tetanurae
![Nechoď tam! Nechoď tam!](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528276/nechod-tam-657b2f6f0d74e.png?v=1702571887)
Zajímalo vás někdy, co odpravilo do věčných lovišť Ďatlovce? No, jasně. Mě určitě, a nejsem sám.
Parta mlaďochů jede kamsi za Ural, k Hoře mrtvých a vy si začínáte říkat: heeeej, tu se rozjíždí dobrý slasher!
V podstatě ano. Skutečný osud Ďatlovovy výpravy si může s krvavým hororem podat ruce, avšak zde osudy členů expedice pojala autorka velice svébytně.
Za horami, za doly bydlela Baba Jaga! Zavřela děti do chlívku!
Kdepak Baba Jaga! Žádný děti v chlívku! Upíři!
S tebou mě baví svět jako dělané.
Jenže ne, tady to je vážně ta Baba Jaga. Samozřejmě jde o postavu ryze mystickou a dokonce poměrně pečlivě vědecky vysvětlovanou. Dokonce i ta chalupa na kuří noze má své opodstatnění, když se začtete. Dál už jen zbývá jít s našimi hrdiny do říše sněhu a fantazie.
Tak! A zbytek nechám na vás...
K textu můžu říct následující: Jindřiška Kracíková ( Bintaja - nelze zapomenout!) je mezi slovy doma. Je to, jako když mořského vlka vzbudíte ve tři ráno, že nastala bouře. S jedním zalepeným okem skočí po kormidlu a ví, co má dělat. No a toto je něco podobného. Profík se nezapře. Větná stavba je zpracována umně, popisy působí věrohodně a na tak krátkou knížku se nám dostává překvapivě dobře vykreslené atmosféry. Suma sumárum - Yes. Sí. Da. Ja. Oui.
Však koukejte, jak je ten zelený poděs šťastný!
Anotace: Mrazivý příběh s temnou pointou. Novela Nechoď tam! literárně zpracovává záhadný zánik Ďatlovovy výpravy, jejíž členové zemřeli za neobjasněných okolností v únoru 1959. Autorka na osmdesáti stránkách rozehrává čtivý příběh výpravy, vztahy mezi jejími účastníky, ale také předkládá ústy svých postav pozoruhodné úvahy z oblasti srovnávací religionistiky a mýtoetymologie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dom 490 Dom 490](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391905/dom-490-zr4-391905.jpg?v=1539685047)
Keď sa spisovatel'Martin Lutziak presťajuje so svojou rodinou do nového domova, barabizny, ktorá bola až podozrivo lacná, najprv všetko vyzerá v poriadku, no Zuzana, Martinova manželka, sa čoraz častejšie správa agresívne. No aj Martin nie je, čo bol kedysi. Niečo ich pomalu zabíja a len kňaz, otec Barnabáš, vie, čo je skutočnou príčinou. A nič pekné to naozaj nie je.
Mal som dojem, že Majo už nemá príliš čím prekvapiť. Ak máte radi duchárske romány, Svet je plný démonov bola u mna topka. Lenže to som ešte nečítal túto knihu. Prečítané na jeden šup a myslím, že Darcy by sa mohla dačo priučiť. Je to normálne skvelá kniha a som smädny sa ísť na ten dom kuknuť. Lebo ozaj existuje.
Nie som Slovák (a za svoju slovenčinu sa ospravedlnujem prípadnym grammar nazi), no preklepov a chybičiek som si všímal. A ešte niečo: niekto by mohol povedať, že táto kniha vykráda Kinga a iných autorov. Nuž, hej... Nájdete v nej Carrie, Žiarenie, Temného muža Randalla Flaga a ď. Ja som to ale práveže ocenil. Bolo to super a zatial' najlepšia Majova knižka. Celkové hodnotenie 80% -hluback-
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Abeceda zvířátek Abeceda zvířátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504255/abeceda-zviratek-Rb6-504255.jpg?v=1666282132)
Když jsem byl malý trumbelín, nemohl jsem se dost nabažit básniček Jiřího Žáčka, jimž nezřídka zdobily stránky ilustrace Adolfa Borna.
