Svářeč Svářeč komentáře u knih

Srdce světa Srdce světa Jay Lake

Prvotním pocitem po dočtení byl údiv nad tím, jak si dnes profi renomovaný autor může dovolit přijít s myšlenkou typu „To láska je srdcem božím“. Ovšem je fakt, že když pomineme naivitu, je to docela povedená a čtivá kniha, která celkem pěkně odsýpá. Za největší klad bych považoval exotiku a objevování nejrůznějších míst v průběhu cesty, Jay Lake pustil svoji fantazii na špacír.

02.01.2018 4 z 5

Křivé ostří Křivé ostří Martin D. Antonín (p)

Už dlouho se mi nějaká kniha tak netrefila do vkusu jako Křivé ostří, tahle kniha totiž splňuje téměř všechny mé nároky na dokonalou knihu. Spousta lehkého humoru, příběh má spád, postavy jsou sympatické a velmi přesvědčivě vykreslené. Velice dobře popsané středověké prostředí. Trpaslíci jsou asi moje nejoblíbenější fantasy rasa, rozhodně mám ty malé chlapíky ohánějící se sekerou nebo krumpáčem a popíjející pivo po hektolitrech radši než vznešené a chladné elfy. Prostě super kniha, bezmála pět stovek stran mi uteklo jako voda. Doufám, že autor jednou napíše knížní pokračování.

02.01.2018 5 z 5

Cena krve Cena krve Sue Tanya Huff

Z nudy jsem se pustil do druhého čtení a po dočtení musím hodnocení trochu zvýšit. Je to prostě dobře odvedené řemeslo, které pobaví, ale nic víc. Žádné kdovíjak originální nápady ani dějové kličky v knize nenajdete. Tahle kniha má za hlavní účel pobavit, nic jiného ani nečekejte.

Memento mori Memento mori * antologie

Rovnou říkám, že tahle antologie mě zklamala. Pod pojmem historická fantasy jsem si až do teď představoval něco trochu víc akčnějšího a tahle kniha pro mě byla docela tvrdým probuzením. Memento mori Pavla Renčína je pěkná hříčka, přes průměr se ale nedostane. Barva Saši Pavelkové je podprůměr, důvody viz. Sirius, nebudu opakovat to co je již napsáno. Kaltenštejnská nevěsta je první povídka, která splnila mé očekávání. U tohoto textu Leonarda Medka jsem se ani na chvíli nenudil, přesto nic světoborného. Nový svět Františka Novotného také není špatný, originální a čtivé, pro mě osobně ale za předchozí povídkou pana Medka, trochu zaostává. V náruči boží je průměrná až podprůměrná povídka. Už jsem zmiňoval, že jsem akčněji založený typ a právě to je důvod, proč mě tato povídka zrovna nesebrala. Kanál mistra Leonarda je také poměrně povedený a čtivý, ale docela brzy jsem na něj zapomněl, dost nevýrazná povídka. Mírné zklamání z některých předchozích textů ale plně vynahrazuje Turkobijce Juraje Červenáka. Bomba. Totální masakr (v přeneseném slova smyslu i doslova). Už ať tu jsou Vánoce a Kapitán Báthory, protože tahle povídka mě fakt nadchla. Suma sumárum, jedna naprosto skvělá povídka, jedna dobrá, pár průměrných a dvě podprůměrné. Průměr jak vyšitý.

02.01.2018 3 z 5

Krumpáč a motyky – Smrťáček aneb Cesta za smrtí a zase zpátky Krumpáč a motyky – Smrťáček aneb Cesta za smrtí a zase zpátky Zbyněk Gilgalad Holub (p)

Četl jsem to na začátku prázdnin, ale stejně si na to moc dobře vzpomínám. Příběh opravdu není nijak složitý, ale nechápu lidi, co čekali víc. Už podle obálky, názvu a anotace se prostě jedná o oddechovku a u těch je složitého děje netřeba. Hrobníci a ostatní postavy mi přirostli k srdci a ten černý humor… řekněmě, že dost často jsem se smál nahlas.

Měsíční píseň Měsíční píseň Patricia Briggs

Poutavý příběh + sympatické postavy = skvělá kniha. Tohle je skvělý příklad odpočinkové knihy, která sice nedisponuje přehršlí pestrých nápadů, ale dokonalé vás pohltí. Přečetl jsem ji jedním dechem a vždy když jsem ji musel odložit, nemohl jsem se dočkat až se k ní zase vrátím. Asi největším kladem je opravdu charismatická hlavní hrdinka. Čekal jsem někoho ve stylu Tiny Salo, ale Mercy je člověk (tedy kožoměnec), který problémy řeší spíše hlavou než hrubou silou. Škoda, že ke konci kniha trochu ztratila dech, jako by to autorka už chtěla mít za sebou. Celkově velmi pozitivní dojem to už ale neovlivní. Ano, je to "spotřební fantasy" a já jsem spásač konzumního braku. Ale jsem na to hrdý :)

