Tclaw Tclaw komentáře u knih

Nebe nad Seinou Nebe nad Seinou Václav Šikl

Nádherná knížka. Václav Šikl dokázal vylíčit opravdový příběh krásným stylem. Popisy severní Afriky a jejích měst, stejně tak i francouzskou krajinu. Opravdu vynikající dílo o mužích, na které můžeme být právem hrdí.

04.12.2023 5 z 5

Otázka cti - Letci RAF za druhé světové války Otázka cti - Letci RAF za druhé světové války Stanley Cloud

Jsem někde ve 2/3 knihy a nevím jestli to dočtu. Povrchní omílání věcí stále dokola. O Kosciuszkově peruti byla tak čtvrtina knihy a to nijak odborně (na začátku války se Messerschmitty neoznačovaly jako ME-109 a letadla nemají samopaly) a nevypadá že se bude více věnovat. Historie Polska pak tvoří převážnou část této knihy a hodně se akcentují všechny křivdy spáchané na Polácích. Až tak moc, že se vlastně dočteme že v Polsku téměř nebylo kolaborantů?!, že mělo nejlepší piloty, nejodvážnější armádu, atd. Veškeré nepříjemné věci o Polsku se prostě nezmiňují. Takže tu máme zavádějící název knihy, historii Polska vyloženou jen z jednoho pohledu a nepříliš podrobně, spíše "stylem jedna paní povídala", vykreslené působení perutě v RAF.

16.07.2023 1 z 5

Dobří vojáci padli... Dobří vojáci padli... Stanislav Rejthar

Třemi hvězdami nehodnotím Stanislava Rejthara. Hodnotím knihu, kterou tolikrát doplňovali a přepisovali, a přesto se v ní často čtenář ztrácí. Krátké historky jsou řazeny nesouvisle, nahodile. Některé informace pak několikrát opakovány. Tak moc by této výjimečné knize slušela ucelenost. Bohužel.

11.12.2022 3 z 5

S Indiánem na letounu: Stíhací pilot Otto Hanzlíček (1911-1940) S Indiánem na letounu: Stíhací pilot Otto Hanzlíček (1911-1940) Jiří Rajlich

Opět detailní dílo pana Rajlicha. Množství fotek, doplňujících informací, profesionální práce.

26.10.2022 5 z 5

Prví doma Prví doma František Fajtl

Ze začátku kniha oplývá dost patetickými frázemi, nicméně kdo jiný, než generál Fajtl a ostatní stateční bojovníci, by na to měl mít právo, že? Pak však kniha přechází k samotné "akci" a zase musím uznat, že byl autor nejen zdatný letec, ale i slušný spisovatel. Čte se to dobře a dává to vzpomenout na hrdiny, kteří by neměli být zapomenuti.

02.05.2022 5 z 5

Na nebi sladké Francie Na nebi sladké Francie Jiří Rajlich

Vysloveně detailní dílo. Z každé stránky této knihy je znát, jak hluboce se autor musel ponořit do všech archivů, výpovědí, bádání a rozhovorů, aby tohle dal dohromady. Není to kniha, která by se četla jedním dechem, přesto je plná zajímavých informací o našich letcích, jejich osudech a jednotlivých příběhů.

21.11.2021 5 z 5

Válka v oblacích Válka v oblacích Alexandr Ivanovič Pokryškin

První půlka knihy se četla perfektně, pak však začíná přibývat frází "dobrý komunista, dobrý občan své země, soudružský boj, vlast se odmění..." a trochu to ztrácí na atraktivitě. Nejde jen o silně komunistické vyznění, spíš se tím trochu mění autorův styl, už to není čistě jen o bojových příhodách a začíná se to táhnout. Přesto je to velmi dobrá kniha, kterou mohu jedině doporučit.

28.05.2021 4 z 5

Bílá růže ze Stalingradu Bílá růže ze Stalingradu Bill Yenne

Bohužel, autor tady "vařil z vody". Ten podtitul "doba a skutečný životní příběh..." je výstižný. Ono zřejmě mnoho informací o Lidiji Litvjakové není, zejména z mládí skoro žádné, proto se přes půlku knihy mluví povšedně o Sovětském svazu před válkou, o Stalinovi a jiných letkyních a vždy se jen zmíní něco ve smyslu "a tak to určitě bylo i s Lidijí" nebo "a ta to také musela cítit". Vše však přirovnává k prožitkům jiných osob! Na konci toho pak je opravdu až příliš, když víte že autor nemá zdroje (nejsou svědci) a přesto do detailu popisuje vzdušný boj, který nikdo nepřežil a nikdo neviděl. Těšil jsem se na knížku o velké letkyni, stíhací pilotce, ale dostal jen slabý odvar povrchního plácání o SSSR a všech okolo. Spousta moralizování a bohužel, ač má autor bibliografii na 10 stran dlouhou, v knize samotné to tak bohužel nevynikne. Jediné dvě pozitiva vidím v tom, že se přeci jen aspoň něco dozvíme o ženských lektyních a druhá věc je práce redaktora. Ten totiž místy opravuje autorovy "výmysly" na pravou míru a řekl bych, že působí jako větší odborník. A to z pár poznámek pod čarou.