A co se v mládí naučíš, coby starej cyp jako když najdeš. A já se do dětských let vracím hrozně rád. Směju se, tleskám a raduju se.
V tomto případě tomu tak bylo, neboť tahle ňuňu knížka od nebývale šikovné a talentované Vladimíra Staňková ze mě učinila dvoumetrové smějící se trdlo. A to je prostě pecka!
Je umění napsat knihu, aby dokonale bavila děti. A tím tuplem je o to složitější napsat knihu, aby současně chytila i dospělého.
V téhle najdete kompletní abecedu zajímavých zvířecích druhů, přičemž každý má svou unikátní říkanku. A že fakt stojej za to!
Bobři:
Předháněli se dva bobři,
kdo postaví hráze obří.
Za chvíli měl první padla,
druhému však stavba spadla.
Ti se jen tak neudobří.
Jinými slovy, toto je povinná četba každého předškoláka, školáka i vysokoškoláka.
Četl jsem jako e-knihu a včil si jdu koupit v papíru.
Celkové hodnocení 90% -hluback-
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Legenda jménem Tyrannosaurus rex Legenda jménem Tyrannosaurus rex](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408030/legenda-jmenem-tyrannosaurus-rex-Gsj-408030.jpg?v=1555252074)
Vladimír Socha je známý popularizátor paleontologie, který milovníkům prehistorie nabídl již mnoho titulů.
Rex. T. rex. Kdopak by jej neznal. Král ještěrů, kterého vykopalo tehdejší eso kopáčů Barnum Brown, a Henry F. Osborn z něj díky svému popisu udělal budoucí hvězdu. Když kostra sestaveného ještěra (byť v chybné vzpřímené pozici) přišla do kontaktu s návštěvníky, u nikoho nezůstaly emoce chladné. A tak je tomu již od roku 1915, kdy veřejnost poprvé spatřila největšího (nejmohutnějšího) theropoda, jaký kdy žil.
Vladimír Socha obsáhlé téma zpracoval velice komplexně a poskytl náhled na nejkurióznějšího tvora v historii planety, jako to z českých spisovatelů neukázal ještě nikdo.
Já sám se paleontologii věnuju od svých čtyř let (v šesti jsem pak dostal první fosilii -ammonita- a už to jelo), takže mám k téhle problematice velice blízko. Velice chválím, že krom údajů o samotném rodu Tyrannosaurus zde nalezneme také podstatné informace o celé čeledi tyrannosauridů, jakož i širší skupině tyrannosauroidea, seznámíme se s rexovými příbuznými a mnoho dalšího. Nehledě na to, že kniha obsahuje množství úchvatných ilustrací od Vladimira Rimbaly , který mi mimo jiné ilustroval také dvě knihy.
Nejen pro ty, které uchvátil Jurský park (tehdy plný omylů), naprostá povinnost do sbírky.
Celkové hodnocení 90% -hluback-
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Strašidelná vagina Strašidelná vagina](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367501/strasidelna-vagina-JXt-367501.jpg?v=1515712225)
Carlton Mellick III je skutečně úžasný chlapík. Kdo od něj něco četl, ví. Kdo nečetl, měl by napravit.
Kniha Strašidelná vagína obsahuje tři povídky, z nichž každá jedna se řadí do ujetého subžánru hororu BIZARRO.
Samotná Strašidelná vagína je o holce, která skrývá určité intimní tajemství. V její vagíně straší. Což je ještě fajn. Ovšem jen do doby, než se z rozkroku vysouká kostlivec. Milencova výprava do útrob své milé začíná.
Porno v srpnu pak čtenáře zavádí na hladinu širého oceánu, kde protagonisté - pornohvězdy - čekají na natáčecí štáb. Bohužel čekají hodiny a jeden po druhém ztrácejí paměť. Nebo snad ne? Paměť však v žádném případě nevysvětluje záhadnou proměnu těl.
