tenax

Třináct skutečně špičkových westernových povídek. A přestože se jedná o jeden žánr, každá je absolutně jiná námětem i stylem vyprávění. Čtení, které nemá chybu.

Podle anotace na přebalu to vypadalo spíš na červenou knihovnu v historickém hávu, ovšem jméno autorky je zárukou kvalitní četby a tak jsem neodolal. Naštěstí! Silný, hluboce lidský příběh, zároveň nenásilná lekce z dějin středověké Anglie, to vše vyprávěné bohatým květnatým jazykem, co víc si přát? Navíc vynikající překlad. Výsledkem může být jedině výborný čtenářský zážitek, naprostá spokojenost a pět hvězdiček.

Postupné vyvražďování účastníků uzavřené společnosti připomíná Deset malých černoušků a podobné detektivky, když se do věci ale zaplete démon Azazel a duch nitranského kata, je zaděláno na napínavý akční příběh. Myslím, že nijak nevybočuje z celé série, čtení „odsejpá“, chytne a nepustí do poslední stránky. Já se bavil a nic víc jsem ani neočekával.

Docela zajímavá detektivka, klasické schéma uzavřeného okruhu podezřelých, originální motiv vraždy. Dobré odpočinkové čtení.

Nejde vlastně o klasické detektivky, kde autor předloží všechna fakta, byť umně zamaskovaná, a čtenář má šanci odhalit pachatele ještě před koncem knihy. Spíš bych to označil jako vyprávění o složité cestě ke zjištění totožnosti oběti a poté k odhalení pachatele, to vše v době, kdy neexistovaly některé moderní vědecké metody, ale na druhé straně perfektně fungovala habsburská byrokratická mašinerie evidence obyvatel a rutinní úřednické postupy.
Z četby dýchá nostalgie, trochu na závadu je přílišné a opakované zdůrazňování dobového místopisu a dialogy ve stylu tehdejších novinových článků a úředních dokumentů. To je dáno také tím, že autor zřejmě čerpal z autentických materiálů a jejich jazyk do značné míry převzal. Ale jinak je vcelku pohodové čtení, něco na způsob Četnických příběhů Michala Dlouhého, jen posunuté ještě o kousek dál do minulosti.

Třetí lekce dějepisu posledních Přemyslovců je stejně poutavá jako dvě předcházející. Zajímavé jsou také komentáře autora-fiktivního kronikáře, který s odstupem hodnotí děje a jednání historických postav. A některé jeho úvahy jsou nadčasové a platné dodnes: "Každý, kdo vystoupil na nějakou horu, dobře ví, že ve chvíli, kdy se ocitne na vrcholu, je vlastně nad propastí. Každý jeho krok může vést pouze dolů."

Druhá lekce dějin posledních Přemyslovců. Stále víc je vidět, jak v té době při uzavírání jakéhokoliv spojenectví byla vždy první otázka Co za to?, jak byla propojena světská politika s církevní a jak děti panovníků byly především předmětem politických obchodů. Ale taková byla doba a těžko odsuzovat z dnešního pohledu tehdejší vnímání cti a morálky. Ale ono se toho vlastně moc nezměnilo…

Patří ke knihám, které nejsou určeny ke čtení, ale k vyhledávání informací. Téměř nepostradatelná při čtení historické literatury.

Bez ohledu na rok vydání užitečná kniha, často používaná jako prvotní zdroj informací.

Christy Bigs je investigativní novinář a detektiv marlowovského typu, překypující hláškami. Skvělé čtení, jako vždy u Velinského. On snad ani neuměl napsat vyloženě špatnou knížku.

Není to kniha na souvislé čtení, spíš ke studiu pro vážné zájemce a nesmírně cenný zdroj informací o této oblasti literatury. Obdivuji úsilí a seriózní přístup autorů, musela to být vyčerpávající, ale velice záslužná práce.

Velice zajímavé čtení, historie fundovaně podaná profesionálním historikem. Přesně ten typ literatury, který se mi líbí. Autor se neuchyluje k suchému odbornému stylu, jeho vyprávění je naopak velmi živé, často až humorné. Nevyhledává skandální příběhy, ani nevyvozuje odvážné originální závěry, aby ohromil. Snaží se o maximální objektivitu, zvažuje všechny možnosti a hledá nejpravděpodobnější řešení. Nicméně na závěr každé kapitoly nenechává žádné pochybnosti, jaký je jeho vlastní názor na věc. Vyprávění je prokládané četnými dialogy, citacemi dobových pramenů i názory historiků.

Znepokojující čtení, zajímavé a inspirativní. Spousta unikátního obrazového materiálu. Däniken má určitě radost (a já také).

Velice podrobně zpracovaný životopis Aloise Musila (1868-1944), téměř den po dni a krok za krokem zachycující cesty Orientem i život doma, ve Vídni, rodném Rychtářově, Olomouci, Brně a Praze. Všechno je doplněno výňatky z Musilových dopisů, přednášek a knih. Autor se tématu věnoval velice důkladně a zřejmě prostudoval všechno, co bylo možné. Po přečtení si nedovedu představit, že by někdo stejné téma mohl zpracovat jinak a lépe.

Trochu jiná detektivka, víc zaměřená na psychologii postav, vyplývající z víry a mravních imperativů doby. Také se odehrává z velké části mimo opatství, v končinách západně od Shrewsbury, takže Cadfael nemá po svém boku Hugha Beringara. To však nic nemění na poutavosti příběhu a překvapivosti rozuzlení.

Logická zápletka, vyplývající z dobových zvyků a zákonů, překvapivé rozuzlení. Opět vynikající čtení.

Přestože bratr Cadfael v průběhu cyklu stárne, stále je ve formě a autorka zjevně taky.

Opět vynikající detektivka, tentokrát o to zajímavější, že zápletka je postavena na odlišném pojetí práva v té době na anglicko-velšském pomezí, z čehož vyplývá i pátrání po motivu vraždy.

Opět přečteno téměř na jeden zátah. Vždy po přečtení dalšího dílu se těším na pokračování.

Zajímavá historická detektivka, napínavá a zároveň poučná. Myslím, že dost věrně popisuje prostředí a zvyky Babylonie. Rozhodně stála za přečtení. Kladem jsou také velmi dobré, realistické ilustrace.