Talita1 Talita1 komentáře u knih

Vykoupená láska Vykoupená láska Francine Rivers

Francine Riversová sa inšpirovala biblickým príbehom o prorokovi Ozeášovi. Ten dostal príkaz od Boha, aby sa oženil s prostitútkou a ukázal tak na neveru vyvoleného národa. V knižnom spracovaní tak máme nábožného farmára Michaela, ktorý sa ožení z prostitútkou. Číta sa to pomerne rýchlo, nie je to nudné. Veľa dejových zvratov a romantická zápletka sú jednoznačným plusom.

18.11.2024 5 z 5

Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

Román Victora Huga nás zavedie do stredovekého Paríža. Krásna Esmeralda, ktorá rozpaľuje túžbu v mužských srdciach svojím tancom. Škaredý Quasimodo a jeho osamelé srdce. A zákerný Frollo, ktorého vnútro zožiera žiarlivosť. Kniha je dosť hrubá, príbeh je často prerušovaný dlhými opismi, či úvahami. Je to rozväzlé a ku koncu som už strácala aj trpezlivosť. Príbeh je to však zaujímavý.

14.11.2024 3 z 5

Šunkový nářez Šunkový nářez Charles Bukowski

Kniha je výsekom zo života hlavného hrdinu Henryho Chinaskiho, od základnej školy cez strednú až po vysokú. Smutné mi prišlo, že ho jeho otec nemal rád. A v škole to tiež nebolo ono. Celkom pekne tu bolo vykreslené, že útechu našiel v čítaní kníh. Tempo rozprávania je svižné, má to opäť nádych drsnosti. Drsný chlapský pohľad na svet, na ktorý sme už u Bukowského zvyknutí.

02.11.2024 4 z 5

Poštový úrad Poštový úrad Charles Bukowski

Bukowski podáva s humorom pohľad na postavu Chinaskiho, pracujúceho na pošte. Chinaski je zaujímavá postavička, ukazuje na pomery v práci, nenávisť k šéfovi i vzťahy so ženami. Kniha má veľmi dobré tempo, až som ostala sama prekvapená, že som ju prečítala veľmi rýchlo. Bukowského drsný chlapský humor to celé tak trochu oživuje a mnohé zážitky sú komické: "Jedného dňa som podpálil poštový úrad..."

25.10.2024 4 z 5

Stratený syn Stratený syn Danielle Steel

Kniha o dvoch rozdielnych bratoch: Petrovi a Michaelovi. Spočiatku sa mi kniha veľmi páčila, autorka tu riešila vzťahy u obidvoch. Bolo to zaujímavé a malo to dobré tempo. Ale asi v polovici sa to zmenilo na akýsi triler. Zápletka sa stávala nepravdepodobná a mňa to aj sklamalo. Kto má rád napätie, tomu sa to bude páčiť viac.

25.10.2024 3 z 5

Nádherná Nádherná Danielle Steel

Román o modelke Véronique ma bavil. Mladá a úspešná modelingová hviezda musí po zranení začať nový život. Tempo bolo veľmi dobré a čítalo sa mi to ľahko. Romantiky je v tejto knihe pomenej, autorka sa viac sústredila na rodinné vzťahy hlavnej postavy. Steelová tu taktiež opakovane akcentuje myšlienku, že pravá krása je vo vnútri človeka. Pekný román.

19.10.2024 4 z 5

Hamlet Hamlet William Shakespeare

"Niečo mi hovorí však, že je to zlé znamenie pre dánsky štát." Dráma od Shakespeara rozhodne nenudí, treba sa síce spočiatku orientovať v postavách, ale potom si to človek už s radosťou číta. Zaujímavo sú tu navrstvené Hamletove vzťahy ku ostatným postavám: k matke, strýkovi, priateľovi Horatiovi, k Ofélii, ktorú ani neviem povedať, či naozaj miloval, alebo nie. A napokon aj k Laertovi, s ktorým neskôr bojoval v súboji. Ide o tragédiu, treba preto rátať so smutným (a doslova krvavým) koncom. Ja som videla aj filmové spracovanie tejto drámy, ktoré sa dosť verne držalo predlohy.

Hotel Vendome Hotel Vendome Danielle Steel

Výborná kniha, pekne vybudovaný príbeh a zaujímavé pozadie podnikania v hotelierstve. Hlavný hrdina sa po smrti manželky úplne oddáva práci v hoteli, ktorý vlastní a jeho dcéra je mu tiež oporou. Až dovtedy, kým si nenájde ženu na vážny vzťah. Malo to dobrý spád, nenudilo to a odporúčam (nielen) pre fanúšikov Daniely Steelovej.

Panstvo Beauchamp Panstvo Beauchamp Danielle Steel

Opäť dobrá vzťahovka od Steelovej. Tentoraz o žene po tridsiatke, ktorá radikálne zmení svoj život. Pristihne partnera pri nevere, prežije sklamanie v práci, a preto sa rozhodne začať nový život v Anglicku. Veľmi pohodové čítanie. Dej má dobrú gradáciu, číta sa to ľahko. Ja som si pri tejto knihe oddýchla.

Eskimák na korze Eskimák na korze Ján Marton

Kratučké básne Jána Martona sa čítajú dobre a rýchlo. Prekvapia úprimnosťou a emóciami. Páčili sa mi romantické veršíky: "Odkladal som si ťa na horšie časy, prikrýval snami a ukrýval pred pravdou..." Čo ma však zarazilo, bolo občasné používanie vulgarizmov, ktoré ako keby zabíjali tú krehkosť básní. Napriek tomu je to dobrá zbierka.

