tereza1198 komentáře u knih
Zápletka postavená na budoucí hvězdě němé éry Luise Brooks (která je tu vedlejší postava, kvůli které se rozhýbe děj). Kniha se dotýká mnoha vážných témat. Emancipace, přistěhovalectví, chudoby, antikoncepce a jiných. Všechno jen tak lízne po povrchu. Jde hlavně o gardedámu Coru. Cora Carlisleová má pár týdnů v New Yorku, aby našla sama sebe a nezbláznila se z mladé Louisy.
Pustila jsem si na Youtube kus filmu s Luise. Ta holka měla opravdu něco do sebe.
Výborně podané svědectví o situaci a osudech unesených. Z knihy jsem měla opravdu stísněný pocit. Myslím, že se k ní v myšlenkách budu ještě hodně vracet.
Akční kniha. Přečetla jsem ji na jeden zátah a byla napjatá až do konce. Trocha Lisbeth, prostředí Podlondýna (tunely a město pod městem mi vždycky připomene Gaimana) a kapka Nočního klubu od Kulhánka. Prostě by to občas chtělo, aby někdo ty hajzly, co jsou nad zákonem někdo skřípnul. A pořádně drsně.
Co jsem to právě přečetla? Já Irvingovu tvorbu moc neznám. Viděla jsem film Svět podle Garpa a Pravidla moštárny (to mě mohla varovat). Takže jsem čekala zábavnou knihu o rodince, co má hotel na pláži. Místo toho mě čekala zběsilá knižní jízda o podivných věcech, podivné rodině, šlapkách, hotelech, rujných medvědicích a nepotopitelném psu.
Na začátku jsem se totálně ztrácela ve všech těch tajných službách a speciálních číslech. To rychle přešlo. Pak jsem už knihu neodložila a četla ji dlouho do noci. Napínavé, poučné a docela strašidelné. Tolik práce a utajení, aby parta lidí zabila nevinné a práce těch dalších, kteří jim v tom chtějí zabránit. V tom polosvětě kouře a zrcadel se musí dít věci.
Žila jsem v domnění, že King píše jen horory. Takže jsem se mu vyhýbala. To byla chyba. Pan Mercedes byla napínavá a dobře vykreslená detektivka, kde znáte vraha už na začátku (jako v Colombovi), ale ničemu to nevadí a celou dobu mu vidíte do tý jeho šílený hlavy. Moc se mi to líbilo. Poslední kapitola mi přišla dlouhá. Takové to vysvětlování, jak kdo dopadl, kdo odpadl a jak se teď naloží se životem. To bych vynechala. Určitě si časem přečtu i další díly.
Skutečný příběh a dost drsné čtení. Pořád jsem si říkala, že z nás civilizace udělala strašné měkoty.
Upustím od srovnávání s paní Christie, protože to prostě nejde. Tohle je jen kniha, co se na ní chce trapně přiživit. Příběh je hrozná nuda. Vlekla se, postavy v ní mi byly totálně ukradené a štvaly mě. Ke konci už jsem přeskakovala a teď jsem ráda, že už to mám za sebou. Poirot zde funguje jen jako parodická figurka, která se občas přišourá a připomene nám, že tam je. Myslím, že z dalšími díly autorky nebudu již ztrácet čas.
Krátká a milá cestovatelská kniha. Myslím, že si to víc užijí lidé, co mají aspoň trochu zkušeností s cestováním po vlastní ose. Připomnělo mi to určité situace, co se stali nám. Ale radši veřejně nepřiznám které :-)
Tohle bylo skvělé. V knize se píše, že Chrise lidé berou buď jako osamělého hrdinu nebo blázna. Po přečtení knihy to vidím stále půl na půl.
Příjemná a pohodová jednohubka, která ukazuje, že drsní Texasané mají taky jemnější stránky.