Fantastická orgie nabízí alternativní pohled na swingersparty, kde hlavní hrdina nechce přijít o svou přítelkyni, a proto se vydává do klubu, kde lze získat výhodné pohlavní choroby. Potřebuje získat vibrující penis, jelikož ten jeho pouze hraje stanici z rádia. Ostatní návštěvníci však mají podstatně zajímavější modifikace...
_____________________
Podtrženo, sečteno - Carlton Mellick je autorem, který píše skutečně poutavě a řemeslně zručně. Každý příběh má svůj rázný charakter a okamžitě poznáte Carltonův punc.
Zatímco titulní povídka Strašidelná vagína mi přišla velice odbytá, druhé dvě mě pohltily atmosférou i naprosto luxusními nápady. Ještě se mi nestalo, že by si Mellickovy příběhy byly v něčem zásadním podobné. Krom toho, jak ujeté jsou .
Navrch oceňuji šťavnatý a vtipný překlad od Milana Žáčka , který pomohl udržet ty nejztřeštěnější nápady srozumitelné i pro české publikum.
Něco takového potřebujete číst!!
Celkové hodnocení 75% -hluback-
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Běsnění Kojota Běsnění Kojota](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485094/besneni-kojota-6dP-485094.png?v=1637925912)
Běsnění kojota je román z pera třemi cenami Brama Stokera oceněného Owla Goingbacka, ktery shodou okolností náleží národnostně k původním americkým obyvatelům, tudíž má k indiánské mystice hodně co říct.
Když se v prapůvodním světě Galun'lati rozhodne proradný Kojot pro vzpouru proti lidskému pokolení, nastávají problémy. Zástupce Velké rady Luther žije v Novém světě (na Zemi). Kojot ví, že pokud se mu podaří Luthera zabít, člověk jako druh pozbude ve Velké radě právoplatného místa.
S kojotovým spiknutím však nesouhlasí Krkavec, který, stejně jako Kojot má schopnosti tvaroměnce (dokáže měnit podobu z člověka na zvíře v závislosti na světě, kde se pohybuje), a vydává se na záchrannou misi, aby stařičkého Luthera uchránil před smrtí. Navíc Luther má dávno zapomenutou dceru. Nelítostný boj o přežití začíná...
Co na knize oceňuji, je indiánská atmosféra, kterou autor servíruje zcela autenticky a vy si ji opravdu užijete na maximum. Reálie domorodého světa jsou zde více než patrné, a je to jen dobře. Příběh plyne, střídá se napětí s volnějším pasážemi a charaktery postav jsou poměrně dobře vystihnuty. O to větším neduhem příběhu je, že se s mnohými protagonisty autor, a tím i čtenář, dokáže rozloučit. Působí to odbytým dojmem. Naprosto nejpalčivějším mínusem je však samotná stavba textu. Nečetl jsem román v originálu, takže nedokážu posoudit míru korelace s překladem, nicméně je víc než zřejmé, že text byl překládán ve spěchu. Volba slov je mnohdy velice nepatřičná a věty často kostrbaté. Mizerná korektura je už jen nedostatek navíc. Přes všechny tyto lapsy však kniha dýchá nezaměnitelným kouzlem a náplň příběhu je hutná a osobitá. V součtu jsem tedy byl spokojen a především milovníkům americké magie (avšak i hororu) doporučuji.
Celkové hodnocení 60% -hluback-
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ptákoviny pirátského papouška Ptákoviny pirátského papouška](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389861/ptakoviny-piratskeho-papouska-baj-389861.jpg?v=1537341063)
Rrrrudy! Rrudy, jméno mé!
