tamara1351 komentáře u knih
Ljudmila Ulická je dámou mého srdce.Tento skvělý román je fantastickou oslavnou freskou života.Román obsáhne sto let v životě jedné rodiny.Je zde mnoho postav,mnoho osudů,mnoho tvoření,mnoho smíření i nepochopení .Děj je poklidný,místy se posouvá formou dopisů "z truhličky"Charaktery postav jsou plastické,hluboké.Vidíme,že našim útrapám,bojům i štěstí,předcházely generace a generace jiných,kteří se životem bojovali stejně.Autorka skrze román nabízí smíření se sebou ,životem i smrtí.
Hluboká řeka je velmi čtivá,z části filozofická kniha.Úvahy a zamyšlení ohledně náboženství,smyslu života, osamění,zla a dobra jsou čtenářům přístupné.Autor vám dá nahlédnout do životů několika tápajících postav.Jejich putování po Indii je proměňuje a očišťuje.Postava Ócua nás provází celým dějem a stejně tak jako si Ganga poklidně plyne stejným směrem ,tak i on se neotřesitelně drží svého přesvědčení .
Tohle byl můj omyl.Tzv.typický americký bestseller.Za mě to s literaturou nemá moc společného,spíše zábava,ale značně pokleslá.Jednu hvězdičku za to, že se to naštěstí četlo rychle.
Já jsem spokojená,téma výborné,možná dojem trošku kazí opakující se detaily z jiných autorových děl,ale i přesto celkově spokojenost.Atmosféra se s postupujícím dějem mění z hororové až v téměř psychologickou hru se sebou samým,ale napětí jsem si v sobě udržela až do povedeného závěru.Cha,to je téměř sprunggeistovsky řečeno.:)
Milá a poklidná kniha o jednom nesourodém vztahu,o osamění,o spoustě jídla a spoustě,ale opravdu spoustě saké .A já myslela, že na špici v konzumaci alkoholu jsme my:)))).
Tak tohle bylo po letech trochu rozpačité a trapné setkání.Děj se vleče a nabírá obrátky až těsně před koncem.Vztahové linky princezen jsou kýčovité, není v nich žádná energie.Magie v díle působí jako berlička pro vysvětlení různých jevů i Taitových myšlenkových pochodů.Je vidět, že tenhle námět už autor dávno vyčerpal .
Tak toto byla opravdu výzva!Kniha vyžadující vaší maximální pozornost,stovky postav,desítky příběhů, jeden tajemný Archimboldo.
Musím přiznat, že některé části byly méně záživné a o to náročnější,ale výsledný dojem stojí za to.Pátá část je dokonalá a mnohé objasňuje a propojuje.Velmi neobvyklý počin, který v literatuře snad nemá obdoby.
Nebylo to vůbec špatné čtení,ale ta hlavní postava mi prostě neseděla,ta jeho občasná arogance:"...víte,kdo já jsem"mi byla nesympatická.Zápletka byla zdařilá, ale postupné odkrývání důkazů ,bylo občas předvídatelné.Úplný závěr knihy se ovšem vyvedl a unikl tak zažitým stereotypům.
Tuhle knihu můžete nazvat různými slovy,ale rozhodně ne tuctová.Doporučuji ji všem,kdo mají rádi pohádky,všem ,kterým dokáže fantazie pracovat naplno a kteří se nebojí tvořit si v hlavě svůj vlastní cirkus podle nádherných autorčiných předobrazů.Je to příběh osudovosti a velké lásky,které známe z pradávných legend,příběh o prolomení prokletí.
Cirkus se zjeví bez ohlášení.........je to pravda,je to sen nebo je to jen příběh?Co na tom záleží,hra právě začíná!
Tak tohle jsem nedala,že začátku mě to docela bavilo ,ale pak mi přišlo,že se tam stále omílá stejné téma a dost mě to unavovalo,takže nedočteno a ani nehodnotím.
