tereza1198 Online tereza1198 komentáře u knih

Cartierova panteřice Cartierova panteřice Stephanie Des Horts

Knihu ubíjí sama Jeanne . Je nesympatická, namyšlená a vysloveně nepříjemná. Ona má nejlepší vkus, všechno jí jde, obdivuje ji každý, kdo ji potká. Bez ní by nikdy Cartier slávy nedosáhl. Všechny ostatní postavy v knize fungují jen jako figurky, které obdivují hlavní hrdinku a říkají jí pořád všichni dokola, že je v ní dravá šelma a má v sobě sílu panteřice. Ale často bývá, že obdivovaný génius je v soukromí labilní excentrik.Obdivuji její šperky a všechno čeho dosáhle. Tak za ni raději nechám mluvit její práci a ne tuhle knihu.

06.03.2020 2 z 5

Otazník je polovina srdce Otazník je polovina srdce Sofia Lundberg

Za mě poměrně nudná kniha, kde nikdo pořádně nemluví s nikým a každý si všechno vykládá po svém. A podle toho vztahy vypadají. Matka hlavní hrdinky byla děsná. Ten typ, co vymění děti za chlapa a jídlo za stírací los. V dětském domově by jim bylo lépe.

06.03.2020 3 z 5

Cinder Cinder Marissa Meyer

Hezky převyprávěný příběh o Popelce. Máme tu zlou macechu, dvě sestry a utlačovanou dívku v nesnázích. A celé je to v budoucnosti a největší hrozba je ošklivá choroba a zlá královna z Měsíce. Je pravda, že jsem příběh trochu přerostla jako Cinder svoji nohu, ale i tam jsem se dobře bavila. Hodně klišé, předvídatelnosti, ale o to přeci v pohádkách jde. Určitě se někdy mrknu na další díly, abych viděla, jestli bude šťastný konec.

06.03.2020 3 z 5

Poledne u Tiffanyho Poledne u Tiffanyho Echo Heron

Milá a umělecky talentovaná Clara se dostane do firmy Tiffany, kde dře a dře a dře a uznání nikde. Pan Tiffany je sebestředný vůl s vycházkovou holí, který nesnáší chudé, černochy a ženské hnutí. Zato má rád peníze a svým divným způsobem i Claru.
Kniha se mi líbila. Ano, některé pasáže byly nudné a opakovaly se určitá témata, ale je to kniha biografická a nikomu se nedějí v životě stále nové a atraktivní věci. Kniha se mi líbila, dopisy obzvlášť. Klidně bych si i nějakou tu lampu koupila, ale padl by na ni můj roční plat.

29.02.2020 4 z 5

Tajný spolek hladových žen Tajný spolek hladových žen Lara Williams

Při čtení této knihy jsem se musela pořádně kousnout, abych ji dočetla. Zuby mi úplně skřípaly. Já vůbec nepochopila o čem to bylo. Hlavní hrdinka byla dost labilní a její vnitřní pochody běsné. Případ pro psychiatra. Pořád si jen na něco hrála. Nevím co jsem čekala, ale tuhle slátaninu určitě ne.

16.02.2020 1 z 5

Lovci Lovci František Kotleta (p)

Kotleta jak ho známe. Akce, sex, krev. Ale tohle mi nesedlo. Upravení záporáci (jako ve Spidermanovi), budoucnost Prahy. Hrdinové mi přišli jako přes kopírák z jiných autorových knih, akorát nebyli tak vtipní a charismatičtí. Vlastně mi byli totálně ukradení. Pro mě totální propad, když to srovnám se Stalingradem. Já raději upíry.

12.02.2020 2 z 5

Vražda na faře Vražda na faře Agatha Christie

Jsem si jistá, že kdybych žila na anglickém venkově a měla podobně otravné sousedy, tak bych taky vraždila. Vraha jsem opět neodhadla a pátrání po něm se mi velmi líbilo. Zvlášť ten zástup anglických starých panen s vlastními teoriemi a pomluvami.

10.02.2020 4 z 5

Sí, vole! Sí, vole! Pavel Liška

Kniha na mě vypadla v knihovně a tak jsem si říkala, že si připomenu všechna ta krásná místa. Bylo to psané jako deníkové zápisky tří mužů a herců (znám jenom Pavla Lišku). Docela nuda, nic se člověk o zemích nedozví, ale dozví se hodně o nich. Kde spali, co pili, kdo koho štve, kdo si ukopl nohu, jak kdo chodí na záchod....Myslím, že se to dalo napsat líp a aby to nebylo tolik povrchní a sebestředné.Nejvíc sympatický mi byl Hynek. Ten pořad co natočili musí být určitě o hodně lepší, protože obrazově to musí mít tisíckrát větší sílu než jejich popis na papíře. Tak na ten se někde mrknu.

09.02.2020 3 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Už jsem četla Když zpívají cvrčci, takže jsem tušila do čeho jdu. A opět. Patos. Zase je zde ve vzpomínkách popsán vztah dvou lidí, kteří by za sebe dýchali, mají dokonalý vztah a navzájem si plní srdce až po okraj láskou. Takže vzpomínková část mě tolik nebrala, protože mi přišla hodně nereálná.
Ta část, kde Ben, Ashley a pes bojují o život v mrazivé divočině se mi líbila moc. Všichni byli extrémně mrazuvzdorní, vtipkující a úžasně optimističtí, ale nebuďme detailisté. Byl to dobře napsaný příběh a určitě stojí za přečtení.

06.02.2020 3 z 5

Napříč Asií z Moskvy do Bangkoku Napříč Asií z Moskvy do Bangkoku Pavel Svoboda

Opravdu nádherné fotografie a poutavý text. To putování jsem si užila.

