Tamten komentáře u knih
Pokračuje ve stejném tempu jako první díl - trochu pomalejší rozjezd a od půlky velmi svižné a napínavé.
Trochu delší rozjezd, než se člověku podaří zorientovat ve všech postavách. Ale tak od třetiny kniha začíná jízda, která stupňuje na rychlosti i napětí a přitom nepostrádá logiku.
Nezáživné, jasně nalajnované, bez emocí, bez napětí. A když člověk navíc nezná svět Warcraftu, tak se ze začátku dost těžko orientuje.
Zakončení ve stylu, který se dal čekat. Nikomu "podstátnému" se nic nestane a výsledek je happyend jak prase. Přesto je kniha lepší než předchozí díl a děj je přiměřeně logický bez nějakých extrémních "deux ex machina". A rozhodně se příjemně čte.
Je z toho cítit syrovost, nekorektnost a to, že autor píše tak, jak ho to baví - a baví to pak i čtenáře.
Ne tak "sladké" jako Griša (což je plus), ale dějově výrazně slabší než šest vran. Navíc se v knížce prolínají 2 příběhy, které spolu naprosto nesouvisí a jsou tam oba, neboť jeden by prostě na celou knížku nestačil.
Standardně "pěkný" Kotleta, který jen bohužel skončí dříve než pořádně začne. Ale lepší kratší kniha než zbytečné výplňové pasáže. Bojů dost, sexu dost, příliš sofistikovanou logiku nehledejte.
Finální (snad) ukončení ságy, která se v posledních knihách táhla odnikud nikam. Vše dopadne jak se očekává, všechny linie jsou dotaženy těmi nejjasnějšími cestami k cíli a nic nezbude. Díky tomu je většina knihy převážně nuda. Člověk sice může číst o tom, jak to vypadá, že už už je všechno prohrané a špatně, ale na poslední chvíli se to zachrání, ale nevěří tomu. Když se to opakuje stále znovu dokola, ale vše neustále dopadá dobře, za celou knihu v hrozné válce zemře dohromady jedna středně významná postava, je to prostě o ničem.
Drobné zlepšení oproti druhému dílu, ale stále žádný zázrak. Červená knihovna pokračuje, občas je i náznak akce a děje. Závěr bohužel až příliš sladký a poměrně očekávaný.
Ještě slabší než první díl. Vysloveně červené knihovna, ve které se většinu času řeší, na jakou slavnost se vezmou jaké šaty a podobné závažné problémy. Děj jde vlastně odnikud nikam, trocha akce je až v samém závěru knihy.
Četl jsem až po Šesti vranách a bohužel jsem spíše zklamaný. Lze označit spíše za dívčí román než pořádnou fantasy, který se věnuje problémům s oblečením, nejasným pocitům a logika občas dostává na frak. Navíc většina postav je hodně černobílých, což je opět velké mínus proti Šesti vranám.
Slušné pokračování prvního dílu (vlastně druhá část jedné knížky), která uzavírá celý příběh. I když první díl byl možná napínavější, tento mu nezůstává příliš dlužen a rozhodně jde o vysoce nadprůměrnou fantasy.
Čtivá a napínavá fantasy kombinující magii i střelné zbraně. Kromě zajímavého děje přináší i propracované charaktery postav, které rozhodně nejsou černobílé a i když máme chuť fandit hlavním postavám, je z knížky znát, že to zdaleka nejsou kladní hrdinové.
Třetí díl od dvoudílné knihy. Příběh už neměl kam rozumně pokračovat, tak autor začal vymýšlet další nastavení. A když jej vymyslel a napsal, usoudil, že ještě kus přidá a nastavil to dále. Takže putujeme dál a dál nastavovaným a zcela nezajímavým příběhem, který se každou chvíli vždy "vynuluje" a šoupne nás úplně jinam. Napětí je tak na nule a vše ostatní taky.
O něco reálnější než film, Rambo tu není takový "Rambo" a nebýt filmu, tak si knihy asi nikdo nikdy nevšimne. Rozhodně je tu více psychologie a duševních pochodů lidí než ve filmu, přesto základní vyznění zůstává obdobné.
Lepší než první část knihy (předchozí díl), ale pořád to není až tak dobré. Hlavní drama navazuje na linii, která vypadala vedlejší, naopak to co původně vypadalo důležitě, tak je odbyté tak nějak, aby se neřeklo. Celé je to navíc dost průhledné. Ale aspoň akce je tu tentokrát dost.
Rozhodně lepší než první díl. Rychlejší tempo, zajímavější děj a méně historických popisů nezajímavých věcí. Ale i zde se najdou vleklé pasáže a celkově knížka neodsýpá tak, jak by mohla.
Příběh poměrně pěkný, ale způsob vyprávění je úplně divný. Je to takový odosobnělý popis, často nezáživný.
Mám trochu pocit, že přechod od hrdiny k hrdince byl pouze v tom, že se změnilo jméno, ale chování, myšlení a všechno je zcela identické. Možná je to škoda, a nebo by se to možná jinak nedalo číst. V každém případě solidní pokračování.