Tano Tano komentáře u knih

Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence James Lovelock

Jsem poměrně ráda, že je kniha takto krátká, větší rozsah by mě asi nebavil, ale takto byl čtenáři předložen naprosto dostačující ucelený přehled našeho vývoje a směřování. Bylo fajn si některé návaznosti zopakovat, samozřejmě ne ve všem s autorem souhlasím, ale kolik lidí, tolik názorů. Pan Lovelock má za sebou pozoruhodnou kariéru a je velice užitečné si přečíst úvahy takto brilantního vědce :)

31.10.2023 4 z 5

Praštěný Praštěný Kevin Hearne

Dobré a vtipné, ale na předešlé díly Praštěný tentokrát nemá. Uvidíme, co bude dál, číst dál totiž určitě budu, protože i tak tu byly vysloveně vtipné okamžiky a super hlášky :)

23.10.2023 4 z 5

Báthory - život a smrt Báthory - život a smrt Tünde Lengyelová

Při čtení jsem si vzpomněla na našeho češtináře ze střední školy - pěkné, ale název díla má určovat obsah díla, což neodpovídá, nejlepší známka za 3. Už jen začátek knihy není úplně pro slabé povahy, nemálo stran je věnováno době za turecké války, takže je součástí i výčet všech možných zvěrstev páchaných na běžném obyvatelstvu např. násilným pitím močůvky počínaje, znásilněním pokračuje a zakopáváním malých dětí do země konče. Super, že teď znám oblíbené pochoutky na stole Turků na přelomu 16. a 17. století, ale krom jedné věty sem a druhé tam se o Báthory Erzsébet začíná mluvit cca až na straně 175 a to už v souvislosti s vyšetřováním případu, ani ne za 100 stran následuje epilog. Kdyby to bylo o době Báthory, ok, ale tady jsem se dozvěděla víc o Thurzovi, Batthyánym a dalších osobnostech doby. Jsem zastáncem teorie, že Erzsébet je spíše démonizovaná, takže se mi líbila argumentace a výzkum autorů k případu, ale bohužel toho o jejím životě celkově bylo uvedeno v knize dost málo.

11.09.2023 3 z 5

Baneovy kroniky Baneovy kroniky Cassandra Clare (p)

Magnus Bane mě baví ve všech knihách, konečně jsme se o něm dozvěděli trochu víc a pro mě to byla dobrá oddechovka :)

16.08.2023 5 z 5

Městečko Pines 3 Městečko Pines 3 Blake Crouch

Taková závěrečná jednohubka, přečteno asi za 2 dny, opět jednoduše čtivé, i když se střídají úhly pohledu většího množství postav. Je to díl série, který mi v hlavě utkví nejméně, ale série prostě to dotažení Ethanova osobního tažení potřebovala :)
Někteří zde uvádějí, že by nejradši tento díl přilepili k dílu druhému, s tím určitě nesouhlasím, druhý díl totiž skončil přesně tak, jak skončit měl, člověk čučí, oči vykulené a šrotuje mu v hlavě, jak to může dopadnout, tohle by to zkazilo :) Tady je sice závěr taky zajímavý a mohl by vést k dalším dílům, ale oproti závěrům 1 a 2 určitě není tak "epic".

03.08.2023 4 z 5

Upír Lestat Upír Lestat Anne Rice (p)

Tady mohu napsat komentář velice krátce - úplně nový rozměr Lestata. Člověk má Lestata nějakým způsobem zažitého z Interview i z filmové verze, ale tohle je úplná pecka. Opravdu úplně nový rozměr - proč je Lestat tím, kým je, ne jen excentrik, jak ho již známe, ale daleko zajímavější postava :)
Jedna z knih, kterou si někdy přečtu ráda znovu a znovu si ji užiju.

02.06.2023 5 z 5

Nefertari - dědictví kacířské královny Nefertari - dědictví kacířské královny Michelle Moran

Příjemná oddechovka, pro někoho, kdo má rád starověký Egypt je to fajn změna od oblíbeného Christiana Jacq.

16.05.2023 4 z 5