Tyranie noci Tyranie noci Glen Cook

Zajímavá a rozporuplná kniha. Začátek je opravdu utrpením v té nejryzejší podobě. Autor čtenáře zasype lavinou různých jmen, pojmů a faktů o fiktivních náboženstvích a státech. A až do konce knihy ještě přihazuje. Ale když se člověk prokouše přes začátek, čeká tam zajímavý příběh se sympatickými postavami. Bohužel jak jsem řekl, autor dál přihazuje kdejaká jména a pojmy a abyste si neodnesli jen polovičatý zážitek, je třeba pořád dávat pozor (v žádném případě nečíst v hromadné dopravě, nedejbože o přestávkách ve škole). Některé pasáže, jako většinu pobytu v Brothu, jsem protrpěl. Naštěstí jsou tyto nudnější a složitější pasáže prokládány čtivějšími, i konec (tažení do ***) bych zhodnotil jako povedený. Na druhý díl jsem celkem zvědavý.

Lži Lockeho Lamory Lži Lockeho Lamory Scott Lynch

Kniha se rozjíždí velice slibně, první dvě třetiny knihy jsem si opravdu užíval. Atraktivní prostředí města Camorru spolu se sympatickými postavami dělají své a kniha utíká kupředu jako dobře promazaný stroj. První dvě třetiny prostě za jasných pět hvězd. Bohužel nám Lynch ve dvou třetinách předhazuje dost křečovitý a umělý zvrat. S odchodem několika důležitých postav mě to přestalo bavit a zbytek knihy jsem četl snad měsíc, přičemž jsem to prokládal jiným čtivem. Zbylé postavy nedokáží děj utáhnout a je to celé takové těžkopádné. Konec je taky nemastný neslaný. Nejsem vysloveně zklamán, přeci jen první dvě třetiny byly vynikající, ale po tolika nadšených recenzích jsem čekal trochu víc.

Bouřný meč Bouřný meč Nancy Varian Berberick

Otřesnost. Snůška debilních klišé, nevýrazných postav a nudného děje. Už pár dnů po dočtení si nedokážu vzpomenout, o čem to vlastně bylo. Mám takový pocit, že o ničem. Posledních sto stran už jsem vysloveně přetrpěl a dočetl jsem to ani nevím proč.

02.01.2018

Devět Mečů slávy Devět Mečů slávy Miroslava Kvášová

Neoriginální až hrůza, ale z nějakého důvodu mě to bavilo. Má to v sobě zvláštní kouzlo Tolkienovských příběhů, nádech osudovosti a prastarých legend, o nichž si lidé vyprávějí o tisíce let později. Postavy jsou sice ploché a jednoduché, ale sympatické. Zdejší nízké hodnocení mi přijde trochu nefér.

Eldest Eldest Christopher Paolini

Velký propad dolů oproti jedničce, což taky nebylo veledílo, ale aspoň to bylo pěkné čtení pro děti. Na pokračování je bohužel vidět, že Paolini jej již nepsal pro sebe, ale byl k tomu jaksi donucen nečekaným úspěchem prvního dílu, takže příběh, který by kdokoli jiný vměstnal na 300 stran, roztáhl na 600, aby z toho byl pořádný vývat pro nakladatelství (vlastněné jeho rodiči). Dějová linka s Eragonem těžce nudí svou schématičností a předvídatelností, celá se skládá jen s cesty k elfům, výcviku a závěrečné bitvy, měl jsem nutkání přeskakovat celé kapitoly. Dějová linie s Eragonovým bratrancem Rorarem je lepší a trochu to zachraňuje. Trochu.

02.01.2018 2 z 5

Polomené světy – Atlantský harc Polomené světy – Atlantský harc Jan Pohunek

Trochu nechápu, čím tato kniha učarovala tolika lidem. Bezesporu originální, promyšlené a zase sračka to není, autor psát umí, ale já se do toho nemohl začíst. Ze začátku ještě docela zajímavé, ale postupem času jsem zjišťoval, že je mi příběh úplně lhostejný a je mi úplně jedno, jak to dopadne.

Kočičí noci Kočičí noci Blanka Jirušková

V první třetině knihy je každá kapitola o někom jiném a je to celé takové jemné a poetické a celkem pochopím, že to nesedne každému. Ale mě sedlo, až mě překvapilo jak moc, protož jinak jsem spíše na dobrodružnější a přímočařejší čtivo. Zkrátka velmi dobrá kniha, která pohltí první stránkou a až dokonce nepustí. Postavy jsou zajímavé a dobře prokreslené, příběh a atmosféra jsou excelentní.

P.S. : Obálka vypadá "naživo" ještě líp než na monitoru! Akorát na první pohled neevokuje ani tak renesanci jako spíš orient....

Pachatelé zvláštních činů Pachatelé zvláštních činů Jana Rečková

Sorry, ale tohle mě opravdu nebavilo. Dokázal jsem přečíst jen dvě povídky, pak jsem musel v zájmu zachování svého duševního zdraví odložit. Křečovité, bez nápadu, hlavní postavy nezajimavé, skoro mi až bylo trapně. Edici Pevnost mám rád, ale občas dokáže vyplivnout skutečná "veledíla".