Rudy je papoušek, jejž ukradou překupníci se zvířaty přímo z hnízda, aby ho následně prodali bohaté dámě. Rudy se má v zajetí fajn, dostává laskominy, ovšem svobodu nenahradí žádný pamlsek. Když se však dáma rozhodne pro cestu po moři, Rudy nemá nejmenšího zdání, že pravé dobrodružství teprve začíná.
Loď s jeho paní totiž přepadnou piráti a nebohého Rudyho tak de facto osvobodí ze zajetí. Na palubě lodi námořních násilníků čeká mladého papouška vysněná svoboda a zážitky, o jakých se mu ani nesnilo.
Lukáš Fišer pracuje s notoricky známým motivem pirátského prostředí a je třeba říct, že je pro dětskou duši uchopil famózně. Já sám litoval, že jsem tak starý cyp. Ale nebojte, užil jsem si čtení, jako by mi bylo o sto let méně. Jestli se se svými malými čtenáři chcete svézt na vlně nostalgické pohody pirátského světa, neváhejte a nasedněte. Loď vyplouvá, mordsechadry!!! Johohó!
Celkové hodnocení 80% -hluback-
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Z Buicku 8 Z Buicku 8](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125472/z-buicku-8-Xs3-125472.jpg?v=1636053590)
Statler je fiktivní město, do něhož S. King zasadil příběh knihy Z Buicku 8, který se odehrává částečně v roce 2002 a zbylé části spadají do osmdesátých let.
Když na benzínové pumpě zaparkuje starý Buick roadmaster, obsluha natankuje a zeptá se podivně vyhlížejícího šoféra, jestli nechce vyměnit i olej. ,,Oleje mám dost!" odpoví řidič, a tím je vyřčena stěžejní věta celé knihy. Majitel se během doplňování paliva vytratí a statlerští policisté si tak dovážejí na stanici osiřelý vůz, k němuž se nikdo nehlásí. Tento vůz však po podrobnější prohlídce nevypadá jako obvyklé auto. Spíš jako něco, co má jako auto vypadat, aby zamaskovalo svou pravou podstatu. A občas ukáže i věci, které do této dimenze rozhodně nepatří.
____________________________
Stephen King už od začátku rozjíždí zdlouhavou štreku vyprávění, vzpomínek a lidských osudů, které po dvaceti letech vypráví seržant Dearborn synovi zemřelého policisty. Čtenář tedy postupně dostává po malých doušcích podrobné informace o buicku, o zapálení pro něj, o vražedné touze zjistit zákonitosti, které se zjistit nedají, o snaze přijít na kloub vzorcům z jiného světa. Ale taky o lásce a dokonalé sounáležitosti mezi kolegy jednotky D., která vám za 355 stran přiroste k srdci víc, než byste čekali.
Samoty King uvádí, že nemáme čekat pointu, a ta tam opravdu schází. Vlastně toho knize schází víc. Dynamičnost, strhující závěr, na jaký jsme u Kinga zvyklí... A jakoby toho nebylo málo, děj se dal se vším všudy zkrátit na necelých sto stran. Netroufám si tvrdit, že jde o nejhorší Stephenovu knihu, spíš si myslím, že jde o dílo, které občas každý autor napíše, aby ,,zaplácl" díru mezi tituly, když chystá něco velkolepého. Vyprávění členů jednotky D vás ovšem tak či tak vtáhne a při dlouhých večerech se příjemně zabavíte storkou, která je tak ověřitelná, že se vskutku mohla udát.
Celkové hodnocení 60% - hluback - ️
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Virus omega Virus omega](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488622/virus-omega-36d-488622.jpg?v=1642616168)
Roman, Aďa, Franta, Matúš a Kvítka (či Kvítek - autor se nemohl rozhodnout).
Tahle pětice přátel se žene ve své dodávce nákazou zničeným Slovenskem poté, co celý svět zachvátil virus OMVID s takřka vyhlazovací úmrtností, aby se následně ukryli v jisté horské chatě, kde budou alespoň částečně izolováni od hrozící infekce. Zdá se však, že navzájem se znají pramálo a příběh potvrzuje, že životní zkoušky přicházejí v nejvypjatějších situacích.