10.10.2024 3 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Zaujímavá kniha od Oscara Wildea. Maliar Basil je fascinovaný mladučkým Dorianom a jeho portrét sa stane dokonalým dielom. Dorian, ten blonďavý krásavec, sa neskôr dostáva pod zhubný vplyv lorda Henryho. Pomaly, postupne čítame o jeho skutkoch, ktoré z neho robia horšieho a horšieho človeka. Prečo sa z neho stalo monštrum? A dá sa to ešte napraviť? Kniha je písaná pútavo, udržiava napätie až do konca. Zároveň je tu pekné vykreslenie prostredia i spoločenských očakávaní. Výborný román s mnohými otáznikmi, ktoré vyvoláva.

22.09.2024 4 z 5

Americká tragédie Americká tragédie Theodore Dreiser

Spisovateľ Dreiser perfektne vykresľuje hlavnú postavu, Clyda, a podmienky v akých vyrastá a dospieva. Dej má dobré tempo, ale v záverečnej tretine to už bolo akési opakovanie, toho, čo čitateľ už dávno pochopil. Napriek tomu veľmi dobrý román amerického realizmu, v ktorom Dreiser ukazuje svoje majstrovské schopnosti opisu postáv i lokácií.

11.09.2024 4 z 5

O myšiach a ľuďoch O myšiach a ľuďoch John Steinbeck

Sezónni robotníci, bystrejší George a mentálne slabší Lennie, sa potĺkajú z farmy na farmu. Krása románu nespočíva v samotnej zápletke, ako skôr vo vykreslení jednotlivých postáv, v pohľade na ich priateľstvo i tragike Lennieho ozrutnej sily a slabého umu. Výborne sa to čítalo. Je to klasika americkej literatúry, ktorá stojí za prečítanie.

21.08.2024 5 z 5

Sestra Carrie Sestra Carrie Theodore Dreiser

Mladé dievča Carrie prichádza do veľkomesta a hľadá svoju vlastnú cestu šťastia. Dreiser je výborný americký autor, podrobne vykresľuje prostredie a často prekvapuje detailami. Psychika postáv, ich správanie a jeho príčiny, to je to na čo sa spisovateľ zameriava. V románe je zobrazená cesta na vrchol (Carrie) i pád jednotlivca (Hurstwood). Jeho štýl mám veľmi rada a kniha sa mi dobre čítala.

15.08.2024 4 z 5

Jennie Gerhardtová Jennie Gerhardtová Theodore Dreiser

Milujem tento román a čítala som ho teraz už druhýkrát. Jennie, dievča z chudobnej rodiny, je sympatická a skromná. Od začiatku som si ju obľúbila a jej konanie som chápala. Dreiser jemne vkladá do deja opisy, ktoré nepôsobia nudne a postavy veľmi dobre vykresľuje. Román má dobrý spád, nie je nudný a dramatické momenty to oživujú. Odporúčam.

03.08.2024 5 z 5

Na Západe nič nové Na Západe nič nové Erich Maria Remarque (p)

Úžasný román, ktorý prináša surovú pravdu o realite vojny z pohľadu 19. ročného mladíka. Paul Bäumer a jeho spolužiaci sa prihlásili dobrovoľne na front, netušili pritom do čoho idú... Remarque má výborný štýl, mne sa to čítalo ľahko aj keď s ťažkými pocitmi. "Sme opustení ako deti a skúsení ako starí ľudia, sme suroví a smutní a povrchní - myslím, že sme stratení."

03.08.2024

Deväť poviedok Deväť poviedok J. D. Salinger (p)

Deväť poviedok má svoju atmosféru, každá poviedka je však akoby z iného súdka a často mi chýbala nejaká pointa samotného konania postáv. U mňa sa tieto poviedky minuli účinkom, prečítala som ich, ale raz stačilo.

03.08.2024 3 z 5

Kto chytá v žite Kto chytá v žite J. D. Salinger (p)

Salinger prináša hlavnú postavu Holdena, ktorý prekvapuje svojou otvorenosťou a neberie si servítku pred ústa. Dej sa odohráva niekoľko dní pred Vianocami a Holden je mladý študent, ktorému to v škole vôbec nejde. Čo mu však ide dobre, to je vyjadrenie svojich pocitov i názorov na svoje okolie. Páčila sa mi tá priamosť aj Holdenova láska k mladšej sestre. Čítalo sa to ľahko a knižka je pomerne tenká.

26.07.2024 4 z 5

Profesor Profesor Charlotte Brontë

Román priniesol zaujímavú tému, pôsobenie mladého muža ako profesora v Bruseli. Negatívom pre mňa bolo také pomalé tempo deja, príliš veľa opisov. Úvod bol dosť rozvláčny, neskôr to pôsobenie v škole bolo už zaujímavejšie. Dávam priemerné hodnotenie.

24.07.2024 3 z 5

Dáma s kaméliemi Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas, ml.

Dumas ml. je dobrý rozprávač a jednoduchú zápletku o láske mladíka ku krásnej kurtizáne podáva príťažlivým štýlom. Úvod bol trochu rozvláčny, potom to už bolo lepšie. Záver tvoria zase listy milenky, ktorými vysvetľuje svoje konanie. Čítalo sa to celkom dobre.

21.07.2024 4 z 5