18.04.2021 2 z 5

Muž proti muži, stroj proti stroji Muž proti muži, stroj proti stroji Miroslav Šnajdr

Zatím jsem v půlce, ale... Vysloveně mě takovým způsobem irituje autorův styl, že musím hodnotit už teď. Myslím že knih s leteckou tématikou jsem přečetl už dost, ať od historiků či přímo od pilotů, ale teprve pan Šnajdr mi servíruje ve své knize namísto pilotů "žokeje" a na místo pilotování, řízení či aspoň létání používá často slova "sedlal". Není to výjimečně použito a opravdu se mi to protiví. Nečtu o dostizích. A také výraz "létací člun", který v kapitole ,Nálet na Davao' používá nebude úplně v pořádku. Jsou to totiž létající čluny, pane Šnajdre. Co ubírá dále na čtivosti je neustálé opakování celých pojmenování funkcí, útvarů, armád, apod.. Na jedné jediné stránce dokáže klidně i 5x pojmenovat celou jednotku, i když to text nevyžaduje. Zbytečně zabíhá do detailů i když to situace nevyžaduje. Nevyrovnávám se zatím s jeho stylem psaní a mám i pocit, že zbytečně natahuje délku knihy detaily, které nejsou potřeba.

Dočteno. A snižuji hodnocení o jednu hvězdu. Taková zbytečná námaha. Zdrojů má autor neskutečně mnoho a přesto ze šesti příběhů má nějakou hodnotu tak půlka. Zejména poslední část mě vysloveně nebavila. Autor nám totiž rozepisuje na snad šedesáti stránkách něco, co může být na dvou. Korunu všemu, kdy jsem přestal doufat v soudnost pana Šnajdra, nasadil v pasáži, kdy popisuje že německý pilot "poslal do pekel" spojeneckého letce. Výraz je to používaný, ale uvědomuje si, že je to krajně nevhodné se takto vyjádřit k oběti bojovníka za svobodu ve prospěch nacistického vojáka?! Hanba vám pane Šnajdre.

09.02.2021 2 z 5

Velká kniha cheatů na PlayStation Velká kniha cheatů na PlayStation Michal Rašovský

Svého času něco jako bible...

27.01.2021 4 z 5

Sbohem temnoto Sbohem temnoto William Manchester

Cítím se podveden! Prokousal jsem se knihou, z které jsem zmatený. Příběh autora, coby válečného veterána z řach námořní pěchoty, který se 35 let po válce vydává na cestu po významných pacifických bojištích, aby čtenáři tyto boje přiblížil a sám se vyrovnal se zlými sny. Budiž. Nicméně v knize skáčeme bez vysvětlení sem a tam jak blechy - jednou se nám autor svěřuje se svým mládím, svou rodinnou historií (až moc dopodrobna), podruhé chvíli filosofuje nad životem, jindy připomíná historii jednotlivých národů či ostrovů, a nakonec popisuje boje na jednotlivých ostrovech buď z celkového hlediska, nebo naopak z osobního pohledu. Ten osobní mu jde o poznání hůř, protože to jsou jen zkratkovité příběhy, které nám toho moc nevypoví. A to vše, prosím pěkně, v nahodilém pořadí (krom mládí a rodiny, to nám napsal na začátku). Co je však úplně nejhorší, je dovětek autora, respektive jeden důležitý fakt, který by dle mého měl být rozhodně napsán v úvodu. Dovolím si to sem stručně shrnout, snad případní zájemci o četbu prominou. V knize autor totiž vystupuje jako účastník mnoha bojů, kdy máme pocit že bojoval na Tarawě, Okinawě, Saipanu či i Guadalcanalu. Jediné jeho bojové nasazení, ale byl ostrov Okinawa, jak sám přiznává. Kdyby napsal knihu o bojích "pouze" na Okinawě, neklesnul by v mých očích tak, jako když mě celou knihu vodí za nos, aby na konci napsal - zážitky z Okinawy jsem rozdělil mezi více bitev. Toto prosím opravdu ne.

07.09.2020 1 z 5

Moje Pacifická hřebenovka Moje Pacifická hřebenovka Monika Benešová

Bavilo mě to. Ano, kniha je psána trochu "nedospěle", ale nechybí tomu vtip a já to bral spíš až jako takový deník potrhlé holky. Pokud to vezmete z tohoto úhlu, myslím že vás to nezklame.

11.08.2020 5 z 5

Válečný deník Helmuta Lipferta Válečný deník Helmuta Lipferta Werner Girbig

"Válečný deník" je, řekl bych, výstižné pojmenování. Mezi popisy mnoha dosažených sestřelů se místy kniha zmiňuje o podmínkách na polních letištích a nastiňuje osudy mnoha spolubojovníků. Přesně to jsem od této knihy chtěl a čekal. Řekl bych že je podobná Rudelově "Pilot štuky". Nesouhlasím s ideály za které Lipfert a jemu podobní bojovali, to co napáchali nacisté a fašisté se nedá nikterak omlouvat či vysvětlovat. Nicméně oproti systému zavedeném u letectev ze západu je neuvěřitelné, že piloti Luftwaffe (a stejně tak Japonska) bojovali u svých jednotek nepřetržitě, vyjma dovolenek či nemocí.