_____________________________
Třeba říct, že tyhle katastrofické texty jsou poměrně vyčerpanou studnicí a je nadmíru obtížné z nich vytěžit neokoukané ložisko. I tak se však povedlo kulisu zanikajícího světa slušně využít.
Velice pozitivně hodnotím dialogy a spád děje - tohle jsou kritéria, v nichž Mark nikdy nezklame. Linka příběhu je plynulá, drží napětí i pozornost a nudí jen výjimečně. Dále bych pak rozhodně vyzdvihl úroveň emocionalitu podchycujících, tíživých momentů.
Horší jsou postavy samotné. Klasika, a on si ten Mark furt nedá říct Je hezké, že autorovo alter ego Roman je předložen coby skoro dokonalý muž (což se v textu dozvíte nesčetněkrát), nicméně ani tak mu to na sympatiích nepřidá, spíš naopak. A další postavy trpí ještě více. Nevýrazný Frantík, pak alkoholik, bývalá alkoholička (z toho většina lehkých mravů)... Výčet za všecky prachy . Jediným sympatickým protagonistou tak zůstává věrný a oddaný pes Elliot, jemuž fandíte, i kdybyste nechtěli, a bojíte se o jeho existenci.
Knihu bych doporučil těm, co mají rádi svižné braky, které v sobě neukrývají přemíru brutality, anebo začínajícím fanouškům sci-fi a postapo. Je to krátký paperback, čte se dobře, a pokud přistoupíte na autorova pravidla, pobavíte se. Já na ně přistoupil a bavil jsem se. Je však potřeba říci, že ne každému sedne...
Celkové hodnocení 60% -hluback- ⭐⭐⭐
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kontakt: Záhuba prichádza z nebies Kontakt: Záhuba prichádza z nebies](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341120/kontakt-YT0-341120.jpg?v=1492163178)
Mark E. Pocha je na trhu poměrně úspěšně zavedený coby autor explicitních Gore, splatterpunkových a slasherových děl, a ani v tomto případě nebudou fanoušci tohohle odvětví zklamáni.
Vendo, Džony, Dominik... Tři chlapi na cestě do přírody. Co by se asi tak mohlo potento, že jo, zvlášť, když potkají tři baby - Teu, Niku a Mary.
Šestici rozjařených turistů nemůže odradit ani pochybné chování místních obyvatel, ani nepříznivé počasí. Narušit jim poklidný pobyt může jen havárie mimozemského plavidla, jehož posádka nemá ani trochu dobré úmysly. O této havárie však naši hrdinové nemají nejmenšího ponětí.
Mark E. Pocha příjemně spojil sci-fi s klasickými motivy béčkového krváku, a je to opravdu výživná jízda. Tohle není Hvězdná brána, tohle je Texaský masakr ve Hvězdných válkách. Škoda je, že nikdo z protagonistů nepřilne nijak zvlášť k srdci, protože děj, třebaže není nijak převratný, je skutečně propracovaný a jednotlivé detaily se sbíhají ve fungující souhře. Je to holt působivá ,,kniha plná emzákov s pôlmetrovými penismi po kolená, čo znásilnujú chlapcov do análov." (citace autora) Já osobně bych ještě vytkl chování turistů (jsou to vysokoškoláci, ale vyjadřující se hůře než ochlastové páté cenové... Asi jsem z jiné univerzity ).
Jako oddechové čtivo - super. Tenhle chlapík píše zručně, a pokud vám nevadí, že je text slovensky, každého jednoho nadšence ET nadchne pod stromečkem, jelikož příběh má i přidanou hodnotu v podobě záhadologické složky.
Celkové hodnocení 60% -hluback-
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rituál Rituál](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430447/ritual-0iB-430447.png?v=1590143551)
(SPOILER) Rituál je dílem Angličana Adama Nevilla a dokonce se dočkal i filmového zpracování z roku 2017.
