Tazz1 komentáře u knih
Během studia na gymplu jsem nečetl skoro nic jiného jak fantasy. Poul Anderson byl jeden z nej autorů. Teď po letech mě tato kniha zaujala, tak jsem se na ni vrhnul. Je to příjemné fantasy co se čte dobře a rychle. Ale už bohužel nejsem cílovou skupinou. Což samozřejmě není chybou knihy. Kdo má rád magii, skřítky, trolly a třeba víly, bude spokojen.
Opět se četlo jedním dechem. Popisy akce a bitevní vřavy to pan Cornwell opravdu umí. Škoda jen toho konce, ale asi musel Sharpe zaplatit za svůj triumf. Ale ty poslední řádky se mi nečetly lehce. Každopádně se už moc těším na další pokračování.
Sice jsem od autora čekal trochu něco jiného, ale nakonec celkem spokojenost. Dokonce jsem si pospojil i název knihy. Autor se svezl na současné vlně postapo, kdy zřejmě sám četl Spad sérii od Kotlety. Než dvě povídky, raději bych dvě plnohodnotné knihy. Někteří tady vyčítají autorovi určitou politickou nekorektnost, ale už asi opomínají, jaké by to opravdu v podobných reáliích bylo. Již dnes si většina (až na hloupou Frau Merkel) myslí, že to co se sem hrne, do Evropy nepatří. A jak to asi může vypadat v situaci, kdy jsou zákonné a morální hodnoty na dně, lidé jsou rádi, že přežívají a do toho se jim pohrnou tlupy z Afriky nebo muslimských zemí a budou čekat, že je někdo bez práce bude živit? To by snad nemohla v klidu přijímat ani ta největší sluníčka. Takže toto opravdu sedlo. Za to palec nahoru. I za tu autorovu odvahu. Každopádně hrdina co zabíjí napravo nalevo, dobré i špatné, děti i staré paní...to už bylo moc i na mě. Od poloviny povídky jsem si podvědomě přál, aby ho už někdo odkrágloval. Pokud toto nebyl vyloženě záměr, toto se autorovi nepovedlo. Suma sumárum lepší jak Dies Irae (o dost) a horší jak Mariňáci (taky o dost).
Kdysi jsme tyto knihy na gymplu jako vášniví hráči Dračího doupěte přímo hltali :-)
Dobrý thriller. Slušně postavený příběh, dobré technické detaily. Škoda, že tento typ literatury je u nás upozaděn.
Četl jsem kdysi v dětství. četl jsem několikrát a vždy naprosto nadšený. Jak já jsem fandil Cibulkovi proti Citrónovi :-) . A ty kresby pana Sekory. Prostě must have kniha každého dítěte, společně s Honzíkovou cestou a Letadélkem Káně. Náhodou jsem na ni tady narazil, krásná nostalgie a hned jsem si ji musel dát do přečtených.
Pan vypravěč, jinak se prostě nedá o Carterovi mluvit. A samozřejmě tomu naprosto odpovídající bravurní překlad. Spojení Carterova stylu a kyberprostoru, který mi je blízký, to vypadalo již předem na trhák. A opravdu tomu tak bylo. Děj gradoval a poslední stránky a kapitoly jsem již jen hltal, jen abych se konečně dostal k vyvrcholení...knihy :-) .
Tato série měla být původně trilogie. Nevím co přimělo autora dopsat ještě jeden díl. Zda to byl tlak fanoušků nebo snaha prodat co nejvíce knih. Ta uspěchanost je z toho cítit. Stále je to skvělá četba, ale předchozí díly byly lepší. Autor zbytečně natahuje něco, co nikoho moc nezajímá a naopak závěrečné boje, kde by se mohl vyřádit, odbyde pár stránkama. A popravdě mi také nesedl ten pohled z pohledu ženy, hlavně ty sexuální scény. Ale celkově hodně dobré.
Stále jsem měl Harryho Pottera za četbu pro děti, tak na úrovni Pejska a kočičky. Na základě toho mě toto stále míjelo. Filmy jsem viděl a líbily se mi. Zrovna začaly v TV dávat zase celou sérii, tak jsem si říkal, zkusím, jako lehké vánoční čtení. A musím říci, že mě to chytlo, že mi první díl ani do Štědrého dne nevydržel. Hezky vypracovaný fantasy svět, dobře napsáno a samozřejmě i přeloženo. Navíc v knize je toho daleko více jak ve filmu. Takže odpověď na dvě nejčastější otázky...mám si to přečíst, když jsem viděl filmy? Můžu si to přečíst, i když jsem už dospělý? Na obě otázky je odpověď ANO. Sám jsem toho příkladem...