02.01.2018

Žoldnéři fantasie: Lovci monster Žoldnéři fantasie: Lovci monster Michael Bronec

Už pár let se v Žoldnéřích z nějakého důvodu střídají slabší ročníky se silnějšími a tohle je zase ten silnější. Vlastně až překvapivě silný. Všechny povídky působí sebejistě a profesionálně, autoři píší poutavě a vesměs se jim daří dávat svým povídkám zamýšlenou atmosféru. K tomu vynikající hostující text od Bandžucha, který navzdory své kvalitě ostatní povídky nijak nezastiňuje, což opět jen svědčí o nevídané síle tohoto ročníku. Škoda jediné slabší povídky, jinak by to bylo za pět. Na soutěžní sborník opravdu hodně kvalitní.

30.12.2017 4 z 5

Já, Gowery Já, Gowery Vladimír Šlechta

Zklamání. Tři povídky z různých období, které spolu nijak nesouvisí a některé navíc navazují na jiné texty, což činí četbu dost matoucí. Děj všech tří příběhů by šel shrnout tak, že se někam jde, tam se střílí a je konec. Šlechta nikdy nebyl nějaká vysoká literatura, ale čekal bych od něj přecijen něco víc. Neznat již hrdiny a svět z minula, asi bych vůbec netušil, o co jde a dost bych se nudil. Povídky mají sestupnou tendenci, respektive první dvě dobré a třetí slabá. Jinak ve třetí povídce jsem poprvé v životě narazil na „continuity error“, kdy Gowery někomu věnuje svou pistoli a o několik stran dále z ní zase střílí (přičemž z předchozí textu vyplývá, že má jen tu jednu).

24.12.2017 3 z 5

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Když jsem Poslední přání četl před lety, tak jsem moc nechápal, proč je ta kniha vyzdvihována jako takový kult. Ani po druhém přečtení se tento můj názor nezměnil, což ale neznamená, že by to nebyla vynikající kniha. Sympatický hrdina, zajímavá struktura (povídky prokládané propojujícím příběhem) a hlavně vynikající středověký svět, s jehož popisy autor dost šetří a přesto má člověk pocit, že mu ožívá před očima. To ale nic nemění na tom, že k dokonalosti tomu v mých očích ještě něco chybí (některé příběhy mi přijdou rozřešené dost podivně) a místo v mé Top 10 mají vyhrazeny úplně jiné knihy.

29.01.2017 4 z 5

Krvavé pohraničí Krvavé pohraničí Vladimír Šlechta

S potěšením musím konstatovat, že zub času byl k úvodní knize legendárního českého cyklu poměrně milosrdný a užil jsem si ji stejně jako poprvé před lety. S odstupem času mi však přecijen neunikly jisté vady na kráse. Kupříkladu je evidentní, že Vláďa Šlechta ještě neměl při psaní této knihy moc zkušeností se stavbou příběhu, který mi přišel dost podivný. Zpětně jej vůbec nedokážu zrekapitulovat a obsahuje množství zbytečných odboček a divných, z prstu vycucaných zvratů ("odhalení" barona). Jinak ale nemám co vytknout, čtení této knihy pro mě byl silně nostalgický zážitek a hned mám chuť se vrhnout na Gordonovu zemi, jejíž kompletní nové vydání mám již delší dobu v knihovničce.

29.01.2017 4 z 5

Mračna nad Arénou Mračna nad Arénou Michael Bronec

Zajímavá space opera, lépe řečeno její příslib. Začátek je dost nudný díky nevhodně zvolenému stylu vyprávění s velkým množstvím flashbacků (které obecně nesnáším a tady jich je hodně), takže chvíli trvalo, než jsem se do toho začetl, a pak byl najednou konec. Je to opravdu až příliš krátké a pokračování bych chtěl ideálně hned, protože mě to docela chytlo. Zajímavý svět, sympatické postavy, z nichž některé ale kvůli nevelkému rozsahu nemají tolik prostoru, kolik by to chtělo. Jen jsem si úplně nezvykl na česká jména a zasazení do české kotliny, které na mě působilo trochu nepatřičně. Říká se "ševče, drž se svého kopyta", nicméně musím konstatovat, že nakladatelův spisovatelský pokus dopadl docela dobře a těším se na pokračování.

20.01.2017 4 z 5

Algar tarch Algar tarch Karolina Francová

Slušná klasická fantasy. Když to srovnám se Stezkami krve (to srovnání se nabízí - klasická fantasy, ženská autorka, reedice po letech), tak je to sice úplně stejně neoriginální, ale mnohem zábavnější, má to sympatičtější postavy a lepší příběh. Hlavně je to mnohem čtivější, nemusel jsem přeskakovat celé odstavce a věty, abych to zvládnul dočíst. Několik slabších pasáží, kdy jsem se neubránil menší nudě, by se sice našlo a samozřejmě bych se obešel bez některých popisů mužných těl (je poznat, že to napsala žena), ale to už jsou pouze drobnosti. Na to, že je to autorčina prvotina, opravdu velmi slušné. btw. díkybohu, že už je doba těchto příšerných obálek pryč! :)

16.09.2016 4 z 5