Nakolik strhující horror se v tomto příběhu skrývá, se pokusím rozebrat.
Koza, býk, či pes???
Luke, Hutch, Phil a Dom- čtveřice kamarádů, kteří se vláčí severským pralesem, aby si zkrátili cestu z nepovedené dovolené.
Vše nasvědčuje, že krom ztráty komfortu a silového výdeje je nemůže nic postihnout, ovšem nikdo z nich netuší, že v tomto nejodlehlejším cípu Evropy se ukrývá celé věky bytost, o jejíž existenci lidská civilizace nic netuší.
Zatrachtilá náhoda, či předurčený osud???!!!
Čemu uvěřit, když se ocitáte v končinách, kam jste původně nechtěli, a ač si to nechcete připustit, neodvratně se blíží den, kdy skončíte jako obětina něčemu, co tu dávno vyhynulé národy uctívaly coby svého boha???
Adam Nevill se pokusil o propojení mysteriózního thrilleru a hororového subžánru slasher. Dlužno konstatovat, že v obou směrech pohořel...
Děj je rozvleklý, nudný a minimálně v první části knihy máte sto chutí tuhle tlustou podložku pod TV stolek zavřít.
Ve druhé části se dočkáváme čehosi, co můžeme označit za napětí nebo spíše očekávání. Pozitivem nepochybně zůstává, že si vás kniha drží a chcete vědět, co bude dál.
Dál však není nic, čím by si napravila reputaci, pročež jste velice rozladění, jelikož celá tahle záležitost čítá 437 stran.
Adam Nevill zkrátka neodhadl zaměření díla, což je škoda, neboť jde o rozhodně talentovaného autora.
Rozhodně mohu alespoň vyzdvihnout překlad Filipa Samce, který dílo zachraňuje před stylistickým faux pas a propůjčuje mu povrchový, leč falešný lesk.
Celkové hodnocení 55% -hluback-
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mumie - odhalte tajemství egyptských hrobek Mumie - odhalte tajemství egyptských hrobek](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21249/mumie-21249.jpg?v=1323985978)
Knihu, kterou si představíme dnes, jsem dostal od maminky jako úplné děcko. Toužil jsem po ní, fascinovala mě rozměry, obálkou i obsahem. Tehdy stejně jako dnes.
Joyce Tyldesley je uznávanou egyptoložkou a známou popularizátorkou starověkého Egypta a jeho letitých výzkumů. V této své publikaci pak čtenářům představuje pohled na řemeslnou mumifikaci, zádušní mytologii, práci balzamovačů i podrobnou historii hledačů, jako i vykradačů hrobek.
Kniha Mumie - Odhalte tajemství egyptských hrobek poskytuje dokonalou sondu napříč spektrem ucelených informací jako komplexního souboru a nabízí nevšední vhled pod pokličku tajemství staroegyptského pohřbívání.
Pro nadšené historiky, ale i ohromené laiky zcela dokonalá pomůcka, jaká nesmí chybět ve vaší knihovně.
Celkové hodnocení 92% -hluback-
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svet je plný démonov Svet je plný démonov](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422366/svet-je-plny-demonov-RmC-422366.jpg?v=1570573790)
Magie, nekromancie, tajemno - tak by se dala opsat kniha Svet je plný démonov, již napsal autor, jehož si velmi vážím i jako kamaráda, Mark E. Pocha .
Bartolomej, Dália, Munch a Hektor. Základní čtveřice vyšetřovacího týmu paranormálních jevů, na které by na první pohled nikdo neregistroval nic pochybného.
Až na ten druhý pohled... Bart (přestože tohle oslovení nesnáší) zvládne myšlenkou zamknout zámek, Hektor je na světě podivně dlouho a Dália umí přimět k tanci myslivecké trofeje. A Munch... ten vám rozbije hubu konvenčně, zato pořádně.