První dvě knihy o Amandě byly super. Zde již byly některé věci krapet přitažené za vlasy. Ale i tak stále čtivé a napínavé. Dobrý zástupce military thrilleru, kterých u nás vychází jako šafránu.
Co k tomu říci. Příběh je vystavěný dobře a občas je napínavá chvíle. Ale celé to zabíjí popis různých úvah a to ještě v archaickém jazyce. Styl psaní ala deník mi nejprve přišel rušivě, ale posléze jsem si na něj zvykl. Ale co mě naprosto vytáčelo, jak se všichni milují a uctívají. Ale pořád, v celé knize. No hrůza. Mína miluje Jonathana, Jonathan miluje Mínu, Mína miluje Lucy, Arthur se dvakrát dotkl Lucy a Lucy miluje Arthura a do toho všechny miluje Van Helsing. Ty naprosto nesmyslné vzájemné transfúze už byly jen třešničkou na dortu. Moc jsem se na tuto knihu těšil, ale dočetl jsem spíše z donucení. Škoda.
Jako velký fanda Star Wars universa už toho mám spoustu načteno. Ale vždy dosud jen v černobílém vidění, kdy Jediové byli ti dobří a temná strana síly něco nepochopitelného a špatného. I proto jsem sáhl po této knížce a byl velmi příjemně překvapen. Že se bude jednat o o fajn čtení plné napětí a akce, to jsem u tohoto autora nepochyboval. Ale že získám i nový pohled na Sithy a temnou stranu, to mě překvapilo. Dokonce mi v ledasčem je temná strana sympatická. Emoce, vášeň, moc oproti suchopárnému vidění světa očima Jediů. U Banea jsem střídavě pociťoval obdiv a znechucení. Obdiv, jak si šel za svým a odpor, když třeba vyvraždil rodinu i s malými dětmi. Ale vlastně díky němu se uvedlo pravidlo dvou. Jak říkal Yoda, vždy dva jsou , učedník a mistr. Toto pravidlo poté vydrželo tisíce let až do "současné" doby Palpatina a Vadera. Každopádně super čtení a už se těším na další.
Na této knize je dobře vidět, že dát někdy na hodnocení nemusí být nejlepší. Třeba nechápu, když si někdo 3x přečte, že tam není jediný alien, tak si po přečtení stěžuje, že tam na Vetřelce ani nenarazil. A podle toho dá knize hodnocení. Jistě, je to z univerza Aliens, ale je to úplně něco jiného. Je to kvalitní thriller, který objasňuje některé aspekty. Podobné knihy jsou v Marvellovském univerzu, ve Star Wars a dalších. Za mě kniha dobrá a jako fanda alienů jen kvituji. Jen doufám, že bude ještě napsána nějaká další kniha jako prequel, kde bude více o první výpravě Prométhea, kde měl zmizet Peter Weyland.
První kniha od autora byla dobrá, ale tahle byla super. Tento "jednodušší Weber" mi sedl. Military sci-fi jako víno. Těším se na další Hirano books. A konec byl super, zcela zjevně tam autor chtěl nacpat alegorii na Cerberus z Mass Effect nebo Weyland Yutani z Aliens :-) . Jsem zvědav, jak se toto odrazí na další děj.
Tak zase po dlouhé době scifárna ze staré školy. Kdo je přes technické věci, bude nadšen. Kdo byl přesycen technikou již v Marťanovi, toto asi nebude pro něj. Techniky je zde daleko více. Nicméně uvěřitelné techniky. Tak uvěřitelné a reálné, že si skoro říkám, jak to, že již nelétáme ke hvězdám ???? . Sice velký rozsah, ale čte se to dobře.
Dirk Pitt, hrdina bez bázně a hany. Napínavé a dobře se to četlo.
Klasika Carter, čtivé a napínavé. A hrůzné :-) . Nicméně si myslím, že tentokrát pan autor udělal chybu. Od začátku nějak prezentoval vraha (malé scénky po činu, třeba na lodi) a na konci to byl nakonec někdo, kdo do toho vůbec nezapadl. Nechci nic vyzradit a tak nemůžu více, ale tentokrát to asi trochu překombinoval ve snaze, aby čtenář do poslední chvíle nevěděl kdo je vrahem.