TGC komentáře u knih
Důležitý a srozumitelně napsaný přehled základních zapeklitostí, které se dějí, když ptactvo fotíte (nerušíte krytem?), krmíte, pozorujete atd. Kniha je tedy pro všechny: birdery, birdwatchery, ptáčkaře, ornitology, fotografy, pejskaře... Ocenil bych podrobnější text a místy by šlo informace prezentovat přehledněji.
Kniha pro lokální patrioty a zájemce o ptactvo vymezené oblasti (mezi něž se počítám). Zpracování je ale bohužel na úrovni původních tzv. syrových dat. Takovýto "telefonní seznam" bez náležitého zpracování je prakticky nečitelný i pro člověka, který se u toho oblast ornitologicky zajímá (např. mě).
Další z dlouhé řady zbytečných knih - jako určovací atlas nelze použít (viz extrémní neúplnost výběru druhů).
Originál je opravdu už hodně starý a na kvalitě fotek je to dost poznat. Možná zajímavé pro sběratele...
Zásadní dílo, nemělo by chybět v knihovně žádného vážného zájemce ptáky.
Knížka designově (layoutem) působí poněkud jako cestování časem (do vzdálenější minulosti), texty mohly být mnohem zajímavější (a méně pouze popisné) a určitě by se hodilo mít vedle fotek hnízd i záběry jejich majitelů (jak píše uživatel "haki34"). Na druhé straně dávám vyšší hodnocení (než by z předešlého plynulo) - fotky jsou kvalitní a smekám před úsilím, které muselo stát za pořízením některých z nich!
Pro úplně začínající mladé ptáčkaře docela doporučitelná knížka.
Další z dlouhé série úplně zbytečných knih, které vybírají jen některé ptačí druhy jen některého biotopu. Jak chcete podle takové zoufale neúplné knihy určovat v terénu?
A "Na zahradě a u parku" dělá prosím obálkový slavík modráček co?
Teprve čtvrtý městský atlas, který vyšel v ČR. Podrobnou recenzi jsem publikoval v časopise Vesmír (link viz sekce "Recenze").
Jedna z knih, která se mi dostala do rukou hned jak jsem se o ptactvo začal zajímat. Jasnou volbou ale byla jiná kniha - Walter Černý s Drchalovými ilustracemi. Proč? "Baláta" ilustroval Jan Dungel, výborný ilustrátor pokud jde o ne-atlasy. Na ID ilustrace se však jeho styl prostě nehodí. Krom toho je "Balát" jako jediný atlas, který znám, sestaven z velké části jako určovací klíč - jenže takhle určování ptáků prostě nefunguje. Ptáci nejsou hmyz, který určujete v ruce (tam se klíčové určování hodí). Asi nebude náhodou, že "Balát" je jediný takto sestavený atlas...
Základní referenční příručka pro vážnější zájemce o ptactvo.
Náš trh je přeplněn ptačími atlasy - ze značné části úplně zbytečnými. Pokud začínáte, je dobrá volba Walter Černý, pokud jste pokročilí, není důvod sáhnout jinam než je Svensson, Mullarney a Zetterstrom. Pokud fotoatlas, pak už jedině Hume a kol. (2023) - starší fotoatlasy jsou jen ubohá kulhavá stařena vedle této moderní krasavice.
Nadčasová klasika. Ano, Brehm byl antropomorfní a přenášel dál i některé bludy, ale kniha je to revoluční. Prostě klasika!