TGC komentáře u knih
K čemu je určovací příručka, která není kompletní? Jakýkoli výběr druhů je vždy subjektivní. A vždy vede nevyhnutelně k chybným určením – v anglické literatuře se tomu problému říká „shoehorning“; pozorovaný druh se prostě „narve“ do nějakého v knize … která je ale subjektivní. Takovéto knihy ani není třeba otvírat – na trhu je skvělých a hlavně kompletních příruček až až.
Dnes už snad jen jako úplně první úvodní "slovo" pro začínající dětské zájemce o ptactvo. Prostě spíše už jen historická hodnota - knížka ovlivnila celé generace.
Kniha zaslouženě získala prestižní cenu The BB/BTO Best Bird Book of the Year (nejvýznamnější mezinárodní ocenění pro knihy s ptačí tématikou; 3. místo za rok 2021) - lepší doporučení si žádná kniha o ptácích přát nemůže ani ve snu.
Koncept, zpracování, layout, vše perfektní.
Plný počet hvězd ale nedávám kvůli fotografiím - často existují mnohem kvalitnější záběry (které šlo použít, nebo cíleně dofotit, u běžných druhů snadno), některé užitečné úhly pohledu mi chybí, jiné jsou opakované a tedy redundantní.
Celkově ale zcela revoluční, novátorská a tedy zásadní kniha!
Nejsem rybář ani ichtyolog, knihu jsem ale používal při výuce zoologie raději než jakýkoli jiný atlas o našich ryb.
Klasická přírodovědně fotografická popularizace, stále stojí za přečtení.
"Cože?! Byl jste povýšen? No, co se dá dělat, chmm... společnými silami se s tím snad nějak vyrovnáme."
"Přišel jste o práci? To je skvělá zpráva! Z toho jistě vzejde něco dobrého! Pojďme to společně oslavit...!"
Možná necituju Carla Gustava Junga úplně přesně formálně, ale obsahově přesně zcela určitě - to, co řekl, vím perfektně z vlastní zkušenosti. Gladwellova kniha je mimo jiné právě o tom, co tak geniálně Jung vystihl - proto je tak užitečné si ji přečíst.
Další skvělá autorova kniha, a je moc dobře, že se ke stejným věcem opakovaně vrací a nahlíží je z trochu jiných úhlů a dodává k nim další příklady - tak má přesně vypadat dobře udělaná popularizace.
Nejlepší Gladwellova kniha (a to jsou všechny jeho knihy sakra dobré!!!). Perfektně zpracovaná "anatomie úspěchu" a obou jeho stránek - té plánované a ovlivnitelné (pravidlo 10 000 hodin), i té, kterou nikdy nemáme pod kontrolou (historické shody okolností - být ve správnou dobu na správném místě). Z vlastní zkušenosti podepisuji všechno, co Gladwell píše - takhle to prostě funguje. Skvěle jsem se bavil i díky řadě konkrétních kazuistik, některé mi přišly někdy až neuvěřitelné a naprosto fascinující.
Výborně napsané a rozhodně inspirativní, ostatně jako cokoliv jiného, co Gladwell napsal. Pokud to zde někteří komentující uživatelé nevidí, je to jen dobře - nepředstavuji pro nás ostatní v našich oborech žádnou konkurenci... ;-)
Kniha pro místní ornitologické patrioty, s řadou konkrétních informací, které se budou hodit i místním ohrancům přírody. V podstatě klasická ornitologická amatérská (autor byl laický zájemce o ptactvo, profesně byl statik) práce se všemi plusy i mínusy. Vladimír Fiala sledoval Náměstské rybníky kontinuálně, každoročně, přes půl století - výsledkem je skvělá časová řada. Nicméně výsledky jsou prezentovány jako syrová data, tj. bez jakéhokoliv statistického zpracování a shrnutí (bez něhož se dnes standardní ornitologická práce neobejde). A už samotná délka knihy 350 stran naznačuje, že autor půjde do naprosto extrémních detailů a jednotlivostí, které sotva můžou zajímat někoho jiného než jeho jakožto pamětníka. Přesto je kniha užitečným historickým dokumentem, i díky velkému množství často zajímavých historických fotografií a přehledových grafů.
Moje nejoblíbenější kniha? Dost možná tahle. V Top 10 je ale bezpečně. Četl jsem tenhle úžasný wildlife příběh několikrát a pokaždé smekal před Pukinského nasazením, zážitky a na svou dobu skvělými fotkami!
Jedna z herpetoknih, které jsem rád používal ve výuce.
Výborně zpracováno, rád jsem používal ve výuce.
Za mě je toto dílko podstatně lepší než pozdější Zwachova kniha "Obojživelníci a plazi České republiky", která svým objemem zbytečně přestřeluje. Naopak tato kniha (1990) je krásně uspořádána, přehledové tabulky jsou perfektní, nic nepřebývá.
Méně bývá někdy více - i v tomto případě, kdy bych mnohem víc doporučil předešlou Zwachovu knihu "Naši obojživelníci a plazi ve fotografii" (1990). Ta objemem odpovídá naší ochuzené herpetofauně a ve výuce jsem ji používal mnohem častěji.
„Neuchlastal jsem se jen díky heráku“
Tahle Laneganova hláška naznačuje, o co půjde – kniha je syrová jak Laneganův hlas. Strhující text jsem četl v originále, pak jako původní (Laneganem na)mluvené slovo a nakonec si poslechl českou rozhlasovou verzi. Je to síla. Šmirglpapírem po vnitřní straně míšního kanálu...
Kniha pro zájemce o ptactvo jedné z top ptačích lokalit v ČR. Zpracování je ale bohužel dost popisné a s malou výpovědní hodnotou - chtělo to spolupráci s někým, kdo by pozorování (pouze "syrová data") nepřepsal z terénních deníčků, ale skutečně je zpracoval.
Kniha pro zájemce o ptactvo nejlepší ptačí lokality v ČR (podle mě). Zpracování je ale bohužel dost popisné a s malou výpovědní hodnotou - chtělo to spolupráci s někým, kdo by pozorování (pouze "syrová data") nepřepsal z terénních deníčků, ale skutečně je zpracoval.
Klasika, český ptačí Brehm. Dnes už má jen historickou hodnotu, ale to plnému hodnocení nic neubírá.
Nadčasová klasika - je úžasné, že kniha fungovala i pro naši generaci! Utkvělo mi i to, že text se pro mě místy docela táhl, proto půl hvězdičky dolů. I tak smekám před autorem.