avšak ten ke svým příběhům potřebuje desetinu stránek... Přesto nelituju, že jsem Zmizelou četla, jakmile jsem si zvykla na zvláštní styl psaní, stránky ubíhaly lehce. A těším se na film, neboť Fincher je záruka kvality.

30.07.2015 3 z 5

Bridget Jonesová: Láskou šílená Bridget Jonesová: Láskou šílená Helen Fielding

První díl miluju, druhý díl jsem dočetla jen stěží a třetí stojí na pomezí. Chování Bridget už není tak iritující jako ve dvojce, ale "zápletka" je docela o ničem. Možná kdyby mi bylo padesát a vychovávala sama dvě děcka, tak bych byla z knihy odvázaná, ale to (bohudík?) nejsem. Nicméně když přimhouřím oči, tak jako oddychovka dobrý.

15.07.2015 2 z 5

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Žádný výrazný pokles ani vzestup kvality se nekoná, Olsen si stále drží laťku (podotýkám, že dost vysokou). Některé vtipy mi přišly celkem umělé, ale dost možná to způsobil překlad. Vadil mi uspěchaný konec, autor mohl trochu rozvést co se stalo s Čistým zítřkem a hlavně jak na tom Asad vlastně je. A co Hardy? Ticho po pěšině. Nu, nezbývá než začít další díl, Olsen již dokázal, že nezklame :)

10.07.2015 4 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Zatímco severské detektivky jsou založeny na mnoha dějových zvratech a vodění čtenářů za nos, King si vystačí s propracovaným příběhem a postupným poodhalováním zápletky. A když už přijde něco, co by čtenář nečekal, oznámí to způsobem jemu vlastním – prostým suchým konstatováním, což způsobuje chvíli nechápavého zírání při pokusu právě přečtenou větu vstřebat.
Stephen King tedy uspěl i v jemu cizím žánru a ukázal, že se ani v době, kdy se s detektivkami roztrhl pytel, rozhodně neztratí.

22.06.2015 4 z 5

Policie Policie Jo Nesbø

Nesbo je zpět! Po pro mě nepříliš povedeném a nudném Přízraku je tady Policie, která má v sobě vše, co mít má. Z Harryho přestal být nezničitelný superman a naštěstí se mu opět vrátil vtip. Nesbo nás krásně vodí za nos, dostává nás tam, kde nás chce mít a potom bez varování hodí zpátečku a vše je zase jinak. Příběh graduje od první do poslední strany, a tak to má být.

07.06.2015 4 z 5

Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Děsivé, jak King na počátku 80. let dokázal předpovědět, jaké to bude v roce 2025. V podstatě není daleko od pravdy - svět se dusí smogem, reality show jsou stále praštěnější a je jich čím dál víc. Člověk má při čtení husí kůži, když si uvědomí, že to není jen příběh přitažený za vlasy, nýbrž přehnanější vykreslení nynější reality.

23.03.2015 4 z 5