Tamten komentáře u knih
Lze hodnotit pouze všech osm dílů najednou, neboť se jedná o jeden příběh rozdělený do 8 knih jen kvůli tlouštce.
Rozhodně zajímavý svět, jeho fungování, principy, prokreslené postavy atp. Ale tato všechna pozitiva jsou na úkor děje, kterého je relativně málo. A přitom když už se nějaký objeví, tak bývá napínaví a čtivý. Ale v těch osmi svazcích je děje poměrně málo. Spíše se řeší stále dokola pohledy různých postav na tutéž věc a o knížku dále znovu dokola a dokola. Kdyby se redundance vyhodili a celé se to smrsklo třeba na trilogii, mohlo se jednat o vynikající fantasy. Takto je to spíše trénování vůle čtenáře, jestli vydrží až do konce.
Dostala se ke mě pouze první povídka, ale ta rozhodně stojí za to.
V zásadě to není špatná knížka, ale má dva problémy. Tím prvním je velké množství "neznámých" pojmů (ať již jde o geografické údaje, názvy ras, jména postav, ...), takže velice dlouho trvá, než se člověk začne v celkové situaci nějak orientovat. Druhým problémem bylo, že mi hlavní hrdina nepřipadal nijak moc sympatický. Vlastně ono to tak nějak platí o většině postav v knížce, a to se pak samozřejmě mnohem hůř čte.
Možná zajímavé a pěkně prokreslené prostředí, ale dějově je to zábavné asi tak první třetinu, druhá třetina je vlastně pořád stejná a nikam se nevyvíjí a třetí je opět stejná a nikam se nevyvíjí. Hrdinové, kteří by měli být v podstatě stejní jako jiní lidé v pekle, jsou z nějakého důvodu nezranitelní a číst stále dokola o soubojích člověka, který je nezranitelný, začne být brzy nuda. A tady je ta nuda natažená na spousty a spousty stránek.
Zajímavý příběh, ve kterém se vlastně celou dobu chystáme na něco "velkého" a ty přípravy postupně gradují čím dál tím víc, jsou čím dál tím zajímavější a propletenější, a pak - je vše odbyto téměř nezajímavě na pár stránkách. Nebýt takto "utnutého" závěru, mohla to být naprostá paráda.
Kniha, kterou by si měli přečíst všichni studenti nejen karatedo, ale jakéhokoliv bojového umění. Když se člověk povznese na občasné lehce úsměvné "příklady ze života", najde v knize zásadní myšlenky o tom, jak by se měl chovat člověk, který studuje bojové umění.
Třetí kniha a třetí vyprávění téže části příběhu opět z pohledu jiné osoby, tentokrát Inevery. Ale jelikož pohled je ve výsledku dosti podobný jako u Jardira, tak se v první půlce knihy nedozvídáme nic zásadně nového a jen se stále dokola omílá to samé. V druhé půlce se sice vrátíme k vyprávění nových věcí z různých pohledů všech hrdinů, ale děl vlastně nikam nepostupuje a vše jen tak nějak zmateně přešlapuje na místě. Oproti první dvěma dílům obrovský propad kvality a můžeme jen doufat, že čtvrtý díl se vrátí ke kvalitě prvních dvou.
První třetina knihy vypráví stejný příběh jako první díl, jen z pohledu Jardira, což je sice zajímavý pohled, ale vzhledem k tomu, že už známe výsledek to prostě tak neodsýpá. Pak se ale vše vrátí do původních kolejí a kniha pokračuje vpřed stejně svižně a čtivě jako první díl.
Pěkné klasické fantasy s neklasickým nápaditým světem, zábavné a čtivé.
Proti nářezům zcela jiné čtení. Některé povídky byly supr, ale některé dost nezáživné (obvzláště ta první).
Ve své době dobrá snaha o vydání alespoň nějakých informací o taekwondu, ale dnes již neaktuální a prakticky nepoužitelné. Na webu je výrazně více přesnějších údajů a samozřejmě ideální je přímo originální Encyklopedie Taekwon-Do (která se však u nás těžko shání).
A zcele nerozumím v této publikaci snahu autorů zachytit fotky vzorů z jednoho pohledu, tzn. že třetina technik je zády a není naprosto vidět, jaká technika je focena.
Stejně jako u dvojky, tak i trojka - sice pokračuje v dobře započaté práci prvního, ale už to takový nářez není. Dějově sice jednoznačně nejvíc krve (zato ubyde sexu), ale už tu není nic objevného, vysloveně nečekaného a spíše se od začátku do konce jede ve vyjetých kolejích jedničky.
Druhý díl sice pokračuje v dobře započaté práci prvního, ale už to takový nářez není. Tedy dějovně ano, teče tu asi více krve než v jedničce, ale už tu není nic objevného, vysloveně nečekaného a spíše se od začátku do konce jede ve vyjetých kolejích jedničky.
Těžko říci, jestli Kotleta je pseudonim kulhánka či nikoliv. V každém případě styl psaní je dosti podobný a i když je příběh poměrně přímočarý, je to prostě nářez.
První půlka dost dobrý - netradiční fantasy. Pak ale začne ignorovat vše, co v první půlce budoval a celé to přestane dávat smysl. A že se nakonci opět vrátí k relativní "normálnosti" už to nezachrání.