28.10.2019 5 z 5

Nezapomenutelný Guadalcanal Nezapomenutelný Guadalcanal Herbert C. Merillat

Váhal jsem, ale na víc jak čtyřhvězdičkové hodnocení to u mě není. Musím uznat, že chvílemi jsem měl pocit, jako bych na Guadalcanalu byl, kniha je mnohdy i detailní a prozrazuje víc ze zákulisí velitelství, než že by se orientovala jen na popis bojů. Co však knihu sráží jsou dva problémy. První, řešitelný, je to, že mám první vydání - a v něm je spoustu překlepů, v některých větách chybí klidně i dvě předložky zároveň, někde je chybný překlad a někde i prohozená předložka (např. když novináři odjíždí "z" Guadalcanalu, což vyplývá z textu, ale psáno je že odjíždí "na" Guadalcanal). Druhý a závažnější problém je autorův styl popisu místních bojů a místa. Neustálé "severně, západně, jižně, východně, na východním břehu směrem na západ", apod. je nezvykle matoucí. Chybí navíc i detailnější a přehledná mapa, takže jsem se opravdu dost ztrácel, když mi autor začal popisovat jakékoliv místo na ostrově. A to se v tomhle směru, neskromně, nepovažuji za nechápajícího. Knihu bych doporučil každému, kdo se o zdejší boje zajímá, ale dokonalá není.

24.05.2019 4 z 5

Stíhací peruť na Guadalcanalu Stíhací peruť na Guadalcanalu Frederick Schiller Faust

Tak tohle je přesně ten druh knih, které mám rád. Zkraje jsem si zvykal na autorův styl psaní, ale pak se to najednou poddalo. Kniha je sice o letecké jednotce, nicméně nechybí krom vylíčení bojových akcí i trochu té omáčky okolo. Tudíž se čtenáři dostane i širšího pohledu na věc než jen suchého konstatování, že "toho a toho dne bylo sestřeleno XX nepřátel při ztrátě XX vlastních". Nejlepší je pak fakt, že je to víceméně vše pravdivé.

07.05.2019 5 z 5

Midway Midway Micuo Fučida

Nemám co vytknout. Velmi zajímavé čtení, zejména ten klasický japonský pohled na válku. Ač autoři kriticky nahlížejí vlastní velitele a armádu, přesto se dá krásně vyčíst ten pravý japonský styl, který znám už z mnoha jiných, Japonci či o Japoncích psaných, válečných knih.

30.04.2019 5 z 5

Voňavá kuchařka Voňavá kuchařka Lucie Grusová

Kupoval jsem ji ženě k narozeninám, a i když to není "má kuchyně" musím uznat, že zpracování je úžasné.

25.02.2019 5 z 5

Byli jsme v bitvě o Anglii Byli jsme v bitvě o Anglii Alexander Hess

Moc, opravdu moc jsem chtěl dát plné hodnocení. Jenže jakmile jsem se začetl, přešlo mě to. Je to slabounká a malá knížka, psaná ještě za války. Právě proto jsem čekal že bude doslova překypovat popisem soubojů, strojů, letců, příběhů a příhod... Od všeho tam sice něco je, ale taky dost "omáčky" o vlastenectví a odvaze okolo. I mně tahle poslední věta zní tak, že bych si za ní dal facku - byli a jsou to hrdinové, kteří tam šli nezištně pro naši republiku. A ano, vím co to vše pro ně obnášelo a že bojovali za tu zatraceně správnou věc. Ale je tam těch kudrnatých, popisných frází prostě až moc.

23.09.2018 4 z 5

Pilot štuky: Válečný deník Pilot štuky: Válečný deník Hans-Ulrich Rudel

Kniha velice poutavě a barvitě popisuje běh války a všech útrap s ní spojených. Čistě statisticky vzato neměl Rudel mnoho šancí válku přežít. Štuka byla celkem brzy již pomalé a zastaralé letadlo, stíhači nepřítele byli čím dál lepší a počet jeho vzletů měl zvyšovat pravděpodobnost, že se něco pokazí. Z tohoto hlediska jistě výtečný výkon, že přežil. Nicméně celou jeho personu degraduje fakt, že zůstal zapáleným nacistou i po válce.

30.08.2018 5 z 5

Eskorta Eskorta Josef Věromír Pleva

Tak tahle knížka mě opravdu chytla. Je to sice krátký příběh, ale velice silný a dobře napsaný. Chvílemi mi žargon připomínal Haškova Švejka, chvílemi při hlubších úvahách autora to vypadalo jako Remarque. Fandil jsem hlavním postavám a nemohl se dočkat rozuzlení.

26.08.2018 5 z 5