tereza1198 tereza1198 komentáře u knih

Sestřička Sestřička Christie Watson

Tolik věcí mě na této knize překvapilo. Třeba různorodost oborů, které si Christie vyzkoušela. Líbí se mi její vyprávění. O naději, beznaději, smrti, bolesti i vyléčení. Překvapily mě rozdíly mezi naším a britským vzděláním. Představa, že jde Christie poprvé píchnout intramuskulární lék jako hotová sestra, mě překvapila. My měli ve škole pořád dokola praxi. Odběry, hygiena, vyplňování dokumentace, aplikace léků, předoperační. Byli jsme na chvíli snad všude. ORL, chirurgie, interna, LDN, kožní, psychiatrie, JIP...
Taky jsem si polovinu knížky říkala, co se s tou Anglií děje. Sestry mluví o dětských gangách, skupinových znásilnění, dvanáctiletých matkách, střelbě a drogách. O tom že její kolegyně musí chodit do potravinové bandy a ona sama nemá ani na boty pro desetiletou dceru. To mě dost šokovalo.
Jinak je kniha plná praktických zkušeností, úžasných příběhů s různými konci. Nevím, co víc napsat. Některé věty se mi zaryly pod kůži, některé příběhy mi připomněly vlastní zkušenosti a pacienty a jejich příbuzné, které jsem potkala. Kéž se s ošetřovatelství neztratí lidskost a empatie. Ať to v nás neudusí ta přebujelá byrokracie, zničující režim směn a přepracovanost. Buďme v první řadě lidmi a pomůžeme si navzájem.

07.08.2020 5 z 5

Opičí král (převyprávění) Opičí král (převyprávění) Jan Jiráň

Krásná a poučná pohádka. Pamatuji, jak jsem jako dítě hltala seriál. Odpoledne s touto knihou mi to všechno připomnělo.

03.08.2020

Amy a Roger: Na cestě Amy a Roger: Na cestě Morgan Matson

Říká se, že život je cesta. Road trip Amy & Rogera se mi líbil. Vyrazili jedním směrem a dostali se někam, kam nečekali. Trochu mi to připomnělo knihu Jeden rok bez tebe (vyrovnávání se se smrtí při autonehodě). Kniha mě donutila vzpomínat na všechny vlastní zážitky, kdy jsme se s mapou na klíně a nohama na palubní desce prodíraly Střední Amerikou. Naš playlist byl o tolik chudší, že mám doteď hrůzu, když slyším Žlutýho psa. K této knize se ještě někdy vrátím. Možná si ji přidám do čtečky na další cestu. Už aby jsme zase vyrazily...

Mimochodem na Spotify existuje Amy a Roger playlist, který obsahuje všechny zmíněné písně

02.08.2020 5 z 5

Wolverine: Starej dobrej Logan Wolverine: Starej dobrej Logan Mark Millar

Parádní jízda přes trosky Ameriky. Absolutně úžasná kresba, skvělý děj a starej dobrej Logan, který chce být už jen farmář a pacifista. Spousta odkazů na univerzum. Určitě jsem některé nepochopila (co je kdo je u Pym falls). V určitých chvílích mě opravdu zamrazilo. Opravdu skvělé a kapku děsivé.

01.08.2020 5 z 5

Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Tak tohle ne. Tady jsem vyústění a pointu odhadla hned na začátku. Přišlo mi, že Robert jde celou první třetinu knihy chodbou. Postavy se navzájem ohromují svými znalostmi a dělají si přednášky ve chvíli kdy mají luštit záhadu nebo utíkat. Moc se mi líbily zajímavosti o městě a zednářích. Ale nic co by mi uvízlo v paměti.

31.07.2020 2 z 5

Dáma z dobré rodiny Dáma z dobré rodiny Therese Anne Fowler

Kniha byla velmi zajímavá. Američané se vymanili z vlivu krále jen proto, aby si vyrobili vlastní vrstvu aristokracie. Tyhle vlivné prominentní rodiny se brání proniknutí kohokoliv nového. Alva se to snaží zaujmout vyšší místo ve společnosti, kde jen bohatství nestačí. Staví domy, angažuje se v charitě, snaží se omlouvat manžela a vdát - prodat dceru za nejlepší nabídku. Viděla jsem dokument Dolarové princezny o manželstvích britských šlechticů s bohatými Američankami. Alva tam byla vykreslena jako manipulátorka a zlá žena. Tak jsem ráda, že jsem četla knihu, kde byla vykreslena trochu jinak.

31.07.2020 4 z 5

Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Moc příjemné překvapení. Romantická kniha, kde mají postavy opravdové a celkem uvěřitelné problémy. Ze začátku mi zápletka o dělení postele připadala jako blbina. Ale nakonec to bylo pěkné, vtipné a milé. Jsem ráda, že jsem se nechala nalákat obálkou.

28.07.2020 4 z 5

Marie Antoinetta: Strmý pád Marie Antoinetta: Strmý pád Juliet Grey

Tohle bylo nepříjemné čtení. Nevěděla jsem, jaká všechna příkoří si král s královnou museli prožít než přišel jejich konec. Pořád jsem jim přála, aby se útěk vydařil. Dějiny nepřepíšeme. Moc dobrá kniha. Vive la reine.