Podaří se naší čtveřici polapit nedospělého čerta, krysodlaka či tajemného muže s červenou růží?
Velice oceňuju, že se do textu dostal jako hrdina také ostravský spisovatel přezdívaný Martin Moudrý alias Jafff. Role drsného člena české odnože týmu vyšetřovatelů mu sedla ohromně. Co mi vadilo, byla prvoplánovost a snadné rozkrytí následujících scén. Ale já se jakožto milovník magie a nekromancie náramně bavil a troufám si říct, že se tahle duchařina Markovi povedla ze všech knih nejvíce. Obsahovala takřka vše, co by obsahovat měla, pročež těch pár nedostatků je snadno odpustitelných.
Celkové hodnocení 78% -hluback-
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![A bude hůř! A bude hůř!](https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92732/a-bude-hur-92732.jpg?v=1319305336)
Zde by měli zpozornět zejména příznivci Kulhánka, Kotlety a béčkových krváků Ameriky 80's.
A bude hůř je sbírka splatterových povídek, které si vzali na starost dva autoři. Mark E. Pocha !!! Z Hurbanova!!! A Martin Moudrý!!! Z Ostravy!!!
No, a vo co že tu kráčí. Vo to, že sepsali dokupy sedm nářezovejch povídek, v kterejch teče krev, lítaj sprostý hlášky, zuby, hlavy a texty jedou jak lubrikantem vopatlaná horská dráha. Fakt že jo!
Šest kratkejch textů spíchl Mark a jeden dlouhej pak Martin. Pro Marka to byla tehdá doba, kdy začínal, takže někdo ho v textu úplně nepozná, bo ten styl se za ty roky krapet změnil, ale paradoxně jsem se jako čtenář cítil lépe než u jeho novějších románů. Martin si pak zahrál na ostravskýho Kulhánka,a taky dobrý.
Vám řikam, čtení na hajzl, jako podpora při blbe náladě, jako alternative version pro případ, že se vám nechce na večer š**at, ale máte tak plný koule, že to chcete rozjet na plný koule. Oujééé!
Už dlouho mě žádná kniha takhle nezaujala.
Celkový hodnocení 85%. -hluback-
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Utrpení těla Utrpení těla](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469406/utrpeni-tela-d8H-469406.png?v=1620135863)
Utrpení těla je publikací, již začlenil Martin Štefko do série překladových románů svého žánrového vydavatelství Golden Dog.
Zoey má nadváhu, a ač si to nepřipouští, tahle skutečnost ji netěší. Když jednoho dne narazí na ženu, která ji slíbí účinnou redukci hmotnosti, nemá naše hrdinka nejmenšího ponětí, v čem tato úžasná služba spočívá.
Zoey je unesena do neznámého komplexu, kde se, podle slov jejích věznitelů, odehrávají komerční pokusy, za než by zajatkyně měly být rády. Realita je však taková, že trýzněné ženy společně se Zoey zakoušejí nejhorší noční můru svého života, aby zvrhlí mučitelé ukojili svůj perverzní chtíč.
Znásilňování, bití, zoofilní sex, nepřiměřené BDSM, spousta dalších úchylných praktik a občas... i smrt - ta přichází zejména za sebemenší neposlušnost.
Zoey přežívá v tomhle příšerném světě několik týdnů, až se její mozkové buňky zmobilizují k neuvěřitelné myšlence - utéct. Může ovšem vzdorovat zástupům strážných, kteří znají zdejší zařízení jako své boty?
Monica J. O'Rourke je autorkou, na které je znát, že má již něco za sebou a zkušenosti jsou v tomto případě očividné. Děj plyne velice svižně, ve stylu hororových paperbacků ze starých dobrých USA. Ani na chvíli přímá linka příběhu neklopýtne a vy se zaťatými pěstmi hrdinkám přejete svobodu a zlosynům smrt. Škoda je, že se autorka nenamáhala vykreslit vyprávění z více úhlů, čímž od potenciálně slibného románu sklouzla k novele, nicméně ani tahle slepá přímočarost dílu nijak neškodí.