Formánek je ďábel.Tohle je zkrátka síla.Připouštím,že je to místy kostrbaté, krkolomné a chaotické,ale jako celek to dává smysl.Autor jde s kůží na trh,vidíme mu do hlavy.Má strach,přemítá o smrti,chová se jako blázen?A nás to baví, protože v tom prostě nejsme sami.A příběh Josefa Marana,to nečtete, to si zkrátka prožijete až do morku kostí.
Opravdu velmi příjemné překvapení.I já se přidávám s vysokým hodnocením k těm nemnoha čtenářům,co zde na databázi knihu hodnotili.Příběh je lidský,plný nostalgie a staré moudrosti.Je vyprávěn z různých úhlů pohledu,z různých časových i životních etap.Vidíme,jak jednotlivé události asociují vzpomínky.Koncept knihy je jedinečný,zdá se neohrabaný stejně jako život na "pasekách",je však neuvěřitelně plastický.Dílčí i velké životní duely jsou hnacím motorem,který nás žene až k netradičnímu a překvapivému závěru.
Veskrze aktuální, vtipné,melancholicko-magické.
"A žít ve světě bez příběhů,bez příběhové kauzality,znamená utopit se v moři úzkosti."
(SPOILER) Můj Murakami mi rozumí:). Nádherné čtení,čisté, krystalické a přímé,bez mnoha odboček.Takové poklidné,ale velmi čtivé,vtipné i dojemné.
Závěr,to je dokonalost sama.Střezte se své třinácté komnaty nebo vás pohltí nadobro.
Sága rodu Alterů je opravdu povedené dílko.Hlavní postavy jsou sice nesympatické,jak už někdo psal přede mnou,ale neprojevují se jen jako horší části našich já?Jsou nezodpovědní,sebestřední,hysteričtí,ufňukaní,někdy protivní až na půdu.....,ale nakonec sebereflexí dojdou vykoupení a stanou se alespoň trošku lepšími.A tak to má s lidmi ,ale i s romány být:).
Frenchovou mám moc ráda,ale do téhle knihy se ne a ne začíst,na druhou stranu musím opět ocenit výborný a neotřelý příběh ,mistrně vykreslené postavy a zamyšlení nad tím,jestli nás utváří okolností, které nás v životě potkají nebo se už s určitými předpoklady rodíme.Jednu hvězdu tedy strháván za rozvláčnost děje, který mě že začátku nechytil
Mně se kniha četla velmi dobře,mám ráda rozvětvené příběhy s velkým množstvím postav a osudů,ale přesto jsem odebrala jednu hvězdičku ,protože se mi celý příběh zdál poněkud překombinovaný.
Parafráze na texty slavných hudebníků a písničkářů mi zpříjemňují smutné dny a velmi oceňuji grafickou podobu knihy.Je příjemné jí jen tak listovat a prohlížet kresby ,citace a nadpisy.Tuto knížku jsem doma měla roky a pak se mi při stěhování někam zatoulala.Jednou jsem si doma posteskla,že mi chybí a loni na Vánoce jsem rozbalila jeden balíček,ve kterém se skrývala knížka s džínovou kytarou na přebalu.Dcera mi ji sehnala přes antikvariát,takže už má opět čestné místo v knihovně.
Kniha byla velmi čtivá, zajímavé téma,ale bohužel ve mně větší dojem nezanechala.Zkrátka jedna z těch knih,co přečtete ,ale za chvíli už ani nevíte,že jste ji četli.
Velmi zajímavý počin, který nesedne každému.Hlavní postava,intelektuálka středního věku,nám předkládá svoje myšlenky, názory,sny a také se snaží své znalosti filozofie,fyziky,mechaniky i psychologie napasovat na svůj život.Vzniká tak neuvěřitelný , bizarní a prapodivný mix teorií nad kterými prostě musíte přemýšlet a vlastně můžete přijít na to, že i vy přijmete teorii podivnosti za svou vlastní.