24.07.2020 4 z 5

Dubajka – příběh letušky Dubajka – příběh letušky Tereza Vichtereyová

Co se to s těma holkama děje? Dostanou práci letušky a napíšou pitomoučkou knížečku o letadélkách. Bazénku, snídaňek a pařbiček už jsem si užila až dost v Letušce třídy economy. Takže tuhle další nedočítám.

24.07.2020

První den mého života První den mého života Paolo Genovese

Čtyři lidé se snaží udělat ten poslední krok do prázdna. Dostávají šanci na sedm dalších dnů během kterých uvídí svět po nich. Uvidíte, jak jejich smrt zapůsobila na jejich blízké, poznáte jejich důvody k sebevraždě. Sedm dní ve světe, kde je nikdo nevidí a kde se je snaží zachránit tajemný bezejmenný muž. Bude těch sedm dní stačit? Chtějí vůbec změnit svoje rozhodnutí?

12.07.2020 5 z 5

Hrobař 3 a 4 Hrobař 3 a 4 Xavier Dorison

Trošičku slabší než první díl, ale pořád nadprůměr. Záporák je opravdu nechutný a pořád krok před naší partou. Určitě by se mi líbilo víc komixových westernů

11.07.2020

Hrobař 1 a 2 Hrobař 1 a 2 Xavier Dorison

Dobře podaný westernový příběh. Hrobař a jeho sup mají v patách hromadu problémů. Chlápek není tím kým se zdá a banda vrahounů to s ním nebude mít tak lehké, jak si původně mysleli. Celkově určitě zvládá vyrobit víc mrtvol než jich pohřbít. Perfektní kresba, atmosféra i příběh.

10.07.2020 5 z 5

Chlupatý a nebezpečný Chlupatý a nebezpečný Skottie Young

Kdo by řekl, že Rocket vede takový pestrý sexuální život napříč galaxií? A samá aristokratka. Příběhy mě pobavily. Zvlášť ten, co vyprávěl Groot. To byl přednes.

10.07.2020 3 z 5

Z jako Zelda Z jako Zelda Therese Anne Fowler

Mám ráda tuhle dobu. Jazz, alkohol a ovzduší nabité změnami. Manželé Fitzgeraldovi jsou správně manipulativní a sebedestruktivní. Zelda je zde vykreslena jako ta normálnější z páru. Ve skutečnosti nelze říct, kdo z nich byl ten šílenější, opilejší a jízlivější. Líbilo se mi i vykreslení Hemingwaye jako talentovaného šmejda (četla jsem Paní Hemingwayová a Pařížskou manželku, kde jsem o něm ztratila iluze).

07.07.2020 4 z 5

Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Matně jsem si pamatovala film, který mě moc nebavil (tedy až na Ewana McGregora v sutaně). Kniha byla o moc lepší. Akční, napínavá. Dobrodružné letní čtení.

05.07.2020 4 z 5

Ženy, co se nedaly Ženy, co se nedaly Ivana Peroutková

Graficky krásná kniha, která mě zaujala svojí obálkou. Obsah mi přijde průměrný. Představuje ženy s různých dob a nejrůznějsích oborů. Ale celkově tam není nic, co by nebylo na wikipedii. A ty popisy...samá tajemné charisma, něžně melancholická. Spíš pro mladší ročníky. Ve čtrnácti bych ke knize nebyla tolik kritická.

02.07.2020 2 z 5

Jeden rok bez tebe Jeden rok bez tebe Nina De Pass

Až mě překvapilo, jak moc se mi kniha líbila. Všichni hrdinové mají životní šrámy a cesta k tomu, aby je přijali a naučili se s nimi žít není lehká. Přijde mi fajn, že v knize byl ukázán docela uvěřitelný psychologický vývoj. Ve skupině opravdových přátel se dá s osudem bojovat lépe než o samotě.

28.06.2020 4 z 5

Kamenná opice Kamenná opice Jeffery Deaver

Tenhle příběh s nádechem exotiky se mi moc líbil. Opět propracované, akční a překvapivé. Je pravda, že tentokrát jsem na pár věcí přišla ještě před koncem, ale ničemu to nevadilo. Moc se mi líbil Lincolnův střet se světem pověr, božstev, letících vran a feng shui.

27.06.2020 4 z 5

Módní rebelky Módní rebelky Jennifer Croll

Vizuálně krásně udělaná kniha o ženách, které vytvořily, ovlivnily nebo využily modní trendy. Některé osobnosti jsou velmi známé, o jiných jsem v životě neslyšela a u některých si nejsem moc jistá, jestli do knihy patří. V knize jsou poměrně časté překlepy a některé informace jsou špatné (jako že se Marie Antoinetta vdala za o 15 let staršího muže. Přitom jim oběma bylo kolem 16 let). Přes určité výhrady je to zajímavá a moc hezky zpracovaná kniha.

25.06.2020 4 z 5

Nebe ze zlata Nebe ze zlata Laura Wood

Tohle byla docela pohodička. Takové průměrné letní čtení. Líbila se mi přestava toho, že mě najde banda boháčů a bude se mnou pařit celé léto. Je pravda, že jsem nepochopila, co jim na Lou připadá, tak fascinující. Příběh z hlavy brzy vyšumí jako růžové šampaňské, co tam pořád pijí.

21.06.2020 3 z 5