V knize se sice najde i pár nedomyšlených souvislostí (jako například pointa epilogu), ovšem toto je subžánr gore, ve kterém jde především o vyvolání pocitů, což se Monice povedlo poměrně dobře.
Celkové hodnocení 65% -hluback-
P.S. k novele Utrpení těla kniha obsahuje také povídky Jasmín a česnek a Experiment s podstatou lidství, což je nepochybně skvělý benefit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Země kanibalů Země kanibalů](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462152/zeme-kanibalu-waO-462152.jpg?v=1619355631)
Jasný jako facka.
Marko, Jojo, Nina, Renáta, Viktor. Pětice študáků si to mašíruje ze Slovenska rovnou do Peru. Nevynechají Limu, Cuzco a dále, jelikož potkají místního mladíka Solomona, pokračují do nedotčené džungle, aby se podívali na úchvatný vodopád a ostatní dechberoucí scenérie.
V těchhle podělaných (rozumějte prokletých) lesích však přežívá jistý primitivní kmen, který nemá ani v nejmenším náladu na kanastu u táborového ohýnku.
Co říct a co raději ne.
Mark touto knihou vstoupil, ještě nepolíben, do světa románů (ačkoli tohle je spíše novela) a udělal v něm parádní bordel. Prostě, chápejte, že na Slovensku nebylo do té doby zvykem psát slashery na papír. A to byla chyba, kterou Mark úspěšně napravil.
Netroufám si hodnotit propracovanost díla, jelikož bych jen stěží nějakou hledal, stejně jako pointu toho všeho, ale o to tu přeci nejde.
Hloubat můžete u Aristotela nebo Augusta Comta. Tohle je nářez, plný sexu, násilí a zvrácenosti (kterou v té době Mark ještě piloval, takže není stoprocentní). Jestliže vám nevadí bezduchý krvák, budete nadšeni.
A celkově? Místo v knihovně by tenhle podařený debut určitě měl mít, třebaže má nulovou přidanou hodnotu.
Celkové hodnocení 70% -hluback-
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tanec skalpelů Tanec skalpelů](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445689/tanec-skalpelu-rNF-445689.png?v=1638821589)
(SPOILER) Tanec skalpelů je horror od spisovatelky Jenny Milewské, která tímto románem v roce 2012 debutovala.
Jonas Lerman je švédský autor brutálních krváků, jenž si žije poměrně obstojným životem. Knihy se prodávají a fanynky se hrnou. Jednoho dne však Jonasova inspirace začne uvadat, což neznamená nic dobrého. Když se však k tomu přidají i pochybnosti ohledně jeho románové postavy, začne jít do tuhého. Jakou spojitost má doopravdy fiktivní sériový vrah s Jonasovou osobní minulostí?
A dokáže kouč Steve Forslund pomoci dříve, než bude pozdě?
Jenny Milewská se pokusila napsat hrůzný příběh, ale bohužel to skončilo u nijak zdařilého pokusu. Kniha je abnormálně rozvleklá, nezáživná, s velmi slabým dějem a plytkými dialogy. Hlavní protagonista se chová nanejvýš nevěrohodně, zbrkle a ,,nepodobně na chlapa". Je velmi silně cítit, že knihu psala žena, která postrádala cit pro tento žánr i pro zdravý úsudek. spoiler: pokud vás vrah nutí spáchat vraždu, logicky po něm skočíte a dáte mu ,,čočku". Určitě mu neřeknete ,,ne, já to neudělám, to po mně nemůžeš chtít," a nečekáte, až si v klidu vytáhne pistoli Stejně tak, pokud máte vraha zády k sobě, praštíte ho do hlavy, a nebudete zkoumat, jak se pouští pila (která byla mmch. elektrická a fungovala i bez proudu).
Snad se autorka pro příště polepší...
Celkové hodnocení 40% -hluback-
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)