Třetí díl série se mi líbil nejméně. Příliš dlouhé a roztahané. Podezřelí jsou si fyzicky podobní, všichni perverzáci a já v nich měla bordel. Robin polovinu knihy běduje, že ji Strike nebere dost vážně nebo řeší rodinné vztahy. Některé situace do kterých se hrdinové dostali působí dost vynuceně. A ten konec to rozsekal. To mělo být co? Tam jsem si poprvé řekla, že Matthew je chudák. Většinou hraje roli prudiče a kňourala.
Příjemně odsypávající příběh. Dobře vykreslené postavy, prostředí a případ, kde jsem se sice ke konci trochu ztrácela v tom, kdo je kdo, ale také jsem netušila viníka. Takže si sice za pár dnů nebudu skoro nic pamatovat, ale čas s knihou uběhl dobře.
Kniha byla na hezké láskyplné téma, ale přišla mi taková jednoduchá. Všechno působilo poněkud uměle a vykonstruovaně - hlavně aby nám předala sdělení. Kluci mi přišli místy hrozně unylí a ukníkání. A nesedělo mi prostředí. Soukromá škola za Prahou mi pekelně připomínala Anglii. Já vím, že to tam bylo vysvětleno, ale uniformy, sportovní tým nabušených dementů a párky s vejci k snídani mi nesedly. I ta šikana mi přišla trochu přitažená za vlasy, ale to je asi tím, že jsem se s ní nikdy úplně nesetkala a nedovedu se představit, že by někdo někoho jen tak mlátil. Zkusím nějakou jinou knihu s podobnou tématikou a porovnám.
Uff, vyčerpávají kniha plná skvělých informací. Nejen o samurajích. Dozvíme se mnoho o životě v Japonsku, dějinách, geografii, kastovním systému, velkých bitvách. O tom jak zemi ovlivnil příchod cizinců a hlavně o povaze Japonců. Průvodce životem přes rod, sňatek, výchovu až ke smrti samurajů. Nechybí rodokmeny, krásné ilustrace.
Musím si konečně přiznat, že jsem z těchto knih trochu vyrostla. Takže jsem občas zvedala oči v sloup a usmívala se nad opakováním toho, jak jeho tmavé vlasy kontrastovaly s bělostnou košilí. Ale musím uznat, že si sem tam musí takovou knihu plnou vášně a lásky přečíst každá žena a dívka. Příběh je dobře popsaný. Postavy se vyvíjí a vedlejší příběh Olivie všechno příjemně oživuje. Takže noc mi s knihou příjemně utekla a doporučuji.
Cormoran a Robin jsou mi čím dál sympatičtější. Celou dobu jsem netušila, kdo tu morbidní vraždu spáchal. Ukázky z knihy v knize byly dost nechutné (kam na to Rowlingová chodí). Délka příběhu mi nevadilo a číst o londýnské sychravé zimě v parném létě je skvělé.
Tato kniha je v seriálu rozdělena na dva díly. Příběh je příjemně okleštěný a musím přiznat, že řešení některých věcí v seriálu je lepší než v knize.
Bavil mě první díl. Druhý vůbec. Samé útěky a nadpřirozeno. Nebýt Heleniny části, tak to asi odložím. Později se to sice rozjelo, ale nevím, jestli dám šanci dalšímu dílu. I když by mě asi zajímalo, jakto dopadne.
Ze začátku se mi kniha velmi líbila. V závěru tomu všemu docházel dech. A pořád jsem si v duchu říkala "Vypadněte z Indie! Nemáte tam co dělat, vy bídní Britové." I když on ten muslimsko-indský rádža stál taky za prd. Google ukazuje Richarda Sharpa jako mladého Seana Beana s vlajícími vlasy, takže se mi kniha při té přestavě četla lépe.
Další zajímavý výlet do dob, kdy byla Amerika nezkrocená. Lovce kožešin a zlatokopy vystřídaly kryté vozy a pak lodě a železnice. Sedmá kavalérie padla, zbytky původního obyvatelstva si to namířili do rezervací a tak dál. A dnešní Američané nám s pýchou ukazují historická místa, města duchů, hřbitovy obutých a stále dokola přehrávají westernová show. Oceňuji množství fotografií. Jen ta grafická úprava mi trochu lezla na nervy.