31.01.2020 5 z 5

Až mi zítra budeš chybět Až mi zítra budeš chybět Heine Bakkeid (p)

Byla jsem dlouho znuděná a zmatená. Co byla realita? Je Aske blázen, médium nebo se jen moc dopuje prášky? Proč tam byl na několika stránkách popsaný klystýr? Prostě mi to přišlo hodně nelogické, zdlouhavé. Nemám moc zkušeností se severskými detektivkami, ale určitě se najdou stokrát lepší.

28.01.2020 2 z 5

Tlustoprdka, no a co? Tlustoprdka, no a co? Renáta Názlerová

Prostě jedna z těch naivních pohádek pro dospělé , ale čekala jsem něco víc. Postavy byly strašně černobílé. Bela byla příliš dokonalá, chápavá, charismatická a tolerantní. Moc se mi líbilo to její vaření. Hned bych se dala nakrmit. Linka se Sašou byla ukončena strašně zkratkovitě. Jako by s tou potvorou došly autorce nápady.

28.01.2020 2 z 5

Debutantka z rodu Kennedyových Debutantka z rodu Kennedyových Kerri Maher

Předně musím přiznat, že mi Kennedyovi nikdy nebyli moc sympatičtí. Jejich muži jsou prominentní pozéři a sukničkáři.
První půlka knihy se mi líbila. Předválečný Londýn, politika a večírky. Pak přijde válka, ale našich postav se dlouhou dobu skoro netýká. Chodí na party, lijou do sebe šampaňské a pomlouvají se.
Kick v Londýně získá protekční místo u Červeného kříže. A tam zažívá ve válce opravdové hrůzy. Bojí se, že ji dojdou nylonky a že si bude muset rozpouštět zbytky rtěnek do kelímku jako Angličané. Naštěstí ji rodina přes oceán zásobuje dostatkem punčocháčů, cukrovinkami a radami, jak být správnou katoličkou.
Druhá půlka knihy se točí kolem jejího vztahu a víry. Já opravdu netušila, že je takový problém, když si protestant chce vzít katolíka. To mi po roce 1940 přijde úplně šílené. Ale je to historická realita. Jak je to asi dnes? Pořád se to řeší?
Kdyby nedošlo k sledu několika tragédií a válečných reálií, tak bych netušila, že se kniha odehrává v druhé světové. Kick si v knize získala všechny, ale mě tedy moc ne.

27.01.2020 3 z 5

Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Kniha mi přišla oddechová. Spousty zlých věcí se děje jen tak okrajově. Četla jsem i jiné knihy o podobném tématu, které byly daleko syrovější. Příběh je čtivý, postavy sympatické (někdy až moc) a hezky to ubíhalo. Moje kamarádka žijící v Japonsku potvrzuje, že Japonci byli pěkní rasisté (mají rádi turisty, ale běda, jak tam chcete žít a rovnat se jim třeba v práci), ale už se to prý trochu lepší. A to je v knize dobře ukázáno.

22.01.2020 4 z 5

Lid mi říká Evita Lid mi říká Evita Josef Opatrný

Výborná kniha, která mi potvrdila, že Evita byla rozporuplná osobnost. Na jedné straně stavění škol, nemocnic, sociální pomoc chudým a na té druhé fanatické propagování Perónovi diktatury, hromady šperků a luxusních šatů. Ale která z nás by nechtěla stát na balkóně před davem lidí a nevypadat při tom skvěle?!
Kniha popisuje epizody z jejího mládí a pozdějšího života po boku Peróna. Její tvrdou práci pro nadaci a pozdější nemoc. Myslím, že se kniha k Evitě a jejímu životu staví objektivně.

09.01.2020 4 z 5

Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

Opravdová akční bomba. Upíři se prohánějí troskami města, krev teče, zrada všude kolem. Ze série Bratrstva krve se mi líbila nejvíc.

03.01.2020 4 z 5

Muž, který už nezavolal Muž, který už nezavolal Rosie Walsh

Pro mě strašně rozvleklé. Řešení citečků, kontrola facebooku, stalkování chlapa. Důvod jeho odmlky dával smysl, ale to odhalení mi už bylo trochu jedno. Když se něco pořádného začne dít až za polovinou knihy, tak to mi prostě nestačí.

01.01.2020 2 z 5

Hledání El Dorada Hledání El Dorada Marc Herman

Čtivě napsaná kniha o zlatých dolech, místních lidech a obřích společnostech ve stínu deštného pralesa. Autor popisuje těžbu zlata, lidi s kterými se setkal a celkově dopad na prostředí v Guyaně. Moc zajímavé. Pokaždé až si budu brát zlatý řetízek nebo prsten, tak si vzpomenu odkud pochází a kolik práce dalo ho vydobýt ze země. A to jak ho máčeli v rtuti a kyanidu.

27.12.2019 4 z 5

Drž mě pevně, miluj mě zlehka: Příběhy z tančírny Century Drž mě pevně, miluj mě zlehka: Příběhy z tančírny Century Robert Fulghum

Parádní kniha plná tance, vztahů, životních příběhů a touhy. Touhy po lásce, tanci, změně a kvalitních botách...

09.12.2019 5 z 5

Miovo blues Miovo blues Kristina Ohlsson

Bylo to čtivé a pořád jsem si říkala, jak se z něčeho takového může dostat. Nakonec mi to přišlo překombinované, moc náhod, hromada věcí, co se mohlo pokazit. To nemají ve Švédsku kamery na silnicích a ve městech? Že tam pořád můžete přejíždět lidi autem a nemít na to pořádné svědky? Tak jednoduché to asi nebude.

06.12.2019 3 z 5